Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Διακοπές στην Κυψέλη

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, οι 7 στους 10 Έλληνες δεν πρόκειται να κάνουν διακοπές φέτος αλλά αυτό είναι λογικό, αφού οι περισσότεροι είναι άνεργοι, οπότε δεν τους φτάνει που κοπροσκυλιάζουν όλη μέρα αλλά μου θέλουν και διακοπές από πάνω;

Το 69% αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν διακοπές επικαλείται την οικονομική στενότητα αλλά -κατά βάθος- είναι μίζεροι γιατί δεν χρειάζονται χρήματα για να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα, εκτός αν θεωρείς διακοπές το να μένεις στο Elounda Beach.
To 21% επικαλείται την οικονομική αστάθεια -δηλαδή ανησυχούν για το τι θα συμβεί στο μέλλον-, οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι υποχόνδριοι.
Το 10% υποστηρίζει ότι δεν θα πάει διακοπές για επαγγελματικούς λόγους και αυτοί είναι απόλυτα δικαιολογημένοι γιατί μάλλον είναι αυτοί που θα μπουκάρουν στα σπίτια του 30% που θα πάει διακοπές και θα τους ξαφρίσουν, για να τους κάνουν να μετανιώσουν που πήγαν στα Κουφονήσια και δεν έκατσαν να φυλάνε το τριάρι στο Παγκράτι με το δίκαννο.
Το 55% αυτών που θα πάνε διακοπές θα μείνουν σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι -οπότε, όπως καταλαβαίνετε, θα πάνε σύνεφο μεταξύ των ζευγαριών οι αλλαξοκωλιές-, ενώ το 25% θα μείνει σε συγγενικό σπίτι και θα γίνει της πουτάνας από βρισίδια, μπουνίδια και δολοφονίες.
Ένα 20% δηλώνει ότι έχει κλείσει ξενοδοχείο και κυριολεκτεί -όταν λέει ότι έχει κλείσει ξενοδοχείο-, γιατί, αν μόνο ο ένας στους πέντε από τους τρεις στους δέκα που θα κάνουν διακοπές μείνει σε ξενοδοχείο, τότε το ξενοδοχείο θα βάλει λουκέτο.
Βέβαια, αυτές οι έρευνες για τις διακοπές είναι κάπως σχετικές γιατί, αν μένεις στη Νάξο, κάνεις 150 μπάνια, φιστικώνεις καμιά 20αριά τουρίστριες, κάνεις και 100 μπάφους για να την ακούσεις, και είσαι αρχηγός.
Αυτές οι έρευνες αφορούν αυτούς που μένουν στις μεγάλες πόλεις -και κυρίως στην Αθήνα-, οπότε πρέπει να έρθουν φέτος όλοι οι επαρχιώτες να κάνουν διακοπές στην Αθήνα και να στηρίξουν οικονομικά τους Αθηναίους γιατί τόσα χρόνια οι Αθηναίοι τους στήριζαν και για ευχαριστώ πήγαν οι μπουρτζόβλαχοι και ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, και μας τους φόρεσαν καπέλο για να μην μπορούμε να πάμε διακοπές. (Για τους άλλους λέω – εγώ έχω κάνει ήδη 50 μπάνια και σκοπεύω να κάνω άλλα 150.)
Οι Αθηναίοι που θα πάνε διακοπές θα πρέπει να στηρίξουν τα νησιά που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, για να μάθουν να φέρονται τα ταγάρια.

Το πείραμα του Μιλγκραμ

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή. Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων.

Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση -πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη -κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών. Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους η υπακοή -που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών. Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.
Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι καλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τη μνήμη.
Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και -μετά από μια εικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του «δασκάλου».
Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα και του περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγη λέξεων.
Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικής γεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτ κλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!»
Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος. (Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)
«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θα σηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θα σηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος» αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.
Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο «μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ. Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει. 15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη. Παρ' όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30 βολτ. «Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.» Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.
Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναι εμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο. Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμα πρέπει να συνεχιστεί. Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει, ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν. Δεν μπορεί πια να απαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:
«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με την τιμωρία.»
Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τις αισθήσεις του.
Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τον πειραματιστή.
«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».
«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;
Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσα στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας 'τους τι ποσοστό των εθελοντών θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό.
Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις, καθαρά παθολογικές.
Δυστυχώς έκαναν λάθος.
Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ' αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν -συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή. Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ. Και το 65%. Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450 βολτ!
Που έγκειται η φάρσα;
Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από το Μίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο». Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν. Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος».  Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει -ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί -αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».  Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό το πείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.»
Όμως δείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάθε μέρα.
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέροντας ότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού. Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που του έδωσαν.
Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ που σου δίνει το χαλασμένο ψάρι και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο (μιλώ εξ' ιδίας πείρας, ως αγοραστής) δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθεις και δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθάει εντολές.  Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής -αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του. Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιου σπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα. Γιατί υπακούει.
Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στην εξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτός υπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρη φόρμα.  Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά (από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) θα καταλάβουμε ότι κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακό στον άλλον, στο συμπολίτη σου, σε έναν μετανάστη, σε έναν άνθρωπο (ή σε ένα ζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζουμε να τρώμε κρέας), πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνους παραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου.
Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε να υπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας -με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχι ως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους.
Και μια τελευταία παρατήρηση:
Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν από εκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήταν ηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ. Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό, πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν να πιστεύουν για τον εαυτό τους.
(Περισσότερα για το πείραμα του Μίλγκραμ μπορείτε να διαβάσετε στο υπέροχο βιβλίο της Lauren Slater: «Το κουτί της ψυχής», από τις εκδόσεις Οξύ, μετάφραση Δέσποινα Αλεξανδρή, 2009)
 

Sexy όσο ποτέ η μανούλα Jessica Alba σε οικογενειακές διακοπές στην Σκόπελο (δείτε φώτο)

Η Jessica Alba συνεχίζει να απολαμβάνει τον σκοπελίτικο  ήλιο και τη θάλασσα,  ή στην προκειμένη περίπτωση την πισίνα!
Μόλις ένα χρόνο πριν η Jessica ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της, όμως αυτό ούτε που φαίνεται στο καλοσχηματισμένο σώμα της.

  Η Jessica λόγω της υπερβολικής ζέστης αποφάσισε να περάσει αρκετές ώρες στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διαμένει.


  Μαζί της ήταν κάποιες φίλες της, η μητέρα της αλλά και οι δύο κορούλες της. 

Βομβαρδίζονται τα περίχωρα της Δαμασκού

Δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή

Βλήματα όλμου εναντίον της συνοικίας Κφαρ Σούσεχ εκτόξευσαν οι συριακές δυνάμεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που περιοχή της συριακής πρωτεύουσας βομβαρδίζεται από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ εδώ και 16 μήνες.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβαρδίζουν τους ελαιώνες και τους οπωρώνες στα περίχωρα της κατοικημένης περιοχής, θεωρώντας μάλλον ότι αντικαθεστωτικοί κρύβονται εκεί. Δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι την περιοχή.

«Πρόκειται για μία αγροτική περιοχή , οι κάτοικοι καλλιεργούν ελιές. Είναι μία φτωχή περιοχή και έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πιστεύουν ότι αντικαθεστωτικοί κρύβονται στους αγρούς, γι΄αυτό άρχισαν την επίθεση. Είναι η πρώτη φορά που βομβαρδίζεται περιοχή της πρωτεύουσας», δήλωσε ένας ακτιβιστής.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΕΦΕΔΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ Κ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με μια νέα προκλητική ενέργεια, που θίγει βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η Στρατιωτική Δικαιοσύνη αποφάσισε να επιβάλλει στον συνάδελφο έφεδρο στρατιώτη Α.Τ. περιοριστικούς όρους, διώκοντας τον για την κακουργηματική πράξη της κατασκοπείας.
Πραγματικά, η κωμικοτραγική αυτή ιστορία λαμβάνει καθημερινά ολοένα και πιο ακραία χαρακτηριστικά. Η βιαιότητα της δίωξης κατά του έφεδρου στρατιώτη σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να δικαιολογηθεί από την πράξη του, που στηρίχθηκε στις αγνότερες των προθέσεων και ουσιαστικά βασίστηκε σε υλικό ευρέως γνωστό στο διαδίκτυο.
Αποκαλύπτεται όμως ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρούν κολάσιμη ενέργεια την συναδελφική αλληλεγγύη, ανεπίτρεπτο γεγονός για το σύνολο των ένστολων την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος τους, αυτό της ελευθερίας της έκφρασης.
Η δίωξη του συναδέλφου που σαφώς αδυνατεί να δικαιολογηθεί από την πράξη του, είναι απόλυτα κατανοητή από τις κυβερνητικές προθέσεις. Η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζοντας με στυγνό τρόπο τα Μνημόνια Ε.Ε.-ΔΝΤ και το σύνολο της άγριας ταξικής πολιτικής, που με ιδιαίτερη βαναυσότητα γίνονται πράξη και στις μονάδες του Ελληνικού Στρατού, διαβλέπει ότι οι αντιδράσεις πληθαίνουν, ότι η Συνδικαλιστική δράση μορφοποιείται και διευρύνεται μέσα στα στρατόπεδα. Γεγονός πρωτόγνωρο, που αδυνατεί να αποδεχτεί το σύνολο του αστικού καθεστώτος εξουσίας.
Η δίωξη του συναδέλφου στρατιώτη από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη και τα τεράστια εμπόδια στην εκπαιδευτική και μορφωτική του εξέλιξη, αποκαλύπτουν την πρόθεση του νέου ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο να ακολουθήσει πρωτόγνωρα αυταρχικά και ολοκληρωτικά μονοπάτια. Επιχειρεί να κτίσει τείχη γύρω από τις μονάδες, απομονώνοντας τες από την κοινωνία.
Είναι επομένως μια κίνηση παραδειγματισμού, ένα μήνυμα τρομοκράτησης των υπαρκτών αμφισβητήσεων του κόσμου της εργασίας, μια βίαιη ενέργεια που θέλει να προλάβει και να καταστείλει τις βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες που επωάζονται παντού.
Η υπέροχη πράξη του εφέδρου Α.Τ., που νοιάστηκε τους συναδέλφους του, που θέλησε να απαντήσει στους φόβους και τις ανησυχίες τους, αποτελεί εκδήλωση μιας αξιοπρεπούς στάση ζωής, που πρέπει να βρει μιμητές.
Τέτοιους ανθρώπους τους χρειάζεται ο λαός μας. Τέτοιους ανθρώπους τους Τιμάς.
Δε τους τιμωρείς. Δε τους Εκδικείσαι. Δε τους Εξοντώνεις.
Δε θα τους κάνουμε τη χάρη.
Με τους συλλογικούς αγώνες μας θα απαιτήσουμε την ατιμωρησία του συναδέλφου Α.Τ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com
http://diktiospartakos.blogspot.gr/

Σε κατάσταση συναγερμούΈκτακτες καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο καλούνται να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και η Μόσχα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο αντιπαράθεσης της Μέσης Ανατολής.

Στην περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε εξέλιξη:

Α) Ο συνδυασμένος πλους μοιρών Ρωσικού Στόλου. Στο Αιγαίο έχει συγκροτηθεί μοίρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με τουλάχιστον 5 σκάφη επιφανείας, τα οποία αγκυροβόλησαν ανατολικά της Λήμνου και ανέμεναν την τελική διαταγή απόπλου με προορισμό τις ακτές της Συρίας.

Β) Εμφανής ενεργοποίηση των διευκολύνσεων σε αεροπορικές μονάδες του ΝΑΤΟ τουλάχιστον από τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Ακτίου, της Λάρισας και της Ελευσίνας. Αεροσκάφη της Συμμαχίας απογειώνονται και προσγειώνονται στα αεροδρόμια αυτά συμμετέχοντας σε… ασκήσεις.

Γ) Η προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει άσκηση εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, όπου παρατηρήθηκε έντονη αποτρεπτική ισραηλινή παρουσία.

Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέραν της πάγιας λόγω συνθηκών παρουσίας μονάδων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, στην περιοχή σπεύδουν τουλάχιστον 11 πολεμικά σκάφη της Ρωσίας με μοίρες από τη Μαύρη Θάλασσα και τον στόλο της Βαλτικής.

Πέντε πολεμικά σκάφη του Ισραήλ περιπολούν στο ίδιο σημείο, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Τέσσερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα στενά του Περσικού Κόλπου. Επιπρόσθετα φθάνει εσπευσμένως στην ίδια περιοχή το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».
Οι Αμερικανοί επισπεύδουν την αποστολή στα στενά του Ορμούζ δεκάδων μη επανδρωμένων υποβρυχίων καταστροφής ναρκών.

Στη Συρία (ανατολικές ακτές και βόρεια σύνορα με την Τουρκία) πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας άσκηση παράλληλα με αντίστοιχη άσκηση (συντονισμένα) που εξελίσσεται στο Ιράν και συγκεκριμένα στον Περσικό Κόλπο. Η Συρία προβαίνει σε δημόσια αποκάλυψη της βεντάλιας σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και προσβολής που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία.

 Video με τα οπλικά συστήματα της ΣυρίαςΤα ρωσικά πλοία μεταφέρουν 1.000 πεζοναύτες και 250 τεθωρακισμένα προς τη ρωσική ναυτική βάση (τη μοναδική) που διαθέτει η Μόσχα στο εξωτερικό κοντά στην Ταρσό στις ακτές της Συρίας.

Στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αίσθηση πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πλέον αποφασίσει την υλοποίηση χτυπήματος κατά του άξονα Δαμασκού - Τεχεράνης το φθινόπωρο (Οκτώβριος), δηλαδή έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σπεύδει στη Μόσχα (18 Ιουλίου), όπου θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τη ρωσική πλευρά στο ζήτημα της Συρίας.
ζουγκλα

Λαογραφικό Μουσείο στη ΣκιάθοΜε κάθε επισημότητα τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο τα εγκαίνια του νέου Λαογραφικού Μουσείου της Σκιάθου, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου των δύο Ενοριών του νησιού. Το Λαογραφικό Μουσείο εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου. Δημιουργήθηκε δε, με την αξιοποίησης δωρεών ευλαβών Σκιαθιτών, οι οποίοι προσέφεραν τον «πλούτο» της παράδοσης στους Ιερείς της νήσου και εκείνοι τον αξιοποίησαν.
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου π. Νικόλαος Σταματάς προσεφώνησε στην αρχή και ευχαρίστησε όσους κοπίασαν για το στήσιμο του Μουσείου, ενώ κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο να απονείμει την τιμητική πλακέτα στον μεγάλο δωρητή κ. Σταύρο Καραθάνο.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος συνεχάρη τον π. Νικόλαο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους αυτή, όπως και για όλες τις Εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια ολοκλήρου του έτους στο Πνευματικό Κέντρο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Σταματά (κατά σάρκα πατέρα του π. Νικολάου) και τους άλλους Ιερείς της Νήσου Αρχιμ. π. Ιωσήφ Κατσούρα, Πρωτ. π. Ιωάννη Κωσταρά και Ιερομ. π. Λουκά Σταμέλο. Επίσης μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον μακαριστό Γέροντά του, Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο Α, ο οποίος πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου, προτρέποντας συνεχώς τους Ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, οι οποίοι έκαναν πρόθυμη υπακοή στον Επίσκοπό τους και δημιούργησαν το Πνευματικό Κέντρο, που αποτελεί αληθινό στολίδι για την Σκιάθο, αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας, αλλά και πολλές δωρεές ευλαβών Σκιαθιτών.
div class="MsoNormal">
Στον φετινό λαμπρό εορτασμό της επετείου εύρεσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Εικονίστριας, Πολιούχου της Σκιάθου, συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ παρέστησαν οι ιερείς, οι αρχές και πλήθος κατοίκων του νησιού.

Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο Γέροντας Παίσιος


Σαν σήμερα στις 12 Ιουλίου (ημέρα Τρίτη στις 11 π.μ.) του 1994, εκοιμήθη ο Γέροντας Παΐσιος, μια από τις πιο φωτισμένες άγιες μορφές της Εκκλησίας μας, των τελευταίων δεκαετιών.

Την ευχή του να έχουμε.

Ο τάφος του Γέροντα βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γέροντας ήταν εμβληματική μορφή και υποψήφιος για μελλοντική αγιοποίηση. Διάσημες έχουν γίνει οι προρήσεις, για τα ελληνοτουρκικά, τον Γ.Παγκόσμιο Πόλεμο, την νέα Ελληνική Αυτοκρατορία, και φυσικά για τα χρόνια του Αντιχρίστου.Ο καθείς πιστεύει ότι νομίζει και "όποιος έπιασεν, έπιασεν".

Ήταν ένας εργατικός άνθρωπος που τον χαρακτήριζε η ταπεινότητα. Παρακάτω σας παραθέτουμε από την Βικιπαιδεία τα προβλήματαυγείας του και πως ο ίδιος τα αντιμετώπιζε.

Το 1966 ο γέροντας νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω βρογχεκτασιών. Μετά την επέμβαση για την αφαίρεσή τους και λόγω της χρήσης ισχυρών αντιβιοτικών ο γέροντας έπαθε ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα, η οποία του άφησε μόνιμα δυσπεπτικά προβλήματα. Κάποια στιγμή, ενώ εργαζόταν στην πρέσα που είχε στο κελί του, έπαθε βουβωνοκήλη. Αρνήθηκε να νοσηλευτεί και υπέμεινε καρτερικά την ασθένεια, η οποία του έδινε φοβερούς πόνους για τέσσερα ή πέντε χρόνια. Κάποια μέρα σε μια επίσκεψή του στη Σουρωτή, κάποιοι γνωστοί του γιατροί κυριολεκτικά τον απήγαγαν και τον οδήγησαν στο Θεαγένειο νοσοκομείο, όπου και χειρουργήθηκε. Παρά την αντίθεση των γιατρών, ο γέροντας συνέχισε τη σκληρή ασκητική ζωή και τις χειρωνακτικές εργασίες κάτι που επιδείνωσε και άλλο την κατάσταση της υγείας του.

Μετά το 1993 να παρουσιάζει αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Παΐσιος βγαίνει για τελευταία φορά από το Όρος και πηγαίνει στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί μένει για λίγες μέρες και ενώ ετοιμάζεται να φύγει ασθενεί και μεταφέρεται στο Θεαγένειο, όπου του γίνεται διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 ο γέροντας χειρουργείται.

Παρότι η ασθένεια δεν σταμάτησε (παρουσίασε μεταστάσεις στους πνεύμονες και στο ήπαρ), ο γέροντας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 13 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός όμως και η δύσπνοια τον ανάγκασαν να παραμείνει.

Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) ο γέροντας κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Τελικά ο Γέροντας Παΐσιος απεβίωσε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 και ώρα 11:00. Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο κοιμήσεως του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Κατά τη γνώμη σας ήταν συνηθισμένος άνθρωπος; Εμείς εδώ στο defencenet.gr έχουμε σχολιάσει συχνά τις γεωπολιτικές του προρήσεις, και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τον τιμήσουμε είναι να τον μνημονεύσουμε την σημερινή ημέρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Σκόπελος τέρμα οι νταβατζήδες !


εμείς θα είμαστε αυτή που θα τους σταματήσουμε με την δικιά σας βοήθεια ,στείλτε μας της καταγγελίες σας καταγγείλετε τους εκβιαστές ......

19ο Αντιφασιστικό – Αντικαπιταλιστικό Κάμπινγκ στον Πλατανιά

«Στην εποχή της πιο βαθιάς μεταπολεμικής κρίσης του συστήματος, των μνημονίων, των πρωτοφανών επιθέσεων στις κατακτήσεις μας αλλά και ιστορικών κινημάτων αντίστασης και αλληλεγγύης σας καλούμε στο κάμπινγκ που διοργανώνουμε για 19η χρονιά από την Παρασκευή 27 Ιουλίου ως την Κυριακή 5 Αυγούστου στο Αντιφασιστικό – Αντικαπιταλιστικό Κάμπινγκ.»

Αυτό αναφέρεται από τους διοργανωτές που τονίζουν ότι «φέτος πάμε στον Πλατανιά στο Νότιο Πήλιο, (60χλμ από το Βόλο) στο οργανωμένο κάμπινγκ ΛΟΥΙΖΑ
(www.camplouisa.gr).

Πολλή σκιά, καλή οργάνωση, ζεστό νερό όλο το 24ωρο, εστιατόριο με πολύ φτηνές -ειδικές για εμάς τιμές, με δικό μας αυτοδιαχειριζόμενο στέκι με φτηνό καφέ, σάντουιτς, σουβλάκια κτλ. Ξεκούραση, διασκέδαση, ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, για τα κινήματα, τους αγώνες μας, τις ανάγκες μας και το τι φέρνει το μέλλον είναι οι βασικοί μας στόχοι.
Συζητήσεις θα γίνονται καθημερινά στο χώρο του κάμπινγκ 12-2μμ (με ελεύθερη είσοδο) : Κυριακή 29/7 & Τετάρτη 1/8 στις 8μμ το βράδυ οι κεντρικές συζητήσεις του κάμπινγκ.
Θεματικές ενότητες (ενδεικτικά, το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε στο yregreece.blogspot.com)

Για την κρίση, την αριστερά, τα κινήματα διεθνώς με συμμετοχή αντιπροσώπων από Γερμανία-Ιταλία- Ισπανία-Ιρλανδία-Αυστρία- Βέλγιο-Κύπρο-Τυνησία κα
Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: ΒΟΛΟΣ: 6948592320 (Πάρης),

e-mail: yregreece@hotmail.com, blog: www.yregreece.blogspot.com,
Facebook: www.facebook.com/19ocampingyre

Συνελήφθη ο "Δράκος" του Διαδικτύου
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Μία αρρωστημένη πλεκτάνη ξετύλιξαν με μεθοδικότητα οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Έπειτα από καταγγελίες που έγιναν, η Δίωξη προχώρησε σε εκτεταμένες πολύμηνες έρευνες και τελικά κατάφερε να εντοπίσει τα ηλεκτρονικά ίχνη του επονομαζόμενου… «Δράκου των Δικτύων».

Πρόκειται για έναν 26χρονο άνεργο από τη Δράμα. Το σπίτι του αποτελούσε το ορμητήριο για τους εκβιασμούς και τη σεξουαλική παρενόχληση των δεκάδων ανήλικων κοριτσιών που είχαν πέσει στα δίχτυα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο 26χρονος, μέσω Facebook, «αλίευε» τα ανυποψίαστα θύματά του, προσποιούμενος φωτογράφο γνωστού περιοδικού!

Ο δράστης αρχικά έκλεινε ραντεβού με τις ανήλικες και ζητούσε απ’ αυτές να φωτογραφηθούν μόνες τους με μαγιό. Στη συνέχεια απαιτούσε να τραβήξουν γυμνές φωτογραφίες και να του τις αποστείλουν. Πολλές κοπέλες υπέκυπταν.

Ύστερα από αρκετές ημέρες και έχοντας επιτελέσει το «αρρωστημένο έργο» του, εκβίαζε τα ανήλικα ότι, σε περίπτωση που δεν δέχονταν να συνευρεθούν ερωτικά μαζί του, θα δημοσιοποιούσε τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος είχε διαρρεύσει στο Internet χιλιάδες φωτογραφίες, ενώ αναζητούνται κι άλλα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση.

H καταγγελία που οδήγησε στη σύλληψη


Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε γίνει καταγγελία μιας 45χρονης ότι άγνωστοι χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook επικοινώνησαν με την 15χρονη κόρη της και της πρότειναν φωτογράφιση σε γνωστό περιοδικό.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 26χρονος δράστης, αφού τηλεφώνησε στη 15χρονη και της συστήθηκε ως επαγγελματίας φωτογράφος, επιδίωξε συνάντηση μαζί της, με το πρόσχημα υπογραφής επαγγελματικού συμβολαίου. Παράλληλα, της ζήτησε την αποστολή, μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφιών της με μαγιό.

Στη συνέχεια, απειλούσε την ανήλικη ότι θα δημοσιεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες, αν δεν ενδώσει σε άσεμνες πράξεις, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους με κάμερα, μέσω Διαδικτύου. Επιπλέον, η ανήλικη ενημερώθηκε για την ύπαρξη ψεύτικου προφίλ με το δικό της όνομα, στο οποίο είχαν αναρτηθεί οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Από την αστυνομική έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποιήθηκε ως δράστης ο 26χρονος και ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του σε περιοχή της Δράμας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο.

Τελικά, συνελήφθη και οδηγείται στον εισαγγελέα Δράμας. 

Προς τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος ΣΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και το λιμεναρχείο Σκοπέλου .ντροπή σας


Τα βάλατε με τους φτωχούς εργάτες άνεργους που έβγαζαν λίγα ψάρια για να φάνε  και τους κάνατε κατάσχεση και αφαίρεση της ερασιτεχνικής άδειας για  2 κιλά Καλαμαριά επειδή ψάρεψαν  παραπάνω . πρέπει να ντρεπόσαστε .του κοτεραδες που πετάνε σκατά μέσα στο λιμάνι της Σκοπέλου δεν πήγατε να τους βεβαιώσετε  παράβαση αυτό σας ενόχλησε εσύ αρχηγέ τη έχεις να πεις αυτές της ευαισθησίες έχετε και δίνετε εντολές?
ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

skopelos news «δώσε δύναμη στη δική σου φωνή»


Η φωνή μας θα είναι πάντα ανοιχτή για σένα, η φωνή μου θα είναι η δική σου φωνή. ... Δώσε μου τη δύναμη να είμαι στην πρώτη γραμμή για το καλό της Σκοπέλου 
είμαστε στο πλευρό όλων τον εργατών άνεργων συνταξιούχων και κάθε επαγγελματία στην Σκόπελο
να πάνε να γαμηθ..... τα λαμόγια μαζί με τους προστάτες τους δεν τα φοβόμαστε

Ελέγχους στην Σκόπελο για μαϊμού επιδότησης από κάποια Λαμόγια!Όπως μαθαίνουμε πολλά τα λεφτά για μαϊμού επιδότησης μείνετε συντονισμένη θα έχουμε και επίσημα ανακοίνωσης και θα πούμε τα ονόματα
Άντε γιατί κάποια Λαμόγια χασκογελάνε στην παράλια τώρα ας αρχίσουν να κλαίνε

Συνάντηση με τοπικούς φορείς για την προετοιμασία εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας

από το Γραφείο Τύπου
Θ. Θεοδωρίδης: «Η μεγάλη συμμετοχή και συνεργασία όλων εγγυώνται τη διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων»

Με στόχο την διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων, αντάξιων του εορτασμού της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη οργανώνει συνάντηση με το σύνολο των τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και οργανώσεων για συζήτηση των οργανωτικών λεπτομερειών κεντρικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στο περιθώριο της προετοιμασίας της συνάντησης εργασίας ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Προσκαλώ όλους τους τοπικούς φορείς οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που σχεδιάζει η Π.Ε. Πέλλας για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας. Το 2012 αποτελεί έτος αναφοράς για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέσα από τη διοργάνωση ξεχωριστών εκδηλώσεων επιθυμούμε να αναδείξουμε το ιστορικό αυτό γεγονός και να το συνδέσουμε με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Π.Ε. Πέλλας συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα και ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση και συμμετοχή για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Την Παρασκευή θέλουμε να υπάρχουν εκπρόσωποι από όλους τους τοπικούς Φορείς και Συλλόγους της Πέλλας».

Σε δυσμενή θέση ο Δήμος Αλοννήσου


Στη δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων είκοσι ετών βρίσκεται ο Δήμος Αλοννήσου, με δεδομένη την δραστική μείωση των κρατικών κονδυλίων, αλλά και την διαρκή αύξηση, αντίστοιχα, των οφειλών Δημοτών προς τον Δήμο.Οι παραπάνω συσχετισμοί έχουν εντείνει τον προβληματισμό των επικεφαλής του Δήμου, οι οποίοι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Σκιαγραφώντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης τονίζει ότι «πραγματοποιούμε διαδοχικές συσκέψεις με τις υπηρεσίες του Δήμου, αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα, καθώς αυξάνουν ραγδαία οι οφειλές Δημοτών προς τον Δήμο και από την άλλη πλευρά έχουμε ραγδαία μείωση των εσόδων». Ο ίδιος κάνει λόγο για «ανύπαρκτη ΣΑΤΑ, σημαντική μείωση των κρατικών πόρων και καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης για την πολιτική προστασία, η οποία έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 25% περίπου, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες του νησιού και λόγω της θερινής σεζόν».
Οι οφειλές τρίτων, παρελθόντων ετών, προς τον Δήμο Αλοννήσου αρχίζουν να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σύμφωνα με την επισήμανση του Δημάρχου Αλοννήσου, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «πραγματοποιούμε διαρκώς συσκέψεις, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες και τους τρόπους είσπραξης και παράλληλα να θέσουμε προτεραιότητες». Οι οφειλές τρίτων προς τον Δήμο Αλοννήσου υπερβαίνουν, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τις 150.000 ευρώ και μεταφράζονται σε απλήρωτα τιμολόγια ύδρευσης, τέλος παρεπιδημούντων και τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, που δεν έχουν καταβληθεί. Οι προαναφερθείσες, σημειωτέον, οφειλές, έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο συν το χρόνο.
Στην παρούσα φάση δεν έχουν σημειωθεί διακοπές στην παροχή νερού όσων οφείλουν διάφορα ποσά αλλά έχει επιλεγεί, αντίστοιχα, η οδός της ενημέρωσης των Δημοτών. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, θα αποσταλούν επιστολές σε όλους τους οφειλέτες, προκειμένου να προσέλθουν στον Δήμο για εξόφληση ή διακανονισμό των οφειλών τους. «Δεν επιθυμούμε να υιοθετήσουμε ακραίες λύσεις όπως η διακοπή της παροχής νερού, σχολιάζει ο κ. Βαφίνης, αλλά στην χειρίστη των περιπτώσεων και εφόσον διαπιστώσουμε απροθυμία από πλευράς των οφειλετών που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, τότε δεν θα έχουμε άλλη λύση, δυστυχώς, διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Πρέπει να βρεθεί λύση, προσθέτει ο ίδιος, μέσα στο καλοκαίρι».
Η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά και θα συνεκτιμηθούν όλοι οι επιμέρους παράγοντες, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες. «Ο Δήμος αυτή την στιγμή, διανύει την δυσμενέστερη οικονομική περίοδο των τελευταίων είκοσι χρόνων. Έχουμε πρόβλημα και στόχος μας είναι να βρεθεί λύση, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια ανοχής, προκειμένου να συρρεύσουν στα ταμεία του Δήμου οι οφειλές προηγούμενων ετών, που έχουν συσσωρευτεί» σημειώνει ο κ. Βαφίνης. Ο ίδιος καθιστά, τέλος, σαφές ότι στόχος είναι το πρόβλημα να διευθετηθεί στην διάρκεια του καλοκαιριού, εξετάζοντας κατά περίπτωση τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν έχουν καλύψει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο.

Σκόπελος: Έρευνα για παράνομες υδροδοτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, των οποίων έχουν αφαιρεθεί οι υδρομετρητές λόγω οφειλών, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού από το δίκτυο ύδρευσης
Έρευνα σε συνεργασία με την Αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της κλοπής νερού από παράνομη υδροληψία, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Σκοπέλου (ΔΕΥΑΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, των οποίων έχουν αφαιρεθεί οι υδρομετρητές λόγω οφειλών, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού από το δίκτυο ύδρευσης. «Θα ολοκληρώσουμε την έρευνα και θα αποστείλουμε το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής.
Όπως έχει προκύψει από τις έρευνες της ΔΕΥΑ Σκοπέλου και της Αστυνομίας οι τρεις τουριστικές μονάδες έκλεβαν μεγάλες ποσότητες νερού από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, έχοντας προχωρήσει σε παράνομες συνδέσεις για την παροχή τους. Όπως τόνισε ο κ. Μιχελής, «εκτός από τις τρεις αυτές επιχειρήσεις, εκτιμούμε πως, υπάρχουν και άλλες στο νησί που ακολουθούν την ίδια μέθοδο, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί τα υδρόμετρα λόγω μεγάλων οφειλών. Προχωρούμε σε συνεργασία με την Αστυνομία στην καταγραφή αυτών των παραβάσεων, καθώς θεωρούμε πως εκτός από επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης έχουν κάνει και αρκετές οικίες» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Μιχελής, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΣ επισημαίνουν πως: «Η παράνομη αυτή υδροληψία στοιχειοθετεί το αδίκημα της κλοπής. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω, αλλά όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα συνταχθεί σχετικός φάκελος σε συνεργασία με την Αστυνομία και θα τον αποστείλουμε για τις περαιτέρω ενέργειες στον Εισαγγελέα» επισήμανε ο Δήμαρχος Σκοπέλου, για να συμπληρώσει: «Οι παρανομούντες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με τη ΔΕΥΑΣ. Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κρίση και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να πληρώσουν παλιές μεγάλες οφειλές, αλλά αυτό το εκφυλιστικό φαινόμενο πρέπει να σταματήσει».
Να αναφερθεί ότι, το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων λογαριασμών ύδρευσης αγγίζει τις 480.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 120.000 ευρώ αφορούν οφειλές από ξενοδοχειακές μονάδες, οι 200.000 ευρώ οφειλές από ιδιοκτήτες οικιών και οι υπόλοιπες 80.000 ευρώ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Σκοπέλου κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί μια φόρμουλα για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών.
«Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με τους επαγγελματίες του νησιού για την είσπραξη των υπέρογκων οφειλών από την μη καταβολή των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης. Υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς βάσει των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΥΑ Σκοπέλου, αυτές οι οφειλές αγγίζουν τις 480.000 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑ Σκοπέλου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αφαιρεθεί 200 περίπου υδρόμετρα από επιχειρήσεις αλλά και οικίες, αλλά κανείς δεν προσήλθε για την επανασύνδεση του ρολογιού.
«Πράγματι αυτό ιδιαίτερα αξιοπερίεργο, καθώς δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια και τις επιχειρήσεις να μένουν χωρίς νερό. Πρέπει να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να διαχειριστούμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ορθολογικό τρόπο. Η ΔΕΥΑ είναι μια μεγάλη Επιχείρηση. Πώς θα λειτουργήσει χωρίς εισπράξεις; Οι οφειλές πρέπει να εισπραχθούν και θα εισπραχθούν» δήλωσε ο κ. Μιχελής.

« Κατεπείγουσα Εισαγγελική Παρέμβαση και άσκηση ποινικών διώξεων για το θέμα της κλοπής των μετασχηματιστών, ζητά η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου»


 
Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας αλλά και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητά με σχετικές επιστολές που απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου για το μείζον  θέμα των συνεχών κλοπών των μετασχηματιστών από τα αντλιοστάσια των αγροτών της περιοχής μας.
Η κ. Καραλαριώτου μεταφέρει την οργή των αγροτών που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:  «έχουν έρθει πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μίας ολοκληρωτικής καταστροφής των καλλιεργειών τους, καθώς δεν μπορούν να αρδεύσουν τα χωράφια τους. Οι επιτήδιοι κλέβουν τους μετασχηματιστές προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον χαλκό που περιέχουν και στη συνέχεια  τον πωλούν σε επιχειρήσεις – κλεπταποδόχους που εμπορεύονται τέτοιου είδους μέταλλα.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της  δεν διαθέτει πλέον ικανό αριθμό μετασχηματιστών ούτε για να αντικαταστήσει τους κλεμμένους, ούτε για να τοποθετήσει νέους μετασχηματιστές στους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού για το έτος 2012».
Η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε με έγγραφο  που απέστειλε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση και άσκηση ποινικών διώξεων, ώστε να «τερματιστεί η ασύστολη κλοπή χαλκού στην περιοχή μας και η παράνομη διοχέτευσή του σε επιχειρήσεις – κλεπταποδόχους».
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η επιστολή που απέστειλε η κ. Καραλαριώτου με αποδέκτη την Αστυνομία.
 Αναλυτικά, η επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας είναι η εξής:
«Θέμα: «Εισαγγελική παρέμβαση για κλοπές μετασχηματιστών ΔΕΗ»
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Σας ενημερώνουμε ότι οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – και ιδιαίτερα του δήμου Κιλελέρ - βρίσκονται σε απόγνωση, διότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών τους, εξαιτίας της αδυναμίας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις ανάγκες εγκατάστασης μετασχηματιστών στα αρδευτικά τους αντλιοστάσια.
Από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε το φαινόμενο συστηματικών κλοπών των μετασχηματιστών των αρδευτικών συγκροτημάτων. Οι δράστες κλέβουν τους μετασχηματιστές προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον χαλκό που περιέχουν και εικάζουμε ότι στη συνέχεια τον πωλούν σε επιχειρήσεις – κλεπταποδόχους που εμπορεύονται τέτοιου είδους μέταλλα.
Οι διαδοχικές κλοπές χαλκού στα αντλητικά συγκροτήματα των χωραφιών έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους αγρότες της περιοχής, αφού η  ΔΕΗ δεν διαθέτει πλέον ικανό αριθμό νέων μετασχηματιστών ούτε για να αντικαταστήσει τους κλεμμένους, ούτε για να τοποθετήσει νέους μετασχηματιστές  στους αγρότες  που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού για το έτος 2012.
Έχουν απομείνει ελάχιστες εβδομάδες έως το πέρας της αρδευτικής περιόδου και παρόλαυτά, εξαιτίας της έλλειψης μετασχηματιστών,  οι παραγωγοί μας να αδυνατούν να αρδεύσουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και  ελλοχεύει, πλέον, σοβαρός κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους.
Χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε και όχι να αποδυναμώσουμε τους αγρότες, που αποτελούν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας, ακόμη περισσότερο  δε  τώρα που βρισκόμαστε σε αυτή την  πολύ κρίσιμη οικονομική περίοδο.
Σας καλούμε να μεριμνήσετε προσωπικά και να προβείτε άμεσα στη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής παρέμβασης καθώς και σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις όπου και καταλήγουν τα κλοπιμαία.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα κινηθούν επειγόντως   όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να παύσει στο μέλλον η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων, να τερματιστεί η ασύστολη κλοπή χαλκού στην περιοχή μας και η παράνομη διοχέτευσή του σε επιχειρήσεις – κλεπταποδόχους και θα ζητήσετε την άσκηση ποινικών διώξεων.  

Ευελπιστούμε ότι η πολύ καλή συνεργασία που είχαμε έως τώρα ως αιρετή Περιφέρεια θα συνεχιστεί,  προς όφελος πάντα των αγροτών και της περιοχής μας και  θα προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες.

Με εκτίμηση                                                
 Η Αντιπεριφερειάρχης

Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

Ειρήνη Καραλαριώτου»

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου