Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ «ΠΕΙΡΑΞΕ» 50 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Λαχτάρα με γίδες σε ορεινό χωριό!

* ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΕ... ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΧΩΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ

Πανηγύρι με τα όλα του ήταν αυτό που έγινε προσφάτως σε ορεινή κοινότητα του θεσσαλικού διαμερίσματος, όπου ο τοπικός Σύλλογος όπως κάθε χρόνο γιορτάζει εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο, προσφέροντας στους προσκυνητές το παραδοσιακό πλιγούρι με γίδα.
Αυτή τη φορά προσφέρθηκαν επτά ζώα από τους ντόπιους κτηνοτρόφους, μπήκαν δύο καζάνια στη φωτιά με πλιγούρι, σερβιρίστηκαν δε 550 μερίδες φαγητό στον κόσμο. Όλα καλά και θαυμαστά για τον Πολιτιστικό Τοπικό Σύλλογο που έχει πολύ αξιόλογη δραστηριότητα. Όμως...
Μετά τον εκκλησιασμό στις 11 το πρωί, την «ταράτσωσαν» οι χριστιανοί, όλοι έφαγαν το υπέροχο παραδοσιακό φαγητό και μάλιστα πήραν σε μπολάκι και στο σπίτι για τους μεγαλύτερους. Αυτοί ήταν που την «πάτησαν». Άγνωστο γιατί (προφανώς «άναψε» το κρέας) το πλιγούρι «αποδεκάτισε» σχεδόν το μισό χωριό προκαλώντας σοβαρές στομαχικές διαταραχές.
Το γεγονός δεν μπορούσε να αποκρυφτεί, αφού οι συνέπειες της τροφικής δηλητηρίασης εμφανίστηκαν το ίδιο βράδυ στο πανηγύρι που ακολούθησε, κατά το πρόγραμμα του Συλλόγου.
Ο κόσμος άρχισε να σχηματίζει ουρές στις τουαλέτες των καφενείων και όσοι δεν πρόφταιναν έτρεχαν σπίτι! Πάντως εκείνο το βράδυ απέκτησαν κίνηση χαντάκια και ρεματιές!
Δεν τους μέτρησε κανείς αλλά υπολογίζεται ότι συνολικά πρέπει να έπαθαν τροφική δηλητηρίαση καμιά 50ριά άτομα. Κάποιοι σκέφτονταν ακόμα και το νοσοκομείο, (ένας τουλάχιστον πήγε) αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Ύστερα από το πάθημα ακολούθησε η... πλάκα.
Αφού συνήλθε το χωριό από τη λαχτάρα, την επομένη άρχισαν τα πειράγματα. Φταίει το κρέας που «άναψε» μένοντας μαγειρεμένο για ώρα στα καζάνια, φταίει που οι περισσότεροι κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα, άλλοι πάλι που δοκίμασαν δεν έπαθαν το παραμικρό, άλλοι απέδωσαν το γεγονός σε ανακάτεμα τροφών, κάποιοι ορκίζονταν πως τιμωρήθηκαν επειδή η γιορτή και η κατανάλωση κρέατος έγινε ημέρα Παρασκευή, πάντως όλο το χωριό μιλάει γι’ αυτό το... χουνέρι που έπαθαν οι κάτοικοι προς δόξα της παράδοσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger