Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σύγχρονα κτίρια στην Αλόννησο


Μείζονος σημασίας προτεραιότητα αποτελεί για το Δήμο Αλοννήσου η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του νησιού, με δημόσιο χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αλοννήσου θα συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να υποβληθεί εν συνεχεία ο φάκελος του έργου προς ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, ενώ σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη, θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΑΠ Πηλίου, η οποία και θα καταθέσει το φάκελο του Δήμου Αλοννήσου για αξιολόγηση, ενώ η σύναψη προγραμματικής με το Δήμο Ρήγα Φεραίου πραγματοποιείται «διότι δεν έχουμε διαχειριστική επάρκεια» εξηγεί ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης. Όπως αναφέρει επιπροσθέτως ο ίδιος «προτείνονται προς ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα κτίρια του Δημοτικού Γυμναστηρίου, του ΚΔΑΠ και του Παιδικού Σταθμού της Αλοννήσου, τα οποία είναι παλαιά και χρίζουν βελτίωσης αλλά και αναβάθμισης, προκειμένου να καταστούν ακόμη πιο λειτουργικά για τους πολίτες του νησιού».
Συνεκτιμώντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου συνηγόρησαν υπέρ, επικυρώνοντας με τη θετική τους ψήφο τη διαδικασία που απαιτείται, προκειμένου να υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡΑ το συγκεκριμένο έργο. Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, σημαντικό βήμα αποτελεί για το Δήμο Αλοννήσου η ένταξη των τριών προαναφερθέντων κτιρίων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 70% από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε ποσοστό 30% θα καλυφθεί, αντίστοιχα, από πόρους του Δήμου. Ο κ. Βαφίνης εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το ΚΔΑΠ, ο Παιδικός Σταθμός και το Δημοτικό Γυμναστήριο θα αναβαθμιστούν και θα λειτουργήσουν κάτω σύγχρονες προϋποθέσεις.
Η πρωτοβουλία ένταξης των παραπάνω κτιρίων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης είναι ουσιαστικής σημασίας, διότι αποτελούν και τα τρία πυρήνες δημιουργικής δράσης με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους του νησιού. Παρά το γεγονός δε, ότι ο Δήμος Αλοννήσου διανύει δύσκολη οικονομική περίοδο κατ’ αντιστοιχία με τους υπόλοιπους Δήμους, λόγω της μείωσης των ΚΑΠ, εντούτοις, αναπτύσσει δυναμική δράση, παρακάμπτοντας τους οικονομικούς σκοπέλους.
«Παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση είναι περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, διότι μας δίνεται η ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τα συγκεκριμένα κτίρια τα οποία είναι αρκετά παλιά. Γι’ αυτό το λόγο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εξοικονομήσουμε το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα» επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ενέργειες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις σε σχέση με την αλλαγή κουφωμάτων, τις μονώσεις στις ταράτσες των κτιρίων και γενικά θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να καταστεί εφικτή στην πράξη η ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger