Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020

Ακρίτα: Αυτοί οι «κ@λόγεροι» κι οι «κ@λόγριες» σάς μεγάλωσαν - Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει

Ακρίτα: Αυτοί οι «κ@λόγεροι» κι οι «κ@λόγριες» σάς μεγάλωσαν - Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει - Media

Στους «κ@λόγεροι» και τις «κ@λόγριες» που μας μεγάλωσαν, που έκαναν το «σκατό τους παξιμάδι για να μη σάς λείψει τίποτα», που έκαναν «δυο και τρεις δουλειές για να σπουδάσετε, να ανοίξετε ένα μαγαζάκι, να κάνετε οικογένεια» είναι αφιερωμένο το σημερινό άρθρο της Έλενας Ακρίτα στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Αγρυπνία για την πανδημία του κορωνοϊού στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου

Ιερά Αγρυπνία ετελέσθη κατά την 27η-28η Μαρτίου 2020 στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, όπως και σε όλες τις Ιερές αγιορείτικες Μονές με σκοπό και προσευχητικό αίτημα προς τον Πανάγαθο Θεόν και την Υπεραγία Θεοτόκο και Έφορο του Άθωνα, την απαλλαγή της χώρας μας αλλά και ολοκλήρου του κόσμου από την απειλή της εξαπλώσεως του ιού του κοροναϊού.

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλάζει η ώρα στις 3:00 πμ, όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα δείξουν 4:00.
Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με την επιστροφή στην χειμερινή.

Σημειώσεις για την οργάνωση της υγειονομικής και αντιεπιδημικής φροντίδας στην ΕΣΣΔ


Αφίσα στην ΕΣΣΔ το 1931: «Πλένετε τα χέρια σας μετά την δουλειά και πριν το φαγητό. Τα βρώμικα χέρια είναι πηγή μόλυνσης»
Αφίσα στην ΕΣΣΔ το 1931: «Πλένετε τα χέρια σας μετά την δουλειά και πριν το φαγητό. Τα βρώμικα χέρια είναι πηγή μόλυνσης»
Οι γρήγοροι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, τα ελλιπή μέτρα που εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις στη δημόσια Υγεία - εξασφαλίζοντας χρόνο κερδοφορίας για τα μονοπώλια και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη - έρχονται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι κανένα σύστημα δημόσιας Υγείας που στηρίζεται στη λογική «κόστους - οφέλους» δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες μιας πανδημίας.
Θυμίζουμε τα λόγια του Λένιν που έγραφε τον Σεπτέμβρη του 1917 όταν ο πόλεμος, η εξαθλίωση απειλούσαν τη ζωή του ρωσικού λαού: «Κι ωστόσο φθάνει να προσέξει κανείς λίγο και να σκεφθεί, για να πειστεί πως υπάρχουν τρόποι να καταπολεμηθούν η καταστροφή και η πείνα, ότι τα μέτρα πάλης που πρέπει να παρθούν είναι απολύτως καθαρά και απλά, απολύτως πραγματοποιήσιμα, απολύτως προσιτά στις λαϊκές δυνάμεις, και πως τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται αποκλειστικά και μόνο γιατί η εφαρμογή τους θα θίξει τα πρωτάκουστα κέρδη μιας χούφτας τσιφλικάδων και καπιταλιστών. (...)
Το μέτρο αυτό είναι ο έλεγχος, η επίβλεψη, η καταγραφή, η ρύθμιση από το κράτος, ο καθορισμός μιας σωστής κατανομής των εργατικών δυνάμεων στην παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων, η φειδώ στις λαϊκές δυνάμεις, η αποφυγή κάθε σπατάλης δυνάμεων και η οικονομία αυτών των δυνάμεων» (Λένιν «Απαντα» τ. 34, σελ. 153, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «Η απειλή που μας απειλεί και πώς να την σταματήσουμε»).
Στα 70 χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης της ΕΣΣΔ, το σύστημα δημόσιας Υγείας και περίθαλψης είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σοβιετικού λαού.

Προδιαγραφές


Στις λειψές ...προδιαγραφές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο, έριξε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, το φταίξιμο για τις πάνω από 300 απολύσεις στο «Ελ. Βενιζέλος». Πιο συγκεκριμένα και επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εκατοντάδες απολύσεις περίπου ως μια «παραφωνία», είπε σε συνέντευξή του: «Είναι δύσκολο... Δεν υπάρχουν προδιαγραφές αντιμετώπισης με συγκεκριμένες πολιτικές». Ποιος μπορεί άραγε να πιστέψει ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα πως οι εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και άλλοι «ευέλικτα» εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που σφαγιάζονται στο βωμό της διαχείρισης των συνεπειών της επιδημίας, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων; Δεν το ήξερε ο Βρούτσης όταν έγραφε τις ΠΝΠ ότι θα έχουμε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και όχι μόνο; Το ήξερε και το παραήξερε, αλλά συνειδητά το επέτρεψε, για να αλαφρώσει τους μεγαλοεργοδότες από το «βάρος» και να θωρακίσει τα κέρδη τους. Οι «προδιαγραφές» της πολιτικής τους είναι επομένως σαφείς και δεν υπάρχει καμιά «έλλειψη»: Και σε έκτακτες και σε κανονικές καταστάσεις, προτεραιότητα έχουν τα κέρδη, η προστασία των μεγαλοεπιχειρηματιών και το τσάκισμα των εργαζομένων...

Ο ταξικός χαρακτήρας των μηνυμάτων της Επανάστασης του 1821


Η αστική προβολή μηνυμάτων της Επανάστασης
Σε συνθήκες έκτακτων μέτρων - κλειστά σχολεία, αναστολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ημερίδων, γενικά τον κόσμο στα σπίτια του - λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι παρεμβάσεις των κρατικών ηγετικών παραγόντων επιδίωξαν να προβάλουν στο σήμερα, στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και της αναμενόμενης οικονομικής επίπτωσης, κάποια μηνύματα της Επανάστασης του 1821.
Οπως ήταν αναμενόμενο, εστίασαν στην «εθνική συνοχή και ενότητα», στη θυσία των ατομικών ελευθεριών προς όφελος του κοινού καλού.
Ειπώθηκαν λόγια ωραία, που μπορούν να διεγείρουν το φιλότιμο, ν' αναπαράξουν στις σημερινές συνθήκες τις αξίες του αστικού διαφωτισμού περί ισότητας, αδελφότητας, αλληλεγγύης.
Προβλήθηκε ο πατριωτισμός με το «σύγχρονο» περιεχόμενό του, δηλαδή στις συνθήκες του κορονοϊού η θυσία ατομικών ελευθεριών (στη μετακίνηση) προς όφελος του κοινού καλού (αναχαίτισης της πανδημίας), η προβολή του «εμείς πριν το εγώ», τα συνθήματα του πρωθυπουργού «ισχύς εν τη ενώσει» και «κανείς μόνος, όλοι από την ίδια γραμμή».
Μαζί με τα παραπάνω, ειπώθηκαν και αλήθειες, όπως: Προϊόν της Επανάστασης του 1821 ήταν η διαμόρφωση του αστικού κράτους στην Ελλάδα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η παραδοχή του κινδύνου εκδήλωσης μιας νέας οικονομικής κρίσης σε όλο τον κόσμο, η αλληλεπίδραση μεταξύ των ξεχωριστών κρατών, αλλά όλα αυτά από τη σκοπιά της διασύνδεσης ταξικά συμπαγών εθνών - κρατών και διεκδίκησης «ισότιμων σχέσεων» σε μια εξίσου συμπαγή παγκόσμια κοινότητα, η οποία μπορεί να απειληθεί από δυνάμεις της φύσης, όπως σήμερα είναι οι ιοί, οι σεισμοί, η κλιματική αλλαγή (όπως ακούγαμε προ κορονοϊού) κ.λπ. πέραν των ταξικών διαφορών.

Αλλα 25 εκατομμύρια στους εμπόρους της Υγείας! – Να επιταχτούν τώρα!


Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

Μπορεί από παντού να ακούγονται φωνές που ζητούν την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας CoviD-19, μπορεί οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, να έχουν αναγορεύσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε ένα από τα κεντρικά τους αιτήματα (δείτε εδώ), όμως το αυτί του Μητσοτάκη και των υπουργών του δεν ιδρώνει.

Παρασκηνιακά "παζάρια" μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης;


Του Σ. Λ.

Μια πολιτική εκτίμηση που την θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα.
Προέρχεται από έναν σύντροφο αναρχικό, "απόστρατο" πια, απ' την ενεργό δράση, -για λόγους πέρα των δυνάμεων του- και από τους πιο "διαβασμένους' του χώρου.
Ο χρόνος θα δείξει αν επιβεβαιωθεί η όχι.

Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί στη Βρετανία

Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί στη ΒρετανίαΣτους 1.016 ανήλθαν τα θύματα του κορωνοϊού στη Βρετανία καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 34%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα στοιχεία αφορούν τους θανάτους που έχουν καταγραφεί ως το απόγευμα της Παρασκευής. 
Τα νέα κρούσματα ήταν 2510 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 17.089, μία ημερήσια άνοδος 17,2%.
Συνολικά διενεργήθηκαν 6.999 διαγνωστικά τεστ από τα οποία το 35,8% ήταν θετικά.

‘Ερχεται καθολικό lockdown τον Απρίλιο;

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου