Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Με καθυστέρηση το δώρο Πάσχα

Σε διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ και σε καταβολή μεν του δώρου του Πάσχα αλλά αργότερα, αν αυτό δεν είναι εφικτό από τον εργοδότη τον Απρίλιο, προχωρά η κυβέρνηση. Σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων και Απασχόλησης και Εργασίας προχωρούν σε ανακοινώσεις της τρίτης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Τα 10 δισ. ευρώ που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση ως «αντίδοτο» στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, οδηγεί στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού για φέτος, όπου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι χαμηλότερο του 3,5% / ΑΕΠ αλλά και η ανάπτυξη, με τα έως τώρα δεδομένα, θα κυμανθεί στο 0% ή οριακά πάνω από 0%.
Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
Μεγαλώνει ο αριθμός των δικαιούχων του «έκτακτου μισθού» των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου. Στους δικαιούχους του ποσού αυτού περιλαμβάνονται:
·       οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας  
·       οι εργαζόμενοι  σε επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά καταγράφεται σημαντική μείωση του τζίρου τους, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών.
·       όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι τράπεζες θα παράσχουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων ενήμερων δανείων παρέχοντας στους πολίτες που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα όπως εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, και θα λάβουν τα 800 ευρώ.  Για τη συγκεκριμένη ειδική κατηγορία, κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη, θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα 3 μηνών.
Ευελιξία στην καταβολή του δώρου Πάσχα
«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» διευκρίνισε χθες ο πρωθυπουργός.
Ειδικά η τελευταία φράση του πρωθυπουργού ενισχύει το ενδεχόμενο ναι μεν να μην «χαθεί» το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η καταβολή του να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους επομένως είναι ένα ποσό που δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί από τις επιχειρήσεις (ήδη έχει ανασταλεί η καταβολή διάφορων υποχρεώσεων τους).  Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα αργότερα κι όχι τον Απρίλιο. Πιθανόν να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας όπως και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.
Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός «ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. «Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.»
Το πακέτο των 10 δισ. ευρώ μοιράζεται επομένως σε:
·       2 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
·       1,8 δισ. ευρώ  μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων
·       3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό
·       3 δισ. ευρώ από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger