Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ



Κ.ΠαπανάτσιουΘίγεται ο νεοφιλελεύθερος εγωισμός της ΝΔ, τώρα που αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ισχυρή κρατική παρέμβαση.

Η περίοδος που διανύουμε δοκιμάζει τις αντοχές τόσο του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και των πολιτών. Οι εξαγγελίες τις Κυβέρνησης έρχονται μέρα παρά μέρα με αλλαγές και δημιουργούν μεγαλύτερα ερωτηματικά. Είναι καλοδεχούμενη η όποια διεύρυνση των μέτρων, αλλά δυστυχώς αρκετά από αυτά δεν έχουν διευκρινιστεί.

Οι αναστολές και οι παρατάσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δυστυχώς, δεν επαρκούν. Όπως δεν επαρκούν και οι παραινέσεις στις τράπεζες για να δοθούν ανάσες στους πολίτες. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί η Κυβέρνηση να διαχωρίζει τα μέτρα σε κρατικά και μέτρα που θα ρυθμίσει η ίδια η αγορά. Δεν επαρκούν επίσης τα 800 ευρώ για δύο μήνες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Δεν επαρκούν επίσης και οι εξαγγελμένες προσλήψεις για την Υγεία. Επιπρόσθετα, δεν έχει αποσαφηνίσει η Κυβέρνηση τι θα γίνει μετά το πέρας των προθεσμιών της αναστολής των υποχρεώσεων. Πως θα πληρωθούν τα συσσωρευμένα χρέη μηνών από επαγγελματίες και πολίτες; Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έμαθε από την κρίση του 2008, δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες τα σπασμένα. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πως τα μέτρα πρόληψης που παίρνει η Κυβέρνηση, είναι τελικά μέτρα που κλείνουν το μάτι στην αυθαιρεσία και στην συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Δυστυχώς από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, οι μόνες ξεκάθαρες κουβέντες αφορούσαν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και τη δυνατότητα μεταγενέστερης καταβολής του Δώρου Πάσχα. Παρά τα όσα έλεγε στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί του τον διέψευσαν μόλις μία μέρα αργότερα! Η Κυβέρνηση κάνει αυτή τη στιγμή μία επιλογή να προστατεύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, συμπιέζοντας τους εργαζόμενους. Το χει ξανακάνει, τώρα έχει την επιλογή να μην το κάνει. Υπάρχει ο τρόπος να μην συμπιεστεί ούτε η εργασία, ούτε οι επιχειρήσεις. Το μαξιλάρι των 35 δις αποτελεί τη μεγαλύτερη διασφάλιση γι αυτό.
Τα ζητήματα που πρέπει να στοχεύσουμε κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Από την σκοπιά της Υγείας, πρέπει πάση θυσία το Δημόσιο Σύστημα να μείνει όρθιο και να ενισχυθεί μέσω νέων προσλήψεων σε επικουρικό προσωπικό και γιατρούς, και παράλληλα να ενισχυθεί με χρηματοδοτικούς πόρους. Από την δημοσιονομική σκοπιά και την σκοπιά της Οικονομίας πρέπει να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι με καταβολή στο ακέραιο του μισθού τους. Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να θεωρηθούν άκυρες όσες έχουν γίνει αυτό το διάστημα και να δοθεί έκτακτο επίδομα στα χαμηλά στρώματα. Παράλληλα πρέπει να δοθεί άμεση, γενναία ένεση ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ειδικά για τους επαγγελματίες πρέπει να υπάρξει καταβολή ειδικού μηνιαίου εισοδήματος, ενώ για τις επιχειρήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα άτοκα δάνεια. Τέλος, η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να παραταθεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή των ποινικών κυρώσεων για τη σφράγιση επιταγών και μη αναγγελία στο Τειρεσίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω,  θα μας επιτρέψουν να θωρακιστούμε στο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα θα απορροφήσουν τους κραδασμούς στην Οικονομία. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε αυτές τις κινήσεις, τότε η επόμενη μέρα θα βρει την Οικονομία και την Κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτοφανή και μη διαχειρίσιμα επίπεδα ανεργίας αλλά και παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Η Κυβέρνηση έχει την παρακαταθήκη του διαθέσιμου μαξιλαριού ρευστότητας των 35 δις, και το χρέος ρυθμισμένο χωρίς κάποια υποχρέωση στο άμεσο μέλλον. Αυτά είναι που μας προσφέρουν ασφάλεια, και όχι οι μεγαλοστομίες που ακούμε τις τελευταίες μέρες από πρωτοκλασάτους Υπουργούς και από τον Πρωθυπουργό. Είναι η στιγμή να αποφασίσουν να δράσουν και να αυξήσουν τις δαπάνες. Η διεύρυνση των μέτρων είναι καλοδεχούμενη, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς,  το πρόγραμμα που έχει η Κυβέρνηση δεν είναι δυναμικό, όπως ισχυρίζονται, είναι περισσότερο «βλέποντας και κάνοντας»!
Όσο και αν ενοχλούνται στην Κυβέρνηση με το ρόλο που καλείται να παίξει το Κράτος για άλλη μία φορά, πρέπει να αποδεχτούν ότι η αγορά πρέπει να ρυθμιστεί και δεν θα το κάνει από μόνη της. Πρέπει να παρθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Εμείς από την αρχή τονίσαμε ότι δεν θα κάνουμε τοξική αντιπολίτευση, αντίθετα είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους φορείς, αλλά και με τους συναδέλφους/ισσες Βουλευτές για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, τέθηκαν στον Πρωθυπουργό όλες μας οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger