Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Δραματική η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας


Με ανακοίνωση που μοιράζεται πλατιά σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς και γειτονιές, μαζί με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος αναδεικνύει την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τις θέσεις του Κόμματος αλλά και μια σειρά από διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να διασφαλιστούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε χρόνια τώρα και στην περιοχή μας και που σήμερα γίνεται αμείλικτη, αν δεν σταθούμε αγωνιστικά απέναντί της. Μπορεί ο κορονοϊός να είναι ένας αόρατος εχθρός, όμως για τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να κρυφτεί ο ορατός εχθρός, η βασική αιτία, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, πράγμα που εκφράζεται με τη διαχρονική απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτή η πολιτική έδωσε προτεραιότητα στην υποχρηματοδότηση, πράγμα που γέννησε τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ γιγάντωσε την κερδοφορία των ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της Υγείας!».

Πιο συγκεκριμένα, για την περιοχή της Θεσσαλίας η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει πως «το επιχειρησιακό σχέδιο της 5ης ΥΠΕ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, την Ανατ. Στερεά και Εύβοια για την επιδημία του κορονοϊού προβλέπει μόνο 15 κλίνες ΜΕΘ για βαρέως πάσχοντες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή. Στο ΕΚΑΒ υπηρετούν ελάχιστοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι πολύτιμοι για τους βαρέως πάσχοντες αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι να επιβαρύνονται περαιτέρω με τη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών. Σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας όλων των νομών υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά ατομικής προστασίας και προληπτικής υγιεινής (μάσκες, γυαλιά, ποδιές μιας χρήσης, αντισηπτικά), που παρέχονται με το σταγονόμετρο ακόμα και στους υγειονομικούς εργαζόμενους».
Αντίστοιχα, σε κάθε πόλη η κατάσταση είναι η εξής:
  • Στη Λάρισαστο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που μάλιστα είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό, «το έγκλημα της μη λειτουργίας όλων των κλινών ΜΕΘ συνεχίζεται αφού από τις 20 λειτουργούν μόλις οι 12! Οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζονται αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών πληρούνται οι 159! (152 θέσεις και 7 προσωποπαγείς). Επιπλέον, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να στέλνει δείγματα σε ιδιωτικές δομές! Στο πλαίσιο αυτής της απαξίωσης δεν λειτουργεί ο ειδικός θάλαμος αρνητικής πίεσης που προβλέπεται για τον συγκεκριμένο ιό, ενώ η ειδική πόρτα του θαλάμου θα έρθει μετά από δέκα μέρες. Ακόμη και με βάση αυτό το (πετσοκομμένο) οργανόγραμμα του Νοσοκομείου λείπουν 53 εργαζόμενοι από τη Νοσηλευτική, 121 διοικητικοί, 13 τεχνικοί και 103 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών (εκτός γιατρών)! Ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις 830 το 2012!».
  • Στον Βόλο «υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για το δεύτερο μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας, που μάλιστα έχει την ευθύνη κάλυψης των νησιωτικών περιοχών! Υπηρετούν 96 ειδικοί γιατροί, από τους 162 που προβλέπονται - σύμφωνα με το υπάρχον ελλιπές οργανόγραμμα -, με αποτέλεσμα η κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου να είναι εξουθενωτική. Η έλλειψη των αναισθησιολόγων, που δεν επαρκούσαν ούτε για τα τακτικά χειρουργεία, διογκώνεται με τις πιθανώς αυξημένες ανάγκες εντατικής παρακολούθησης λόγω κορονοϊού. Από τις 1.000 θέσεις για νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που προβλέπονται στον οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται μόλις 700. Οι ανάγκες φύλαξης δεν καλύπτονται λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού (με 2 μόνο μόνιμους υπαλλήλους), ενώ στην καθαριότητα διαιωνίζεται η σύμβαση με εργολαβική ιδιωτική εταιρεία με ελλιπή αριθμό καθαριστριών».
  • Στα Τρίκαλα «λειτουργούν μόλις 8 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων των μόνιμων γιατρών μόλις που ξεπερνά το 50%. Οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ και σε πολλές ειδικότητες καλύπτονται με μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας και με εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Εργάζονται 45 καθαρίστριες από τις 60 που προβλέπονται από τις οργανικές θέσεις. Ανεπαρκής είναι η λειτουργία της Επιτροπής Λοιμώξεων, που αποτελείται από 1 γιατρό Εργασίας και 2 μόλις νοσηλεύτριες!».
  • Στην Καρδίτσα «λειτουργούν μόνο 4 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ. Οι κενές οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών ξεπερνούν το 30%! Το 2012 περικόπηκαν περισσότερες από 200 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με αποτέλεσμα η εμφανιζόμενη πληρότητα να είναι αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες. Η καθαριότητα και η φύλαξη του νοσοκομείου είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες με συμβασιούχους εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους και με μειωμένο ωράριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger