Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019

Ο Κουφοντίνας και οι… τοπογράφοι της τρομοϋστερίας


 Κύριοι, να θυμάστε ότι θα μας τρομάζετε αλλά ταυτόχρονα θα γελάμε μαζί σας, γιατί είστε τόσο φρικτοί και γελοίοι άνθρωποι.

Λουίζ Μισέλ
 Επιστολή στην Επιτροπή Χαρίτων
28.11.1872

Τον Δημήτρη Κουφοντίνα οι διώκτες του ποτέ δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα το κατάφερναν ποτέ, αν δεν παρουσιαζόταν μόνος του στη ΓΑΔΑ. Ηταν μια πολιτική απόφαση και όχι μια προσωπική απόφαση. Παρουσιάστηκε για να υπερασπιστεί την οργάνωσή του, τη 17Ν, η πολιτική υπόσταση της οποίας κυλιόταν στη λάσπη εκείνο το βρόμικο καλοκαίρι του 2002, εν γνώσει του τι πρόκειται να υποστεί σε προσωπικό επίπεδο.

Ο εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν, η δίκη του οποίου ξεκινάει σαν σήμερα το 1959 και η "σκοτεινή" εμπλοκή σ' αυτή την υπόθεση του ¨εθνάρχη" Κων/ου Καραμανλή


11/02/1959. Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του Ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη και για την αρπαγή των περιουσιών τους, που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 125.000.000 χρυσά φράγκα. Το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας καταδικάζει τον Μέρτεν σε 25ετή κάθειρξη.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου