Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ «Προοδευτικός» πόλος με «ρετάλια» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και άξονα την αντιλαϊκή πολιτική


Eurokinissi
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες διεμβολισμού των υπόλοιπων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που έχει δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας και από το απαραίτητο «πλυντήριο» σειρά στελεχών των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το συνονθύλευμα αυτό βαφτίζει η κυβέρνηση «προοδευτικό πόλο», σε αντιπαράθεση υποτίθεται με τον «συντηρητικό» της ΝΔ, παρότι είναι εξόφθαλμη η στρατηγική τους σύμπλευση στην αντιδραστική κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μετά τους προερχόμενους από το ΚΙΝΑΛ Θ. Μωραΐτη και Αγγ. Τόλκα που ορκίστηκαν τη Δευτέρα σε θέσεις υφυπουργών στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι «αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας», «νερό στο μύλο» των τέτοιων διεργασιών αναμένεται να ρίξουν τόσο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα με τη νέα του σύνθεση, όσο και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, όπως αυτή της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου» την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και η εκδήλωση της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Μάρτη.

Παράλληλα, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για συλλογή υπογραφών στελεχών της «κεντροαριστεράς» που προστρέχουν προς στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με το αζημίωτο για αρκετούς εξ αυτών, καθώς οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για αλισβερίσι με επίκεντρο τις θέσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται εκδήλωση για τη δημοσιοποίηση των υπογραφών που λέγεται ότι προέρχονται απ' το «παπανδρεϊκό» αλλά και το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ.
Στο φόντο αυτών των διεργασιών, εξελίσσεται και η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους όρους της παραπέρα σοσιαλδημοκρατικοποίησης, ώστε πιο αποτελεσματικά να εγκλωβιστούν τμήματα του λαού στην επιχειρούμενη αναμόρφωση. Παρεμβαίνοντας στη σχετική εχθρική για το λαό συζήτηση, χτες το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αντ. Κοτσακάς, ισχυρίστηκε («Πρακτορείο 104,9») πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να "ΠΑΣΟΚοποιηθεί", η προσπάθεια που γίνεται είναι να "ΣΥΡΙΖοποιηθεί" η βάση του ΚΙΝΑΛ». Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει «στο μεσαίο και χαμηλό στελεχιακό δυναμικό» του ΚΙΝΑΛ και πως «το βασικό είναι εάν συμφωνούμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μεγάλου προοδευτικού δημοκρατικού αριστερού κοινωνικού μετώπου και όχι πολιτικού μετώπου» και «σε ένα τέτοιο μέτωπο που έχει ως βασικό πρόγραμμα και στόχευση να ανακόψει τη συντηρητική παλινόρθωση, έχουν θέση πολλοί - μέχρι και τις παρυφές της Δεξιάς - εφόσον ασπάζονται αυτήν τη στόχευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger