Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη (Ο διαχρονικὸς Παπαδιαμάντης)

papadiamantis202.jpg

Καργάκος Σαράντος
Πηγή: Ἐφημ. Ἑστία, 24 Δεκεμβρίου 2010
Σὲ δέκα περίπου ἡμέρες ἀπὸ σήμερα, καὶ συγκεκριμένα στὶς 3 Ἰανουαρίου, συμπληρώνονται 100 χρόνια ἀπὸ τὸ θάνατο τοῦ Ἀλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911), τοῦ συγγραφέα ποὺ ἔχει συνδεθεῖ ὅσο κανεὶς ἄλλος μὲ τὶς πανέορτες καὶ πανέκλαμπρες ἡμέρες τοῦ Δωδεκαημέρου καὶ τοῦ ἑλληνικοῦ Πάσχα. Ἀσφαλῶς, καὶ ἡ πολιτεία καὶ ἡ ἐκκλησία κάτι θὰ κάνουν γιὰ νὰ τιμήσουν τὴν μνήμη του. Ἐπίσης καὶ τὰ λογοτεχνικὰ σωματεῖα. Καὶ πάλι θὰ ξανακούσουμε «τὰ χθεσινὰ ἐκεῖνα» γιὰ τὸν ἀναμφισβήτητο θρησκευτισμό του, τὴν φυσιολατρία, τὸν παγανισμὸ καὶ τὸν ἐρωτισμὸ του.
Τὸν ψάλτη τῆς χαμοζωῆς τὸν κατέταξαν παλαιότεροι κριτικοὶ στοὺς ἠθογράφους. Δὲν εἶδαν τὴ

Τ α Χριστούγεννα,το θείο βρέφος και οι συνταγές της πείνας
1. Προλογικό της σύνταξης
Μετράμε 2015 χρόνια από την γέννηση του “Θείου Βρέφους”, το παραμύθι δηλαδή που έφτιαξε η άρχουσα τάξη εκείνης της εποχής για να διαχειριστεί την μάζα, τους φτωχούς και τους δούλους.
Έκτοτε το παραμύθι “χρυσώθηκε” με την διήγηση- παράσταση ότι το θείο βρέφος ήταν ένας από εμάς τους φτωχούς και καταφρονεμένους, και ότι γεννήθηκε σε μια φτωχή στάνη – σπηλιά.
Έκτοτε το παραμύθι διανθίστηκε από της “θεϊκή” φιλοσοφία περί σωτηρίας της ψυχής και της ματαιότητας αυτού του κόσμου, του γήινου.
Έκτοτε το παραμύθι, δηλαδή η ιδεολογία διαχείρισης των πληβειακών τάξεων από την άρχουσας τάξης έγινε και ιδεολογία ενός μεγάλου μέρους της αρχούμενης κατώτερης τάξης,
Έκτοτε όλες οι προσπάθειες (όχι όλης) άλλα ενός μέρους της καταπιεσμένης – εκμεταλλευόμενης ανθρωπότητας που πάλεψε για το υπέρτατο καλό, δηλαδή, για την κοινωνική και πολιτική ισότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, αμοιβαιότητα, δικαιοσύνη απέτυχαν.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ«Οι Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες αγάπης και προσφοράς στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχουν ανάγκη την φροντίδα και την συμπαράστασή μας για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.
Στις κρίσιμες ώρες που πραγματικά περνάει η χώρα μας, αυτές οι μέρες γιορτής ας αποτελέσουν αφορμή για σκέψη και περισυλλογή. Το μήνυμα της γέννησης του Χριστού είναι μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης.
Αυτά τα Χριστούγεννα ας αποφασίσουμε όλοι μαζί να φέρουμε στο προσκήνιο των πράξεών μας τον άνθρωπο και ας ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας για να μπει το φως και η ζεστασιά της αγάπης.
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.»

° ☾ °☆ Καλά Χριστούγεννα. ✟. 🌲

.✟. 🌲 Με την ευχή του αγαπημένου μου ✬ Γέροντος πνευματικού, Αρχιμανδρίτη-Ιερομονάχου Ιγνάτιου, 
την Νύχτα των Χριστουγέννων 2014, σας εύχομαι ολόθερμα ° ☾ °☆ Καλά Χριστούγεννα…
με ΥΓΕΙΑ, Δύναμη και «καλήν απολογία επί του φοβερού βήματος του Χριστού». 🌲  .✟.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ Λέττα Πετρουλάκη- Τάκης Σοφικίτης

Ευχόμαστε ολόθερμα
Χαρούμενα Χριστούγεννα 
 και ο καινούργιος χρόνος να φέρει σε όλους ειρήνη , υγεία, πρόοδο και οικογενειακή ευτυχία!
Λέττα Πετρουλάκη- Τάκης Σοφικίτης

Ευχές


Ψωμί για τέσσερις ημέρες σήμερα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου και Περιφέρειας Ν. Μαγνησίας, τα αρτοποιεία του νομού μας, λόγω των αργιών, θα διαθέσουν σήμερα 24 Δεκεμβρίου ψωμί για τέσσερις ημέρες.

Wishes 2016 HELLENIC SEAWAYS S.A


Σκόπελος εμείς δήμαρχε στην περιοχή Αλόυπη θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σκοτάδι γιατί ?


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΕ LIVE STREAMING -Ολυμπιακός – Άρης Basket League-Olympiacos - Aris TT Bank Live Streaming

Εορτή της Αγίας και Οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας


Εορτή της Αγίας και Οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας


Τη μνήμη της Αγίας και Οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας τιμά σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.
Η Αγία Ευγενία έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από τη Ρώμη και οι γονείς της ονομάζονταν Φίλιππος και Κλαυδία. Επίσης, είχε και δύο άλλα αδέλφια, τον Αβίτα και το Σέργιο. Λόγω της δουλειάς του πατέρα της, όπου την εποχή εκείνη είχε διοριστεί στην Αλεξάνδρεια, πήγε εκεί με όλη της την οικογένεια.
Εκεί η Ευγενία σπούδασε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έμαθε άριστα την ελληνική και ρωμαϊκή φιλολογία.

ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ !! ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ !!

ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ !! ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ !!

Σε μία κλωστή όλες οι προβλέψεις που δείχνουν στη πληθώρα τους να έρχονται χιόνια τη Πρωτοχρονιά !! ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου