Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία του μοναδικού ήρωα παπά αντάρτη του ΔΣΕ

Πηγή: Ηρακλής Κακαβάνης - "Ατέχνως"

Την ιστορία και τη φωτογραφία του μοναδικού ήρωα παπά μαχητή του ΔΣΕ διασώζει ο Λύσανδρος Ταμουρίδης, συντοπίτης και συνεπώνυμος του παπα-Κυριάκου, στο βιβλίο του «Απ’ τον Όλυμπο στο Γράμμο. Ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ». Από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας ο παπα-Κυριάκος, από την Ελασσόνα ο Λύσανδρος.

Ο Κυριάκος Ταμουρίδης ήταν παπάς στην Ολυμπιάδα. Είχε 7 παιδιά. Μετά το τέλος της λειτουργίας ο παπα-Κυριάκος άρχιζε τη διαφώτιση για την ανάγκη να φύγουν οι κατακτητές, να ενισχυθεί το ΕΑΜ. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε άγρια από τις αρχές. Το 1946 λειτουργούσε στην Τσαριτσάνη, ανταρτομάνα και προπύργιο των κομμουνιστών. Μια Κυριακή πήγαν οι χωροφύλακες να τον συλλάβουν μετά τη λειτουργία, όμως οι πολίτες που ήταν στην εκκλησία απαίτησαν την απελευθέρωσή του και το πέτυχαν.

Τότε οι καταδιωκόμενοι δημιούργησαν την πρώτη ομάδα του ΔΣΕ στην περιοχή. Ο παπα – Κυριάκος εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Σε μια μάχη τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια και τον συνέλαβε ο μοναρχοφασιστικός στρατός. Αφού τον πήγαν στη Λάρισα και στα Τρίκαλα, πέρασε από στρατοδικείο και τον εκτέλεσαν στο Μεζούρλο.

Η μεγαλύτερη κόρη του Τασούλα ήταν στο ΔΣΕ και τη συνέλαβαν οι μοναρχοφασίστες το 1947 κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ολύμπου. Πέρασε στη συνέχεια από τις φυλακές Λάρισας, Τρικάλων και «Αβέρωφ».

Στο Μνημείο Πεσόντων της Ολυμπιάδας και στην ενότητα Θύματα Εμφυλίου Πολέμου, υπάρχει και το όνομα του παπά Κυριάκου Ταμουρίδη. Το χωριό πλήρωσε βαρύ τίμημα την περίοδο του εμφυλίου.

Την επιμέλεια του βιβλίου είχα εγώ μαζί με τον παλαίμαχο αγωνιστή και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη. Έγραψα και το επίμετρο του βιβλίου μαζί και ένα σύντομο σημείωμα για τον αντιστασιακό Τύπο της Ελασσόνας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger