Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Το αντάρτικο πόλης στη Θεσσαλονίκη το 1947

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τη δράση της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη και την εκτέλεση των μελών της, φιλοξενεί το μπλογκ ΅Η Καλύβα ψηλά στο βουνό΅

Το αντάρτικο πόλης στη Θεσσαλονίκη  Εμφύλιος,
1. Η «στενή αυτοάμυνα» της Θεσσαλονίκης Το πρωινό της 30ης Απριλίου 1947 το στρατιωτικό λεωφορείο μάζευε τους αξιωματικούς της Αεροπορίας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τους μεταφέρει στη βάση τους, στις Σέδες - έξω από τη Θέρμη. Στις 7:20 έφτασε στη στάση Μισραχή (σημερινή Φλέμιγκ), επί της Βασιλίσσης Όλγας, για να παραλάβει τον υποσμηναγό Γαλιλαίο.
Ο Γαλιλαίος ανέβηκε. Ο Σαπουτζόγλου, ο οποίος στεκόταν μπροστά, έτρεξε, άνοιξε το δέμα και πέταξε τη χειροβομβίδα στο μπροστινό τζάμι του λεωφορείου. Ακούστηκε ένας τρομαχτικός κρότος και φωνές τραυματισμένων. Το σώμα του οδηγού σταμάτησε τα κομμάτια της χειροβομβίδας. Αργότερα μαθεύτηκε ότι από αυτή τη χειροβομβίδα σκοτώθηκε ο οδηγός και τραυματίστηκαν άλλοι δύο Αξιωματικοί. Αμέσως, τραυματίες και μη, προσπάθησαν να κατέβουν από την πίσω πόρτα του λεωφορείου. Στην πίσω πλευρά, ο Κοσμάς Εξεζίδης έριξε τη δεύτερη χειροβομβίδα, η οποία έπεσε στη ρόδα, την ώρα που είχαν ήδη κατέβει πολλοί αξιωματικοί. Στη δεύτερη αυτή έκρηξη, σκοτώθηκαν τρεις Αξιωματικοί και τραυματίστηκαν πέντε.
(Τάσος Κατσαρός, Μια απόφαση, μάχομαι μέχρι το τέλος. Αντάρτικο Πόλεως, Στενή Αυτοάμυνα (Ο.Π.Λ.Α.) εκδ. Ντοκουμέντα, Καβάλα 2003. Όλο το υλικό που περιέχεται σ’ αυτό το ποστ προέρχεται από αυτό το βιβλίο - εκτός αν αναφέρεται άλλη πηγή) Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Μετά το Μάιο του 1946, το Μακεδονικό γραφείο του ΚΚΕ ανέθεσε σε κάποιον «Αλέκο» ή «Χοντρό» να δημιουργήσει αντάρτικο μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση παρενόχλησης στον Εθνικό Στρατό - η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένοπλη εξέγερση. Ο «Αλέκος» (Τάσος Γουσόπουλος) όρισε ως κεντρικό διοικητή τον «Τάκη» (Παπαγεωργίου) και μαζί βρήκαν τους τρεις «τομεάρχες», που οργάνωσαν ξεχωριστά τους τρεις τομείς της πόλης:
  • Ανατολικά, ο Ακίνδυνος Αλβανός («Γιώργης»)
  • Κέντρο, ο Αθανάσιος Κατραούζος («Παύλος»)
  • Δυτικά, ο Διογένης Ελευθεριάδης («Σπύρος») 
https://athens.indymedia.org/post/776687/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger