Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΙ» ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Οι κυνηγοί του χαμένου θησαυρού
* ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΕΥΡΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΗΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 
Του Δημήτρη Κατσανάκη
 
 
Ως περιπέτεια με αρκετή ταλαιπωρία στις ορεινές και βραχώδεις περιοχές της Ελασσόνας, όπου η μόνη ένδειξη ζωής είναι μερικά αιγοπρόβατα ενός μοναχικού κοπαδιού, περιγράφουν οι δημόσιοι λειτουργοί την προχθεσινή τους νέα εξόρμηση στην ευρύτερη δασική περιοχή του Σαρανταπόρου για να εποπτεύσουν την επιχείρηση ανεύρεσης χαμένου θησαυρού από κάτοικο της Πτολεμαΐδας.
Πρόκειται για την τελευταία ανασκαφή ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού μετά από σχετική άδεια που χορήγησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να είναι ούτε η πρώτη και φυσικά ούτε η τελευταία. Δεκάδες άδειες έχουν χορηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε «άριστα ενημερωμένους» πολίτες, που οργανώνουν τεράστιες επιχειρήσεις σε ολόκληρο το νομό ξοδεύοντας χρόνο και χρήματα για να επενδύσουν στην ελπίδα, που συνήθως αποδεικνύεται φρούδα καθώς οι «καλές πληροφορίες» δεν επιβεβαιώνονται με τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μια «καλή πληροφορία», μια ιδέα αποτελεί τη βάση για την οργάνωση μιας επιχείρησης, που πρακτικά θεωρείται απλή υπόθεση. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να αποδεχθεί και να δηλώσει ότι ο θησαυρός που αναζητά είναι δημόσια περιουσία και βρίσκεται σε δημόσια έκταση ώστε, εάν ο θησαυρός βρεθεί, να αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο το 50% των ευρημάτων και το υπόλοιπο 50% να το κρατήσει ο ίδιος. Εφόσον βρίσκεται σε δημοτική ή ιδιωτική έκταση απαιτείται η συναίνεση του δήμου ή του ιδιώτη ιδιοκτήτη. Ακολούθως υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες αρχές, αρχαιολογικές, δασικές και στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου για την αδειοδότηση της επιχείρησης.
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίθουν από ιστορίες συμπολιτών, που έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα πλουτισμού αναζητώντας λίρες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι και θησαυρούς από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ή την οικονομική βοήθεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ενδιαφερόμενοι είναι ευυπόληπτοι πολίτες, που επικαλούνται ιδιαίτερα πνευματικά χαρίσματα και... οράματα για να τεκμηριώσουν την ύπαρξη θησαυρών σε συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό για να μην διαρρεύσει μέχρι να οργανωθεί η επιχείρηση ανεύρεσης.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση νέας κοπέλας από την επαρχία Φαρσάλων που συνοδευόμενη από αντιδήμαρχο δήμου απευθύνθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία ζητώντας άδεια εκσκαφής για την ανεύρεση σπάνιας θρησκευτικής εικόνας, που είδε στον ύπνο της (!) αλλά και η περίπτωση ενός Αγιώτη, που εμφανιζόταν στις υπηρεσίες κρατώντας στα χέρια του ραβδί υποστηρίζοντας ότι διέθετε το πνευματικό χάρισμα να προβλέπει το μέλλον και να θεραπεύει ακόμα και ασθένειες με το άγγιγμα του ραβδιού του! Τεκμήριο φυσικά για να υποστηρίζει πως γνώριζε την ύπαρξη θησαυρού έστω και αν δεν τον βρήκε ποτέ.
Εκτός όμως των αφελών, των «οραματιστών» και των γραφικών δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που κινούν υποψίες για την ύπαρξη μιας χρυσοφόρας αγοράς διακίνησης «καλών και αξιόπιστων πληροφοριών» για την ύπαρξη θησαυρών, που συνοδεύονται από πολιτικούς ή στρατιωτικούς χάρτες, σχέδια, σχεδιαγράμματα και παλιά σημειώματα, ικανά να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις ανεύρεσης με κάθε μορφής συμφωνία για τη συμμετοχή στις δαπάνες αλλά και τη διανομή των κερδών.
Ως κλασικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αναφέρεται η περίπτωση Αθηναίου γαμπρού στη Ραψάνη, ο οποίος δέσμευσε δεκάδες περιοχές στα όρια της Αιγάνης υποβάλλοντας αντίστοιχες αιτήσεις, οι οποίες, αν και αρχικά είχαν εγκριθεί, ακυρώθηκαν ακολούθως καθώς δεν βρέθηκαν οι χρηματοδότες για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις ανεύρεσης. Αλλά και σε τρεις διαδοχικές επιχειρήσεις, από τις πλέον οργανωμένες με υπερσύχρονα μηχανήματα, ραβδοσκόπους και ανιχνευτές μετάλλων, στην περιοχή του Ομολίου η παρουσία ομάδας Αθηναίων με τα μαύρα τζιπ –άλλοτε διακριτική άλλοτε εμφανής- διαμόρφωνε βάσιμες πεποιθήσεις ότι ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις απόστρατος στρατηγός, που αναζητούσε κιβώτια με χρυσές λίρες, δεν ήταν μόνος στο «κόλπο».
Βέβαιη ότι θα έβρισκε «αποκλειστικά και μόνο χρυσά νομίσματα Αγγλίας, που προέρχονταν από ρίψεις στη διάρκεια του πολέμου» στην ιερή μονή Σπαρμού στην Ελασσόνα, όπου έδρευε η κυβέρνηση του βουνού υπό τον Άρη Βελουχιώτη, εμφανιζόταν ομάδα, που έσκαψε περιμετρικά της μονής αναζητώντας τα τούνελ των ανταρτών που οδηγούσαν στο θησαυρό. Τούνελ βέβαια βρέθηκαν αλλά όχι και ο θησαυρός.
ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ... ΔΡΑΜΑΤΑ
Το χιούμορ δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τις επιχειρήσεις, που ενίοτε χαρακτηρίζονται από κωμικοτραγικές καταστάσεις. Πριν μερικά χρόνια οι Λαρισαίοι θυμούνται την περίπτωση της εκσκαφής ολόκληρης της πλατείας των Γόννων, την οποία παρακολούθησε σύσσωμη σχεδόν η τοπική κοινωνία από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες των παρακείμενων κτιρίων, αφού έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία για να... διευκολυνθούν οι μαθητές, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν το φιάσκο της επιχείρησης άρχισαν τις αποδοκιμασίες και τις ρίψεις κερμάτων στο χώρο της εκσκαφής.
Σε άλλη περίπτωση Λαρισαίος αναζητούσε τούρκικες λίρες δίπλα στο πεδίο βολής της Κρανιάς παρά την επιχειρηματολογία των δημόσιων λειτουργών ότι δεν θα ήταν λογικό να κρυφτεί θησαυρός σε τόσο άγονη περιοχή ενώ πρόσφατα Λαρισαίος ζήτησε άδεια για να σκάψει στον προαύλειο χώρο της... 1ης Στρατιάς, που απέρριψε όπως ήταν φυσικό το ΓΕΣ αν και είχαν συμφωνήσει όλες οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Με αρκετό χιούμορ σε άλλη περίπτωση αντιμετώπιζε την αποτυχία της επιχείρησης στην περιοχή Πάτωμα Γουνίτσης στην Καλλιπεύκη, Λαρισαίος, που εμφανιζόταν στη διάρκεια της εκσκαφής με παγωμένες μπύρες και σαλάμια για μεζέ. «Δεν πτοούμαι, ούτε θα σταματήσω να ψάχνω...» έλεγε ο ίδιος στους δημόσιους λειτουργούς εξηγώντας ότι η αναζήτηση θησαυρών είναι εθισμός ανάλογος με τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αναζητήσεις θησαυρών εξελίσσονται σε οικογενειακά δράματα. Στην Κρανέα Ολύμπου πριν μερικά χρόνια κάτοικος της περιοχής πήγε με μηχάνημα για να σκάψει στην κοινή αυλή με το σπίτι του αδελφού του με τον οποίο δεν είχε συνεννοηθεί προηγουμένως. Η φασαρία μεταξύ των δύο αδελφών ήταν τόσης έντασης ώστε χρειάστηκε να επέμβουν οι δικηγόροι των δύο πλευρών για να συμφωνήσουν τελικά στην εκσκαφή. Ανάλογη είναι και η περίπτωση Λαρισαίου σε γειτονική στο δήμο Λαρισαίων περιοχή, που ζητά άδεια εκσκαφής από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και με πρόθεση ακόμα και να γκρεμίσει το σπίτι του χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της συζύγου του, που κατέχει το 50% της συνολικής ιδιοκτησίας.
ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου εκδίδονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 5-6 άδειες εκσκαφής ενώ δεν είναι λίγες όσες αιτήσεις απορρίπτονται γιατί είτε οι χώροι εκσκαφής βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους είτε δεν υπάρχει συναίνεση των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις των ιδιωτικών χώρων.
Τα ευρήματα από τις επιχειρήσεις ανεύρεσης θησαυρών είναι μηδαμινά και χωρίς καμία αξία. «Είκοσι ολόκληρα χρόνια και κανείς δεν βρήκε τίποτε» δηλώνει η διευθύντρια της Κτηματικής υπηρεσίας κ. Λίτσα Κωφού και επικαλείται τη γνωστή λαϊκή παροιμία «Του φτωχού το εύρημα, ή καρφί ή πέταλο». Μεταλλικά αντικείμενα, παλιότερα και νεότερα, χωρίς καμία αξία είναι συνήθως τα εύρετρα των επιχειρήσεων παρά τις ικεσίες παραγόντων των δημόσιων υπηρεσιών -μεταξύ σοβαρού και αστείου- για εύρεση των κρυμμένων θησαυρών μήπως και ενισχυθεί έστω και με τον τρόπο αυτό η ελληνική οικονομία στις δύσκολες ώρες που διανύει. Στην υπόθεση της Κρανιάς πάντως εκτός των μεταλλικών αντικειμένων εντοπίστηκε και...νερό!
Η υπομονή και η επιμονή των περισσότερων να εξαντλήσουν τις τρεις ημέρες που έχουν στη διάθεσή τους για την εκσκαφή αλλά και να έχουν μια δεύτερη ίσως και τρίτη ευκαιρία καθιστά το «σπορ» ιδιαίτερα δαπανηρό. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς κάθε ημέρα εκσκαφής κοστίζει στον «καταδείκτη» από χίλια μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ για την εργασία του εκσκαφέα και τα οδοιπορικά έξοδα των μελών της πενταμελούς επιτροπής των συναρμόδιων υπηρεσιών, που παρακολουθεί υποχρεωτικά τις εργασίες εκσκαφής για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Είναι ενδεικτική η περίπτωση καταδείκτη από τον οποίο ζητήθηκαν 600 ευρώ μόνο για τη μεταφορά του εκσκαπτικού μηχανήματος από τη Λάρισα στην έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η κίνηση του μηχανήματος σε πορεία με τη συνοδεία περιπολικού τουλάχιστον εντός της κοιλάδας προκειμένου να μην καταβληθούν οι δαπάνες μεταφοράς!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ


ΡΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΜΑΜΑ ΜΙΑ 
http://www.xe.gr/
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΜΊΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μετά το «ψαλίδισμα» έρχεται το τελικό κόψιμο

Μετά το «ψαλίδισμα» έρχεται το τελικό κόψιμο

Μέχρι και 30% θα μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Ο αργός... θάνατος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα αναμένεται να οδηγήσει, μετά και την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος που προσεγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 30%.
Το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε με "κούρεμα" 20 επιδομάτων που λαμβάνουν κάθε μήνα υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές των ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, αρχιερείς, μουσικοί και ερευνητές. Το φθινόπωρο έρχονται και νέες περικοπές. Εντός του Σεπτεμβρίου θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο, σύμφωνα με την τελική πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, θα προβλέπεται η κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων και η διατήρηση μόνο τεσσάρων. Το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων τα οποία καταργούνται θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα θέσης. Το ενιαίο μισθολόγιο θα έπρεπε, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να είχε ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αλλά επί του παρόντος είναι έτοιμες μόνο οι βασικές του αρχές και γι' αυτό η κυβέρνηση προχώρησε εσπευσμένα την Παρασκευή στην κατάθεση τροπολογίας για το ψαλίδισμα επιδομάτων.
Αναδρομική ισχύς
Οι μειώσεις είναι από 10% - 50%, και ισχύουν ανα­δρομικά από την 1η Ιουλίου. Από την ίδια ημερο­μηνία "παγώνουν" και οι ωριμάνσεις.

Μέχρι και 1.164 € οι ετήσιες απώλειες
Απώλειες από 192 έως και 1.164 ευρώ σε ετήσια βάση φέρνει η μείωση των επιδομάτων σε περισσότερους από 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου.
Μετά το «ψαλίδισμα» έρχεται το τελικό κόψιμο
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε περικοπές από 10% έως 50% των επιδομάτων που καταβάλλονται ως κίνητρα απόδοσης ή παραγωγικότητας, καθώς και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης. Μάλιστα οι μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και από αυτές θα προκύψει εξοικονόμηση 175,5 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Το 2012 η μείωση δαπανών σε ετήσια βάση φθάνει τα 351 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου ο περιορισμός των κρατικών δαπανών από το ψαλίδισμα των επιδομάτων φθάνει το 1,58 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ψαλίδι μπαίνει στο κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων (30% - 50%), αλλά και στο πριμ παραγωγικότητας (30%). Από εκεί και πέρα, όπως προκύπτει από την τροπολογία την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, μειώνονται:
Κατά 20% περικόπτονται τα ακόλουθα επιδόματα:
  • Το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού ξεκινούν από 136 έως 385 ευρώ τον μήνα. Με βάση την τροπολογία, τα ποσά αυτά περικόπτονται κατά 27,20 έως 77 ευρώ τον μήνα.
  • Το επίδομα για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 172 έως 394 ευρώ και πλέον οι δικαιούχοι τους μετρούν μηνιαίες απώλειες από 34,40 έως 78,80 ευρώ.
  • Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Τα ποσά ξεκινούν από 355 και φθάνουν τα 450 ευρώ. Μειώνονται από 71 έως 90 ευρώ.
  • Το επίδομα του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το επίδομα αυτό, ανέρχεται σε 274 ευρώ τον μήνα και περικόπτεται αναδρομικά από 1ης Ιουλίου κατά 54,80 ευρώ τον μήνα.
  • Τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σήμερα ξεκινούν από 179 έως 464 ευρώ τον μήνα και ύστερα από "κούρεμα" κατά 35,80 με 92,80 ευρώ περιορίζονται σε 143,20 έως 371,20 ευρώ τον μήνα.
  • Το ειδικό επίδομα Ναυτικής Εκπαίδευσης του προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού. Ξεκινά από 125 και φθάνει τα 364 ευρώ τον μήνα. Οι περικοπές κυμαίνονται μεταξύ 25 και 72,80 ευρώ τον μήνα.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται, σήμερα, από 180 έως 370 ευρώ και περικόπτονται κατά 36 έως 74 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα.
  • Το ερευνητικό επίδομα των μελών του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων. Ξεκινά από 80 και φθάνει τα 110 ευρώ. Μειώνεται πλέον κατά 16 έως 22 ευρώ.
  • Το ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Σήμερα κυμαίνεται από 125 έως 364 ευρώ και μετά τις περικοπές θα πέσουν μεταξύ 100 και 291,20 ευρώ τον μήνα.
  • Το ερευνητικό επίδομα του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ξεκινά από 258 και φθάνει τα 328 ευρώ τον μήνα και μετά τη μείωση κυμαίνεται από 206,40 έως 261,40 ευρώ τον μήνα.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 118 έως 153 ευρώ τον μήνα και μειώνονται κατά 23,60 έως 30,60.
Κατά 15% μειώνονται:
  • Το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η πάγια αποζημίωση των Ιατροδικαστών. Το επίδομα μειώνεται από 500 σε 425 ευρώ.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Το επίδομα μειώνεται κατά 63,90 ευρώ τον μήνα, από 426 σε 362,10 ευρώ.
Κατά 10% μειώνονται τα ποσά που χορηγούνται, ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα αποτελεσματικότητας, στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Από τα 700 πέφτουν στα 630 ευρώ.
Με το ενιαίο μισθολόγιο
Καταργούνται οριστικά 100 επιδόματα
Στην κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου. Θα παραμείνουν μόνο τέσσερα επιδόματα και όσα καταργηθούν θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα θέσης.
Οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας της κατάργησης του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος επιδομάτων είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και του πρώην υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελική πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των επιδομάτων και η καθιέρωση του ενιαίου επιδόματος θέσης, για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, είναι επιβεβλημένη καθώς η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θα γίνει με κριτήρια όπως η εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ο βαθμός του υπαλλήλου.
Ποια σώζονται
Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα επιδόματα που φαίνεται ότι διασώζονται με πιθανές τροποποιήσεις στον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος τους είναι τα ακόλουθα:
1. Η οικογενειακή παροχή. Στους δημοσίους υπαλλήλους καταβάλλεται επίδομα γάμου 35 ευρώ και επίδομα τέκνων που κυμαίνεται από 18 έως 37 ευρώ ανά παιδί. Πιθανότατα θα μειωθεί κατά τι το ύψος του επιδόματος για τα παιδιά, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση να καταργηθεί το επίδομα γάμου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος το Δημόσιο ως εργοδότης να "πριμοδοτεί" κάποιον επειδή είναι παντρεμένος σε αντιδιαστολή με όσους είναι ακόμα ανύπαντροι.
2. Επίδομα εορτών - αδείας. Μετά το "κούρεμα" που υπέστησαν 13ος και 14ος μισθός το 2010, πλέον ανέρχονται στο σύνολό τους στα 1.000 ευρώ ετησίως εφόσον οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δωδεκάμηνη βάση δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ανά μήνα. Επί του παρόντος δεν προβλέπεται αλλαγή για τη συγκεκριμένη παροχή.
3. Επίδομα μεταπτυχιακού και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ). Σήμερα το επίδομα ανέρχεται στα 75 ευρώ για διδακτορικό, 45 ευρώ για μεταπτυχιακό και 40 ευρώ για τους απόφοιτους της ΕΣΔΔ. Γι' αυτά εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις? να παραμείνουν με μείωση όμως του αναλογούντος ποσού, να δίνονται μόνο στην περίπτωση που απαιτείται για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης, αλλά όχι για όλες τις θέσεις του ίδιου βαθμού και να μην καταβάλλονται, αλλά να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε αξιολόγηση για προαγωγή με συγκεκριμένο αριθμό μορίων.
4. Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών. Το επίδομα αυτό ξεκινάει από 40 ευρώ και φθάνει τα 120 ευρώ τον μήνα, αναλόγως της περιοχής στην οποία εργάζεται ο υπάλληλος. Προτείνεται να παραμείνει μόνο για νησιωτικές και ορεινές περιοχές με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια. Θεωρείται πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα να καταβάλλεται για τις παραμεθόριες περιοχές, ενώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να παρέχεται μόνον εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι εντοπιότητας.
Στο μέτωπο των καταργήσεων, ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανάπτυξης (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), Περιβάλλοντος (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και Τουρισμού (από 413,70 έως 450,14 ευρώ).
Τέλος να σημειώσουμε ότι από 1ης Ιουλίου καταργήθηκε αναδρομικά το σύστημα των προαγωγών και των μισθολογικών ωριμάνσεων, γεγονός το οποίο επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΑΙ-ΣΤΡΑΤΗΣ» ΑΡΕ ΜΑΣΕΣ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ !

Προχωρεί το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονόμησης

Προχωρεί το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονόμησης

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου "Πράσινο νησί Αϊ-Στράτης", που θα καταστήσει τον Αϊ-Στράτη το πρώτο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από AΠΕ, υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης και ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου "Πράσινο νησί Αϊ-Στράτης", που θα καταστήσει τον Αϊ-Στράτη το πρώτο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από AΠΕ, υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης και ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.
Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 8,9 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε από το ΥΠΕΚΑ, με φορέα χρηματοδότησης τη Γ.Γ. Ερευνας & Τεχνολογίας και φορέα υλοποίησης το ΚΑΠΕ με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Το σχέδιο
Το έργο "Πράσινο Νησί - Αϊ-Στράτης" έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και εντάσσεται στην κατηγορία των έργων εκείνων που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία, την περιβαλλοντική προστασία και την ερευνητική δραστηριότητα και τεχνολογική ανάπτυξη σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Προωθεί ένα σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του Αγίου Ευστρατίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος από ανανεώσιμες πηγές (με τελικό στόχο τη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 100%), μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού.
Επιπλέον, προ­­βλέπει δρά­σεις "πρά­­σι­νων" μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια του νησιού καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ


ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ SKOPELOSNEWS ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΤΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΥΓΗ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ ΠΙΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΟΥΣ

Πανθεσσαλική γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στην Καρδίτσα


Την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί, στο χώρο εκδηλώσεων της Αγίας Κυριακής στην Οξυά, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Συναυλία Αντιφωνικού Τραγουδιού, η οποία εφέτος παίρνει Πανθεσσαλικό χαρακτήρα, αφού συμμετέχουν παραδοσιακές χορωδίες από το Πύθιο Λάρισας, το Μαυρέλι το Φωτεινό και την Ασπροκλησιά, ορεινά χωριά στα Χάσια Καλαμπάκας.

Από τα χωριά της Καρδίτσας συμμετέχουν (αλφαβητικά): Αηδονοχώρι, Βαθύλακος, Κρυονέρι, Μορφοβούνι, και Οξυά.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν επιστήμονες και λαϊκοί οργανοπαίχτες που έχουν συμβάλλει στον Λαϊκό Πολιτισμό και την Παράδοση: Ο Σοφαδίτης συγγραφέας – λαογράφος και ερευνητής Δημοτικής Παράδοσης κ. Νίκος Μπαζιάνας, ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, (κατάγεται από το Μουζάκι Καρδίτσας) και ο Βασίλης Σμάνης, εκπαιδευτικός και μουσικός με πολύχρονη παρουσία στο Δημοτικό Τραγούδι. Τέλος, τιμητική αναφορά θα γίνει στην παλαιά συντροφιά μουσικών της Οξυάς τα γνωστά «Μπλετσάκια», που σφράγισαν την κοινωνική ζωή του χωριού με την μουσική τους παρουσία.

Οι Σύλλογοι θα τραγουδήσουν αντιφωνικά και θα χορέψουν παλαιότατα δημοτικά τραγούδια, σχεδόν ξεχασμένα που ακούγονταν στις μεγάλες γιορτές, τα πανηγύρια και τους γάμους στα χωριά πολλές δεκαετίες πριν. Παράλληλα θα υπάρχει δημοτική ορχήστρα που στα ενδιάμεσα του προγράμματος των Συλλόγων θα παρουσιάσει τοπικά δημοτικά τραγούδια

Στόχος της Γιορτής είναι η διάσωση, ανάδειξη και προβολή του αυθεντικού Δημοτικού Τραγουδιού, είδος του λαϊκού μας πολιτισμού με ιστορικό βάθος, το οποίο για πολλούς λόγους τείνει να χαθεί. Έπειτα από την επιτυχημένη εμπειρία των προηγούμενων ετών, οι οργανωτές επιχειρούν την γεωγραφική διεύρυνση της εκδήλωσης, με στόχο τα προσεχή χρόνια να καταστεί πανελλαδικής εμβέλειας. Από τους αρχικούς στόχους των οργανωτών είναι αυτή να οργανώνεται κάθε χρόνο σε άλλο χωριό, συμβάλλοντας έτσι ανάδειξη του έργου των Συλλόγων. Η εκδήλωση έγινε πρώτη φορά στο Μορφοβούνι, ακολούθησε το Νεοχώρι, το Θραψίμι και φέτος πραγματοποιείται στην Οξυά Μουζακίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η συναυλία ηχογραφείται και ήδη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 140 τραγούδια, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ηχογραφηθεί άλλη φορά. Πρόκειται για μουσικό υλικό που εμπλουτίζει κάθε χρόνο το «Αρχείο Δημοτικής Μουσικής» που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Τις εκδηλώσεις για το δημοτικό τραγούδι οργανώνει η Εταιρεία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης και ο Λαογραφικός Αρχαιολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», με την οικονομική στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Μουζακίου.

ΑΝΑΧΏΡΗΣΕ ΤΟ ΑΛΚΥΩΝΗ ΣΤΗΣ 12,30 ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟ


ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σποραδικές Βροχές στην Σκόπελο

Σκόπελος - Ο καιρός τώρα
Κυριακή 31.07 12:00
Σποραδικές Βροχές
19% νεφοκάλυψης
26,4°
0,5 mm Βροχή
βορειοανατολικός ελαφρύ αεράκι - BF 3

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΛΚΥΩΝΗ» ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου


Κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα στις 00.02, αντί προγραμματισμένης 22.50, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΛΚΥΩΝΗ» Ν.Π. 12000, προερχόμενο από το λιμάνι της Σκοπέλου, με 512 επιβάτες.
Σύμφωνα με δήλωση του Πλοιάρχου κατά την διάρκεια του πλου του, βραδινές ώρες χθες, εκδηλώθηκε πυρκαγιά μικρής έκτασης στο δεξιό μηχανοστάσιο, η οποία κατασβέστηκε από το πλήρωμα του πλοίου.
Κατά τον κατάπλου του πλοίου, μέλη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων επιβιβάστηκαν προκειμένου να επιθεωρήσουν και να διαπιστώσουν την αιτία της προαναφερθείσας πυρκαγιάς και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά είχε προέλθει από το σημείο εξαγωγής καυσαερίων της 2ης κύριας μηχανής.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι την διαπίστωση και αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

«Καταιγισμός» στο Ειρηνοδικείο Βόλου Σκοπελίτες αν έχετε προβλήματα με τράπεζες κάντε το ίδιο και εσείς


«Καταιγισμός» στο Ειρηνοδικείο Βόλου
Τις 105 έχουν φτάσει ήδη οι αιτήσεις δανειοληπτών στο Ειρηνοδικείο Βόλου, οι οποίοι επιδιώκουν μέσω της δικαστικής οδού –και ενώ έχει αποτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός- να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες ή και να απαλλαγούν από μέρος αυτών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Οι πρώτες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστήρια σχετικά με υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες χιλιάδων, θεωρώντας ότι μπορούν να απαλλαγούν από τη «θηλιά» των χρεών.
Από τα Ειρηνοδικεία του Βόλου και του Αλμυρού, ενώπιον των οποίων έχουν συζητηθεί οι πρώτες αιτήσεις, οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις που δέχεται το Ειρηνοδικείο Βόλου για παρόμοιες υποθέσεις αυξάνονται καθημερινά, λαμβάνοντας ημερομηνία συζήτησης από το δικαστήριο. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα πολλαπλασιαστούν από το Σεπτέμβριο με καταιγιστικούς ρυθμούς, με δεδομένο ότι οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου ξεπερνούν τους 500.
Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί ότι δεν έχουν τοποθετηθεί οι νέοι Ειρηνοδίκες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, προκειμένου να μη σωρευτούν οι υπό συζήτηση υποθέσεις στους λιγοστούς σε αριθμό δικαστές, γεγονός που θα δημιουργήσει καθυστέρηση για τους δανειολήπτες μέχρι η αίτησή τους να φτάσει στο ακροατήριο.
Τα Ειρηνοδικεία Βόλου και Αλμυρού πρόκειται σε λιγότερο από ένα μήνα να εκδώσουν τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με αίτηση δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου Κατσέλη.
Οι δύο δανειολήπτες, που άνοιξαν την «αυλαία» των υποθέσεων στα τοπικά Ειρηνοδικεία μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για να πληροφορηθούν την έκβαση της δίκης.
Στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού, η αίτηση συζητήθηκε στις 27 Μαϊου 2011. Την υπόθεση χειρίστηκε από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου η δικηγόρος Αντωνία Παλάσκα. Το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία διέταξε την αναστολή οποιασδήποτε εκτέλεσης που επισπεύδεται από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και κυρίως της κύριας κατοικίας του, της οποίας ζητήθηκε η εξαίρεση της από τη ρευστοποίηση, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί του σχεδίου διευθέτησης για ρύθμιση και απαλλαγή οφειλών του.
Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, η πρώτη αίτηση δανειολήπτριας συζητήθηκε στις 7 Ιουνίου 2011. Πρόκειται για εργαζόμενη με τετράμηνη σύμβαση σε εταιρία φροντίδας και κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ατόμων στο Βόλο, η οποία διαθέτει την ψιλή κυριότητα ενός διαμερίσματος.
Η δανειολήπτρια ζητά την υπαγωγή της στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περικοπή των απαιτήσεων των πιστωτών της κατά 80% και αποπληρωμή του υπολοίπου προς τους πιστωτές της.
Η υπερχρεωμένη δανειολήπτρια αιτείται να καταβάλει 240 μηνιαίες δόσεις με συνολική εναπομείνασα απαίτηση 43.754,17 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα χρέη της που σήμερα ανέρχονται σε 227.732,81 ευρώ. Η αίτηση κατατέθηκε από το Ινστιτούτο Καταναλωτών και την Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών, περιγράφοντας το οικονομικό αδιέξοδο της εργαζόμενης με τετράμηνη σύμβαση.
Απόφαση-σταθμό για τις χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών που έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό έχει χαρακτηριστεί η απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και δέχθηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του. Υποχρέωσε ταυτόχρονα τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ, από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ. Ο συνταξιούχος καλείται, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση να αποπληρώσει 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε 14 έτη.
Οι υπερχρεωμένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να επιτύχουν τη ρύθμιση, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου και ειδικότερα των ρυθμίσεων για εξώδικο συμβιβασμό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας (www.efpolis.gr).
Επιπλέον, στο Βόλο για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Καταναλωτή (Ανθ. Γαζή 164 – Γαμβέτα) κάθε Δευτέρα και Τρίτη και ώρες 8.15-12.00 και στο τηλέφωνο 15186 και 2421356943.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΜΗΝ ΑΦΉΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΕΤΣΙ 

2η Αναθεωρημένη Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών



Εκδόθηκε η 2η Αναθεωρημένη Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, σε εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» (Υ.Α 1299/2003).
Η αναθεώρηση κρίθηκε αναγκαία μετά την ψήφιση του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» και με τις επελθούσες διοικητικές αλλαγές.
Ο σκοπός του σχεδίου, τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η αναθεωρημένη έκδοση, παραμένει ο ίδιος και είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Φορέων σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης :
• για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών
• για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και  την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας
Δείτε συννημένα  τα ακόλουθα έγγραφα:
Διαβιβαστικό Σχεδίου
Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

O Tαχυδρόμος με πολύ ρεπορτάζ καί αναλύσεις ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

Τουρνουά beach volley στην Μικρή Βίγλα Νάξου. 6-7 Αυγούστου

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ

Τα χρέη τον οδήγησαν στο θάνατο

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία του δήμου Σιδηροκάστρου στις Σέρρες, η είδηση της αυτοκτονίας ενός 43χρονου άντρα που βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο της πολυκατοικίας που διέμενε.

Ο άτυχος άνδρας, διατηρούσε επιχείρηση (καφέ) και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε κάποια οικονομικά προβλήματα.

Κανείς όμως δεν περίμενε πως θα έφθανε σε αυτό το σημείο. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός και δίπλα του υπήρχε μία καραμπίνα.

Ο 43χρονος είναι ένα ακόμη θύμα της οικονομικής κρίσης που άφησε πίσω την οικογένειά του.

Σαμοθράκη, το νησί των απατεώνων


Καταρχήν να χαιρετήσω όλα τα μέλη του skopelosnews  Παρακολουθώ το skopelosnews  εδώ και καιρό, αλλά δυστυχώς, το θέμα που με έκανε να κάνω εγγραφή δεν είναι ευχάριστο, αλλά ελπίζω να κάνει τους υπόλοιπους πιο προσεχτικούς από εμένα.

Με την σύζυγο μου είχαμε την τρομερή όπως αποδείχτηκε ιδέα, να επισκεφτούμε την Σαμοθράκη το τριήμερο του 15 Αύγουστου. Στις 25/7/2011 ήρθαμε σε επαφή με ξενοδοχείο (δεν ξέρω αν μπορώ να γράψω το όνομα) και μας ζήτησαν μια διανυκτέρευση ως προκαταβολή. Η κατάθεση έγινε την ίδια ημέρα. Ως εδώ καλά.

Έλα που 3 ημέρες μετά προέκυψε κάτι έκτακτο και έπρεπε να ακυρώσουμε το ταξίδι. Παίρνω λοιπόν το ξενοδοχείο και ζητώ την ακύρωση της κράτησης. Μου λέει η υπάλληλος, ότι επειδή πέρασε η προθεσμία των 21 ημερών πριν την άφιξη, θα μου κρατούσε ολόκληρη την προκαταβολή.

Με συγχωρείτε της λέω, δεν έπρεπε να με ειδοποιήσετε όταν έκανα την κράτηση, αφού ήδη από τότε είχε περάσει η προθεσμία; Απάντηση: Δεν επιλέγω εγώ το τι λέω στους πελάτες αλλά ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα, και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Δεν μπορώ να σας πω το όνομα. Μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του; Όχι δεν μπορείτε.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Σημειώνω ότι για όποιον ενδιαφέρετε, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δικαιολογούν τον τίτλο του post αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

Τα χοτ ντογκ βλάπτουν σοβαρά την υγεία γιαυτό προτιμάτε Κοντοσουβλια Ελληνικά

Είναι το σήμα κατατεθέν της αμερικανικής διατροφής και δεν υπάρχει ταχυφαγείο και αθλητικό γεγονός που να μην τα φιλοξενεί. Ωστόσο, μπήκαν στο...
στόχαστρο μιας ιατρικής εταιρείας, που υποστηρίζει πως τα χοτ ντογκ είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία με τα τσιγάρα.

Η Επιτροπή Παθολόγων για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανάρτησε στην Ιντιανάπολη μια γιγαντοαφίσα που απεικονίζει χοτ ντογκ μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρα και συνοδεύεται από το μήνυμα «Προειδοποίηση: Τα χοτ ντογκ μπορεί να καταστρέψουν την υγεία σας».

Η ομάδα προσπαθεί να αυξήσει την ενημέρωση για την συσχέτιση των χοτ ντογκ με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το 2007, μελέτη του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο (WCRF) που επικαλείται η PCRM έδειξε πως η κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος (περίπου όσα και σε ένα χοτ ντογκ) την ημέρα, αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

«Τα χοτ ντογκ θα έπρεπε να συνοδεύονται από προειδοποιητική επισήμανση, ώστε να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κατανοήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους», δήλωσε η κυρία Σούζαν Λιβάιν, διευθύντρια Διατροφικής Αγωγής της PCRM, η οποία διευκρίνισε πως οι επισημάνσεις «πρέπει να είναι παρόμοιες με αυτές των τσιγάρων».

Με την άποψη αυτή, βεβαίως, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. «Δεν είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος. Το μήνυμα είναι πως αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να αποτελούν τον κορμό της διατροφής», αναφέρουν οι οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/07/blog-post_7064.html#more 

Ναι στα πνευματικά δικαιώματα ΟΧΙ στις ληστρικές επιδρομές. Ξεσκεπάστε την ΑΕΠΙ. Βοηθήστε γράφοντας την προσωπική σας εμπειρία.


Η ΑΕΠΙ είναι μια ανώνυμη εταιρία η οποία συστάθηκε βάσει του νόμου 2121/1993 ο οποίος ψηφίστηκε μέσα σε μία νύχτα επί κυβερνήσεως Κων/νου Μητσοτάκη.
Παρόλο που ο νόμος είναι σαφής σε πολλά σημεία, η ΑΕΠΙ παρανομεί και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας που να τους έχει κυνηγήσει.
2121/1993
Πνευματική ιδιοκτησία
Άρθρο 1
Οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σε αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργο (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα)

Άρθρο 3
Το περιουσιακό δικαίωμα δίνει στο δημιουργό ιδίως την εξουσία να επιτρέπει ή να απαγορεύει: α) την εγγραφή και την αναπαραγωγή του έργου σε κάθε μέσο, όπως μηχανικά, φωτοχημικά ή ηλεκτρονικά μέσα… δ) τη θέση σε κυκλοφορία του πρωτοτύπου ή αντιτύπων του έργου με μεταβίβαση της κυριότητας, με εκμίσθωση ή με δημόσιο δανεισμό, καθώς και την επιβολή περιοριστικών όρων στη μεταβίβαση, την εκμίσθωση ή το δημόσιο δανεισμό, ιδίως σε ότι αφορά τη χρήση των αντιτύπων….

Και ερχόμαστε στο Άρθρο 54 Ανάθεση διαχείρισης που αφορά την ΑΕΠΙ…

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Άρθρο 54 Ανάθεση διαχείρισης
1. Οι δημιουργοί μπορούν να αναθέτουν σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας, που έχουν αποκλειστικά αυτόν το σκοπό τη διαχείριση ή την προστασία ή τη διαχείριση και την προστασία του περιουσιακού τους δικαιώματος ή εξουσιών που απορρέουν από αυτό… Οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν με οποιαδήποτε εταιρική μορφή. Αν λειτουργούν με την μορφή ανώνυμης εταιρείας, τότε οι μετοχές της εταιρείας αυτής είναι υποχρεωτικώς ονομαστικές στο σύνολο τους….

3. Η ανάθεση μπορεί να γίνεται είτε με μεταβίβαση του δικαιώματος ή των σχετικών εξουσιών προς το σκοπό της διαχείρισης ή της προστασίας είτε με παροχή σχετικής πληρεξουσιότητας. Η ανάθεση γίνεται εγγράφως και κάθε φορά για ορισμένο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τρία χρόνια.

Δηλαδή η ΑΕΠΙ πρέπει να παραθέτει έγγραφη εξουσιοδότηση των καλλιτεχνών που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί, κάτι που φυσικά δε το κάνει.
Ακόμα και παρόντος του καλλιτέχνη, πχ. σε κάποια διοργάνωση συναυλίας η ΑΕΠΙ επεμβαίνει προκειμένου να εισπράξει τα πνευματικά δικαιώματα.

Γιατί κόπτεται όμως η ΑΕΠΙ για να κάνει κάτι τέτοιο?
Γιατί από το ποσό που θα αποσπάσει θα κρατήσει το 30% και το υπόλοιπο 70% θα «αποδώσει» στον καλλιτέχνη.

Για παράδειγμα σε μία συναυλία που έχει πουλήσει 1000 εισιτήρια προς 20 ευρώ έκαστο, η ΑΕΠΙ ζητάει το 10% το οποίο μεταφράζεται σε 2000 ευρώ, από τα οποία θα κρατήσει τα 600 ευρώ! και φυσικά δεν γνωρίζουμε τα υπόλοιπα 1400 που εισπράττει η ΑΕΠΙ εκ μέρους του καλλιτέχνη αν τελικά φτάνουν σε αυτόν.

Πλέον σχεδόν όλες οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, σχεδόν, υποχρεώνουν τους καλλιτέχνες να γράφονται στις εταιρίες πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.
Αντί οι δισκογραφικές εταιρίες να πληρώνουν εκείνες τους καλλιτέχνες, φροντίζουν οι καλλιτέχνες να πληρώνονται από τις ΑΕΠΕΣ, οπότε εισπράττουν όλα τα κέρδη.

Το πώς κατανέμονται τα κέρδη από τις πωλήσεις των cd μπορείτε να το δείτε στο διάγραμμα.

Σε ότι αφορά τα ραδιόφωνα, τα μαγαζιά που παίζουν μουσική, και που πρέπει να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα προσωπικά το βρίσκω αστείο.

Και το θέτω με ένα πολύ απλοϊκό ερώτημα, αν δεν έπαιζαν τα ραδιόφωνα και τα μαγαζιά συγκεκριμένους καλλιτέχνες, με ποιο τρόπο αυτοί θα γίνονταν γνωστοί?
και αν υποθέσουμε πως είναι ήδη γνωστοί και τα ραδιόφωνα και μαγαζιά ωφελούνται από την μετάδοση των τραγουδιών τους, αυτό δεν αποτελεί διαφήμιση ακόμα και για τους ήδη γνωστούς καλλιτέχνες?

Πιο συγκεκριμένα τα ραδιόφωνα αντί να πληρώνουν θα έπρεπε να πληρώνονται για ότι τραγούδι μεταδίδουν, καθώς αυτό αποτελεί διαφήμιση, αν και κάποιοι που είναι στο χώρο, θα γνωρίζουν ότι μεγάλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί πληρώνονται κάτω από το τραπέζι για να μεταδίδουν συγκεκριμένα τραγούδια. Για παράδειγμα μια δισκογραφική εταιρία κάνει συμφωνία με ραδιοφωνικό σταθμό, ότι αν μεταδίδει το συγκεκριμένο τραγούδι θα πληρώνεται πχ. 10 ευρώ, είναι στην διακριτική ευχέρεια του ραδιοφωνικού σταθμού πόσες φορές θα το μεταδίδει μέσα στην μέρα, αν το μεταδώσει 3 φορές τότε θα εισπράξει 30 ευρώ, αν 10 τότε 100, και πάει λέγοντας.

Υπάρχει ολόκληρη φάμπρικα στις πλάτες των καλλιτεχνών και της μουσικής και στα πλαίσια αυτής της «παρέας» κάνει παιχνίδι και η ΑΕΠΙ, με τα στραβά μάτια του κράτους και την αρωγή κρατικών υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά τα δικαιώματα, γιατί θα πρέπει οι καλλιτέχνες να πληρώνονται για κάθε φορά που παίζει ένα τραγούδι τους?
Σε ποιο άλλο επάγγελμα υπάρχει κάτι τέτοιο?

Δηλαδή όποτε ανάβουμε την λάμπα θα πρέπει να πληρώνουμε δικαιώματα στον Εντίσον?
Όταν ανοίγουμε το ραδιόφωνο να πληρώνουμε δικαιώματα στον Μαρκόνι?
Όταν ξεκλειδώνουμε την πόρτα να πληρώνουμε δικαιώματα σε εκείνον που ανακάλυψε την πρώτη κλειδαριά?

Διότι αν πήγαινε τρενάκι η ιστορία και οι καλλιτέχνες, θα έπρεπε να πληρώνουν ποσοστά στον δάσκαλο τους που τους έμαθε μουσική, στον τύπο που ανακάλυψε το μουσικό όργανο που παίζουν, να πληρώνουν δικαιώματα σε εκείνον που εφηύρε την ηχογράφηση, και επί μέρους για κάθε συσκευή που χρησιμοποιείται σε μία ηχογράφηση κτλ.

ΚΑΙ Η ΑΕΠΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ


ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΑΣ 
ΕΙΡΘΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΏΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΌΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΠΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΣΑΣ?

Νταβατζιλίκη με τις πλάτες του κράτους.

Θα ήθελα να θίξω το θέμα της ΑΕΠΙ που πιστεύω είναι από τα πιο "νταβατζίδικα" εισπρακτικά χαράτσια που πληρώνουν οι επαγγελματίες σε μια ιδιωτική εταιρία με τις "ευλογίες" του κράτους.
Είναι παράνομοι, παράλογοι και εντελώς ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ οι τρόποι και οι λόγοι που απαιτεί να εισπράττει χρήματα. Ας τα πάρουμε από την αρχή..
- Για τα «πνευματικά δικαιώματα»: Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι δεν μπορεί να υφίσταται ο όρος πνευματικά δικαιώματα για λόγους εισπρακτικούς. Γιατί κάποιος που έχει δημιουργήσει κάτι μπορεί να απαιτεί να πληρώνεται ισοβίως (ή.. και οι συγγενείς του), όταν θεωρητικά κάποιος το...
χρησιμοποιήσει για να κάνει κάποια δουλειά που του αποφέρει κάποιο κέρδος? Τα πάντα γύρω μας είναι αποτέλεσμα την ανθρώπινης νόησης και άρα δημιουργία κάποιου ή κάποιων, π.χ. το πουκάμισο που φοράμε, το τραπέζι, το ποτήρι κτλ. Δηλαδή ΟΛΟΙ αυτοί που έχουν δημιουργήσει κάτι το οποίο χρησιμοποιούμε σε χώρους που μας αποφέρουν κάποιο κέρδος, πρέπει να ζητάνε «πνευματικά δικαιώματα»? Ας πούμε σε ένα καφέ, ο μαραγκός να ζητήσει ποσοστά για τα τραπεζάκια του, η βιοτεχνία ενδυμάτων για το πουκάμισο του σερβιτόρου.. κτλ.? Δημιουργοί είναι δηλαδή μόνο οι ..τραγουδιστές? Δεν λέω καλλιτέχνες γιατί όσοι ασπάζονται απόψεις περί «πνευματικών δικαιωμάτων» και ποσοστών θα πρέπει να λέγονται ΕΜΠΟΡΟΙ μουσικής ή οτιδήποτε άλλο και όχι καλλιτέχνες. Αυτό που πρέπει να είναι φυσικά αποδεκτό είναι η πνευματική αναγνώριση της δημιουργίας κάποιου. Τα … κέρδη ανήκουν αλλού.
- Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ της ΑΕΠΙ:. Η ΑΕΠΙ είναι μια ιδιωτική ΑΕ που έχει εγγεγραμμένα μέλη της κάποιους μουσικούς, τραγουδιστές, ή δισκογραφικές. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΥΣ.!! Αυτοί λοιπόν μέσω των αετονύχηδων της ΑΕΠΙ ζητάνε δικαιώματα εκ μέρους ΟΛΟΥ του μουσικού.. σύμπαντος. Επίσης επειδή και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν κατέχουν σε καμία περίπτωση όλο τον όγκο της μουσικής (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει), δεν έχουν ανακοινώσει ΠΟΤΕ (!) την λίστα των μελών τους, ώστε να έχεις το δικαίωμα να μην παίξεις τα τραγούδια τους αν δεν επιθυμείς να τους πληρώνεις καθώς επίσης να δεις αν ούτος η άλλως δεν τους παίζεις.
Άλλη μια ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ είναι ότι σου ζητάνε να τους ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ στην αρχή της χρονιάς για την μουσική που ΘΑ παίξεις για να σου δώσουν την .. «άδειά» τους θεωρώντας φυσικά ότι ΘΑ παίξεις την δικιά τους μουσική.
Τρομερή ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ επίσης ο… τιμοκατάλογός τους. Βάσει… ποιας μονάδας μέτρησης έχει δημιουργηθεί? Ποιος μπορεί και μετρά το.. «πνευματικό δικαίωμα» με ευρώ ανα τετραγωνικό και με ποια βάση? (από αυτό βέβαια φαίνεται και η.. αστειότητα περί «πνευματικών δικαιωμάτων») Δεν θα έπρεπε να υπάρχει συχνότητα και ποσότητα? Δηλαδή πληρώνονται το ίδιο είτε κάποιος παίξει ένα τραγούδι τους είτε παίξει εκατό? Όλη τη μέρα ή μόνο το βράδυ?
Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ:. Το Ελληνικό κράτος φυσικά είναι ο «προστάτης» αυτής της ιδιωτικής εταιρίας συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διευκόλυνση της είσπραξης των αυθαίρετων και παράνομων συνεπώς εσόδων της.
Η μεγαλύτερη διευκόλυνση που της παρέχει είναι μέσω των Δήμων η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ απαίτηση απόδειξης πληρωμής τιμολογίου της ΑΕΠΙ για να σου εκδώσει ο Δήμος «άδεια χρήσης μουσικών οργάνων». Δηλαδή το κράτος, προκειμένου να σου εκδώσει μια επίσημη κρατική άδεια απαιτεί να έχεις πληρώσει έναν ιδιώτη!! Από πού κι ως που το κράτος αναλαμβάνει χρέη ελεγκτή εκ μέρους μια ιδιωτικής εισπρακτικής εταιρίας και σου ζητάει να προσκομίσεις το τιμολόγιο της. Και ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ το επιβάλει αυτό στους Δήμους?? Υπάρχει? Αν υπάρχει ας μας τον πει κάποιος (εγώ πάντως δεν βρήκα τίποτα).
Εν κατακλείδι, αυτή η ιδιωτική εταιρία που συστάθηκε από κάποιους (να μην τους πω.. λαμόγια), μαζί με λίγους εμπόρους μουσικής (να μην τους πω.. «καλλιτέχνες») και ορισμένες δισκογραφικές (που πλέον κατάντησαν να πουλάνε cd μόνο μέσω .. εφημερίδων) και λειτουργεί ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, είναι δημιούργημα της ανυπαρξίας και ανικανότητας του κράτους (για ακόμα μια φορά) προκειμένου να συστήσει ένα δημόσιο φορέα «πνευματικών δικαιωμάτων» (αν ποτέ... υπάρξουν).
(*) Καλώ οποιονδήποτε Δημοτικό "υπεύθυνο" να ανακοινώσει το νόμο που αναγράφεται αυτή η απαίτηση (περι ένδειξης τιμολογίου ΑΕΠΙ για εκδοση άδειας μουσικών οργάνων), καθώς και την ΑΕΠΙ να ανακοινώσει επιτέλους την λίστα με τα "δικαιώματα" που κατέχει όπως και την βάση με την οποία δημιουργήθηκε ο "τιμοκατάλογός" της.
«Πνευματική ιδιοκτησία: Ένα λάθος επίθετο για ένα λάθος ουσιαστικό.» - Harlan Cleveland

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ

ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ

Χθες το βράδυ στις 19:45΄ήρθε στο λιμάνι της Σύρου το επιβατηγό οχηματαγωγό της hsw , ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ, προερχόμενο από την Σκόπελο. Κατευθύνθηκε στο ναυπηγείο και ανέβηκε στην δεξαμενή ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ. To ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων της Hellenic SeaWays δείχνει ότι το πλοίο θα επανέλθει στα δρομολόγιά του μεθαύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

1. Ο ΖΥΜΑΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ.
2. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΣΚΙΑΘΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ.
3. Ο ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΔΙΕΦΩΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ. 
4. Ο ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΕΚΛΑΣΕ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΙΚΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΔΕ ΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΓΙΑΤΙ;;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΓΟΥΡΛΩΣΤΕ. Ο ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΛΕΦΤΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟ ΞΑΝΕΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!! ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΟΘΑΝΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΜΠΟΥΛΤΟΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΞΑΝΕΜΟ. ...

ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Ο ........ Ο ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Ο ΖΥΜΑΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ.
ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΖΥΜΑΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ "ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΙΚΟ"... Η ....... Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΣΟΥΖΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΠΑΝΕ ΤΟΤΕ ΧΕΣΤΑ. ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΕΙ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΗΛΙΟΡΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΝΑΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ.

ΑΠΟ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 

Ωράριο καταστημάτων, αθέμιτος ανταγωνισμός στην ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ?


Θα πρεπει να επισημανουμε, οτι ο αθέμιτος ανταγωνισμος, προωθείται απο την πολιτεια, και αυτο το καταφέρνει με το να...
δινει αδειες λειτουργιας σε πολυκαταστηματα, κατά παρέκκλιση απο τον ιδιο τον υπουργό, όταν ο νομος αναλογα με τον πληθυσμο τους περιορίζει τα τετραγωνικά. Ερχεται λοιπον εδω ο υπουργος και του δινει απευθειας την αδεια, καταστρέφοντας μικρομαγαζα στην επαρχία, αγώνες δεκαετιών, οικογενειακές ισορροπίες, υποβάθμιση εκπαιδευσης των παιδιων, ισοπέδωση επιπεδου ζωης των εμπορων, και τελος παρανομία. Γιατί οσες ωρες προσθετεις στη δουλεια σου, τις αφαιρεις απο την οικογένεια, αρα και απο τη συνοχή της.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/07/blog-post_4824.html#more 

Πρότεινε μείωση ενοικίου που πληρώνει στο Δήμο πολυεθνική!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μια προκλητική και απαράδεκτη εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΗΜΑΡ) για μείωση του ενοικίου του καταστήματος (κατά 20%) της πολυεθνικής εταιρείας «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» που βρίσκεται σε παράπλευρο δρόμο της λεωφόρου Αλίμου, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Μάλιστα επιστρατεύθηκε και παραβρέθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» που ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η εταιρεία δεν βγαίνει με το συγκεκριμένο ενοίκιο και ότι η μείωσή του είναι προς όφελος και των εργαζομένων.
Απέναντι σε αυτή την πρόκληση αντέδρασε έντονα ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θοδωρής Λιάππης, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση ως απαράδεκτη και προκλητική προς τους εργαζόμενους και μεταξύ άλλων, τόνισε: «Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που η κρίση έχει επιφέρει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, αφαίμαξη συντάξεων, φοροεπιδρομές, προκειμένου να εξασφαλίσει το μεγάλο κεφάλαιο ότι το μερίδιο της ζημιάς που αναγκαστικά θα κληθεί να καταβάλει για την κρίση που το ίδιο δημιούργησε θα είναι το ελάχιστο δυνατό, ο Δήμος Αργυρούπολης - Ελληνικού αντί να ζητά την αύξηση του ενοικίου, επιδιώκει τη μείωσή του. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί στους εργαζόμενους την ταξική συνεργασία και την άποψη ότι στην καπιταλιστική κρίση, αφεντικά κι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργάζονται.
Αποκαλύπτεται ότι η "ενότητα της αριστεράς" και "το επιτυχημένο εγχείρημα της ενότητας" για τα οποία επαίρεστε, έχει αυτές τις απόψεις και αυτή την πολιτική πρακτική που ορισμένες φορές ξεπερνά και την ίδια την κυβέρνηση, τότε, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν και τα ανάλογα συμπεράσματα, καθώς στην πράξη κρινόμαστε όλοι».
Την αντίθεσή του για την εν λόγω πρόταση, με σκωπτικό τρόπο, εξέφρασε και ο «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Πασβαντίδης, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης πρότεινε την αναβολή της συζήτησης του θέματος και το παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση, ευελπιστώντας μάλλον σε ευνοϊκότερες συνθήκες...

ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΕΧΕΙΣ ΘΕΜΑ!!


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΟΣ, ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΣ ΝΙΚΟ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙ, ΕΧΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΘΕΜΑ!! ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ!!...

Αλόννησος: Απόδραση στις Σποράδες

Αλόνησος
Η Αλόννησος ή αλλιώς η Λιαδρόμια ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Σκοπέλου. Την ονοματοθεσία της χαρακτηρίζει μια ιδιαιτερότητα, καθώς το 1838 επί Όθωνα το νησί μετονομάζεται επί το αρχαιοπρεπέστερον από Λιαδρόμια σε Αλόννησος. Ωστόσο, αργότερα διαπιστώθηκε ότι άλλη ήταν η Αλόννησος κατά την αρχαιότητα, ενώ το αρχαίο όνομα του συγκεκριμένου νησιού ήταν «Ίκος».
Γιατί…
  • ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού,
  • ήσυχες διακοπές, γραφικοί οικισμοί,
  • ανέγγιχτη φύση, πανέμορφες παραλίες.
Πώς
Με δελφίνι ή φέριμποτ από τον Βόλο ή τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Επίσης με αεροπλάνο μέχρι τη Σκιάθο και από εκεί με πλοίο.
Λίγη ιστορία…
Κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή η Αλόννησος φημιζόταν κατά την αρχαιότητα για το εξαγωγικό της εμπόριο, που αφορούσε κυρίως το κρασί και το ελαιόλαδο. Το νησί έζησε μάλλον στο περιθώριο των μεγάλων εξελίξεων, που συντάραξαν την κλασσική και την ελληνιστική εποχή. Τον 2ο π.Χ. αιώνα περιήλθε στους Ρωμαίους, που το χρησιμοποίησαν σαν τόπο εξορίας. Τον μεσαίωνα κατακτήθηκε αρχικά από τους Βενετούς και αργότερα από τους Τούρκους για να απελευθερωθεί το 1830. Στην νεότερη ιστορία του νησιού στέκει σαν ορόσημο ο μεγάλος σεισμός του 1965, που ισοπέδωσε σχεδόν όλα τα κτίριά του. Τότε ήταν που οι κάτοικοι μετακινήθηκαν από το παλιό χωριό προς το σημερινό επίνειο του νησιού, το Πατητήρι. Κατά τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, το νησί γνώρισε οικιστική άνθιση, καθώς αρκετοί ξένοι, κυρίως Γερμανοί, αγόρασαν τα κατεστραμμένα σπίτια, τα ανακαίνισαν και εγκαταστάθηκαν εκεί.

Πατητήρι-Παλιό Χωριό
Η πρωτεύουσα της Αλόννησου το Πατητήρι ενδεχομένως να μην εντυπωσιάσει τον επισκέπτη, καθώς απέχει αρκετά από την κλασσική εικόνα του γραφικού νησιώτικου λιμανιού, που έχουμε στο μυαλό μας, γεγονός που οφείλεται στο ότι τα περισσότερα κτίσματά της είναι μεταγενέστερα του σεισμού. Ωστόσο εκεί υπάρχουν πολλά και ωραία καταστήματα και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, που μπορείτε να επισκεφθείτε. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είναι το Παλιό Χωριό. Μικροί δρόμοι, καταστήματα και καφενεία απολύτως γραφικά, και η θέα καταπληκτική. Από εδώ μπορείτε να δείτε πολλά από τα γειτονικά νησιά και απέραντη θέα στο Αιγαίο.
Δραστηριότητες
Η Αλόννησος επίσης περιβάλλεται από το μόνο εθνικό θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα, και αν είστε τυχεροί, θα δείτε δελφίνια, φώκιες, χελώνες σε μια από τις θαλάσσιες εκδρομές που οργανώνονται από τοπικά καΐκια. Μπορείτε επίσης να πάτε σε οργανωμένες περιηγήσεις, με τη διαδρομή με τα πόδια από την παλιά πόλη στο Πατητήρι να είναι η πιο εντυπωσιακή.
Παραλίες
Οι περισσότερες παραλίες της Αλοννήσου είναι με βότσαλα. Στο Λεπτό Γιαλό υπάρχουν ταβέρνες και ξαπλώστρες. Στη Στενή Βάλλα υπάρχουν επίσης ορισμένα μέρη για να πάρετε κάτι για φαγητό ή ποτό και είναι η μοναδική παραλία που πηγαίνει το λεωφορείο. Σε μερικές από τις παραλίες μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο και σε άλλες με βάρκα. Ο Άγιος Δημήτριος είναι επίσης μια όμορφη παραλία. Μπορείτε τέλος, να εξερευνήσετε το νησί μόνοι σας και να ανακαλύψετε τον δικό σας μικρό παραδείσιο κόλπο.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ «Η Κατσαρίδα» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Δημοτικό σχολείο.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» στη ΛευκάδαΝησιά των τεχνών

Μουσικοί, ηθοποιοί και λογοτέχνες συναντιούνται πλάι στο κύμα.
Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» στη Λευκάδα * ΛΕΥΚΑΔΑ Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο ανοιχτό θέατρο.
* ΙΘΑΚΗ «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη με την Αννα Βαγενά στο Κηποθέατρο Γυμνασίου.
* ΚΡΗΤΗ Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης, σήμερα στο γήπεδο του ΟΦΗ στο Ηράκλειο και αύριο στο δημοτικό στάδιο Περιβολίων στα Χανιά.
- «Ειρήνη» του Αριστοφάνη με τον Πέτρο Φιλιππίδη, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, στο Κηποθέατρο στο Ηράκλειο.
* ΤΗΝΟΣ Το 2ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του νησιού πραγματοποιείται, από αύριο και μέχρι το Σάββατο, στη Χώρα, στο Βώλακα και τον Πύργο. Οι 17 συγγραφείς από 11 χώρες που συμμετέχουν είναι:
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Φερνάντο Αραμπάλ (Ισπανία), Σαάντι Γιουσέφ (Ιράκ), Γιαχσίν Γουάνγκ (Κίνα), Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Καλοκύρης, Τζέφρι Κάρσον (ΗΠΑ), Δήμητρα Κολλιάκου, Τεύκρος Μιχαηλίδης (Κύπρος), Τόμικα Μπάγισιτς (Κροατία), Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Δημήτρης Νόλλας, Βίντα Ογκνιένοβιτς (Σερβία), Μέρι Ο' Μάλεϊ (Ιρλανδία,) Αμίρ Ορ (Ισραήλ), Πέτρος Τατσόπουλος, Φερεϊντούν Φαριάντ.
* ΣΥΡΟΣ Ο Παλαιστίνιος Αντελ Σαλαμέχ, ο Γάλλος Ντιντιέ Πετί και ο Δημήτρης Βαρελόπουλος δίνουν συναυλία, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό σχολείο Ανω Σύρου.
* ΘΑΣΟΣ «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στις 9 μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο.
* ΣΚΟΠΕΛΟΣ «Η Κατσαρίδα» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Δημοτικό σχολείο.
* ΕΥΒΟΙΑ Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο κλαμπ «Daluz» στη Δροσιά Χαλκίδας. *
Στην πρωτεύουσα
* ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ (Πειραιώς 100). Οι «Encardia» (φωτ.), η Anna Sinzia Villani από τη Σικελία και ο Πορτογάλος Andre Maia, στις 9 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ .
* BADMINTON (Αλσος Στρατού, Γουδή). Οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αναστασία Μουτσάτσου, Χάρης Μακρής, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, στο προαύλιο. Εναρξη 9.30 μ.μ.
* ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ «Χόρεψέ με ώς το τέλος του κόσμου» του Τζο Σότερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού, στις 9.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων 12 (νεανικό) και 17 ευρώ .
* ΕΛΕΥΣΙΝΑ «Ο,τι κι αν κάνεις, μια μέρα θα πεθάνεις» σε κείμενο-σκηνοθεσία Πελαγίας Μπότση, στις 9 μ.μ. στο παλαιό ελαιουργείο στην παραλία. Είσοδος 5 ευρώ .
* ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ Οι «Opera Chaotique» δίνουν συναυλία, στις 9.30 μ.μ., στην ταράτσα στο «Χοροστάσιον» (Σκουλενίου 2). Είσοδος ελεύθερη.
Στην Πελοπόννησο
* ΚΟΡΙΝΘΟΣ Η Ελεονώρα Ζουγανέλη (φωτ.) στο Στάδιο.
* ΠΑΤΡΑ «Στη σκιά του» του Εντγαρ Τσίας από τη «Μηχανή Τέχνης», στις 9.15 μ.μ., στο θέατρο του Κάστρου. Σκηνοθετεί ο Χρήστος Στρέπκος και ερμηνεύει η Δήμητρα Χατούπη.
* ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ «Σεραφίτα» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ από τον γαλλικό θίασο τού Ouriel Zohar, στις 9 μ.μ. στο Κτήμα Μάνεση. Είσοδος ελεύθερη.
* ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο» με την Εβελίνα Παπούλια και τον Αλέξανδρο Ρήγα.
Και αλλού
* ΚΑΒΑΛΑ «Ο Αμερικάνος» του Αλ. Παπαδιαμάντη από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», στις 9 μ.μ. στο Απεντομωτήριο. Σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Θανάσης Σαράντος.
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Παρτσαλάκη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Κώστα Βουτσά.

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΡΟΔΟΥΛΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΛΠ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΣΩ google ΣΤΟ skopelosnews?


ΑΓΑΠΗΤΟ SKOPELOSNEWS ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΉ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΣ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΣΤΟ skopelosnews@gmail.com ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ skopelitakia@gmail.com

ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ SKOPELOSNEWS ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΣΑΣ


ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ SKOPELOSNEWS

Σκιάθος

Η παραλία της Αγίας Ελένης με το beach bar «Tropical», ιδανική για ένα cocktail στο ηλιοβασίλεμα (© Christos Drazos)

Ίσως το πιο τρανταχτό comeback προορισμού του φετινού καλοκαιριού. Η Σκιάθος μπορεί άξια να υπερηφανεύεται για τη δυνατή νυχτερινή ζωή, τη διαμονή για όλες τις τσέπες και κυρίως για το καλύτερο hopping παραλιών, τα άπειρα beach bars και τα νησάκια γύρω της!
Η παραλία της Αγίας Ελένης με το beach bar «Tropical», ιδανική για ένα cocktail στο ηλιοβασίλεμα (© Christos Drazos)
Στο δρόμο για τον Άγιο Κωνσταντίνο, πρωί πρωί, μου τηλεφώνησε ένας φίλος, 40άρης πολυταξιδεμένος και άνθρωπος των media. «Κι εσύ στη Σκιάθο; Μα όλοι θα πάτε φέτος, τι συμβαίνει μ’ αυτό το νησί;» αναφώνησε μόλις του δήλωσα τον προορισμό μου. «Πάω να δω και θα σου πω, του απάντησα, έχω να πάω από τότε που ήμουν νέα»! Στο πλοίο οι συνεπιβάτες μου ήταν πολλοί και διάφοροι. Δεκαοκτάχρονα παιδιά που μύριζαν αντηλιακό, εγχώριοι celebrities λίγο νυσταγμένοι, οικογένειες με ακριβά αυτοκίνητα…
Η Χώρα της Σκιάθου
Η Χώρα της Σκιάθου
Έσκαγε ο τζίτζικας στο λιμάνι. Ήταν μία το μεσημέρι και έστριψα αμέσως δεξιά στην πιάτσα των ταξί, όπου περίμενα λίγο μέχρι να επιβιβαστώ με κατεύθυνση το «Skiathos Palace» όπου θα έμενα για τρεις μέρες. Σε 15 λεπτά ήμουν στη ρεσεψιόν και ένας νεαρός με ένα καλοκαιρινό χαμόγελο μέχρι τα αφτιά με οδήγησε στο δωμάτιο. Άφησε τη βαλίτσα μου και άνοιξε με κινηματογραφικό τρόπο τη μεγάλη μπαλκονόπορτα. «Πιάτο οι Κουκουναριές! Καλές διακοπές!» είπε διαπιστώνοντας προφανώς για πολλοστή φορά ότι είχε αφήσει άφωνο τον φιλοξενούμενο του δωματίου! Βγήκα έξω και ανέβασα αμέσως την πρώτη φωτογραφία στο Twitter (@vamiedaki) για να δεχτώ μηνύματα φιλικής ζήλιας αλλά κυρίως θαυμασμού για την εικόνα!
Οι γνωστές «Μαξιλάρες» πάνω από το Παλιό Λιμάνι (© Christos Drazos)
Οι γνωστές «Μαξιλάρες» πάνω από το Παλιό Λιμάνι (© Christos Drazos)
Must για τους απανταχού ψαγμένους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο, που κλέβουν κάθε καλοκαίρι λίγες μέρες από την αγαπημένη τους Χαλκιδική για να πεταχτούν στο νησί, προορισμός για πολλούς Άγγλους, Ιταλούς, Σκανδιναβούς και Κύπριους, η Σκιάθος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί. Παρά το μέγεθός της και το πλούσιο τουριστικό παρελθόν της, η «πιάτσα» της είναι μία. Η Χώρα, που είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού, και ναι μεν έχει χάσει εδώ και χρόνια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη γραφικότητά της, όμως είναι πολύ ζωντανή όλη τη νύχτα και τη μέρα. Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο καινούργιο κομμάτι της, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως των νέων που δεν θέλουν να είναι μακριά από τα μπαράκια και τα clubs. Ο πεζόδρομος της οδού Παπαδιαμάντη μοιάζει ίδιος εδώ και δεκαετίες, με τα πάμπολλα κλασικά τουριστικά μαγαζιά, καφέ, μπιραρίες, με το δίπατο σπίτι-μουσείο του Παπαδιαμάντη να ξεχωρίζει και δίπλα του ένα όμορφο θερινό σινεμά. Το δυνατό κομμάτι του οικισμού είναι η παλιά πόλη (πάνω και αριστερά από το παλιό λιμάνι) με τα στενά καλντερίμια που ενώνουν τους μαχαλάδες.

Beach hopping

Το εστιατόριο «Καρνάγιο» στην παραλιακή της Xώρας
Το εστιατόριο «Καρνάγιο» στην παραλιακή της Xώρας
Ο παραλιακός δρόμος ως τις Κουκουναριές –μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων– ενώνει ως βασικό κορμό τις πιο διάσημες και πολυσύχναστες παραλίες. Κατά μήκος του υπάρχουν τα πιο καλά και γνωστά ξενοδοχεία του νησιού. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ όλη την ημέρα μέχρι αργά αναχωρούν από την πόλη μόλις γεμίσουν. Ξεκίνησα τη βόλτα μου από στις παραλίες από την Μπανάνα, που φέτος έχει γίνει the talk of the island με τα δυο beach bars που παίζουν από νωρίς δυνατή μουσική και στις ξαπλώστρες τους θα δείτε τους διάσημους που επισκέπτονται το νησί. Με τη δύση του ήλιου αρχίζει το μεγάλο πάρτι, όλος ο κόσμος φεύγει από την παραλία και ανεβαίνει στα ντεκ των μπαρ για χορό και ποτό! Στη Μικρή Μπανάνα καταφεύγουν οι γυμνιστές – μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Μπανάνα (ή επισήμως Κρασσά) ήταν από τις πρώτες παραλίες γυμνιστών στη χώρα! Πιο κάτω, στην παραλία Αμπελάκια, το beach bar «Mystique» άλλαξε ύφος και μουσική –παίζει πλέον soul, funk, πιο γήινες μουσικές, όπως λένε οι υπεύθυνοί του– και έγινε πιο cool, με λουόμενους άνω των 30 με χαλαρή διάθεση. Πρόσθεσε ακόμα μία μπάρα και ένα ντεκ με τραπέζια και καναπέδες, με φρέσκους χυμούς και σνακς.
Το a la carte εστιατόριο του ξενοδοχείου «Kassandra Bay»
Το a la carte εστιατόριο του ξενοδοχείου «Kassandra Bay»
Στις Κουκουναριές είχα να πάω σχεδόν δέκα χρόνια αλλά μόλις είδα τις κλασικές και παλιομοδίτικες καντίνες και τις πολλές σειρές από ξαπλώστρες ένιωσα σαν να μην πέρασε μια μέρα. Εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο beach brand του νησιού, με το 99% των επισκεπτών του να έρχεται εδώ έστω για μια βουτιά. Δίπλα ακριβώς τα Μάραθα, η μικρή αυτή παραλία κάτω από το ξενοδοχείο «Skiathos Palace», το οποίο και τη διαχειρίζεται. Ένα μικρό beach bar με άριστο ξενοδοχειακό σέρβις, πολύ καλή μουσική ανάλογα με την ώρα και μόνο μια σειρά ομπρέλες όλες μπροστά στο κύμα. Πιο κάτω οι παραλίες Τρούλος, Πλατανιάς και Αγία Παρασκευή μαζεύουν τον κλασικό τους κόσμο, ο Κολιός παραμένει εναλλακτικός και ήσυχος (ιδανικός για νυχτερινό μπάνιο). Ο Βρωμόλιμνος, το άλλοτε απόλυτο party beach, έχει ηρεμήσει λίγο: το beach bar του έκανε μια μικρή ανακαίνιση και τα ντεσιμπέλ στις μουσικές έπεσαν. All time classic και πολυσύχναστες, όσο πλησιάζουμε προς την πόλη, οι παραλίες Καναπίτσα, Σκλιθρί, Βασιλιάς και Μεγάλη Άμμος, με αρκετές οικογένειες. Σε όλες τις παραλίες θα δείτε ξύλινες ξαπλώστρες με στρωματάκια και καλαμένιες ομπρέλες!
Το νησάκι Τσουγκριά με τρεις ωραίες παραλίες δεν μπορεί να λείπει από το πρόγραμμα.

Nightlife

H διάσημη παραλία Λαλάρια (© Christos Drazos)
H διάσημη παραλία Λαλάρια (© Christos Drazos)
Αφού δουν το ηλιοβασίλεμα στην παραλία, όλοι μαζεύονται στην πόλη για φαγητό και διασκέδαση! Οι «μαξιλάρες» –έτσι ονομάζουν τα μπαράκια που έχουν απλώσει τα μαξιλάρια τους στα σκαλοπάτια πάνω από το παλιό λιμάνι– είναι το απόλυτο must για την αρχή της βραδιάς. Δύσκολα ξεχωρίζεις μαγαζί και μουσικές. Κλασική επιλογή το «Rock & Roll», με δυνατή μπάρα, cocktails φρούτων και σαμπάνιας και μεγάλο χώρο μέσα. Δίπλα τα «Sleep in» και «View», πιο εναλλακτικό και με θέα τις βάρκες και τις θαλαμηγούς, το «Boa Vida». Μετά τα μεσάνυχτα, λες και κάποιος δίνει το σύνθημα, ο κόσμος κατεβαίνει τα σκαλοπάτια και κατευθύνεται στο καινούργιο λιμάνι. Τα clubs στη σειρά με μεγάλους χώρους μέσα, ντεκ στην απέναντι μεριά του δρόμου και δυνατές mainstream μουσικές. «Kahlua», «BBC» και «Pure», όλα με ψαγμένους bartenders και θαμώνες το σύνολο των επισκεπτών του νησιού. Αληθινό καλοκαιρινό κέφι και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η εμπειρία

Oι Κουκουναριές
Oι Κουκουναριές
Μια βόλτα με μια μικρή βάρκα που κράτησε εξήμισι ώρες και με ταξίδεψε στη μη προσβάσιμη από τροχούς Σκιάθο, ήταν η δική μου μοναδική εμπειρία. Επιβιβάστηκα από τη μικρή προβλήτα στις Κουκουναριές και κολύμπησα μετά από ώρες μέχρι την άκρη της παραλίας της Αγίας Ελένης για να δω το ηλιοβασίλεμα ξαπλωμένη στις τεράστιες μαξιλάρες του Tropical, έχοντας πει όλες αυτές τις ώρες μόλις δυο κουβέντες. Βούτηξα στη μύτη της Τσουγκριάς, σταμάτησα στο νησάκι Άρκος και έφαγα σαρδέλες στα κάρβουνα και τσιτσίραβλα (χορταράκια) με ξίδι στη μικρή καντίνα. Πήγαμε βόρεια και πέρασα απ’ το Ασπρονήσι για να αντικρίσω τον όμορφο κόλπο του Ξάνεμου και ύστερα ανέβηκα μέχρι τη μικρή σχισμή του Νικοτσάρα (ή Λεχούνι) του διάσημου οπλαρχηγού, το κοντινότερο σημείο για τη μονή της Ευαγγελίστριας όπου σχεδιάστηκε η πρώτη ελληνική σημαία. Ανεβαίνοντας προς τα Λαλάρια, κράτησα με το κουπί τη βάρκα να μη χτυπήσει στα άσπρα κοφτερά βράχια και μπήκα στη Μαύρη Σπηλιά. Το θέαμα και το συναίσθημα μοναδικό. Δίπλα ακριβώς η Γαλάζια Σπηλιά σε τυφλώνει, αφού η θάλασσα αντανακλά το φως που μπαίνει από τις τρύπες της σαν τεράστιος προβολέας. Στα τροπικά Λαλάρια, με τον χαρακτηριστικό βράχο στα τιρκουάζ νερά τους, βούτηξα το κεφάλι μου και άκουσα τα βότσαλα να μεταφέρονται από το κύμα και να σκάνε στην ακτή. Είναι από τις ελάχιστες παραλίες που δεν είναι οργανωμένη.
Στο βορειότερο σημείο του νησιού αποκαλύπτεται το Κάστρο, η μικρή παραλία που από πάνω της κρέμεται αγέρωχος ο πρώτος οικισμός του νησιού, όπου σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστύλωσης κάποιων σπιτιών αλλά και εκκλησιών.
Σταμάτησα στο Μικρό Ασέλινο για να πάρω καφέ και είδα δεμένο στην καντίνα ένα όμορφο άλογο με το οποίο και μεταφέρουν τα πράγματά τους. Πέρασα και από το Μεγάλο Ασέλινο και μετά ευθεία για το λιμάνι του Ξέρξη με θέα το Πήλιο. Τελευταία στάση το Μανδράκι με τον μεγάλο αμμόλοφο και τα απίστευτα νερά και αμέσως μετά ο μικρός κολπίσκος της Κρυφής Άμμου. Όλες οι παραλίες που ανέφερα είναι οργανωμένες και διαθέτουν μικρές ξύλινες καντίνες και λιγοστές ξαπλώστρες. Στον Βορρά η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα, ενώ σε πολλές άλλες είναι απαραίτητο το 4x4. Σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία αλλά και στην πόλη ενοικιάζονται μικρές βάρκες, με € 80-100 την ημέρα, για 4-6 άτομα και με μηχανές έως 30 ίππους που δεν απαιτούν δίπλωμα.

Διαμονή

Δωμάτιο στο «Skiathos Palace» (επάνω) με θέα τις Κουκουναριές, την πιο διάσημη παραλία
Δωμάτιο στο «Skiathos Palace» (επάνω) με θέα τις Κουκουναριές, την πιο διάσημη παραλία
Skiathos Palace (2427049700, www.skiathos-palace.gr, από € 100) Το πιο γνωστό ξενοδοχείο του νησιού, πάνω από τη διάσημη παραλία Κουκουναριές. Άψογη φιλοξενία, μεγάλα και άνετα δωμάτια, με θέα θάλασσα, τα περισσότερα από αυτά πρόσφατα ανακαινισμένα. Στο εστιατόριο «White View» σερβίρουν ψάρι αλλά και κρέας.
Kassandra Bay (2427024201-4, www.kassandrahotel.com, από € 110) Πάνω στην Παραλία του Βασιλιά, το ξενοδοχείο ανανεώνεται συνεχώς. Στις φετινές προσθήκες μια νέα πτέρυγα με σουίτες, από τις οποίες άλλες διαθέτουν μεγάλες ιδιωτικές πισίνες και άλλες juccuzi, μεζονέτες με connecting rooms, ένα νέο ντεκ με cafe κι ένας μεγάλος παιδότοπος με φύλαξη.
Bourtzi (2427021304, www.hotelbourtzi.gr, από € 115) Tο πιο πολυτελές και cosy, στην καρδιά της νέας πόλης. Ένα design hotel με 38 δωμάτια, μεγάλη πισίνα και μπαρ ανοιχτό μέχρι αργά.
Skiathos Premiere (2427049590, www.skiathospremier.com, από € 80) Η μοναδική νέα άφιξη στο νησί. Πάνω από την παραλία Τούρλος, 22 μεγάλα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα, με κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό. Μεγάλος κοινόχρηστος χώρος, με πισίνα και pool bar.

Φαγητό

Το γνωστό «Καρνάγιο» (2427022868) στην παραλιακή της πόλης φέτος το ανέλαβε το ξενοδοχείο «Skiathos Palace», με σεφ τον Παναγιώτη Κουτσουβέλη. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε άριστα ψητά φρέσκα ψάρια, καραβίδες και μικρούς αστακούς, σχεδόν διάφανο καρπάτσιο λαβράκι με κρίταμα και τσίλι, κριθαρότο με γαρίδες και λάδι μαύρης τρούφας (€ 25-40). Στο «Αμφιλίκι» (2427022839, πίσω από το Κέντρο Υγείας) ο Χρήστος έχει πάντα φρέσκα ζαρζαβατικά από το δικό του μποστάνι, φρέσκα ψάρια, μακαρονάδες με θαλασσινά, «μαλιαροκαβούρα» με κολοκύθια και απίθανο αστακό γιουβέτσι (€ 15-22). Στην ταβέρνα «Ανατολή» στα Καλύβια (2427021907) η κ. Κούλα φτιάχνει απίθανα μαγειρευτά, κουνέλι κρασάτο με ζυμάρι, κατσικάκι και κολοκυθοκεφτέδες (€ 14-20). Μια εναλλακτική πρόταση φαγητού στην πόλη είναι το «Lo&La» (6972408465) με Ιταλό ιδιοκτήτη και «πειραγμένες» ιταλικές συνταγές με ψάρι, λεπτές πίτσες και μαγειρευτά (€ 10-25).

Ευχαριστώ τους δικούς μου «ξεναγούς», Πέτρο Δερβένη, Κωστή Γραμματικό και Νίκο Πρέκα.

Καταγγελία του ΚΚΕ(μ-λ) για την εκκένωση της πλατείας Συντάγματος


Η κυβέρνηση δεν θέλει κόσμο στο δρόμο! Αυτό είναι το μήνυμα της επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος.
Αλλά κανονίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός σύντομα και πιο μαζικά και αποφασιστικά θα λογαριαστεί και με αυτήν και με τα αφεντικά της ΕΕ και του ΔΝΤ
Καταγγελία του ΚΚΕ(μ-λ) για την εκκένωση της πλατείας Συντάγματος
Τα ξημερώματα του Σαββάτου τα ΜΑΤ, η δημοτική αστυνομία του Καμίνη, με παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έφοδο στην πλατεία Συντάγματος. Συνεργεία του δήμου,  υπό την κάλυψη των ΜΑΤ, κατάστρεψαν τα πάντα, σκηνή προς σκηνή. Έγιναν και προσαγωγές.
Η επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο το δήμαρχο αθηναίων Καμίνη την προηγούμενη μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που είχε αναλάβει εργολαβία να πείσει πόσο κακή είναι για την εικόνα της χώρας  και πόσο κινδυνεύει ο  τουρισμός της από την  παρουσία μερικών σκηνών στην πλατεία.
Παρά την άμαζη παρουσία κόσμου την τελευταία περίοδο στην πλατεία Συντάγματος η κυβέρνηση επιχείρησε μέσα στα μαύρα σκοτάδια από το φόβο μήπως η κίνησή της προκαλέσει την συγκέντρωση κόσμου. Του κόσμου που κατά εκατοντάδες χιλιάδες γέμισε την προηγούμενη περίοδο το Σύνταγμα αλλά και τις άλλες πλατειές της  χώρας για να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεση του στην πολιτική των «δανειστών» της τρόικα  και της κυβέρνησης  που καταστρέφει  τις ζωές των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση  επείγεται να εφαρμόσει όλα όσα ψήφισε, και άλλα ακόμα! Τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα και τα φορομπηχτικά μέτρα, τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την επιβολή νέου σκληρού ταξικού εκτρώματος στην παιδεία, τις συγχωνεύσεις των σχολείων και των Νοσοκομείων, τη διάλυση της υγείας και της περίθαλψης, την ένταση της κρατικής βίας και τρομοκρατίας.
Και δεν θέλει κόσμο στο δρόμο! Αυτό είναι το μήνυμα της επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος.
 Αλλά κανονίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός σύντομα και πιο μαζικά και αποφασιστικά θα λογαριαστεί και με αυτήν και με τα αφεντικά της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Χαιρετισμός του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση μνήμης της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου


Η Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τιμάνε για μια ακόμα χρονιά τη θυσία της αγωνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου .
Ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό, η ανατροπή του συσχετισμού δύναμης  στο συνδικαλιστικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο αποτελούν όπως και πριν 31 χρόνια έτσι και σήμερα ανάγκη ζωτική για την εργατική τάξη, για όλους τους εργαζόμενους.

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου βάδισε και φώτισε το δρόμο που έδειχνε την οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης σαν καθοριστικό κρίκο για την απελευθέρωση της από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.
Αυτό το δρόμο βαδίζουμε σαν ΠΑΜΕ και σήμερα με επιμονή  στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις επιτροπές και τους πυρήνες του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς.
Γιατί ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επίθεσης διαρκείας του κεφαλαίου με αιχμή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου  χρεοκοπούν τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους βουλιάζουν και τους σπρώχνουν στη μόνιμη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Δεν υπάρχουν στα πλαίσια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος λύσεις φιλολαϊκές. Γι’ αυτό ο ενιαίος συντονισμένος ταξικός πολιτικός αγώνας της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της είναι μονόδρομος.
Χρειάζεται επομένως σήμερα άλλη εξουσία Εργατική-Λαϊκή.
Μόνο τότε η θυσία της Σωτηρίας αλλά και των χιλιάδων άλλων αγωνιστών θα βρουν δικαίωση.
Μόνο τότε ο δύσκολος δρόμος που διάλεξε και βάδισε η Σωτηρία και σήμερα ακολουθούν χιλιάδες νέοι και νέες, χιλιάδες εργαζόμενοι και στην άκρη του βρίσκεται η λύτρωση της εργατικής τάξης, βρίσκεται η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βρίσκεται η σοσιαλιστική κοινωνία.
Τότε και μόνο τότε η εργατική τάξη θα έχει εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή, και θα  απαλλαχτεί οριστικά από τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς.
Τότε θα βρουν οριστική λύση τα προβλήματα και ο πλούτος θα επιστρέψει στους παραγωγούς του.
Το ΠΑΜΕ, όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει την πάλη  στα βήματα της Σωτηρίας και καλούμε τους εργαζόμενους της χώρας μας σε συνεχή αγώνα για να ανοίξουμε το δρόμο στο Αύριο και την προοπτική.
Powered By Blogger