Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μετά το «ψαλίδισμα» έρχεται το τελικό κόψιμο

Μετά το «ψαλίδισμα» έρχεται το τελικό κόψιμο

Μέχρι και 30% θα μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Ο αργός... θάνατος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα αναμένεται να οδηγήσει, μετά και την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος που προσεγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 30%.
Το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε με "κούρεμα" 20 επιδομάτων που λαμβάνουν κάθε μήνα υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές των ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, αρχιερείς, μουσικοί και ερευνητές. Το φθινόπωρο έρχονται και νέες περικοπές. Εντός του Σεπτεμβρίου θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο, σύμφωνα με την τελική πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, θα προβλέπεται η κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων και η διατήρηση μόνο τεσσάρων. Το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων τα οποία καταργούνται θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα θέσης. Το ενιαίο μισθολόγιο θα έπρεπε, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να είχε ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αλλά επί του παρόντος είναι έτοιμες μόνο οι βασικές του αρχές και γι' αυτό η κυβέρνηση προχώρησε εσπευσμένα την Παρασκευή στην κατάθεση τροπολογίας για το ψαλίδισμα επιδομάτων.
Αναδρομική ισχύς
Οι μειώσεις είναι από 10% - 50%, και ισχύουν ανα­δρομικά από την 1η Ιουλίου. Από την ίδια ημερο­μηνία "παγώνουν" και οι ωριμάνσεις.

Μέχρι και 1.164 € οι ετήσιες απώλειες
Απώλειες από 192 έως και 1.164 ευρώ σε ετήσια βάση φέρνει η μείωση των επιδομάτων σε περισσότερους από 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου.
Μετά το «ψαλίδισμα» έρχεται το τελικό κόψιμο
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε περικοπές από 10% έως 50% των επιδομάτων που καταβάλλονται ως κίνητρα απόδοσης ή παραγωγικότητας, καθώς και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης. Μάλιστα οι μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και από αυτές θα προκύψει εξοικονόμηση 175,5 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Το 2012 η μείωση δαπανών σε ετήσια βάση φθάνει τα 351 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου ο περιορισμός των κρατικών δαπανών από το ψαλίδισμα των επιδομάτων φθάνει το 1,58 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ψαλίδι μπαίνει στο κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων (30% - 50%), αλλά και στο πριμ παραγωγικότητας (30%). Από εκεί και πέρα, όπως προκύπτει από την τροπολογία την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, μειώνονται:
Κατά 20% περικόπτονται τα ακόλουθα επιδόματα:
  • Το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού ξεκινούν από 136 έως 385 ευρώ τον μήνα. Με βάση την τροπολογία, τα ποσά αυτά περικόπτονται κατά 27,20 έως 77 ευρώ τον μήνα.
  • Το επίδομα για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 172 έως 394 ευρώ και πλέον οι δικαιούχοι τους μετρούν μηνιαίες απώλειες από 34,40 έως 78,80 ευρώ.
  • Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Τα ποσά ξεκινούν από 355 και φθάνουν τα 450 ευρώ. Μειώνονται από 71 έως 90 ευρώ.
  • Το επίδομα του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το επίδομα αυτό, ανέρχεται σε 274 ευρώ τον μήνα και περικόπτεται αναδρομικά από 1ης Ιουλίου κατά 54,80 ευρώ τον μήνα.
  • Τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σήμερα ξεκινούν από 179 έως 464 ευρώ τον μήνα και ύστερα από "κούρεμα" κατά 35,80 με 92,80 ευρώ περιορίζονται σε 143,20 έως 371,20 ευρώ τον μήνα.
  • Το ειδικό επίδομα Ναυτικής Εκπαίδευσης του προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού. Ξεκινά από 125 και φθάνει τα 364 ευρώ τον μήνα. Οι περικοπές κυμαίνονται μεταξύ 25 και 72,80 ευρώ τον μήνα.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται, σήμερα, από 180 έως 370 ευρώ και περικόπτονται κατά 36 έως 74 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα.
  • Το ερευνητικό επίδομα των μελών του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων. Ξεκινά από 80 και φθάνει τα 110 ευρώ. Μειώνεται πλέον κατά 16 έως 22 ευρώ.
  • Το ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Σήμερα κυμαίνεται από 125 έως 364 ευρώ και μετά τις περικοπές θα πέσουν μεταξύ 100 και 291,20 ευρώ τον μήνα.
  • Το ερευνητικό επίδομα του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ξεκινά από 258 και φθάνει τα 328 ευρώ τον μήνα και μετά τη μείωση κυμαίνεται από 206,40 έως 261,40 ευρώ τον μήνα.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 118 έως 153 ευρώ τον μήνα και μειώνονται κατά 23,60 έως 30,60.
Κατά 15% μειώνονται:
  • Το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η πάγια αποζημίωση των Ιατροδικαστών. Το επίδομα μειώνεται από 500 σε 425 ευρώ.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Το επίδομα μειώνεται κατά 63,90 ευρώ τον μήνα, από 426 σε 362,10 ευρώ.
Κατά 10% μειώνονται τα ποσά που χορηγούνται, ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα αποτελεσματικότητας, στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Από τα 700 πέφτουν στα 630 ευρώ.
Με το ενιαίο μισθολόγιο
Καταργούνται οριστικά 100 επιδόματα
Στην κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου. Θα παραμείνουν μόνο τέσσερα επιδόματα και όσα καταργηθούν θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα θέσης.
Οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας της κατάργησης του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος επιδομάτων είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και του πρώην υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελική πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των επιδομάτων και η καθιέρωση του ενιαίου επιδόματος θέσης, για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, είναι επιβεβλημένη καθώς η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θα γίνει με κριτήρια όπως η εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ο βαθμός του υπαλλήλου.
Ποια σώζονται
Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα επιδόματα που φαίνεται ότι διασώζονται με πιθανές τροποποιήσεις στον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος τους είναι τα ακόλουθα:
1. Η οικογενειακή παροχή. Στους δημοσίους υπαλλήλους καταβάλλεται επίδομα γάμου 35 ευρώ και επίδομα τέκνων που κυμαίνεται από 18 έως 37 ευρώ ανά παιδί. Πιθανότατα θα μειωθεί κατά τι το ύψος του επιδόματος για τα παιδιά, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση να καταργηθεί το επίδομα γάμου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος το Δημόσιο ως εργοδότης να "πριμοδοτεί" κάποιον επειδή είναι παντρεμένος σε αντιδιαστολή με όσους είναι ακόμα ανύπαντροι.
2. Επίδομα εορτών - αδείας. Μετά το "κούρεμα" που υπέστησαν 13ος και 14ος μισθός το 2010, πλέον ανέρχονται στο σύνολό τους στα 1.000 ευρώ ετησίως εφόσον οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δωδεκάμηνη βάση δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ανά μήνα. Επί του παρόντος δεν προβλέπεται αλλαγή για τη συγκεκριμένη παροχή.
3. Επίδομα μεταπτυχιακού και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ). Σήμερα το επίδομα ανέρχεται στα 75 ευρώ για διδακτορικό, 45 ευρώ για μεταπτυχιακό και 40 ευρώ για τους απόφοιτους της ΕΣΔΔ. Γι' αυτά εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις? να παραμείνουν με μείωση όμως του αναλογούντος ποσού, να δίνονται μόνο στην περίπτωση που απαιτείται για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης, αλλά όχι για όλες τις θέσεις του ίδιου βαθμού και να μην καταβάλλονται, αλλά να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε αξιολόγηση για προαγωγή με συγκεκριμένο αριθμό μορίων.
4. Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών. Το επίδομα αυτό ξεκινάει από 40 ευρώ και φθάνει τα 120 ευρώ τον μήνα, αναλόγως της περιοχής στην οποία εργάζεται ο υπάλληλος. Προτείνεται να παραμείνει μόνο για νησιωτικές και ορεινές περιοχές με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια. Θεωρείται πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα να καταβάλλεται για τις παραμεθόριες περιοχές, ενώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να παρέχεται μόνον εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι εντοπιότητας.
Στο μέτωπο των καταργήσεων, ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανάπτυξης (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), Περιβάλλοντος (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και Τουρισμού (από 413,70 έως 450,14 ευρώ).
Τέλος να σημειώσουμε ότι από 1ης Ιουλίου καταργήθηκε αναδρομικά το σύστημα των προαγωγών και των μισθολογικών ωριμάνσεων, γεγονός το οποίο επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger