Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Αλόννησος: Απόδραση στις Σποράδες

Αλόνησος
Η Αλόννησος ή αλλιώς η Λιαδρόμια ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Σκοπέλου. Την ονοματοθεσία της χαρακτηρίζει μια ιδιαιτερότητα, καθώς το 1838 επί Όθωνα το νησί μετονομάζεται επί το αρχαιοπρεπέστερον από Λιαδρόμια σε Αλόννησος. Ωστόσο, αργότερα διαπιστώθηκε ότι άλλη ήταν η Αλόννησος κατά την αρχαιότητα, ενώ το αρχαίο όνομα του συγκεκριμένου νησιού ήταν «Ίκος».
Γιατί…
  • ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού,
  • ήσυχες διακοπές, γραφικοί οικισμοί,
  • ανέγγιχτη φύση, πανέμορφες παραλίες.
Πώς
Με δελφίνι ή φέριμποτ από τον Βόλο ή τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Επίσης με αεροπλάνο μέχρι τη Σκιάθο και από εκεί με πλοίο.
Λίγη ιστορία…
Κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή η Αλόννησος φημιζόταν κατά την αρχαιότητα για το εξαγωγικό της εμπόριο, που αφορούσε κυρίως το κρασί και το ελαιόλαδο. Το νησί έζησε μάλλον στο περιθώριο των μεγάλων εξελίξεων, που συντάραξαν την κλασσική και την ελληνιστική εποχή. Τον 2ο π.Χ. αιώνα περιήλθε στους Ρωμαίους, που το χρησιμοποίησαν σαν τόπο εξορίας. Τον μεσαίωνα κατακτήθηκε αρχικά από τους Βενετούς και αργότερα από τους Τούρκους για να απελευθερωθεί το 1830. Στην νεότερη ιστορία του νησιού στέκει σαν ορόσημο ο μεγάλος σεισμός του 1965, που ισοπέδωσε σχεδόν όλα τα κτίριά του. Τότε ήταν που οι κάτοικοι μετακινήθηκαν από το παλιό χωριό προς το σημερινό επίνειο του νησιού, το Πατητήρι. Κατά τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, το νησί γνώρισε οικιστική άνθιση, καθώς αρκετοί ξένοι, κυρίως Γερμανοί, αγόρασαν τα κατεστραμμένα σπίτια, τα ανακαίνισαν και εγκαταστάθηκαν εκεί.

Πατητήρι-Παλιό Χωριό
Η πρωτεύουσα της Αλόννησου το Πατητήρι ενδεχομένως να μην εντυπωσιάσει τον επισκέπτη, καθώς απέχει αρκετά από την κλασσική εικόνα του γραφικού νησιώτικου λιμανιού, που έχουμε στο μυαλό μας, γεγονός που οφείλεται στο ότι τα περισσότερα κτίσματά της είναι μεταγενέστερα του σεισμού. Ωστόσο εκεί υπάρχουν πολλά και ωραία καταστήματα και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, που μπορείτε να επισκεφθείτε. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είναι το Παλιό Χωριό. Μικροί δρόμοι, καταστήματα και καφενεία απολύτως γραφικά, και η θέα καταπληκτική. Από εδώ μπορείτε να δείτε πολλά από τα γειτονικά νησιά και απέραντη θέα στο Αιγαίο.
Δραστηριότητες
Η Αλόννησος επίσης περιβάλλεται από το μόνο εθνικό θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα, και αν είστε τυχεροί, θα δείτε δελφίνια, φώκιες, χελώνες σε μια από τις θαλάσσιες εκδρομές που οργανώνονται από τοπικά καΐκια. Μπορείτε επίσης να πάτε σε οργανωμένες περιηγήσεις, με τη διαδρομή με τα πόδια από την παλιά πόλη στο Πατητήρι να είναι η πιο εντυπωσιακή.
Παραλίες
Οι περισσότερες παραλίες της Αλοννήσου είναι με βότσαλα. Στο Λεπτό Γιαλό υπάρχουν ταβέρνες και ξαπλώστρες. Στη Στενή Βάλλα υπάρχουν επίσης ορισμένα μέρη για να πάρετε κάτι για φαγητό ή ποτό και είναι η μοναδική παραλία που πηγαίνει το λεωφορείο. Σε μερικές από τις παραλίες μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο και σε άλλες με βάρκα. Ο Άγιος Δημήτριος είναι επίσης μια όμορφη παραλία. Μπορείτε τέλος, να εξερευνήσετε το νησί μόνοι σας και να ανακαλύψετε τον δικό σας μικρό παραδείσιο κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger