Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Πλοίο με εκρηκτικά

Στο λιμάνι του Λαυρίου, με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε το φορτηγό πλοίο "SOCOL 3" το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης, είχε αγκυροβολήσει προσωρινά με επικίνδυνο φορτίο, 84.508 κιλών εκρηκτικών, βόρεια της Κέας, χωρίς να εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα.
Το πλοίο που μετέφερε επίσης 269 τόνους γενικού φορτίου, έχει 23 Ουκρανούς πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Ρωσία με προορισμό τη Βενεζουέλα.
Από τη Λιμενική Αρχή του απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Έριξαν οξύ σε δίχτυα ψαράδων στο Σίγρι Λέσβου

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ψαράδες του Σιγρίου την Τρίτη, μόλις πήγαν στα δίχτυα τους μετά τις μέρες του Πάσχα και...
την κακοκαιρία: κάποιος ή κάποιοι είχαν ρίξει οξύ σε ΟΛΑ τα δίχτυα που βρίσκονται στο αλίευτικό καταφύγιο, δίπλα στις βάρκες τους!
Το αποτέλεσμα αυτής της αποτρόπαιης ενέργειας ήταν να καταστραφούν τα δίχτυα, να μην μπορούν οι άνθρωποι να τα χρησιμοποιήσουν ξανά για ψάρεμα! Το οξύ τα είχε διαλύσει…
Το συμβάν υπολογίζεται να έγινε νυχτερινές ώρες, μεταξύ Μ. Τετάρτης και Μ. Σαββάτου, όταν ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και δεν κυκλοφορούσαν άνθρωποι στο λιμάνι. Έγινε όμως αντιληπτό αρκετές μέρες αργότερα, όταν έφτιαξε ο καιρός και οι ιδιοκτήτες των διχτυών ετοιμάστηκαν να πάνε για ψάρεμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν επιλέχθηκαν τα δίχτυα ενός ψαρά, αλλά η δολιοφθορά έγινε προς όλους ανεξαιρέτως, πράγμα που σημαίνει πως όποιος το έκανε δεν είχε έναν μόνο άνθρωπο ως στόχο, αλλά ΟΛΟΥΣ και πρέπει να ήταν “εξοπλισμένος” με μεγάλη ποσότητα οξέως (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήθηκε…), για να μπορέσει να καταβρέξει τόσο μεγάλη ποσότητα διχτυών.

Το γεγονός καταγγέλθηκε στο Λιμεναρχείο Σιγρίου, το οποίο – ας σημειωθεί – βρίσκεται δέκα μέτρα από τον τόπο του συμβάντος!. Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις οι παθόντες πρέπει να κάνουν “μήνυση κατ’ αγνώστου”, δηλαδή, εκτός από την καταστροφή που υπέστησαν να πληρώσουν παράβολο 100 ευρώ , χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπίδες πως θα βρεθεί ο θρασύδειλος ένοχος και να τιμωρηθεί.

Όπως είναι φυσικό, οι ψαράδες του Σιγρίου έχουν αναστατωθεί, καθώς είδαν τις περιουσίες τους να έχουν καταστραφεί και τα εργαλεία της δουλειάς τους από τη μια μέρα στην άλλη να αχρηστεύονται, από αγνώστους, οι οποίοι δεν έδωσαν σαφές στίγμα ΓΙΑΤΙ το έκαναν, αφού είναι μια επίθεση κατά παντός!
Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί αν αυτοί (ή αυτός…) είχαν πρόβλημα με κάποιον, αυτοδικώντας επιτέθηκαν σε όλους, δικαίους και αδίκους. Μ’ άλλα λόγια, όποιος έχει κάποιο πρόβλημα, βάζει μια φωτιά στο χωριό και τελείωσε η υπόθεση!
http://lesvosnews.net

Κοζλοντούϊ: Διαρροή ραδιενέργειας "μια ανάσα" από τα ελληνικά σύνορα


Αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί στο χώρο γύρω από το περίβλημα του ενός αντιδραστήρα στον κεντρικό πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας, και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χωρίς διαρροή ραδιενέργειας, ανακοινώθηκε από τον πυρηνικό σταθμό.
"Αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού αερίου xenon (Χe 133) σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του αντιδραστήρα νούμερο 5 ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση του πυρηνικού σταθμού.
Το προσωπικό που εργάζονταν εκείνη την ώρα στο πυρηνικό συγκρότημα εκτέθηκε σε λιγότερο από 0,05 μιλισίβερτ, δηλαδή στο ένα δέκατο της ετήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ραδιενέργειας, που φτάνει το 0,5 μιλισίβερτ.
Οι άνεμοι εκείνη την στιγμή έπνεαν με κατεύθυνση προς τα νότια, δηλαδή τα ελληνικά σύνορα. Αναμένονται ανακοινώσεις από την ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το αν υπήρξε ραδιενέργεια που μεταφέρθηκε εντός των ελληνικών συνόρων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ !

ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ 1900

Σύντροφε Άκη …μη μασάς!

Άκη μου, ;όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή και ένα τέλος!
Φοβάμαι πως από αύριο, Πέμπτη 28/4/11 θα είσαι στο τέλος ...μιας αρχής…και σου εύχομαι να μη μασήσεις…
Αύριο, σου δίνεται μια καταπληκτική ευκαιρία να μιλήσεις στη Βουλή και να πεις τα πράγματα με το όνομά τους!
Ούτως ή άλλως, οι εντός βουλής σύντροφοι, σε έχουν έτοιμο να σε στείλουν τυλιγμένο σε μια κόλλα χαρτί για τα περαιτέρω! Συμφωνεί και ο Γιωργάκης, αφού και αυτός βρίσκεται σε...
δυσκολότερη θέση με σένα που είναι έτοιμος όλος ο ελληνικός λαός να πέσει πάνω του και να τον κατασπαράξει μαζί με τον άλλο σύντροφο Γιώργο!

Εσύ σύντροφε Άκη , βγάλε μια κόλλα χαρτί και για όσο χρόνο σου δίνεται η ευκαιρία, μην πεις τίποτα για όσα σε κατηγορούν!
Άσε να αποδείξουν αυτοί …αυτά που σε κατηγορούν!
Εσύ, αράδιασε όσα ονόματα …ξέρεις και δεν ξέρεις… και κοτσάρισε δίπλα του… ό,τι ποσά νομίζεις έφαγε ο καθένας!
Πέστα όλα σύντροφε και φύγε!
Ο κόσμος θα σε δικαιώσει και οι διώκτες σου θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν! Πόλεμο θέλετε! Πόλεμο θα έχετε!
Εγώ δεν πιστεύω τίποτα από ό,τι γράφτηκε στον τύπο για μίζες και τέτοια! Μάλλον αυτοί… τα έφαγαν και ψάχνουν κανένα αποδιοπομπαίο τράγο να του τα φορτώσουν!

Γεια σου σύντροφε Άκη! Καλό κουράγιο!

NETPLUS HELLAS

Μάνο Παπαγιάννη ......... Πόσα κιλά μαλάκας είσαι ;;;;

http://ksipnistere.blogspot.com/2011/04/blog-post_8588.htmlΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ....ΚΑΙ ΓΕΛΑΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.....ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΛΕΞΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ...ΠΟΙΕΙ ΗΘΟΣ.....

Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τις μαλακίες τους

ΝΑΙ - ΝΑΙ, η πολυαναμενόμενη ώρα, που θα πληρώναμε τις μαλακίες τους, έφτασε. Σε ποιές μαλακίες αναφερόμαστε; Καλό το ερώτημα, στο οποίο θα απαντήσουμε επίσης με ερώτημα. Σε ποιές από αυτές (τις μαλακίες τους δηλαδή) να πρωτοαναφερθούμε; το ότι ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, στο ότι τα έπαιρναν από την Siemens και την κάθε Siemens και τα έδιναν στους εφοπ-λήσταρχους, οι οποίοι αν πληρώσουν αυτά που χρωστάνε στο ΝΑΤ θα ξελασπώσουμε για...
πάντα; Ή μήπως να αναφερθούμε στα εκατομμύρια των ευρώ που εισπράττουν τα άλλα λαμόγια, του δικού μας συναφιού, οι γνωστοί κατά Καραμανλή και ως "νταβατζήδες" του έθνους μας; Στις προεκλογικές τους φιέστες να αναφερθούμε, στα πανάκριβα γεύματά τους ή μήπως στα άλματά τους, είτε επί κυριών είτε από τα μπαλκόνια των γκαρσονιερών τους πλησίον του ελληνικού κοινοβουλίου;

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ..., αυτή είναι η μόνη λέξη που μας έρχεται στο νου, καθώς σκεφτόμαστε όλα τα παραπάνω. Τρομοκρατία στην χαρωπή μας, από τον εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό εισβολέα, Mπανανία. Γιατί, εάν το καλοσκεφτούμε, αν κάποιος τρομοκρατεί εμάς τους πολίτες, δεν είναι άλλος από το ίδιο το σύστημα. Όλοι αυτοί μαζί δηλαδή, οι οποίοι πίνουν κυριολεκτικά το αίμα και τον ιδρώτα μας. Μιας ιδιάζουσας μορφής τρομοκρατία, λοιπόν, που ξεσκίζει καθημερινά τις σάρκες μας. Τις σάρκες των αγροτών, των εργατών, των υπαλλήλων, των μικροεπαγγελματιών, των μικροβιοτεχνών και κάθε λογής άλλων "μικρών" αυτού του δύσμοιρου τόπου. ΛΑουτζίκΟΣ κύριοι, αυτό είμαστε... Ένας κατατρεγμένος ΛΑουτζίκΟΣ... Έτσι δεν θα μας είχε χαρακτηρίσει εξάλλου και η κυρά του Σεραφείμ Φυντανίδη;

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, αυτός ο ΛΑουτζίκΟΣ, ήρθε η ώρα να πληρώσει τις μαλακίες τους. Αυτό μας είπε νέτα σκέτα, από το βήμα του διεθνούς τραπεζικού συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αθήνα το περιοδικό "The Banker" των Financial Times, o Γιώργος Παπακωνσταντίνου (ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Πριν περίπου έναν ολόκληρο χρόνο). Η Κυβέρνηση, είπε με περίσσιο θράσος και αλαζονεία, "δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δύσκολες επιλογές της. Έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τομές και μεταρρυθμίσεις, πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση έχει στήριγμα από μία ισχυρή κοινωνική βάση, γεγονός που είναι πολύ θετικό"...

Πώς μεταφράζεται αυτό σε απλά λαϊκά; ΕΜΕΙΣ (ο ΛΑουτζίκΟΣ δηλαδή) ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΙ ΟΜΩΣ, ΕΜΑΣ ΘΑ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.

http://antoniskoumiotis.blogspot.com

Η Ροδούλα για το εξεταστικό Κέντρο στη Σκόπελο

Στην κατάθεση αναφοράς στη Βουλή προέβη η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση, προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου αναφορικά με τη λειτουργία εξεταστικού κέντρου των πανελληνίων εξετάσεων στη Γλώσσα Σκοπέλου.


Με την αναφορά της η κα Ζήση διαβίβασε στην αρμόδια Υπουργό και σχετικό υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Γλώσσας Σκοπέλου.

Στο συγκεκριμένο υπόμνημα εκφράζεται η έκπληξη των κατοίκων για την αιφνίδια απόφαση να μην λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο, για τις επικείμενες πανελλήνιες εξετάσεις, το Λύκειο στη Γλώσσα Σκοπέλου, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.


Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει εύλογες αντιξοότητες για τους εξεταζόμενους μαθητές, καθώς το εξεταστικό κέντρο Σκοπέλου απέχει 35 χιλιόμετρα.

Επίσκεψη Κ. Καρτάλη στο λιμάνι

Γράφει: magnesianews.gr
Επίσκεψη στο λιμάνι του Βόλου πραγματοποίησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΟΛΒ Γ. Πρίγκο.

Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στα σημεία του λιμένος που αντιστοιχούν α) στις εργασίες εκβάθυνσης β) στις εργασίες για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και γ) στις εργασίες φορτοεκφόρτωσης. Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κ. Καρτάλης «Είμαι υπέρ της αυστηροποίησης των περιβαλλοντικών όρων που θα προβλέπονται στο σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για το λιμάνι του Βόλου. Τη θέση μου αυτή την έχω μεταφέρει στο ΥΠΕΚΑ.

Σε ότι αφορά στη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιήσει ο Βόλος – και η Μαγνησία – τις δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός της κρουαζιέρας. Η προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων μεταφράζεται πλέον σε ανταγωνισμό των πόλεων, ποια δηλαδή μπορεί να υποδεχθεί ευπρεπέστερα και ανταγωνιστικότερα τους επισκέπτες. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, ο Βόλος θα δυσκολευθεί να κερδίσει το στοίχημα».

Μια μεγάλη συλλογή από το γνωστό μας επιβατηγό ΚΥΚΝΟΣ αφιερωμένη στους αναγνώστες του skopelosnews

Eξετάσεις υποψηφίων ναυαγοσωστών

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκε ότι στις 23 Μαΐου στις 9 το πρωί στο χώρο του κολυμβητηρίου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Βόλου, θα διενεργηθούν εξετάσεις υποψηφίων ναυαγοσωστών.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις από το νόμο προϋποθέσεις να υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Γραφείο Γενικής Αστυνομίας της Υπηρεσίας μας καθώς και στα τηλέφωνα 24213-53826/831.
Γράφει: magnesianews.gr

Εμμονή με τα μπικίνι

Τις είδε με μπικίνι και τρελάθηκε. Ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο του Brisbane στον 28χρονο Jason Darryl Bosworth ο οποίος πριν από δυο χρόνια είχε προσπαθήσει να βάλει το χέρι κάτω από το μπικίνι μιας νεαρής κοπέλας.
Το περιστατικό συνέβη σε παραλία του νησιού Bribie με αποτέλεσμα, η γυναίκα να του κάνει μήνυση για απόπειρα βιασμού.
Σαν να μην έφτανε αυτό πέρσι ο νεαρός αποπειράθηκε να κλέψει το πάνω μέρος του μπικίνι μιας 42χρονης η οποία εκείνη τη στιγμή το είχε βγάλει για να κάνει ηλιοθεραπεία και παράλληλα άκουγε μουσική στο iPod.
Ο γενικός εισαγγελέας David Searles ήταν ελαστικός μαζί του γιατί αποδείχθηκε  ότι ο 28χρονος είχε  ήπιας μορφής διανοητικά προβλήτα και δεν ήταν σε θέση να καταλάβει ότι παρενοχλούσε τις γυναίκες.

Χαμηλές οι κρατήσεις στην κρουαζιέρα φέτος(μας δουλεύουν τελικά ?)

Μειωμένες είναι οι κρατήσεις για τη κρουαζιέρα στην Ευρώπη φέτος και πολλές εταιρείες προβαίνουν σε εκπτώσεις τιμών και προσφορές σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να γεμίσουν τις καμπίνες τους.
Η προσφορά τουριστικών πακέτων στη λεκάνη της Μεσογείου και στις λοιπές ευρωπαϊκές θάλασσες είναι τόση μεγάλη που ο ανταγωνισμός που προκαλείται σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές κρατήσεις έχει οδηγήσει και μεγάλες εταιρείες να ρίξουν τις τιμές αλλά και να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες στην ίδια τιμή.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του USAtoday, οι προσφορές έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα από την Celebrity Cruises, η οποία μείωσε δραστικά την τιμή τόσο του αεροπορικού εισιτηρίου όσο και των καμπινών των πλοίων της στα πακέτα “fly and sail” που παρέχει. Στο ίδιο μήκος κύματος “πλέει” και η Crysta Cruises η οποία επίσης έχει μειώσει σημαντικά τις τιμές των πακέτων της.
Το γεγονός αυτό σχολιάζεται από Αμερικανούς του χώρου ότι πρόκειται για πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει οι εταιρείες κρουαζιεροπλοίων για να γεμίσουν τα κρεβάτια στα πλοία τους.
Η προσφορά πακέτων κρουαζιέρας για την Ευρώπη έχει αυξηθεί κατακόρυφα τη φετινή χρονιά από εταιρείες όπως η Royal Caribbean και Celebrity Cruises. Μάλιστα η Royal Caribbean διαθέτει τα μισά πλοία του στόλου της στην Ευρώπη (11 από τα 22 που διαθέτει) ενώ η Celebrity διαθέτει 5 πλοία της στις θάλασσες της Γηραιάς Ηπείρου για αυτό το καλοκαίρι.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι εταιρείες φέτος για την Ευρώπη πηγάζει από τις αυξημένες προσδοκίες τους ότι το 2011 θα γεμίσουν τα πλοία τους είτε με Αμερικανούς, οι οποίοι αρχίζουν να ανακάμπτουν σταδιακά είτε από Ευρωπαίους που όπως αναφέρουν οι τάσεις, στρέφονται προς την κρουαζιέρα.
Μια σειρά αρνητικών συγκυριών και παραγόντων ωστόσο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών των συγκυριών συγκαταλέγονται οι πολιτικές αναταραχές στη λεκάνη της Μεσογείου, η οικονομική κρίση που είναι ιδιαίτερα έντονη στις Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τα υψηλά αεροπορικά ναύλα στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια που είναι “απαγορευτικά” για τους Αμερικανούς πολίτες.
http://www.ltcnews.gr

Προσάραξη του πλοίου «Γεράσιμος» στο Μεσολόγγι


Αποκολλήθηκε, με τη βοήθεια ρυμουλκού, το φορτηγό πλοίο «Γεράσιμος» που είχε προσαράξει σε αμμώδη αβαθή, στο λιμάνι του Μεσολογγίου.

Το πλοίο με το οκταμελές πλήρωμά του, τέσσερις Έλληνες και τέσσερις Ουκρανούς, αναμένεται να φορτώσει αλάτι από το λιμάνι, με προορισμό το Ηράκλειο.

Στο μεταξύ, μηχανική βλάβη παρουσιάστηκε στο φορτηγό πλοίο «Socol», σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, το οποίο αγκυροβόλησε έμφορτο, 1,5 ναυτικό μίλι βορειοανατολικά των ακτών της Κέας.

Το πλοίο με 23 Ουκρανούς πλήρωμα, είχε αναχωρήσει απο τη Ρωσία με προορισμό τη Βενεζουέλα και σύμφωνα με το λιμενικό δεν εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα. Στην περιοχή αναμένεται να σπεύσει τις επόμενες ώρες ρυμουλκό.

Διαψεύδει ο Γ. Καπελέρης αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

Στο τραπέζι το θέμα της φοροδιαφυγής

Ανύπαρκτο θέμα, που δεν έχει τεθεί ποτέ στο τραπέζι, υποστήριξε ότι είναι η αύξηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Καπελέρης.

Σε συνέντευξή του στο Realfm, ο Γ. Καπελέρης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα αύξησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., που ισχύει στα νησιά, ούτε έχει τεθεί κάτι τέτοιο. Είναι θέματα, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τον περασμένο χρόνο, οι όποιες αποφάσεις που είχαν τότε ληφθεί ανακοινώθηκαν, όσον αφορά σε μετατάξεις προϊόντων στο μεγάλο συντελεστή. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι τέτοιου είδους θέματα δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που έχει τεθεί είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη τριετία και αφορά στη φοροδιαφυγή».

Συρία: Γιατί δεν θα γίνει Λιβύη - Οι ένοπλες δυνάμεις της

Για την τελική (;) επίθεση στην πόλη Ντεράα και στα προάστιο Ντουμά της Δαμασκού, ετοιμάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία, έχοντας την βεβαιότητα ότι ουδείς δυτικός πρόκειται να τολμήσει να επέμβει στην Συρία. Περίπου 100 άρματα μάχης Τ-72 και 250 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1/-2 έχουν κυκλώσει την Ντεράα.
Το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε μορφή λαϊκής αντίδρασης και επικεφαλής της τεθωρακισμένης φάλαγγας που έχει περικυκλώσει την πόλη είναι ο Μαχέρ αλ-Άσαντ, αδελφός του Σύρου προέδρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός καταστέλει μια εξέγερση με αιματηρό τρόπο. Στο παρελθόν, μία ολόκληρη πόλη κάηκε από τις τεθωρακισμένες μονάδες του συριακού Στρατού, λόγω εξέγερσης της. Μέχρι στιγμής 450 άτομα έχουν σκοτωθεί στις επτά εβδομάδες που κρατά η αναταραχή. Μόνο το τελευταίο 24ωρο υπάρχουν 11 νεκροί.
Πάντως δεν φαίνεται να επεκτείνεται η αναταραχή σε άλλες πόλεις. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές, οι ισχυρότερες αραβικές, μετά από αυτές της Αιγύπτου και απ'ότι φαίνεται μέχρι στιγμής είναι απόλυτα πιστές στο καθεστώς.


Εν τω μεταξύ, τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία) κατέθεσαν στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη ένα προσχέδιο, βάσει του οποίου καταδικάζουν την αιματηρή βία εναντίον των δυνάμεων που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, αλλά αποκλείεται να υπάρξει ψήφισμα ανάλογο με αυτό της Λιβύης, αφού ούτε τα μεγέθη των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών είναι ίδια, ούτε η Ρωσία με την Κίνα πρόκειται να συμμετάσχουν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε έκκληση στον Μπασάρ αλ-Άσαντ να «επιστρέψει στο δρόμο του διαλόγου, εγκαταλείποντας την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί».
Πρακτικά το καθεστώς δεν δείχνει να κινδυνεύει από "έξωθων ανθρωπιστική βοήθεια". Να σημειώσουμε ότι το Ιράν έχει προσεγγίσει το μπααθικό καθεστώς και το βοηθά με κάθε τρόπο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Αν η εξέγερση δεν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, αν δεν αλάξει η στάση του Στρατού, αλλά και της Αεροπορίας που χαίρει εκτίμησης στον αραβικό κόσμο, παρά τις ήττες που έχει καταγράψει στις συγκρούσεις με το Ισραήλ, απλά και μόνο θα μετράμε νεκρούς, αφού κανείς δεν πρόκειται να τολμήσει να αγγίξει το συριακό καθεστώς...
Ιδού και οι ένοπλες δυνάμους που παρατάσσει η Συρία που δεν έχουν καμίοα σχέση με αυτές της Λιβύης:
Ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις: 307.600 (Στρατός: 200.000, Ναυτικό: 7.600, Αεροπορία: 40.000, Αεράμυνα: 60.000)

Παραστρατιωτικές Δυνάμεις: 108.000 (Στρατοχωροφυλακή: 8.000,
υπουργείο Εσωτερικών: 100.000)

Θητεία: 30 μήνες

Εφεδρεία 354.000 (Στρατός 280.000, Ναυτικό: 4.000, Αεροπορία: 70.000)

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Προσωπικό: 200.000

Σχηματισμοί-Μονάδες: 3 Στρατηγεία  Σώματος Στρατού, 7 Τεθωρακισμένες Μεραρχίες, 1 Ανεξάρτητο Σύνταγμα Αρμάτων, 3 Mηχανοκίνητες Μεραρχίες,
4 Ανεξάρτητες Ταξιαρχίες Πεζικού, 1 Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, 2 Ανεξάρτητες Ταξιαρχίες Πυροβολικού, 3 Ανεξάρτητες Ταξιαρχίες Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, 2 Ανεξάρτητες Ταξιαρχίες Αντιαρματικών Όπλων
4 Ταξιαρχίες Πυραύλων Εδάφους-Εδάφους

Εξοπλισμός
Άρματα μάχης 4.950: 1.500–1.700 T-72, TK/T-72M, 1.000 T-62K, TK/T-62M, 2.250 T-55, TK/T-55MV, ορισμένα σε αποθήκευση

Αναγνωριστικά: 1000 BRDM-2 (ορισμένα με αντιαρματικά συστήματα)

ΤΟΜΑ 2.450 (BMP-1, BMP-2, BMP-3)

ΤΟΜΠ 1.500: 500 BTR-152, 1.000 BTR-50/BTR-60/BTR-70

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ: Μέχρι 3.440 σωλήνες

Ρυμουλκούμενα Οβιδοβόλα, 2.030 [των 122 χιλ. 1.150 (500 σε αποθήκευση, 150 M-30, M1938 και 500 D-30), των 130 χιλ. 800 M-46, των 152 χιλ. 70 D-20, ML-20, M1937, των 180 χιλ. 10 S23]

Αυτοκινούμενα Οβιδοβόλα: 500+ [των 122 χιλ. 450+ (400 2S1 Carnation (Gvosdik), 50+ D-30 επί φορέα T34/85, των 152 χιλ. 50 2S3 (Akatsiya)]

Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων: μέχρι 500 [των 107 χιλ. 200 Type-63, των
122 χιλ. 300 BM-21(Grad)]

Όλμοι: 410+ (των 82 χιλ., των 120 χιλ. 400 M-1943, των 160 χιλ. M-160 των 
240 χιλ. 10 M-240).

Κατευθυνόμενα Αντιαρματικά Συστήματα:  5.190+ (800 AT-10, 1000 AT-14 Kornet, 3.000 AT-3 Sagger, 150 AT-4 Spigot, 40 AT-5 Spandrel, AT-7 Saxhorn, 200 Milan)

Φορητά αντιαρματικά συστήματα: των 73 χιλ.: RPG-7 Knout, 105 χιλ. RPG-29

Αντιβαλλιστική/Αντιαεροπορική Άμυνα:  20 SA-11 Gadfly, 30 SA-13 Gopher, 14 SA-8 Gecko, 20 SA-9 Gaskin

Φορητά αντιαεροπορικά συστήματα: 100 SA-14 Gremlin, SA-7 4.000+ SA-18 Grouse (Igla), SA-7 Grail

Αντιαεροπορικά Πυροβόλα: 1.225+ (Ρυμουλκούμενα: των 100 χιλ. 25 KS-19,
των 23 χιλ. Zu-23, των 37 χιλ. M-1939, των 57 χιλ. S-60, Αυτοκινούμενα: ZSU-23-4)

Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα:  94+ (18 FROG-7, 18+ SS-21 Scarab (Tochka), 4 SS-C-1B Sepal, 6 SS-C-3 Styx)

Τακτικοί Βαλλιστικοί Πύραυλοι: 30 Scud (πανομοιότυποι με της Βορείου Κορέας), 18 Scud-Β/Scud-C/Scud-D

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 
Προσωπικό: 7.600

Εξοπλισμός 
Φρεγάτες: 2 τύπου Petya III

Περιπολικά και ακτοφυλακίδες: 18 (10 τύπου Osa I/II, 8 τύπου Zhuk)

Πλοία ναρκοπολέμου: 5 (1 τύπου Natya, 3 τύπου Yevgenya, 1 τύπου T-43)

Αμφίβια Αποβατικά: 3 τύπου Polnochny B

Βοηθητικά πλοία: 4 (Μεταφορικά, Αυτοδυτών, Εκπαιδευτικό)

Ναυτική Αεροπορία: 15 Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα (2 Ka-28 (Ka-27PL) Helix A , 13 Mi-14 Haze)

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ & ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Προσωπικό: 100.000 (Αεροπορία: 40.000, Δυνάμεις Αεράμυνας: 60.000)

Σχηματισμοί-Μονάδες: 11 Μοίρες Μαχητικών, 15 Μοίρες Δίωξης Βομβαρδισμού, 12 Μοίρες Αναγνωριστικών και ορισμένες Μοίρες Μεταφορικών Αεροσκαφών και Επιθετικών Ελικοπτέρων.
Αεράμυνα: 2 Μεραρχίες (25 ταξιαρχίες με 150 μοίρες)   

Εξοπλισμός 

Μαχητικά Αεροσκάφη: 68 MiG-29A Fulcrum, 30 MiG-25 Foxbat, 80 MiG-23MLD Flogger

Δίωξης-Βομβαρδισμού: 20 Su-24 Fencer, 60 MiG-23BTN Flogger H, 160 MiG-21H, 50 Su-22 (Su-17M-2) Fitter D

Αναγνωριστικά: 8 MiG-25R Foxbat, 40 MiG-21 H/J

Μεταφορικά Αεροσκάφη: 1 An-24 Coke, 6 An-26 Curl, 2 Falcon 20, 1 Falcon 900, 4 Il-76 Candid, 2 PA-31 Navajo, 6 Yak-40 Codling

Εκπαιδευτικά: 70 L-39 Albatros, 35 MBB-223 Flamingo, 6 MFI-17 Mushshak, 20 MiG-21U Mongol A, 6 MiG-23UM, 2 MiG-25U Foxbat

Επιθετικά Ελικόπτερα: 36 Mi-25 Hind D, 35 SA-342L Gazelle

Μεταφορικά ελικόπτερα: 100 Mi-17 (Mi-8MT) Hip H/Mi-8 Hip, 20 PZL Mi-2 Hoplite

Πύραυλοι Aέρος-Εδάφους: AS-7 Kerry και HOT, Αέρος-Αέρος: AA-10 Alamo, AA-2 Atoll, AA-6 Acrid, AA-7 Apex, AA-8 Aphid

Πύραυλοι Αέρος-Αέρος: AA-10 Alamo, AA-2 Atoll, AA-6 Acrid, AA-7 Apex, AA-8 Aphid

Αντιαεροπορικά Συστήματα: 707 (195 αυτοκινούμενα SA-6 Gainful, 320 ρυμουλκούμενα SA-2 Guideline, 44 SA-5 Gammon και 148 SA-3 Goa)

Φορητά αντιαεροπορικά συστήματα: 4.000 (SA-7A Grail, SA-7B Grail)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απαγορεύσεις στην αλιεία τον Μάιο


Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αθλητική αλιεία με παραγάδια καθώς και η υποβρύχια αλιεία το μήνα Μάιο κάθε έτους. Τα παραπάνω αναφέρει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, πληροφορώντας τους ερασιτέχνες αλιείς, σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθμ. 373/1985 ( ΦΕΚ 131 Α/85) Προεδρικού διατάγματος.


Αντίθετα επιτρέπεται η αλιεία μόνο με δύο παγίδες (Κοφινέλλα -Κιούρτους) , πυροφάνι με τη χρήση καμακιού με φωτεινή πηγή έντασης το μέγιστο έως 500 κεριά άνευ καταυγαστήρος στην λάμπα και με τα διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες τους «καθετή», « συρτή», «πεταχτάρι», «μπρακαρόλα» , «καλαμίδι» , «πετονιά» , «σαλαγγιά » κλπ.


Σημειώνεται ότι στους παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με τις ανωτέρω διατάξεις και περιορισμούς το μήνα Μάιο θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο αυστηρές κυρώσεις.

Το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου γίνεται δημοφιλές για χιλιάδες επιβάτες

Στο 90% οι πληρότητες της Ryanair από Βόλο προς Ιταλία

Όπως σημειώνει ο αερολιμενάρχης Ν. Αγχιάλου κ. Κων. Ευσταθίου, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι προτιμούν το αεροδρόμιο της Αγχιάλου επιβάτες όχι μόνο από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και από την Αθήνα. Οι συχνότατες πτήσεις σε συνδυασμό με το φθηνό εισιτήριο και τα πολυτελή αεροσκάφη, προσελκύουν όλο και περισσότερους επιβάτες. Το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για χιλιάδες επιβάτες. Ο νέος σύγχρονος αεροσταθμός εξυπηρετεί και εντυπωσιάζει, ενώ και η εύκολη πρόσβαση αποτελούν σημαντικά στοιχεία για το άνοιγμα στους κατ’ εξοχήν διάσημους προορισμούς της Ευρώπης.
Οι πτήσεις για την Ιταλία άρχισαν στις 27 Μαρτίου. Εκτελούνται οκτώ εβδομαδιαίως και ήδη οι κρατήσεις εμφανίζουν υψηλές πληρότητες.
Η Ryanair συνδέει το Βόλο με τη Ρώμη και το Μπέργκαμο, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Μαΐου αρχίζουν και οι τακτικές πτήσεις της Air Berlin για τη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.
Όσο η πληρότητα αυξάνει, τόσο οι τιμές ανεβαίνουν, αλλά το κόστος τους παραμένει ιδιαίτερα προσιτό.
Το 2010 οι πληρότητες των πτήσεων για τους δύο ευρωπαϊκούς προορισμούς (της Ιταλίας και Γερμανίας) έφτασαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 85%.
Η Air Berlin συνδέει το Βόλο με τη Νυρεμβέργη και μέσω αυτής με άλλες τέσσερις γερμανικές πόλεις: Αμβούργο, Βερολίνο, Βιέννη, Ντίσελντορφ και επέκτεινε τις γραμμές της με απευθείας δρομολόγια Ντίσελντορφ-Βόλος και Ντίσελντορφ-Σκιάθος και Λονδίνο.
Από το Μάιο, στο μεταξύ, ένας νέος προορισμός προστίθεται στο ταμπλό αναχωρήσεων του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για το Άμστερνταμ με πτήσεις της Transavia, με εισιτήριο, εκτός των πτήσεων τσάρτερ. Οι πτήσεις για την Ολλανδία αναμένεται να αρχίσουν στις 15 Μαΐου, ενώ από τις 21 Μαΐου αρχίζουν και οι πτήσεις της εταιρείας Air Lauda.
thesalia

Κενές 17 θέσεις της Ryanair…

Κενές 17 θέσεις της Ryanair…

Προμηθεύτηκαν με ευκολία τα πλαστά έγγραφα από την Ομόνοια, εξασφάλισαν τα χαμηλού κόστους εισιτήρια της Ryanair και επιχείρησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου για Ιταλία, «ποντάροντας» στην πασχαλιάτικη ραστώνη του αστυνομικού ελέγχου... Διαψεύστηκαν όμως και η ομαδική προσπάθεια φυγής τους από τη χώρα τους οδήγησε στα κρατητήρια.
Με λιγότερους κατά 17 επιβάτες απογειώθηκε ανήμερα του Πάσχα η πτήση της Ryanair από τον κρατικό αερολιμένα Ν. Αγχιάλου με προορισμό το Bergamo Ιταλίας. Κενές έμειναν οι ισάριθμες θέσεις αλλοδαπών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, καθώς η πρόθεσή τους να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα έγινε έγκαιρα αντιληπτή από τον αυστηρό αστυνομικό έλεγχο.
Οργανωμένο κύκλωμα εκτιμούν οι αστυνομικές αρχές ότι κρύβεται πίσω από τη μαζική φυγή των αλλοδαπών. Διαβλέποντας έγκαιρα ότι με την πύκνωση των πτήσεων της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρίας θα πύκνωναν τα κρούσματα αλλοδαπών που θα επιχειρούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικά, ενίσχυσαν τα αστυνομικά μέτρα.
Είναι η τρίτη φορά από την έναρξη της φετινής σεζόν -από τα τέλη Μαρτίου- που οι αστυνομικοί καταφέρνουν να ματαιώσουν το ταξίδι αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα. Αυτή τη φορά η σύλληψη των 17 ατόμων έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο περιφερειακό αεροδρόμιο του Βόλου κάθε άλλο παρά χαλαρά είναι.
Για τις ημέρες του Πάσχα ο έλεγχος στο αεροδρόμιο ενισχύθηκε με αστυνομικές δυνάμεις από το Βόλο, καθώς και με αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων ήταν εξονυχιστικός πριν την επιβίβαση στην πτήση για Ιταλία, με ώρα απογείωσης στις 10:30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
Από τους 17 λαθρομετανάστες -14 άντρες και τρεις γυναίκες- οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν με την υπ’ αριθμό FR-4517 πτήση της Ryanair για Μιλάνο, οι 13 ήταν Σομαλοί ηλικίας από 19 έως 40 ετών, ένας ήταν υπήκοος Νιγηρίας 29 ετών, ένας Μαρόκο 23 ετών, ένας υπήκοος Μπαγκλαντές 30 ετών και ένας υπήκοος Νέας Γουινέας 23 ετών.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι έκαναν χρήση δέκα πλαστών και έξι κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων (κοινοτικά διαβατήρια και κοινοτικές ταυτότητες), ενώ ένας από τους αλλοδαπούς έκανε χρήση υπηρεσιακού σημειώματος των Ελληνικών Αρχών με ημερομηνία λήξης 6/12/2010.
Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου. Σήμερα, στη 1 μ.μ., θα δικαστούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
taxydromos

Προσαύξηση του χρέους ίση με ένα... μνημόνιο!

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το έλλειμμα του 2010 μετρήθηκε στο 10,5%, μια μονάδα πάνω απ' όσο το
υπολόγιζαν.
Το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε από τα 298,6 στα 328,5 δισ. ευρώ και ανήλθε στο....

142,8% του ΑΕΠ, από 126,8% την προηγούμενη χρονιά.

Το ΑΕΠ από 235 δισ. το 2009 έπεσε στα 230 δισ..

*

Πρόκειται για πραγματικό «κατόρθωμα» αν σκεφτεί κανείς ότι τούτες οι φοβερές
επιδόσεις προέκυψαν παρότι οι κυβερνώντες «έστυψαν» τον ελληνικό λαό
παντοιοτρόπως.

*

Παρότι δηλαδή από την φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων τα έσοδα αυξήθηκαν
κατά περίπου 2 δισ.,

παρότι οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ,

παρότι η ανεργία (η επίσημη) ξεπέρασε το 15%,

παρότι μισθοί, συντάξεις, δώρα «σουβλίστηκαν» κανονικά,

οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος και λοιποί «αντιεξουσιαστές», αυτό
που... πέτυχαν ήταν μέσα στο 2010 να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά 30 δισ.
ευρώ!

*

Έτσι ο ελληνικός λαός,

έπειτα από τη συμπλήρωση ενός χρόνου μνημονίων και μνημειώδους λεηλασίας,

έπειτα από την «πατριωτική» καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου,

έπειτα από την «αναπτυξιακή» κατακρεούργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών
του δικαιωμάτων,

εμφανίζεται να «χρωστάει» προς τους εγχώριους και τους ξένους δανειστές 30 δισ.
ευρώ περισσότερα (!) απ' όσα τους «χρωστούσε» πριν αρχίσουν οι «σωτήρες» να
τον ποτίζουν με το - κατά Ντομινίκ - «φάρμακο»!

*

Θυμίζουμε ότι το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε μια «προσαρμογή» - για να
χρησιμοποιήσουμε την ορολογία των κυβερνώντων - του αυτού ύψους: Δηλαδή 30
δισ..

Αλλά, ιδού τι προκύπτει με τη γλώσσα των (δικών τους) αριθμών:

Σήμερα οι «σωτήρες» απαιτούν από τον ελληνικό λαό να πληρώσει σε
κερδοσκόπους, σε τοκογλύφους, σε ομολογιούχους και σε κάθε λογής «βρικόλακες»,
όλα όσα τους «χρώσταγε» το 2009, προσαυξημένα με ένα ολόκληρο μνημόνιο!

*

Καθόλου αμελητέο είναι το εξής γεγονός:

Τα νέα ληστρικά τα απαιτούν από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής ενός
μνημονίου που σημειωτέον ότι στην αρχική του μορφή είχε υποτίθεται τριετή
διάρκεια.

Το ερώτημα, επομένως, είναι απλό. Για να απαντηθεί αρκεί μια απλή «μέθοδος των
τριών», την οποία οι κύριοι των Χάρβαρντ που μας κυβερνούν την παίζουν στα
δάκτυλα:

Αν το (τριετές) μνημόνιο, από τον πρώτο μόνο χρόνο εφαρμογής του, φόρτωσε στις
πλάτες του ελληνικού λαού επιπλέον χρέη που ισοδυναμούν με ένα ακόμα μνημόνιο,

στα δέκα (τουλάχιστον) χρόνια της «Οδύσσειας» και των
αλλεπάλληλων «επικαιροποιημένων» μνημονίων που έχει ανακοινώσει ο
Παπανδρέου, πόσα μνημόνια λεηλασίας, αρπαγής και νέων χρεών αντιστοιχούν;

*

Η παραπάνω εξίσωση έχει ένα - μαθηματικά βέβαιο - αποτέλεσμα: Την
κοινωνική συμφορά, την εξαθλίωση, τον αφανισμό πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται για πόλεμο χωρίς τέλος, χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς έλεος και
χωρίς καμία διάθεση ανακωχής εκ μέρους της πλουτοκρατίας. Στον πόλεμο αυτό
οι εργαζόμενοι ή θα απαντήσουν, ή θα εξολοθρευτούν.

Σκόπελος


skopelos.jpg (21384 bytes)
Ιστορία
Το όνομά της στην αρχαιότητα ήταν Πεπάρηθος. Μετονομάστηκε Σκόπελος στους Ελληνιστικούς Χρόνους, επί Πτολεμαίων. Στους Βυζαντινούς Χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας δόθηκε στους Ενετούς ηγεμόνες Γκίζι και προσαρτήθηκε στο Δουκάτο της Νάξου. Το 1538 λεηλατήθηκε και ερημώθηκε από τον Μπαρμπαρόσα. Ενώθηκε με την Ελλάδα μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας (1830).
Σκόπελος
PoliSkopelos.jpg (21309 bytes)
Η πρωτεύουσα, η Χώρα Σκοπέλου -χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία- έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια της, δίπατα και τρίπατα, είναι στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια και κεραμιδένιες στέγες. Άλλα στολίζονται με εξώστες (φουρούσια) και τσατμάδες ή με στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, προσαρμοσμένα στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Στο εσωτερικό τους, χαρακτηριστικά τα επίπεδα που επικοινωνούν με σκάλες. Στολίζονται με υφαντά, κεντήματα και σκαλιστά έπιπλα. Σ΄ ένα τέτοιο σπίτι στη γειτονιά του Άι Γιάννη έζησε τα παιδικά του χρόνια ο συγγραφέας Παύλος Νιρβάνας. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Ψηλά στις συνοικίες του Φραγκομαχαλά σώζονται αρκετά καστρόσπιτα, ενώ έξω από την πόλη είναι τα «καλύβια», διώροφες αγροικίες, στις οποίες κατοικούν οι Σκοπελίτες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς και των δαμάσκηνων.
Αξιοθέατα αποτελούν:
  • Το Ασκληπιείο, στη θέση Αμπελική, ιερό του θεού και συγκρότημα κτιρίων των αρχών του 4ου αι. π.Χ., τα οποία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολικά από τη θάλασσα -πλάι στην παραλία μάρμαρα και ερείπια. Ανασκαφές που έγιναν το 1965 αποκάλυψαν τα ερείπια του ναού και βοηθητικών κτιρίων. Σ΄ ένα απ΄ αυτά βρέθηκε μεγάλη συλλογή νομισμάτων από την Κλασική μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο.
  • Το βενετσιάνικο κάστρο των Γκίζι, κτίσμα 13ου αι., στο πιο ψηλό σημείο της πρωτεύουσας. Οικοδομήθηκε επάνω στο τείχος της αρχαίας πόλης Πεπαρήθου - σώζονται ορισμένοι πολυγωνικοί λίθοι χωρίς σύνδεση, 5ου αι. π.Χ.
  • Το εργαστήρι του κεραμίστα Βασίλη Ρόδιου -δουλεύει στον τροχό- και του μαχαιροποιού Γιάννη Λεμονή.
  • Οι φούρνοι που ξεραίνουν και συσκευάζουν τα δαμάσκηνα.
  • Μέσα στην πόλη υπάρχουν 123 εκκλησίες –σ’ όλο το νησί 360. Από τις πιο σημαντικές είναι ο ΄Αγιος Αθανάσιος, ψηλά κοντά στο κάστρο, μονόκλιτη βασιλική το αρχικό κτίσμα, 9ου αι., με τοιχογραφίες 17ου αι., που οικοδομήθηκε σε ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς, οι ΄Αγιοι Απόστολοι στο βράχο, στην παραλία, μεγάλη μονόκλιτη βασιλική, με τοιχογραφίες 17ου αι. και ζωγραφιστό τέμπλο, ο Άγιος Νικόλαος στο Βράχο μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χωρίς παράθυρο. Στη συνοικία του Χριστού, ο Άγιος Δημήτριος, παλιά εκκλησία με τοιχογραφίες 17ου αι., ο Άγιος Γεώργιος της Κυρατσώς. Στους τοίχους τους αρχαίοι κιονίσκοι. Ο Ευαγγελισμός, εκκλησία χτισμένη σε βράχια που πέφτουν απότομα στη θάλασσα. Η εκκλησία της Παναγιάς της Φανερωμένης, που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αι. και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν μοναστήρι με μετόχι της μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου ΄Ορους. Η εκκλησία της Παναγίας στον Πύργο, με ενδιαφέρον ξυλοσκάλιστο τέμπλο, 17ου αι., πλαισιωμένο από τρεις σειρές εικόνες, ο Άγιος Μιχαήλ Συνάδων, κοντά στην παραλία, εκκλησία με αρμονικές αναλογίες, θαυμάσιο τέμπλο, παλιές εικόνες, πέντε εντοιχισμένες ρωμαϊκές σαρκοφάγους και μια εντοιχισμένη επιγραφή του 2ου αι. π.Χ. Η Παναγία Παπαμελετίου, κτίσμα των μέσων του 17ου αι., που ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή της παπα-Μελέτιο. Το ξυλοσκάλιστο τέμπλο της είναι δουλειά του περίφημου Κρητικού αγιογράφου Αντωνίου Αγοραστού. Η εκκλησία της Επισκοπής, 10΄ από την πόλη, μονόκλιτη βασιλική 17ου αι., θεμελιωμένη σε βυζαντινό ναό 11ου αι., ο οποίος χτίστηκε με υλικά από αρχαίο ναό. ΄Εξω από την πόλη, 4 χλμ ΝΔ, η εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου, αναστηλωμένη σε θεμέλια κτιρίου 5ου αι. Εδώ είναι και ο τάφος του Αγίου πολιούχου της Σκοπέλου, που μαρτύρησε το 362. Η εκκλησία του ΄Αι Γιάννη, ΒΔ, χτισμένη σε βράχο πλάι στη θάλασσα.
Skopelos5.jpg (14342 bytes)
Skopelos6.jpg (18222 bytes)
  • Γύρω στην πρωτεύουσα υπάρχουν 15 μοναστήρια, σ’ όλο το νησί ξεπερνάνε τα 40. Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, 4 χλμ ΒΑ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στη Σκόπελο. Ιδρύθηκε το 18 αι. από τη μεγάλη ντόπια οικογένεια Δαπόντε και ανήκει στο μοναστήρι Ξηροποτάμου του Αγίου ΄Ορους. Το καθολικό του είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος, τετρακίονος με τρούλο. Το ξυλοσκάλιστο τέμπλο του είναι ντυμένο με χρυσό -κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η Ευαγγελίστρια έχει παλιές εικόνες του 14ου αι. Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης. Το καθολικό της Μεταμόρφωσης είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος, με μεγάλα τόξα. Το τέμπλο του έχει φτιάξει ο Κρητικός αγιογράφος Αντώνιος Αγοραστός. Λειτουργεί εργαστήριο υφαντικής και χειροτεχνίας. Το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, 54 χλμ ΒΑ, χτισμένο σε ύψωμα με θέα ανοιχτή στο πέλαγος προς τη μεριά της Αλοννήσου. Περιβάλλεται από χοντρό και ψηλό μαντρότοιχο που θυμίζει μεσαιωνικό οχυρό. Το τέμπλο του καθολικού είναι το πιο παλιό στη Σκόπελο -15ου αι. Το μοναστήρι της Παναγιάς της Λιβαδιώτισσας, 2 χλμ ΒΑ, κοντά στην τοποθεσία Αμπελική. Χτίστηκε το 17ο αι. Αρκετές εικόνες του καθολικού έχει ζωγραφίσει ο Αγοραστός. Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, 6 χλμ ΒΑ, κτίσμα 17ου αι., που ανακαινίστηκε το 1721, το 1862 και πρόσφατα. Το καθολικό του είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος, τετρακίονος με τρούλο. Το τέμπλο αποτελείται από δυο κομμάτια, το ένα 14ου και το άλλο 18ου αι. Το δάπεδο είναι στρωμένο με σμαλτωμένες πλάκες. Στο ιερό σώζονται τρίπτυχες εικόνες 14ου αι. Στο μοναστήρι φυλάγονται εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια και τούρκικα έγγραφα. Το ερειπωμένο μοναστήρι στο νησάκι ΄Αι Γιώργης. 4 ν.μ ΒΑ. Τα μοναστήρια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Γεωργίου του Αγίου Ευσταθίου και του Αγίου Νικολάου, ΒΔ, σε αποστάσεις 3-7 χλμ (μονοπάτι).
  • Οι αρχαίοι λαξευτοί τάφοι στην τοποθεσία «Σεντούκια» στο βουνό Δέλφι, ΒΔ, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου –με ζώο ή με τα πόδια 2 ώρες 30΄.
  • Το σπήλαιο της Τρυπητής, κοντά στο Γλυστέρι, με λάντζα από τη Σκόπελο.
Αγνώντας
Stafilos.jpg (18140 bytes)
Γραφικό λιμανάκι, 7 χλμ Ν από τη Χώρα. Εδώ «πιάνουν» τα πλοία της γραμμής όταν φυσάει και δύσκολα δένουν στην πρωτεύουσα. Η παραλία είναι πολύ καλή και ολόγυρα απλώνεται πυκνό πευκοδάσος.
Αξιοθέατο αποτελεί ο βασιλικός μυκηναϊκός τάφος του Στάφυλου, πρώτου οικιστή του νησιού, στο διπλό όρμο με το όνομά του, 4 χλμ ΝΑ από τη Χώρα. Αποκαλύφθηκε το 1927. Στον τάφο βρέθηκαν όπλα, χρυσή κορόνα και άλλα αντικείμενα από χρυσό, όλα κρητομινωικά. Φυλάγονται στο Μουσείο του Βόλου.
Γλώσσα
Γραφική κωμόπολη, χτισμένη ψηλά στο βουνό μέσα σε δάσος από πεύκα και αμυγδαλιές. Απέχει 22 χλμ ΒΔ από τη Σκόπελο. Η θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τη θάλασσα είναι εντυπωσιακή. Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα φιλόξενοι, διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα έθιμα και το γλωσσικό τους ιδίωμα. Στα όλο σκαλιά καλντερίμια της θα συναντήσει ακόμα κανείς γυναίκες με τις τοπικές φορεσιές, τις «φουστάνες». Τα σπίτια της, με μακεδονικές επιδράσεις, είναι διώροφα με κεραμιδένιες στέγες και ξύλινα μπαλκόνια, που το μπροστινό τους μέρος καλύπτεται με σιδερένια κάγκελα.
Skopelos4.jpg (17470 bytes)
Skopelos3.jpg (12390 bytes)
Κλήμα
Χωριό κοντά στη θάλασσα, μέσα σε πλούσια βλάστηση -ελιές, πεύκα, δαμασκηνιές, αμπέλια. Απέχει 21 χλμ ΒΔ από τη Χώρα. Το επίνειό του λέγεται Κόστα. Παλιότερα υπήρχαν δυο οικισμοί, το Πάνω και το Κάτω Κλήμα. Το τελευταίο καταστράφηκε από κατολισθήσεις και μεταφέρθηκε στην τοποθεσία ΄Ελιος, 2 χλμ Ν.
Λουτράκι
Το δεύτερο λιμάνι του νησιού, 24 χλμ ΒΔ από τη Σκόπελο. Ανήκει στην κοινότητα της Γλώσσας, από την οποία απέχει 2 χλμ Ν.
Αξιοθέατα αποτελούν:
  • Η ερειπωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης Σελινούς, σε λόφο, 300 μ. Δ από το Λουτράκι. Σώζονται τμήματα του οχυρωματικού τείχους (4ου αι. π.Χ.) με βυζαντινά συμπληρώματα και του κλασικού -5ου αι.- ναού της Αθηνάς. Κατά καιρούς βρέθηκαν στα θεμέλια των σπιτιών του οικισμού επιτύμβια ανάγλυφα, μικρά αγάλματα μαρμάρινα, ελληνιστικές και ρωμαϊκές επιγραφές και τάφοι. Τέτοιου είδους κατάλοιπα σώζονται ακόμα εντοιχισμένα σε ορισμένες οικοδομές.
  • Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θεμελιωμένη πάνω σε παλιό βυζαντινό ναό, 7ου αι. Στο εσωτερικό της διακρίνονται τα ερείπια των τοίχων του και τμήματα μαρμάρινου θωρακίου και τέμπλου.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου