Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μέτωπο αγροτών κατά ΕΛΓΑ

Μέτωπο αγροτών κατά ΕΛΓΑ
Καίει τους αγρότες ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ που κάνει λόγο για ασφάλιστρο-χαράτσι στην ελιά με 11 ευρώ το στρέμμα. Οι παραγωγοί του Πηλίου συσπειρώνονται και συγκαλούν συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα 2 Μαΐου στις 7.30 στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής με στόχο να καθοριστεί κοινή στάση και αντίδραση απέναντι στο νέο κανονισμό.
Πολλαπλά φαίνεται πως θα είναι τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ουσιαστικά το ασφάλιστρο εφόσον δεν θα παρακρατείται από το τιμολόγιο πώλησης θα μπορεί να αφαιρεθεί από την ενιαία ενίσχυση ή να βεβαιώνεται ως «χρέος» προς την Εφορία.
Ο υπολογισμός με βάση τα νέα ποσοστά που εισάγει ο νόμος για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής (ν. 3877/10) θα γίνεται επί των στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης που δηλώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, η οποία από φέτος θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής προς τον ΕΛΓΑ. Έτσι εξανεμίζονται οι ελπίδες που έδωσε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες για μείωση των εξόδων τους με την μη καταβολή του ασφάλιστρου.
«Το ασφάλιστρο των 11 ευρώ ανά στρέμμα για τις ελιές είναι ένα ποσό απαράδεκτο αλλά και εξωπραγματικό», αναφέρει αγρότης από την περιοχή, ο Γιάννης Διαννελάκης, και επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο να ζητάνε από τον αγρότη να δίνει κάθε χρόνο συγκεκριμένα λεφτά για την παραγωγή του όταν στην ελιά τουλάχιστον έχουμε παραγωγή ανά δύο και τρία χρόνια».
Ο ίδιος προσθέτει πως «είναι πια ολοφάνερο ότι κανείς δεν μας βλέπει ως αγρότες αλλά παρά μόνο ως αριθμούς. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι συγκεκριμένες αποφάσεις», ενώ δεν έκρυψε και την ανησυχία του για τον ΟΣΔΕ ο οποίος σε λίγες μέρες λήγει και ακόμα δεν έχει γίνει καμία διαδικασία.
Αναφέρεται ότι τη συνάντηση στο ΚΕΓΕ διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αργαλαστής καλώντας όλους τους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών, τους Αντιπροσώπους τους στην Ένωση Πηλίου, τους Προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων και κάθε παραγωγό του Δήμου Νοτίου Πηλίου να παραβρεθεί για να συνταχθεί σε έναν αγώνα ενάντια στις ανακοινώσεις Υπουργείου Γεωργίας και ΕΛΓΑ.
TAXYDROMOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger