Την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα «αιμορραγούν» από τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας μιλά για πάγωμα προσλήψεων και η λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου και των τοπικών Κέντρων Υγείας κινείται στο νήμα με 100 και πλέον κενές θέσεις προσωπικού, νοσηλεύτρια παραμένει αποσπασμένη στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη.
Η θέση της στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έμεινε κενή προ τετραετίας περίπου. Λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης -μετά από απόσπαση από το Νοσοκομείο της Θεσσαλίας- ήρθε η νεότερη απόφαση για απόσπαση της νοσηλεύτριας στο πολιτικό γραφείο.
Και αν προ τετραετίας οι αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων κρίσιμων κλάδων σε πολιτικά γραφεία θεωρούνταν «συνήθεις», πλέον υπό τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τον δραματικό περιορισμό των προσλήψεων προκαλεί την αγανάκτηση σωματείων και εργαζομένων, οι οποίοι μετά βίας προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους στους χώρους εργασίας τους.
Ενδεικτική η δήλωση της προέδρου των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Νέλης Χονδρογιάννη: «Καλό θα ήταν να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις που έχουν διοριστεί κι όποιος θέλει να φύγει με απόσπαση ή με μετάταξη με νόμιμη διαδικασία να πάρουν θέσεις που να άπτονται στο αντικείμενό τους».
Η νοσηλεύτρια έλαβε απόσπαση πριν από τέσσερα χρόνια στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου από το Νοσοκομείο, όπου διατηρεί την οργανική της θέση, ασκώντας το δικαίωμα της συνυπηρέτησης εξαιτίας του συζύγου της που υπηρετούσε ως υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία στην περιοχή μας.
Η ανάληψη των καθηκόντων της στο Κέντρο Υγείας χαρακτηρίστηκε σωτήρια, καθώς σύμφωνα με συναδέλφους της το προσωπικό ενισχύθηκε με μία άριστη νοσηλεύτρια, συνεπή στις υποχρεώσεις της και γνώστρια του αντικειμένου.
Δεν άργησε όμως η στιγμή που το Κέντρο Υγείας έγινε παραλήπτης νεότερης απόφασης για απόσπασή της, αυτή τη φορά μακριά από υγειονομική μονάδα. Η νοσηλεύτρια αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη.
Πλέον υπό τα σημερινά ασφυκτικά για το δημόσιο τομέα δεδομένα το θέμα λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις, ιδίως όταν οι μεγάλες «πληγές» του ΕΣΥ από τις ελλείψεις προσωπικού δεν δείχνουν να κλείνουν εύκολα.
Την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο Βόλου ζητά επειγόντως την πρόσληψη προσωπικού, μιας και ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Πρόσφατα δε το Νοσοκομείο Θήβας με έγγραφό του ζήτησε τη συνδρομή Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας για ενίσχυση με προσωπικό.
Κύκλοι του ΕΣΥ, γνώστες της υπόθεσης της νοσηλεύτριας, σημειώνουν πως εάν υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου θα μπορούσε σε μια έκτακτη στιγμή, όπως η παρούσα, να ενισχύσει με ορισμένες βάρδιες το Νοσοκομείο Βόλου, ακόμη και Κέντρα Υγείας στα οποία λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουν δημιουργηθεί κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Επιπροσθέτως τονίζουν πως από τη στιγμή που ο βουλευτής «μαχόταν» πριν από δύο χρόνια για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου και μάλιστα δήλωνε πως είχε επέμβει για την πρόσληψη αρχικά 77 που στο τέλος έγιναν 54 συμβασιούχων εργαζομένων, η στάση του να συνεχίζει να κρατά τη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια στο γραφείο του χαρακτηρίζεται ως ασυνεπής των λόγων του.
Η μετακίνηση πάντως της νοσηλεύτριας όπως και δημοσίων υπαλλήλων άλλων κλάδων σε πολιτικά γραφεία θεωρείται νόμιμη, μιας και ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένες ειδικότητες που μπορούν να αποσπαστούν.
Παρ’ όλα αυτά το ερώτημα μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού ταιριάζει… γάντι σ’ αυτή την περίπτωση.
Ο βουλευτής ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το γεγονός. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δεν θέλησε να το σχολιάσει.
δεν έχεις να πεις τίποτα έτσι αλλού εισε λαλίστατος .μαύρο εμείς σε απάντησή στης επόμενες εκλογές
ταχυδρομος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου