Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Συνέντευξη Κ. Καρτάλη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ και Προέδρου Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 16.4.2011

   

    Βγαίνουν τα νούμερα ή έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο;

   

    Tα νούμερα όπως διαμορφώνονται ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις, ιδίως στον τομέα των εσόδων που υστερεί ανησυχητικά. Ο κύκλος δεν είναι φαύλος αλλά κινδυνεύει να βαθύνει καθώς επηρεάζεται άμεσα και από τις διεθνείς εξελίξεις. Ορθά ο Πρωθυπουργός μιλά για ένα οδικό χάρτη που θα συνδέει προσπάθειες και στόχους. Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει να προβλέπει τρία τουλάχιστον πράγματα: ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος (με άλλα λόγια να βγούμε από την κρίση όχι μόνο με τους αριθμούς αλλά και με τους ανθρώπους), ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί επιτελικά. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με σημειακές παρεμβάσεις.

   

    Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν πολλές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Τι προτείνατε;

   

    Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας ζήτησα να μας κατατεθεί μία αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, ως προς την απόδοση τους, τους λόγους που δεν απέδωσαν, το χρόνο που χρειάστηκε για να φέρουν αποτελέσματα. Το αίτημα μου αυτό δεν έχει ανακριτικό χαρακτήρα. Απλά δεν είναι δυνατόν να κρίνεις το επόμενο πρόγραμμα μέτρων αν δεν έχεις την πλήρη εικόνα της απόδοσης του προηγούμενου. Τώρα αν διαπιστώνονται ευθύνες για την μη απόδοση των μέτρων είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας και κάθε ημέρα που περνά σε αυτήν την οικονομική κρίση, μετρά (ή μάλλον χρεώνεται) διπλά. Ζήτησα επίσης την εκτίμηση για το χρόνο απορρόφησης των νομοσχεδίων που ψηφίζουμε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι όταν ψηφίζεις ένα νομοσχέδιο, λύνεται το πρόβλημα…

   

    Υπάρχει πρόβλημα με το νομοθετικό έργο;

   

    Πρόβλημα δεν υπάρχει με τη στενή έννοια. Απλά πολλά νομοσχέδια περιλαμβάνουν (δυστυχώς πολλές) εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων. Αν δεν εκδώσεις έγκαιρα μία τέτοια απόφαση ή ακόμη περισσότερο ένα κρίσιμο προεδρικό διάταγμα, κινδυνεύει να χαθεί η ουσία του μητρικού νόμου. Εχω προτείνει να παρακολουθεί η Βουλή την έκδοση αυτών των αποφάσεων ή των Π.Δ. ώστε οι βουλευτές να γνωρίζουν πότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξουσιοδοτήσεων που έδωσαν προς το αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργείο.

   

    Μήπως έχει δίκιο η Β. Παπανδρέου που ζητά αναδιάρθρωση;

   

    Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι δύσκολη γιατί τρομάζει αυτομάτως την κοινή γνώμη και τις αγορές. Είναι δύσκολη επίσης γιατί διαφέρουν οι τεχνικοί όροι που μπορεί να επιλεγούν. Η άποψη μου είναι ότι προέχει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση θυμίζω ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αποφασίσθηκε ότι αν το χρέος μίας χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να δρομολογηθούν διευθετήσεις του. Αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχουμε πρώτα λύσει μία σειρά από θέματα όπως ένα καλύτερα οργανωμένα Κράτος, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, περισσότερο εύρωστες τράπεζες, υγιέστερη επιχειρηματικότητα.

   

    Εσείς τι θα αλλάζατε στην οικονομική πολιτική;

   

    Θα επέμενα στην ανάπτυξη γιατί έχει ισχυρό πολλαπλασιαστή και επαναφέρει πόρους στην οικονομία. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση στις αναπτυξιακές μας προσπάθειες. Αλλωστε ήδη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για τις νέες επενδύσεις ύψους 3.2 δις ευρώ. Είναι βέβαια προφανές ότι το όφελος για την οικονομία δεν θα έρθει άμεσα καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να επανακυκλοφορήσουν οι πόροι. Επιμένω ότι χρειάζεται να διεκδικήσουμε και άλλες (ευρωπαϊκές) λύσεις, όπως τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο 15%, την εμπροσθοβαρή κοινοτική χρηματοδότηση (ώστε να καταθέσουμε την εθνική συμμετοχή σε 2ο χρόνο), την έκδοση ομολόγων έργου. Όλα αυτά με μεγάλη προσοχή, υπό την έννοια ότι τα έργα που θα επιλεγούν πρέπει να παράγουν ανάπτυξη. Να μην είναι δηλαδή απλά έργα που βελτιώνουν την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

   

    Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των κατασκευών κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος για «καταστροφικό παιχνίδι». Συμφωνείτε;

   

    Δεν συμφωνώ. Οποτε τηρήθηκε η περιβαλλοντική νομοθεσία, μία επένδυση απέκτησε την απαιτούμενη ταχύτητα. Οποτε παρεκκλίναμε από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η επένδυση είτε επιβραδύνθηκε ή και σταμάτησε. Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι η γραφειοκρατία δεν βοηθά και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων εξαντλούν τις αντοχές των επενδυτών. Εκεί χρειάζεται άμεση τακτοποίηση, όπως τακτοποίηση χρειάζεται η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική της χώρας που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να τηρείται από όλους. Διαβάζω λ.χ. για την πρόθεση επαναπροώθησης της πολιτικής τουριστικής κατοικίας με αυτονόμηση στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε σχέση με το ΥΠΕΚΑ. Δεν με βρίσκει σύμφωνο.

   

    Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ρεαλιστικός στόχος;

   

    Στο εύρος των 50 δις ευρώ μέχρι το 2015, όχι. Αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό, νομίζω πως ναι αν βέβαια δρομολογηθεί συντονισμένα και βεβαίως χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον. Με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ουσιαστικά πείθουμε τους «φίλους» μας στο εξωτερικό ότι καταβάλλουμε και εμείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επαναγοράσουμε μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας με τα έσοδα από τη δημόσια περιουσία. Επισημαίνω μόνο ότι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η χώρα θα υπάρχει και μετά το μνημόνιο, με άλλα λόγια ότι θα χρειαστούμε κινητή και ακίνητη περιουσία και μετά το 2013.

   

    Υπάρχει περίπτωση να επαναστατήσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ;

   

    Να επαναστατήσει, δεν νομίζω. Η ΚΟ στηρίζει την προσπάθεια και έχει υποχρέωση να εκφράζει τις απόψεις της. Η κριτική με προτάσεις πρέπει να είναι καλοδεχούμενη.

   

    Ποιες είναι οι βασικές ενστάσεις σας;

   

    Η βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος, οι αναγκαίες αλλαγές στο μνημόνιο και η διασφάλιση των «δαπανών του μέλλοντος», δηλαδή αυτών που αφορούν στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στο περιβάλλον.

   

    Υπάρχουν ομάδες ή μεταφέρετε, όπως λέτε, την αγωνία των πολιτών;

   

    Δεν υπάρχουν ομάδες και καλό είναι να μη στοχοποιείται η λειτουργία της ΚΟ. Ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι βουβός και είναι πολύ φθηνή η ερμηνεία ότι η κριτική των βουλευτών κατατίθενται λόγω της αγωνίας για την επανεκλογή. Επικίνδυνη δεν είναι η κριτική, αλλά η σιωπή.

   

    Ποια είναι η γνώμη σας για το ενδεχόμενο εκλογών;

   

    Δεν μου αρέσει. Θεωρώ ότι θα μας οδηγήσει εκτός ευρωπαϊκών λύσεων και αυτό θα είναι οδυνηρό για τη χώρα. Eνδεχομένως θα εκκινήσουν (οι εκλογές) την αργή πορεία προς τη δραχμή.

   

    Ανασχηματισμός;

   

    Το ερώτημα στον κ. Πρωθυπουργό.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Απογραφή


Εγκρίθηκε με 32 ψήφους από τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας και τον κ. Δημ. Κουρέτα, η Απογραφή που διενήργησε η Επιτροπή που προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για το τι παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια από τις τέσσερις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Παρουσιάζοντας την Απογραφή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός είπε ότι είναι «το πρώτο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, μετά τα οργανωτικά βήματα των πρώτων ημερών. Πρόκειται στην ουσία για την ακτινογραφία, την αποτύπωση της εικόνας της Περιφέρειας την 31-12-2010. Πρόκειται για μία φωτογραφία της Περιφέρειας, που σκοπό έχει να αποδώσει όσο πιο πειστικά γίνεται την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν έχει σκοπό ούτε να ωραιοποιήσει ούτε να δραματοποιήσει καταστάσεις. Η διαδικασία άλλωστε που επιβάλλει ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένη και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την αποτύπωση των πραγματικών στοιχείων που ζητά ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση. Δεν γίνεται ούτε για να εκθέσει κανέναν, ούτε για να κολακέψει κανέναν. Γίνεται για να γνωρίζουμε ποια είναι περιουσία μας, τι έχουμε στο ταμείο μας και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε καλύτερα».

Ο κ. Κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας «δεν πρόκειται να επιβάλλει νέους φόρους ή τέλη στους Θεσσαλούς παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις που τις κληροδότησαν οι καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

«Κάποιοι επιτίθενται εναντίον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχοντας ίσως αυτό στο μυαλό τους: να μην διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική κυβέρνηση αλλά να μετακυλήσουμε τα βάρη στους Θεσσαλούς. Δεν υποκύπτουμε. Η προεκλογική μας δέσμευση ισχύει στο ακέραιο. Σε μια εποχή που αυξάνεται συνεχώς η φορολογική επιβάρυνση κάθε οικογένειας από την κεντρική εξουσία ενώ τα εισοδήματά της μειώνονται, θα ήταν κοινωνικά εγκληματικό αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό να δεχτεί νέες επιβαρύνσεις από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε στόχο της αιρετής Περιφέρειας «αφ’ ενός να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις το συντομότερο δυνατό και αφ’ ετέρου να ολοκληρωθούν τα ημιτελή σήμερα έργα, τα οποία προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση καθώς και κοινωνική και οικονομική στρέβλωση

Δεν είναι στη φιλοσοφία μας και φυσικά στις προθέσεις μας να προσποιούμαστε τους αδιάφορους, να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας απέναντι σε όλους αυτούς στους οποίους οφείλονται τα χρήματα αυτά. Το ακριβώς αντίθετο», ανέφερε και τόνισε ότι για την εξόφληση των υποχρεώσεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων η αιρετή Περιφέρεια σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που διαρθρώνεται στους εξής άξονες:
-«Χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας.
-Εξοικονόμηση πόρων από την επίτευξη οικονομίας κλίμακας και μείωση των λειτουργικών δαπανών.
-Διεκδίκηση, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά, των κονδυλίων που οφείλει η κεντρική εξουσία προς την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού.
-Αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η εξόφληση των υποχρεώσεων που κληρονόμησε η αιρετή Περιφέρεια από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις «υπερβαίνει τις δυνατότητες της. Αν μάλιστα συνυπολογισθούν η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την αυτοδιοίκηση, τότε η κάλυψη των ελλειμμάτων και η εξυπηρέτηση του χρέους καθίστανται ακόμη πιο δύσκολη – εξαιρετικά δύσκολη – υπόθεση», είπε και υπενθύμισε τόσο τη μείωση της χρηματοδότησης προς την αυτοδιοίκηση ύψους 3 δις ευρώ για την 3ετία 2011 – 2013 όπως προβλέπει το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά και τις νέες περικοπές ύψους 2 δις ευρώ που έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

«Ακόμη και αν στη διάρκεια της θητείας μας δεσμεύαμε κάθε διαθέσιμο πόρο για την εξόφληση των υποχρεώσεων που κληρονομήσαμε, και πάλι είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να το επιτύχουμε χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της κεντρικής διοίκησης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υπενθύμισε «ότι έχει κάνει ήδη παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ σχετική πρωτοβουλία προτίθεται να αναλάβει και η Ένωση Περιφερειών μετά και από δική του εισήγηση.

«Χρειάζεται όμως η ενεργή στήριξη τόσο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και των Βουλευτών αλλά και όλων των φορέων της Θεσσαλίας», επισήμανε και κάλεσε «σε κοινή προσπάθεια, σε συστράτευση ώστε να «καθαρίσουμε» τους λογαριασμούς με το παρελθόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς βάρη και εμπόδια.

Αναμφίβολα, είναι εξαιρετικά σημαντικό που ορίζουμε, με απόλυτη διαφάνεια και κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, την αφετηρία της αιρετής Περιφέρειας ώστε κάθε Θεσσαλός να γνωρίζει από πού ξεκινά αυτός ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Όλα στο φως. Αυτή είναι η αρχή μας.
Θέλουμε και εργαζόμαστε ώστε η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας να καταστεί πρότυπο χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης.
Να ξεκινήσει μια νέα εποχή, με ουσιαστικό έργο, με ουσιαστική προσφορά στη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο πρώτος προϋπολογισμός της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εγκρίθηκε με 29 ψήφους από τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας και τον κ. Δημ. Κουρέτα, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2011.
«Με την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά ένα νέο κύκλο, έναν κύκλο χωρίς ελλείμματα, χωρίς ανεξόφλητα βάρη από το παρελθόν, χωρίς ημιτελή έργα, χωρίς νέους φόρους ή τέλη για τους Θεσσαλούς.
Ένα νέο κύκλο με ουσιαστικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, με εισροή και αξιοποίηση πρόσθετων πόρων, με διάχυση των δράσεων σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία, με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες, την Θεσσαλία και τις αναπτυξιακές και κοινωνικές της προτεραιότητες», τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάλεσε «όλους τους συμβούλους απ’ όλες τις παρατάξεις, να στείλουμε με την ψήφο μας σήμερα επί του πρώτου προϋπολογισμού της αιρετής Περιφέρειας ένα ισχυρό μήνυμα:
Μήνυμα ενότητας,
Μήνυμα συνεργασίας,
Μήνυμα αποφασιστικότητας,
Μήνυμα διεκδίκησης με τεκμηρίωση και μαχητικότητα.
Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον πρώτο προϋπολογισμό της αιρετής Περιφέρειας με τις επιμέρους προσεγγίσεις που έχει ο καθένας σας, έναν προϋπολογισμό που διέπεται από τις αρχές της ειλικρίνειας, της χρηστής διοίκησης, του εξορθολογισμού των οικονομικών, την προώθηση των αναγκαίων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αποπληρωμή υποχρεώσεων του παρελθόντος και ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη».
ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός.

Κακοκαιρία

Βροχές στα πεδινά, χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στο Πήλιο είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού από το Σάββατο και στη Μαγνησία. Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έφθασε τα 5-15 εκατοστά χθες το βράδυ, ενώ η χιονόπτωση συνεχιζόταν. Πάντως χθες το βράδυ ΙΧήδες που πέρασαν από τα Χάνια, δεν είδαν να υπάρχουν διαθέσιμα εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση που η χιονόπτωση συνεχιζόταν όλη τη νύχτα και δημιουργούνταν προβλήματα. Η θερμοκρασία στο Βόλο σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ στα Χάνια θα κυμανθεί από 0 μέχρι 3. Βροχές στα πεδινά αναμένονται και σήμερα, καθώς και αύριο σε περιοχές της Μαγνησίας και ακόμη περισσότερο στις Σποράδες. Τη Μ. Τετάρτη αναμένονται αρκετές νεφώσεις, ενώ ασθενείς βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως σε προσήνεμα τμήματα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού της Μεγάλης Πέμπτης θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πολύ μικρή άνοδο. Μέσα στη Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και ουσιαστικά αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια. Ωστόσο, στα ηπειρωτικά τμήματα της Θεσσαλίας θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, με έμφαση στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα προσεγγίζει τους 20-22 βαθμούς το μεσημέρι. Το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός. Στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, θα σημειωθούν βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εβδομάδα του Πάσχα φαίνεται να συνοδεύεται από ανοιξιάτικο και καλό καιρό, χωρίς αξιοσημείωτα φαινόμενα με τη θερμοκρασία να φλερτάρει πλέον με τα 25άρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου

Χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάκης αναφέρει: «Προβλήματα μείζονος σημασίας αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας της Σκιάθου κι ενώ η αδιαφορία της Πολιτείας έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις, την κατάσταση στα χέρια τους αποφασίζουν να πάρουν οι πολίτες, κινητοποιούμενοι και ζητώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν σε ανάλογες παρεμβάσεις μας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Στο Οργανόγραμμά του, που χρήζει επικαιροποίησης καθώς χρονολογείται από το 1986, προβλέπονται 42 οργανικές θέσεις, καλυμμένες όμως σήμερα είναι μόνο οι 26.
Η Σκιάθος, πανευρωπαϊκά έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις των τουριστών και ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι μεγάλη. Επίσης, και στην περίοδο του Πάσχα, εκτιμάται ότι θα επισκεφτεί πολύς κόσμος το νησί.
Στην ίδια αυτή περίοδο, ωστόσο, και ειδικότερα από τη Μ. Παρασκευή, 22 Απριλίου, και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, όπως έχει γνωστό δεν θα υπάρχει εφημερεύων γιατρός ούτε νοσηλεύτρια, ενώ σύντομα λόγω συνταξιοδότησης αφ' ενός και λήξης οκτάμηνης σύμβασης αφ' ετέρου, δεν θα υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρων. Εξάλλου, εδώ και καιρό οι κάτοικοι του νησιού εξυπηρετούνται μόνο από ένα ασθενοφόρο, καθώς το άλλο είναι χαλασμένο και δεν έχει επισκευαστεί.
Κύριε υπουργέ, πολλάκις έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο σας ξεκάθαρες απαντήσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, οι απαντήσεις όμως που λαμβάνουμε είναι γενικόλογες και ασαφείς και σε καμία περίπτωση προσφέρουν λύσεις.
Καταθέτω την παραπάνω αναφορά και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Εκτός από τα θανατηφόρα γκάλοπ, υπάρχει και το Γουδί

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι μόνο η απόλυτη απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή της Κυριακής». Δεν πρόκειται απλώς για την καταγραφή της «ελεύθερης πτώσης του δικομματισμού» και του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού.

Αυτό που διαβάζουμε ανάμεσα σε ποσοστά, απώλειες και κέρδη είναι μια ακόμη προσπάθεια της κοινωνίας να δώσει σε κάποιους μια ευκαιρία χωρίς να πιστεύει, όμως, ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι.

Ανεβάζουν το ΚΚΕ στο 12% - αλλά είναι ψήφος αντίδρασης, ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ κομμουνιστικό σύστημα. Ούτε επιθυμούν λύσεις τύπου υπαρκτού σοσιαλιστικού, όσοι μέσα στην οργή τους όλο και πιο συχνά επαναλαμβάνουν «ΚΚΕ θα ψηφίσω, ρε»!

Δίνουν στο ΛΑΟΣ ποσοστό της τάξης του 8,5%, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, δίνοντας πολιτικό περιεχόμενο με συγκεκριμένη στόχευση στον δημόσιο λόγο της.

Φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 5,5%, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον τελευταίο καιρό αναπτύξει έναν επιθετικό και αποκαλυπτικό πολιτικό λόγο, αλλά ξέρουν πως στο συγκεκριμένο μαγαζί επικρατεί πάντα η λογική του «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν».

Η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι παραμένουν στο όριο του 3%, που σημαίνει ότι ο λόγος τους δεν πείθει ότι μπορούν να συμβάλουν με πραγματικές λύσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία παραμένει κάτω από το όριο του 3% (2,5%), επιβεβαιώνοντας ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός – και στην προκειμένη περίπτωση έχει γίνει κακή (και αναγκαστικά προσωποκεντρική) αρχή.

Οι νέοι «παίκτες», όπως το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά δεν έχουν μετρηθεί, αλλά ο κίνδυνος και εδώ είναι να θεωρηθεί ότι πρόκειται για μια πρόχειρη συνέχεια μιας περιφερειακής προσπάθειας.

Είναι σαφές ότι όσοι έφυγαν από τα μεγαλύτερα μαγαζιά θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν – κατά την γνώμη μου δεν θα τα καταφέρουν – αυτούς που εγκατέλειψαν την μεγάλη μπάμπουσκα, να ρίξουν μια ματιά στις μικρές που βγαίνουν από την κοιλιά της.

Είναι επίσης σαφές ότι ουδείς είναι ικανοποιημένος από οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 11% και από την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο το 6%. Αλλά και όταν ερωτούνται οι πολίτες ποιος ασκεί την καλύτερη αντιπολίτευση, στην πλειοψηφία τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον «Κανένα».

Κι’ αν ο δικομματισμός δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο κόσμος δεν καταδικάζει μόνο τους ολετήρες. Απαξιωτική ματιά ρίχνει και προς τα… ολετηράκια που τόσα χρόνια είτε μετείχαν της εξουσίας απευθείας (με την συμμετοχή τους στα μεγάλα κόμματα χωρίς ποτέ να πουν «δεν πάει άλλο, πάω σπίτι μου»), είτε απλώς ενδιαφέρονταν να διατηρούν τα μικρά ποσοστά τους για να υπάρχουν στις παρυφές του συστήματος.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: Τα «ολετηράκια» είχαν μετατρέψει την Βουλή και την Ευρωβουλή σε ένα είδος συνταξιοδοτικού συστήματος. Μια έρευνα σχετικά με το πόσοι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή συντάξεις επειδή συμπλήρωσαν τον αναγκαίο χρόνο σε κάποιο από τα δύο κοινοβούλια, αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Φυσικά, το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος έχει εντελώς αποστρέψει το βλέμμα. Δεν πάει να ψηφίσει. Μέχρι σήμερα, σ’ αυτό στηρίζονταν όλοι, με την βεβαιότητα ότι πάντα θα μοιράζονται μεταξύ τους το υπόλοιπο ποσοστό, ώστε να μην αλλάζει ποτέ τίποτε. Σ’ αυτήν την λογική εντάσσεται και η στρατηγική του «ώριμου φρούτου».

Μόνο που το φρούτο πλέον δεν μπορεί να ωριμάσει άλλο. Έχει περάσει στο στάδιο της σήψης.

Και έχει σαπίσει διότι δεν ανανεώθηκε ποτέ. Σε όλα τα κόμματα βλέπουμε να ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα εδώ και τριάντα χρόνια. Αυτό αποτελεί παραβίαση των νόμων της φύσης.

Δημιουργούνται κατά καιρούς πολυπρόσωπα κομματικά όργανα, επιτροπές και «τομείς». Αλλά τα κλειδιά του παραδείσου τα κρατούν πάντα οι ίδιοι. Αυτοί που θήτευσαν σε υψηλές θέσεις, αυτοί που διατήρησαν τις θέσεις τους εκμαυλίζοντας τον λαό με ρουσφέτια, αυτοί που μπήκαν βαθιά στους κομματικούς μηχανισμούς και δημιούργησαν στους εκάστοτε αρχηγούς την ψευδαίσθηση του «απαραίτητου».

Κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους κάποια νέα πρόσωπα. Αλλά πρόκειται για «τυχαία περιστατικά», μέλη «παρέας», επιβεβλημένοι άνωθεν διάττοντες αστέρες. Χωρίς προσόντα, χωρίς γνώσεις, χωρίς πρωτότυπη σκέψη, χωρίς απήχηση στην κοινωνία και τελικά χωρίς πολιτικό φιλότιμο. Είναι τα καινούργια «ολετηράκια» που επιδιώκουν κι’ αυτά να κυβερνήσουν με το έτσι θέλω.

Εντάξει, αλλά σε λίγο θα πέφτει ξύλο στους δρόμους. Και δεν μιλώ για τα μεμονωμένα περιστατικά, στα οποία φαίνεται ότι αρκούνται όσοι δεν καταλαβαίνουν πως η λαϊκή αντίδραση δεν πρέπει να ταυτιστεί με τον κομματικό ακτιβισμό και τα κομματικά καπελώματα.

Μιλώ για την απόλυτη διάλυση της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν εντυπωσιάζεται πλέον από αυτιστικούς αξιωματούχους και μεσσίες. Ούτε συγκλονίζεται από τα «αντάρτικα» των βολεμένων.

Υπάρχει χρόνος να αντιστραφεί η κατάσταση; Κατά την γνώμη μου, όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε λοβοτομή σε κανέναν για να τον πείσουμε να απαλλαγεί από τις δουλείες και τα βαρίδια του. Να του δώσουμε να καταλάβει πως οι εσωκομματικές ισορροπίες αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινή γνώμη. Πως οι ανίκανοι και πολυδιαφημισμένοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά φούσκες. Πως οι δήθεν τεχνοκράτες δεν διαθέτουν πολιτικό κριτήριο και δεν έχουν ζυμωθεί με τον λαό.

αδίζουν όλοι με μαθηματική ακρίβεια προς την αυτοκαταστροφή τους. Εκτός και αν…

Εκτός και αν γίνει μια πανελλήνια ψηφοφορία κατά την οποία ο λαός, δίκην εκλεκτορικού σώματος, θα επιλέξει - από έναν ενιαίο κατάλογο προσώπων που θέλουν ή καλούνται να λάβουν μέρος στον δημόσιο βίο - αυτούς στους οποίους θα δώσει το χρίσμα για να πολιτευτούν.

Προηγουμένως, πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα τα (πραγματικά) βιογραφικά, να λογοδοτήσουν οι υποψήφιοι για όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα στη ζωή τους (πού εργάστηκαν, πόσα ένσημα έχουν κολλήσει, ποιο είναι το οικογενειακό τους παρελθόν, η περιουσιακή τους κατάσταση – με πραγματικό έλεγχο πόθεν έσχες – το ηθικό τους υπόβαθρο, πού έχουν βάλει την υπογραφή τους, τι έχουν κάνει για την πατρίδα τους, ποια ήταν η συμμετοχή τους στο προδοτικό χρέος των 340 δις ευρώ).

Μεγάλη φασαρία, έ; Ναι, αλλά διαφορετικά ο γνωστός δρόμος οδηγεί κατευθείαν στην αγχόνη.

Διότι εκτός από τα θανατηφόρα γκάλοπ, υπάρχει και το (ακόμη πιο θανατηφόρο) Γουδί.
http://www.elzoni.gr/html/ent/571/ent.8571.asp

Εξοπλισμοί: H τουρκική φρενίτιδα -πρέπει να- προβληματίζει την Αθήνα

Εξοπλισμοί: H τουρκική φρενίτιδα -πρέπει να- προβληματίζει την Αθήνα

Observer> Οι εξαγριωμένοι Έλληνες πιέζουν για να αρνηθεί η χώρα την πληρωμή του χρέους ...

Observer> Οι εξαγριωμένοι Έλληνες πιέζουν για να αρνηθεί η χώρα την πληρωμή του χρέους ...

Έλλην υπήκοος, ή Έλλην Πολίτης;

Έλλην υπήκοος, ή Έλλην Πολίτης;

«Σούβλισμα» μισθών και επιδομάτων

Newsbeast.gr «Σούβλισμα» μισθών και επιδομάτων

Απόψε στο Σύνταγμα...

Σήμερα στο Σύνταγμα, στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ. με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, να δοθεί ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων, που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να διατρανώσουν: Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην πορεία πτώχευσης του λαού που οδηγούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Με αυτό το κάλεσμα, οι Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ οργώνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τους τόπους δουλειάς και τις...
 εργατογειτονιές, απευθύνοντας το αγωνιστικό προσκλητήριο σε κάθε εργατοϋπάλληλο, αυτοαπασχολούμενο, άνεργο, συνταξιούχο, νέο, γυναίκα, μετανάστη και αγρότη της Αττικής.
Με εξορμήσεις στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στα μικρομάγαζα, σε υπηρεσίες, νοσοκομεία, λιμάνια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε χώρους μάθησης, στις εργατογειτονιές και τους σταθμούς των τρένων, οι κομμουνιστές δε χάνουν λεπτό. Εντείνουν τη δράση τους, εμπλουτίζουν το σχεδιασμό τους με πλήθος πολιτικών εκδηλώσεων, συσκέψεων, περιοδειών και εξορμήσεων, για την επιτυχία της μεγάλης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα, ως έναν κομβικό σταθμό στην πανελλαδική πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, για να ανοίξει η συζήτηση με το λαό για τις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τη διέξοδο υπέρ του λαού που προτείνει το ΚΚΕ.
Γιατί ο λαός έχει σήμερα περισσότερους λόγους από πριν για να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, που πάντα του λέει την αλήθεια, που επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του για την οικονομική κρίση και για τα δεινά που επιφέρει στο λαό η προσπάθεια των κομμάτων της πλουτοκρατίας να τη διαχειριστούν προς όφελός της. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, έχουν συμφέρον να το εμπιστευτούν και να το ακούσουν: Ο δρόμος των άγριων θυσιών υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματιών δεν πρόκειται να έχει τέλος, ούτε κανένα όφελος για το λαό. Οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά στη φτώχεια, έφερε την κρίση, θα φέρει νέα, ακόμα πιο βαθιά, μετά την αναιμική ανάκαμψη.
Τώρα, πιο επιτακτικά και πιο διακριτά από πριν αναδεικνύονται τα ιστορικά όρια του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό με τις ολοκληρωμένες επεξεργασίες και τις προτάσεις του για διέξοδο υπέρ του λαού - που δημοσιεύονται στον αυριανό, «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Απευθύνεται πλατιά, κουβεντιάζει με το λαό, τονίζοντας ότι η λύση υπέρ των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων υπάρχει μόνο με λαϊκή συμμαχία, οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ, με στόχο ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Οτι για να μην πτωχεύσει ο λαός, να μην πληρώσει την κρίση και το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, απαιτείται οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση, για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για λαϊκή εξουσία.

Απόψε το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος

Ανοίγουν παράθυρο για παράταση Μνημονίου - Οικονομία

Ανοίγουν παράθυρο για παράταση Μνημονίου - Οικονομία

Μεταφορά ασθενούς


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, μεταφέρθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από το λιμάνι της Πάτμου στο λιμάνι Παρθένι Λέρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» Ν. Πάτμου 32, 26χρονη, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σαν σήμερα

Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Γεγονoτα
1506: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
1902: Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.
1906: Καταστρεπτικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται από......
3000 και οι άστεγοι σε 300.000.
1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που αποτέλεσε προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1956: Η κερκυραία Μαρία Δεσύλλα είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος.

Γεννησεις
1480: Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου VI. [θαν. 24/6/1519]
1917: Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας. [θαν. 12/2/1981]
1927: Σάμουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. («Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης»)

Θανατοι
1935: Πανάιτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. («Κυρά Κυραλίνα») [γεν. 10/8/1884]
1941: Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός. Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. [γεν. 1885]
1955: Άλμπερτ Αϊνστάιν, γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. [γεν. 14/3/1879]
http://ksipnistere.blogspot.com/ 

Χιόνια στη Φθιώτιδα, Απρίλη μήνα!

Χειμωνιάτικο σκηνικό λίγο πριν το Πάσχα


«Τελικά θα κάνουμε Πάσχα η Χριστούγεννα;» αναρωτιόνταν πολλοί κάτοικοι της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας που ξαφνικά το απόγευμα, μέσα σε λίγες ώρες, είδαν τις αυλές τους να ντύνονται στα λευκά.

Το χιόνι στα μέσα Απριλίου «επισκέφθηκε» το Γαρδίκι, τη Μερκάδα, το Μαυρίλο, τη Μεγάλη Κάψη, το Πίτσι, τα Πουγκάκια, τον Πλάτανο, τα Μάρμαρα, το Νεοχώρι και άλλα χωριά της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας, όπου ξεκίνησε να πέφτει από το απόγευμα περίπου στις 7 και το έστρωσε αμέσως.

Στη Ράχη Τυμφρηστού πολλά αυτοκίνητα αντιμετώπισαν πρόβλημα από το 55ο -60ο χλμ Λαμίας-Καρπενησίου αφού χρειάστηκαν αλυσίδες και εκχιονιστικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους για να καθαρίσουν.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, από τον Τυμφρηστό μέχρι τη Σήραγγα «Παύλου Μπακογιάννη», χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς τις πρωινές ώρες λόγω παγετού.

Πηγή: LamiaReport.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου