Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

ΚΑΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΡΑΜΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΔΙΌΤΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΗ

Επιλεκτική χρεοκοπία με συμφωνία ΕΚΤ και "δέσιμο" για 15 χρόνια!


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές στη γερμανική κυβέρνηση η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια "επιλεκτική χρεοκοπία" για την Ελλάδα, ως μέρος του σχεδίου επίλυσης της κρίσης χρέους. Οι πηγές αναφέρουν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα, εάν ο τρέχον μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), χρησιμοποιούνταν ως μέρος της χρηματοδότησης για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πληροφόρηση για αποδοχή από την ΕΚΤ αγοράς των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία. Σημαίνει ότι ο Ζαν Κλωντ Τρισέ μετάβαλε την θέση του και δεν θα θεωρηθεί από την ΕΚΤ "ολική χρεοκοπία".
"Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιλεκτική χρεοκοπία", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τέτοια πιθανότητα», τόνισε ο Juncker. Αντίστοιχες είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Jans Kees de Jager ο οποίος μάλιστα προσθέτει πως "έχουν ήδη βγει από το τραπέζι των συνομιλιών οι συζητήσεις για την αποφυγή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα".
"Χρειαζόμαστε μία συνολική λύση για την Ελλάδα", δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Juncker εξάλλου τόνισε ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων για την Ελλάδα θα γίνουν γνωστές αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σταθμίζουν» το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με το ποσό του νέου δανείου προς την Ελλάδα να εκτιμάται στα 70 δισ. ευρώ, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Κάνει επίσης λόγο για ανταλλαγή ελληνικού χρέους με νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών.

Ωστόσο, ανώνυμες πηγές σημειώνουν επίσης ότι οι υφιστάμενες προτάσεις που συζητούνται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. «Το έγγραφο εργασίας που επεξεργαζόμαστε συνιστά επιλεκτική χρεοκοπία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετάσχει στη συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Η κρατική βοήθεια προς την Ελλάδα θα επεκταθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Ε.Ε. από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Στο προσχέδιο επίσης αναφέρεται ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF θα μειωθεί στο 3,5%, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας λόγο για επέκταση του ρόλου του μηχανισμού.
Ακόμη, στέλεχος εθνικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να στηριχθούν από τις ΑΑΑ εκδόσεις του EFSF.

«Αυτό μπορεί να διορθώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ. Εάν αυτές οι εγγυήσεις είναι πολύ βραχυπρόθεσμες, ίσως μόνο για κάποιες ημέρες, μόνο και μόνο για τις προστατέψει από μια σύντομη επιλεκτική χρεοκοπία, τότε η έκθεση των φορολογούμενων θα είναι περιορισμένη», δηλώνει αναλυτής της Nomura International, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.

Επίσης, το Dow Jones Newswires αναφέρει, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η επαναγορά χρέους από το EFSF συνεχίζει να αποτελεί επιλογή, καθώς και ότι η λύση που θα συμφωνηθεί από την ευρωζώνη, στόχο θα έχει να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης.

Ακόμη, τόνισε ότι άλλες προτάσεις που εξετάζονται για το σχέδιο, είναι και η μετακύλιση χρέους. Η ίδια πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι τα χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF, θα ισχύσουν και για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΑ ΦΩΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΡΑΧΕΣ ΦΤΙΑΞΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΡΑΧΕΣ ΕΧΟΥΜΕ 4 ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ  ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ?
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σίσσυ Χρηστίδου: Χαλαρές στιγμές με το γιο της στη Σκιάθο

Σίσσυ Χρηστίδου: Χαλαρές στιγμές με το γιο της στη Σκιάθο


«Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» θα μπορούσε να είναι το αγαπημένο τραγούδι της Σίσσυς Χρηστίδου. Η παρουσιάστρια επέλεξε το νησί της Σκιάθου για να χαλαρώσει μαζί με τον γιο της Φίλιππο-Ραφαήλ, αλλά χωρίς τον Θοδωρή Μαραντίνη, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων με τους «Ονιράμα» απουσίαζε. Η Σίσσυ Χρηστίδου βέβαια δεν ήταν μόνο με το γιο της αλλά και με την παρέα της. Μεταξύ άλλων και η Δέσποινα Καμπούρη, η οποία αν και βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δε δίστασε να πάει στη Σκιάθο και να περάσει καλά. Ο φακός του gossip-tv.gr πέτυχε τις δύο παρουσιάστριες και τη φίλη τους Ρούλα Σταματοπούλου να τρώνε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, αλλά και σε γραφικό ταβερνάκι του νησιού πάντα μαζί με το μικρό Φίλιππο-Ραφαήλ. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι η Σίσσυ, αν και αρχικά θα καθόταν λίγες μέρες στο νησί, επέλεξε να παρατείνει τις διακοπές της, αφού όπως συχνά έγραφε στο twitter, περνούσε τέλεια και δεν ήθελε να φύγει.

Όχι σε άλλη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

«Βαρύτατο πλήγμα στις χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης, θα επιφέρει η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%) από την 1η Σεπτεμβρίου 2011», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου για συνολική επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ.

Το ΕΒΕΑ ήδη έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις – μέλη του που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών εστίασης που βάλλονται άμεσα από τη μετάταξη του ΦΠΑ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, εάν τελικά εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, εκατοντάδες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα μείωσης του τζίρου τους από τον περιορισμό που θα επιφέρει στην κατανάλωση η σημαντική αύξηση των τιμών στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ σημαντικό θα είναι και το πρόβλημα στον τομέα της απασχόλησης, καθώς μόνο σε 50 μεγάλες αλυσίδες εστίασης απασχολούνται περισσότεροι από 21.000 εργαζόμενοι.

Βαρύτατο επίσης θα είναι το πλήγμα και για τον ελληνικό τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανταγωνιστικές στον τουρισμό χώρες διαμορφώνονται πολύ χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης.

Συγκεκριμένα:

- Πορτογαλία 13% (μάλιστα ενώ τα αλκοολούχα είναι στον υψηλό συντελεστή εξαιρούν το κρασί και το έχουν στο 13% για να ενισχύσουν τους οινοπαραγωγούς)

- Ισπανία 8%

- Ιταλία 10%

- Γαλλία 5,5% (μειώθηκε το 2009 - σχετικά άρθρα αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας)

- Κύπρος 8%

- Τουρκία 8%

Επίσης η Ιρλανδία μείωσε το ΦΠΑ ειδικά για το κλάδο εστίασης και τις υπηρεσίες φιλοξενίας από 13,5% στο 9% από 1/7/2011 έως και 31/12/2013 για να τονώσει την απασχόληση στα σχετικά επαγγέλματα.
Είναι προφανής η δραματική σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Επίσης υπάρχει κοινοτική οδηγία από τις 5 Μαΐου 2009 (Council Directive 2009/47/EC) η οποία παροτρύνει την εξαίρεση από τον Υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των επαγγελμάτων εστίασης διότι είναι κλάδος εντάσεως εργασίας και παράλληλα συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Μελετώντας συνολικά το χειρισμό του ΦΠΑ οι νότιες χώρες που αποβλέπουν και σε υψηλό τουρισμό υιοθετούν χαμηλούς συντελεστές σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες που δεν εξαιρούν τις υπηρεσίες εστίασης καθώς προφανώς ο τουρισμός δεν αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Εθνικού τους προϊόντος.
Ο κ. Μίχαλος ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει σοβαρά την απόφασή του αυτή, αλλά και συνολικότερα να μελετήσει τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στην αγορά μια γενικότερη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


ΑΥΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τουλάχιστον 500 αγωγές εμπόρων Η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για τη μείωση ενοικίου κατά 20%

Τουλάχιστον 500 αγωγές εμπόρων
Η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για τη μείωση ενοικίου κατά 20% καταστήματος στο κέντρο της αγοράς προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και θετικότατα σχόλια. Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε ορθή και τολμηρή, καθώς έλαβε υπόψη της την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης, τη μείωση της εμπορικής κίνησης και κατά συνέπεια του τζίρου των καταστημάτων, αλλά και τη μειωμένη ζήτηση ακινήτων στο Βόλο για επαγγελματική στέγη, με αποτέλεσμα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο να παραμένουν κενά.
 
«Με τη δικαστική απόφαση ανοίγει η πόρτα για όλους τους εμπόρους, οι οποίοι παλεύουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με τα ενοίκια των ακινήτων να είναι πλέον δυσβάσταχτα», δήλωνε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Τσέλιος.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον 500 παρόμοιες αγωγές!
 
Η δικαστική απόφαση ξεσφίγγει... τη «θηλιά» των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων, στις οποίες μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται οι έμποροι του Βόλου, απόρροια της κρίσης και της μεγάλης πτώσης της αγοραστικής κίνησης.
 
Η αγωγή, για την οποία εκδόθηκε απόφαση αφορούσε σε δύο διπλανά καταστήματα υπό την ενοικίαση ενός εμπόρου στο κέντρο της πόλης. Το δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση του ενοικίου από 8.500 σε 6.800 ευρώ για το ένα κατάστημα και από 4.500 σε 3.600 ευρώ για το δεύτερο, για το χρονικό διάστημα μετά την επίδοση της αγωγής και για ένα έτος, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2011.
 
Ο ιδιοκτήτης υποχρεώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου να καταβάλει στον έμπορο τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν στον ένα χρόνο μέχρι 30 Ιουνίου και εκείνων που προέκυψαν κατόπιν της αναπροσαρμογής.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκρινε ότι οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας είναι τόσο ουσιώδεις, ώστε να υπάρχει πλήρης κατάλυση της ισορροπίας μεταξύ παροχής και αντιπαροχής και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση, ώστε η μεν έμπορος εκτελώντας τη σύμβαση να υφίσταται ουσιώδη και υπερμεγέθη ζημία που προκλήθηκε εκτάκτως και απροόπτως, ο δε ιδιοκτήτης να οφείλεται υπέρμετρα από την περιουσία της ενάγουσας.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μείωση των αποδοχών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων με συνέπεια την απώλεια υψηλού αριθμού θέσεων εργασίας αποτέλεσε μέγεθος το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, κατά το χρόνο κατάρτισης των επίδικων συμβάσεων ενόψει της οικονομικής αστάθειας και των συναφών οικονομικών συναλλαγών, ούτε μπορούσε να θεωρηθεί γεγονός που συνήθως συμβαίνει κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Kατάληψη του ΠΑΜΕ στο γραφείο του υπουργού Εργασίας


Αυτήν την ώρα, ομοσπονδίες και εργατικά συνδικάτα πραγματοποιούν κατάληψη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, (Σταδίου 29) μετά την άρνησή του να δεχθεί αντιπροσωπεία τους, παρότι είχε ειδοποιηθεί.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποχαρακτηρίσει δεκάδες επαγγέλματα.

Οι σημερινές δηλώσεις της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας, Αθηνάς Δρέττα, προκαλούν βάναυσα την εργατική τάξη της χώρας μας.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται να δώσουν απάντηση.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ

Όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Οι Έλληνες, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου οι απλήρωτοι προς τη ΔΕΗ λογαριασμοί έφταναν στα 420 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι), αυξήθηκαν δηλαδή κατά 30% . Ανάμεσα στους κακοπληρωτές υπάρχει μια κατηγορία καταναλωτών, που δεν πληρώνουν συστηματικά το ρεύμα και που ακολουθούν την εξής πρακτική:
δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους σε μια εταιρία (π.χ. ΔΕΗ) και όταν απειληθούν με διακοπή του ρεύματος, «μετακομίζουν» σε άλλη εταιρεία, φεσώνουν και αυτή κ.ο.κ. Και αυτό, καθώς βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου η αλλαγή προμηθευτή δεν μπορεί να παρεμποδιστεί λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του πελάτη.

Πρόλαβε το μακελειό ο Γκλέτσος

Τον ρόλο του διαιτητή κλήθηκε και έπαιξε με επιτυχία μάλιστα ο δήμαρχος Στυλίδας, Απ. Γκλέτσος. Μαζί με την ΕΛΑΣ πρόλαβε τα χειρότερα σε επεισόδια κατοίκων με Αθίγγανους.
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, στην παραλία Αχλάδι της Στυλίδας, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν πάρει χειρότερη τροπή, εάν δεν υπήρχε η πυροσβεστική παρέμβαση του Απόστολου Γκλέτσου και της ΕΛΑΣ.
Κάτοικοι της περιοχής ήρθαν στα χέρια με ομάδες τσιγγάνων και κάποιοι εξ αυτών πήραν τα όπλα για να τους αντιμετωπίσουν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν όταν παραθεριστές που βρίσκονταν στην παραλία διαμαρτυρήθηκαν ότι οι νεαροί τσιγγάνοι πρόσβαλαν την δημοσία αιδώ με τις ενέργειές τους.
Τότε, παρενέβησαν κάτοικοι του χωριού οι οποίοι έκαναν παρατηρήσεις στους τσιγγάνους, με αποτέλεσμα εκείνοι να αντιδράσουν και να ξεσπάσει γενική σύρραξη.
Προκλήθηκαν φθορές και κάποιοι άρπαξαν τις καραμπίνες τους.
Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε ο δήμαρχος Στυλίδας ο οποίος και κατόρθωσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Τελικά, οι Αθίγγανοι τράπηκαν σε φυγή αλλά άνδρες της ΕΛΑΣ τους εντόπισαν στην περιοχή της Ροδίτσας έξω από την Λαμία και προσήγαγαν αρκετούς από αυτούς στο τμήμα.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, το πρωτοδικείο Λαμίας καταδίκασε δύο Ρομά σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή, για προπηλακισμό αστυνομικού.

ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑΤΙ?


ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕ 4 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ?

Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΊ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΙΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ!


ΑΓΑΠΗΤΟ SKOPELOS NEWS ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΧΤΕΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΏΣΩ ΟΤΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΟΥ ΈΦΑΓΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΊΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ 30 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥ ΠΉΡΑΝ 120 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΟΡΟΥΦΙΚΤΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΛΊΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΛΙΓΆΚΙ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟΊ ΤΑ ΔΙΚΆ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΧΑΡΊΖΟΥΝ ΔΗΛΑΔΉ ΑΠΟ ΤΑ 90 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ 15 ΑΣΕ ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΦΑΓΑΝ 
ΕΥΧΆΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑ 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Υ/Γ ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΉΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙ

Τελεσίγραφο της ΠΝΟ στον Χάρη Παμπούκη

Υπό την σκιά του τελεσίγραφου να προχωρήσουνε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, θα συναντηθούν σήμερα η ΠΝΟ και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χάρης Παμπούκης.

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης είναι να «παγώσει» η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το.....
μεσοπρόθεσμο για μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ από την 1η Ιουλίου και μείωση της χρηματοδότησης του ταμείου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από το 2012.

Τη στάση που θα κρατήσει, μετά την σημερινή συνάντηση με τον κ. Παμπούκη, αναμένεται να καθορίσει το Δ.Σ. της ΠΝΟ σε συνεδρίαση που θα γίνει την Παρασκευή.

Την Δευτέρα είχε προηγηθεί συνάντηση της ΠΝΟ με αντιπροσωπία των εκπροσώπων της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, οι όποιοι ζήτησαν να μην γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις (παρά τα δίκαια αιτήματα των ναυτικών) τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον ακτοπλοϊκό κλάδο, αλλά και τις οικονομίες των νησιών…

http://www.prionokordela.gr/
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/07/blog-post_8444.html 

Τουλάχιστον τρεις χιλιάδες ταξί στην Ελευσίνα


Πιθανό να κατευθυνθούν στον Ισθμό

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες ταξί είναι αυτή την ώρα παραταγμένα στα διόδια της Ελευσίνας καθώς οι αυτοκινητιστές προχωρούν σε αιφνιδιαστικές κινήσεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους με τον τρόπο που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό σε λίγη ώρα να φύγουν από τα διόδια και να κατευθυνθούν στον Ισθμό.

Κατάληψη στον προβλήτα που δένουν τα κρουαζιερόπλοια

Απέκλεισαν τμήμα του λιμανιού της Κέρκυρας οι αυτοκινητιστές

  • (0)


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί της Κέρκυρας, ο οποίοι από τις 8 το πρωί έχουν αποκλείσει το τμήμα του λιμανιού, όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να κατεβαίνουν με τα πόδια μέχρι την έξοδο, προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να επισκεφθούν το νησί.

Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου αύριο θα αποκλείσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Νομός που προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και τις παραλίες ..ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ?. Σύμφωνα το νόμο 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 285Α)ο αιγιαλός[1] και η παραλία[2] είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται. Η προστασία του οικοσυστήματος των ζωνών αυτών είναι ευθύνη του Κράτους, ο κύριος δε προορισμός τους είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές[3]...

Περί της κοινοχρήστου ιδιότητας του αιγιαλού και της παραλίας όριζε και ο προϊσχύσας Α.Ν. 2344/1940[4].
Περαιτέρω ο Αστικός Κώδικας περιλαμβάνει στα ενδεικτικώς απαριθμούμενα στο άρθρο 967 αυτού κοινόχρηστα πράγματα και τον αιγιαλό. Ειδικότερα κατά τα επί λέξει αναφερόμενα στην ως άνω διάταξη πράγματα κοινής χρήσεως είναι «ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλευσίμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους».
Πέραν των ανωτέρω ενδεικτικώς απαριθμουμένων στο ως άνω άρθρο 967 ΑΚ κοινοχρήστων πραγμάτων, δια του ως άνω άρθρου ετέθη εκτός συναλλαγής και κάθε άλλο πράγμα, μη καταριθμούμενο μεν σε αυτό, υπηρετούν όμως την κοινή χρήση, οία είναι και η παραλία[5].
Ο αιγιαλός και η παραλία ως κοινόχρηστα πράγματα κείνται εκτός συναλλαγής σύμφωνα με το άρθρο 966 ΑΚ και περιλαμβάνονται στη δημόσια κτήση, ως δέον να ερμηνεύεται ορθώς το στο άρθρο 968 του Αστικού Κώδικα μνημονευόμενο δικαίωμα κυριότητας του Δημοσίου ή του Δήμου, αναγνωριζομένου επ’ αυτών ιδιοτύπου δικαιώματος της Πολιτείας, συναπτομένου προς την άσκηση της δημόσιας εξουσίας προς ρύθμιση της κοινής χρήσεως[6].
Η δημοσία κτήση διακρίνεται από την ιδιωτική περιουσία του Κράτους (domaine prive), την οποία το Κράτος (και αντιστοίχως τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) χρησιμοποιεί κατά βούληση και εκποιεί κατά βούληση.
Βέβαια στο δίκαιο παρατηρείται άμβλυνση της άλλοτε οξείας διάκρισης μεταξύ της ιδιωτικής περιουσίας του Κράτους και της δημόσιας κτήσεως, με την πρόβλεψη της δυνατότητας ιδιωτικής χρησιμοποιήσεως της δημόσιας κτήσης, πράγμα το οποίο μειώνει την έννοια του κοινοχρήστου και καθιστά κατά παράδοξο τρόπο, εκμεταλλεύσιμο και προσοδοφόρο ένα κτήμα, το οποίο είναι καθ’ εαυτό αναπαλλοτρίωτο[7].
Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι η διάταξη της παρ. 5 του 2 του ν. 2971/2001, σύμφωνα με την οποία «ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα».
Η ως άνω διάταξη, η εφαρμογή της οποίας συνεπάγεται την άρση της κοινοχρησίας του παλαιού αιγιαλού, ο οποίος ως επέκταση του φυσικού αιγιαλού[8] είναι απολύτως αναγκαίος για την ελεύθερη και ακώλυτη προσπέλαση του τελευταίου, δέον να κριθεί κατά την άποψη της γραφούσης αντισυνταγματική, ως αντικειμένη στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο κατά τα ευθύς κατωτέρω ειδικότερον αναφερόμενα προστατεύει όχι απλώς τον αιγιαλό και την παραλία αλλά τα παράκτια οικοσυστήματα (ΣτΕ 3346/1999), τα οποία δύνανται να εκτείνονται και πέραν της παραλίας, στην περιοχή του παλαιού αιγιαλού και απώτερον ακόμα, αν τούτο επιβάλλεται από τη φύση τους.
Μνημονευτέα εν προκειμένω η σχετική με το παλαιό αιγιαλό νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «εν όψει της φύσεως του τμήματος αυτού της ξηράς, ως ανεπιδέκτου κτήσεως ιδιωτικών δικαιωμάτων όταν καταλαμβανόταν από τις αναβάσεις των χειμερίων κυμάτων, μετά την επέκταση των ορίων της ακτογραμμής προς τη θάλασσα καθίσταται τμήμα της δημόσιας κτήσης» (ΣτΕ 1508/2003, 465/2009).
Από το κατοχυρούμενο στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος ως και στο άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα δικαίωμα στην προσωπικότητα απορρέει δικαίωμα του ατόμου προς χρήση του αιγιαλού και της παραλίας ως κοινοχρήστων πραγμάτων.
Το δικαίωμα χρήσης των αγαθών αυτών αποτελεί ιδιωτικού δικαίου έκφανση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο περιβάλλον, όπως τούτο έμμεσα τριτενεργεί, μέσω των διατάξεων των άρθρων 57 και 966 επ. ΑΚ.
Η προσβολή της χρήσης ή κοινής ωφέλειας των ως άνω κοινοχρήστων περιβαλλοντικών αγαθών δια της υποβάθμισης τους συνιστά προσβολή της προσωπικότητας σύμφωνα με το άρθρο 57 και γεννά αξίωση για άρση της προσβολής, για παράλειψη της στο μέλλον, γιααποζημίωση και για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης (άρθρα 57 και 59 ΑΚ)[9].
ΙΙ. Η νομολογία του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ ερμηνεύουσα υπό το φως των οδηγιών της Agenda 21 το άρθρο 24 του Συντάγματος το οποίο προστατεύει το φυσικό περιβάλλον[10], χερσαίο και θαλάσσιο, έκρινε, προκειμένου περί των τελευταίων, ότι το ως άνω άρθρο αναφέρεται όχι απλώς στον αιγιαλό και στην παραλία αλλά στα παράκτια οικοσυστήματα (ΣτΕ 3346/1999), τα οποία δύνανται να εκτείνονται και πέραν της παραλίας, στην περιοχή του παλαιού αιγιαλού και απώτερον ακόμα, αν τούτο επιβάλλεται από τη φύση τους.
Περαιτέρω σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ τα παράκτια οικοσυστήματα ως ευπαθή (ΣτΕ 978/2005), χρήζουν αυξημένης προστασίας (ΣτΕ 1500/2000) και είναι δεκτικά μόνον ηπίας διαχειρίσεως και αναπτύξεως, η οποία και μόνο τυγχάνει βιώσιμη (ΣτΕ 1790/1999, 1129/1999, 3344/1999).
Η ήπια διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων αποτελεί κρατική αρμοδιότητα, που ασκείται με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον (ΣτΕ 4011/2004).
Η εκτέλεση τεχνικού έργου επί των παρακτίων οικοσυστημάτων επιτρέπεται μόνο εφόσον τούτο εμπίπτει στην έννοια της ήπιας διαχειρίσεως, εξυπηρετεί δημόσιο συμφέρον και είναι βιώσιμο. Η βιωσιμότητα ενός έργου προκύπτει από τη χωροθέτηση του, τους όρους της γενικής περιβαλλοντικής μελέτης που το προβλέπει και την ένταξη του στο συνολικό προγραμματισμό της επέμβασης στην ακτή (ΣτΕ 327/1999). Επιπλέον η συνταγματική προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων περιλαμβάνει την κατά το φυσικό προορισμό χρήση τους και ιδίως τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά σε όλους καθώς επίσης και την κατά προορισμό κοινοχρησία αυτών.
Κατά συνέπεια αποκλείονται χρήσεις, οι οποίες εμποδίζουν την κατά προορισμό χρήση των χώρων αυτών, δηλαδή της ελεύθερης και ανεμπόδιστης επίσκεψης, παραμονής, διέλευσης και κολύμβησης (ΣτΕ 3346/1999).
Περαιτέρω δεν επιτρέπεται η παραχώρηση αποκλειστικών ιδιωτικών δικαιωμάτων επί των παρακτίων οικοσυστημάτων δια των οποίων αναιρείται η κοινή χρήση, νόμος δε που ορίζει το αντίθετο, ως η ανωτέρω αναφερθείσα διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 2971/2001, σύμφωνα με την οποία ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αντίκειται στην κατά τα ως άνω βασική αποστολή των παρακτίων οικοσυστημάτων, ήτοι την εξυπηρέτηση της επαφής του ανθρώπου με τη θάλασσα και δέον να θεωρηθεί ως αντισυνταγματικός[11].
ΙΙΙ. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της μεγάλης περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και ψυχαγωγικής σημασίας της παράκτιας ζώνης για την Ευρώπη, της μοναδικότητας της βιοποικιλότητας των παράκτιων ζωνών από απόψεως χλωρίδας και πανίδας, της συνεχούς υποβάθμισης των συνθηκών στις ευρωπαϊκές παράκτιες ζώνες και του αυξανόμενου κινδύνου που διατρέχουν εξαιτίας των κλιματικών μεταβολών, της αύξησης του πληθυσμού και της εξέλιξης των οικονομικών δραστηριοτήτων και της κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω αναγκαιότητας εφαρμογής μίας περιβαλλοντικά αειφόρου, οικονομικά δίκαιης, κοινωνικά υπεύθυνης και πολιτισμικά ευαίσθητης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών υιοθέτησε τη Σύσταση 2002/413 της 30ης Μαΐου 2002 «σχετικά με την εφαρμογή στην Ευρώπη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών».
Με την ως άνω σύσταση συστήνεται στα κράτη-μέλη η υιοθέτηση μίας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά το σχεδιασμό και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών τους, που βασίζεται μ.α. στην προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος και στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων τόσο του θαλάσσιου, όσο και του χερσαίου στοιχείου της παράκτιας ζώνης, στην αναγνώριση της απειλής που συνιστούν οι κλιματικές μεταβολές για τις παράκτιες ζώνες, σε κατάλληλα και οικολογικώς υπεύθυνα μέτρα προστασίας των ακτών, στην παροχή κατάλληλων και προσιτών εκτάσεων για το κοινό, τόσο για την αναψυχή, όσο και για την αισθητική απόλαυση και στη βελτίωση του συντονισμού των δράσεων, που αναλαμβάνουν όλες οι ενδιαφερόμενες αρχές.
Τα κράτη-μέλη καλούνται να χαράξουν εθνικές στρατηγικές εφαρμογής της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών επί τη βάσει συγκεκριμένων αρχών [συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (οικονομικοί και κοινωνικοί εταίροι, οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους παράκτιων ζωνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο επιχειρηματικός τομέας) στη διαδικασία διαχείρισης, συμμετοχή των αρμόδιων διοικητικών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, διατομεακή ολοκλήρωση, διαχείριση επί τη βάσει ευρείας σφαιρικής προοπτικής (θεματικής και γεωγραφικής) λαμβάνουσας υπόψη την αλληλεξάρτηση και ανομοιότητα των φυσικών συστημάτων και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, που επηρεάζουν τις παράκτιες περιοχές καθώς και επί τη βάσει μακροπρόθεσμης προοπτικής, λαμβάνουσας υπόψη την αρχή της προφύλαξης καθώς και τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών)[12].
Περαιτέρω η κοινοτική οδηγία 2001/42 «σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων», η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με την Υπουργική Απόφαση 107017/2006 (ΦΕΚ Β΄1225/5.9.2006), καθιερώνει την υποχρέωση εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων και προγραμμάτων εθνικού, περιφερειακού, νομαρχιακού, ή τοπικού χαρακτήρα, που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όταν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και του προγραμματισμού.
Είναι προφανές ότι έργα και δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις παράκτιες ζώνες εμπίπτουν υποχρεωτικά στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω οδηγίας, η οποία ανάγεται σε σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών αυτών[13]
Εκ πάντων των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της στην Ελλάδα ισχύουσας σχετικής κοινής νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας ώστε να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο ως και με το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως έχει ερμηνευθεί από την ανωτέρω παρατεθείσα πρωτοπόρο νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία αναφέρονται στην προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, έννοιας ευρύτερης εκείνης του αιγιαλού και της παραλίας[14].


[1] Κατά την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001 «Αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της.
[2] Κατά την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001 «Παραλία» είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό, καθορίζεται δε σε πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα.
[3] Πρβλ. σχετικά με τα ανωτέρω άρθρο 2 παρ. 1, 2 και 3 του ν. 2971/2001.
[4] Πρβλ. άρθρα 1 και 5 Α.Ν. 2344/1940, βλ. σχετικά και Ευ. Δωρή, Τα Δημόσια Κτήματα, εκδ. Αφοί Π. Σάκκουλα, 1980, σ. 358 με παραπομπή σε σχετική νομολογία και βιβλιογραφία, Γ. Μπαλή, Γενικαί Αρχαί του Αστικού Δικαίου, έκδοση έκτη, Αθήνα, 1951, σ. 523.
[5] Βλ. σχετικά με τα ανωτέρω, Μ. Στασινόπουλο, Νομικαί Μελέται, Αθήνα, 1972, σ. 59.

[6] Βλ. σχετικά, Ευ. Δωρή, όπ. π. σ. 357.
[7] Μιχ. Δ. Στασινόπουλος, Νομικαί Μελέται, Αθήνα, 1972, σ. 35,36, 90 επ.
[8] Κατά την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001 «Παλαιός αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα, οφείλεται σε φυσικές προσχώσεις ή τεχνικά έργα και προσδιορίζεται από τη νέα γραμμή αιγιαλού και το όριο του παλαιότερα υφιστάμενου αιγιαλού.

[9] Σχετικά με τα ανωτέρω, βλ. Γλυκερία Σιούτη, Δίκαιο Περιβάλλοντος, Γενικό Μέρος Ι, Δημόσιο Δίκαιο και Περιβάλλον, Συμπλήρωμα, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2002, σ. 22 επ. με αναφορά σε σχετική νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων, Ευπραξία- Αίθρα Μαριά, Η νομική προστασία των δασών, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1998, σ. 252 επ., Ευ. Δωρή, όπ.π. σ. 357, Γ. Μπαλή, όπ. π., σ. 528).
[10] Το άρθρο 24 περί προστασίας του περιβάλλοντος περιελήφθη στο Σύνταγμα το 1975. Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, που έγινε το 2001 τροποποιήθηκε και το ως άνω άρθρο. To άρθρο αυτό όπως σήμερα ισχύει προβλέπει τα εξής: «1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον». 2. Η χωροταξική αναδιάρθρωση της Χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης. «Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους». 3. Για να αναγνωριστεί μία περιοχή ως οικιστική και για να ενεργοποιηθεί πολεοδομικά, οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε αυτή συμμετέχουν υποχρεωτικά, χωρίς αποζημίωση από τον οικείο φορέα, στη διάθεση των εκτάσεων που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν δρόμοι,πλατείες και χώροι για κοινωφελείς γενικά χρήσεις και σκοπούς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων, όπως νόμος ορίζει. 4. Νόμος μπορεί να προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών περιοχής που χαρακτηρίζεται ως οικιστική στην αξιοποίηση και γενική διαρρύθμισή της σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο, με αντιπαροχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιοκτησίας κατά όροφο, από τους χώρους που καθορίζονται τελικά ως οικοδομήσιμοι ή από κτίρια της περιοχής αυτής. 5. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και στην αναμόρφωση των οικιστικών περιοχών που ήδη υπάρχουν. Οι ελεύθερες εκτάσεις, που προκύπτουν από την αναμόρφωση, διατίθενται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων ή εκποιούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες της πολεοδομικής αναμόρφωσης, όπως νόμος ορίζει. 6. Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το Κράτος. Νόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών. «Ερμηνευτική δήλωση: Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά».

[11] Βλ. σχετικά με τα ανωτέρω και Μ. Δεκλερή, Το Δίκαιο της Βιωσίμου Αναπτύξεως, έκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα 2000, σ. 193 επ.

[12] Σχετικά με τα ανωτέρω βλ. Εισαγωγή, Κεφάλαιο Ι και ΙΙ της ως άνω υπ’ αριθμ. 2002/413 Σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
[13] Βλ. σχετικά με τα ανωτέρω και Έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αθήνα 2007 με τίτλο: «Προστασία του περιβάλλοντος. Άρθρο 24 του Συντάγματος. Αιγιαλοί και Παραλίες ανήκουν στους πολίτες».
[14] Βλ. σχετικά, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Πρώτο Υπόμνημα επί του Νομοσχεδίου περί Αιγιαλού και Παραλίας.

http://vari-vouliagmeni.blogspot.com/2011/05/blog-post_2847.html
http://anti-ntp.blogspot.com/2011/07/blog-post_3128.html#more 

Κρίσιμες ώρες στην ΠΝΟ - Θα αποκόψουν τελικά όλα τα νησιά;


Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθαύριο, Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει μετά και την αυριανή συνάντηση με τον κ. Παμπούκη.

Κρίσιμη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσουν, ή όχι, σε απεργιακές κινητοποιήσεις, θα έχουν αύριο στις 16.00 στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, ο κ. Παμπούκης απέστειλε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, επιστολή στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με την οποία καλεί τα μέλη της σε διάλογο, προκειμένου όπως τονίζει να "συζητηθούν θέματα ενδιαφέροντος των Ελλήνων ναυτικών που προκύπτουν στο πλαίσιο των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας".

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία ζητεί την κατάργηση του άρθρου 44 του εφαρμοστικού νόμου, που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ, κάτι που επηρεάζει τις συντάξεις, έχει ζητήσει απάντηση από τον υπουργό, αλλιώς θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η ΠΝΟ θεωρεί ότι μέσω του άρθρου 44 του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο καταργούνται όλες οι αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις των συντάξεων του ΝΑΤ, ενώ παράλληλα επέρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων των απόμαχων ναυτεργατών.

Προχθές, Δευτέρα, εκπρόσωποι της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας που συναντήθηκαν με τα μέλη της ΠΝΟ απηύθυναν έκκληση να μη γίνει απεργία τη συγκεκριμένη περιόδο, καθώς θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον ακτοπλοϊκό κλάδο, καθώς και τις οικονομίες των νησιών. Οι ακτοπλόοι χαρακτήρισαν δίκαια τα αιτήματα των ναυτεργατών για τις συντάξεις και τους κάλεσαν αν υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης να μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο.
NEWSIT.GR

ΜΕ ΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΕΓΙΝΕ Η δωρεά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ?


1. Κρίνει το θέμα ως κατεπείγον.
2. Αποδέχεται τη δωρεά-χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ποσού
15.000,00€. Η δωρεά-χορηγία θα γίνει με σκοπό την υλοποίηση
περιβαλλοντολογικών δράσεων στο άσος της Σκοπέλου και
3. Θα αποσταλεί ευχαριστήρια επιστολή στην Τράπεζα και θα δημοσιευθεί με δελτίο
Τύπου στο site του Δήμου καθώς θα αναρτηθεί και στο πρόγραμμα Δ ΙΑΥΓΕΙΑ.

Νέα μέλη του Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Β. καλωσόρισαν τους νέους δικηγόρους, που πέτυχαν στο διαγωνισμό των ασκούμενων δικηγόρων της Α’ περιόδου του 2010, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο δικηγόρος στην απονομή δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που θέλει να λειτουργεί χωρίς κανόνες, δηλαδή με ουσιαστική απουσία συστήματος ελέγχου.


Ο Πρόεδρος κ. Τάσος Βολιώτης, τόνισε «ιδιαιτέρως ότι η απονομή δικαιοσύνης δεν είναι μόνο έργο των δικαστών συν-λειτουργοί σ’ αυτό το έργο είναι και οι δικηγόροι, οι νομικοί συμπαραστάτες του πολίτη που προσφεύγει στη δικαιοσύνη».


Ο δικηγόρος συμπλήρωσε έχει ιερή αποστολή να υπερασπίζεται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τα νέα μέλη του Δ.Σ.Β. που ορκίστηκαν στις 20 Ιουλίου 2011, είναι τα εξής : Λήδα Γεωργακοπούλου, Ευαγγελία Ζυγούρη, Ευαγγελία Καλέντζη, Ιωάννης Καπέλιος, Καρόκια Μαλάμω, Παρασκευή Κατεργάρη, Στεφανία- Σταυρούλα Κοψιδά, Αλεξάνδρα Μάλλια, Δέσποινα- Ειρήνη Μπακλατζή, Αθανασία – Χρυσή Παπαγιάννη, Μιχαέλα- Ιωάννα Παπαδοπούλου, Νίκη Τασσοπούλου, Άννα- Μαρία Χατζηστάμου, Αποστολία Χουλή.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ?

Κινητοποιήσεις Π.Α.ΜΕ Νάξου ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στον τομέα της υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/7/2011
Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στον τομέα της υγείας (συγχωνεύσεις – κατάργηση νοσοκομειακών μονάδων κλπ), που στόχο έχουν την εμπορευματοποίηση της υγείας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο, η Γραμματεία Νάξου προγραμμάτισε και πραγματοποίησε τις πιο κάτω δράσεις:
19/7/2011
o Ανακοίνωση - κάλεσμα μέσω των τοπικών ΜΜΕ, αντίστασης στα...... μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
o Παράσταση στο Δ.Σ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που πραγματοποιήθηκε με θέμα την προτιθέμενη συγχώνευση – υποβάθμιση Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου, με ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας και μοίρασμα ανακοίνωσης στα μέλη το Δ.Σ. και στους παρευρισκόμενους.

20/7/2011

o Συμβολική κατάληψη Γ.Ν – Κ.Υ. Νάξου 8-11 το πρωί, επιτρέποντας την είσοδο μόνο στο προσωπικό ασφαλείας και τους ασθενείς, διαμαρτυρόμενοι στη συγχώνευση – υποβάθμιση του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου και τα αντιλαϊκά μέτρα στο χώρο της υγείας και σε συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, αναβάθμιση του Νοσοκομείου κλπ.

Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω δράσης έγιναν συζητήσεις με απεργούς, με το προσωπικό ασφαλείας και τον Διοικητή του Νοσοκομείου στον οποίο δεν επετράπη η είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης.

Καλούμε, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, σε κοινή δράση με το ΠΑΜΕ για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια περεταίρω υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
ΠΑΜΕ

ΠΑΜΕ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (Π.Σ.Ο.)
e-mail: pamenaxoy@yahoo.gr τηλ. : 6944693936 – 6906279789

http://naxosfan.blogspot.com/2011/07/blog-post_4369.html 

ΠΛΩΜΑΡΙΤΗ..., Ε ΠΛΩΜΑΡΙΤΗ...

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΛΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ 

http://voliotaki.blogspot.com/ 

Φτάνει ο λαϊκισμός κ. Αγοραστέ

Βολές κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα όσα υποστήριξε περί περικο΄πής πόρων του ΕΣΠΑ, εξαπολύει η Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό από την πλευρά του κ. Αγοραστού. Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του οργάνου αναφέρονται τα εξής:

“Ο κος Αγοραστός μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι είναι ο αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επιδίδεται σε λαϊκίστικες κορώνες οι οποίες όχι μόνο δεν βοηθάνε την ίδια τη περιφέρεια αλλά εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τον ίδιο προσωπικά. Πως είναι δυνατόν να μιλάει για μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ και να ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση ,όταν το τελευταίο διάστημα το κόμμα της Ν.Δ. στο οποίο ανήκει ,έχει κάνει σημαία την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί η ελληνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ και αυτή η συμμετοχή να εκταμιευθεί αργότερα; Αλήθεια δεν γνωρίζει τις ομιλίες του αρχηγού της Ν.Δ. στη βουλή που αναφέρεται συνεχώς για μείωση της εθνικής συνεισφοράς για 1-2 χρόνια με την υπόσχεση να την αυξήσουμε μετά την κρίση; Επίσης δεν γνωρίζει τη δήλωση του υπευθύνου περιφερειακής πολιτικής της Ν.Δ. κ. Μουσουρούλη στις 6-7-11 που μας υπενθύμισε ότι το 2006 η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε την εθνική συμμετοχή στο 15% για να ελαφρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με συνέπεια να χάσει η Θεσσαλία 40 εκ. ευρώ; Ποια ήταν η στάση του τότε κυβερνητικού βουλευτή και σημερινού περιφερειάρχη; Σήμερα σ αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία που η Ελλάδα κατάφερε την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 85 %και μείωση της εθνικής στο 15% με στόχο την ταχύτερη προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας την οποία όλοι έχουμε ανάγκη ,ο κ. Αγοραστός επιδίδεται σε επικοινωνιακές φούσκες. Θα προτείναμε με όλο το σεβασμό στον κ. Αγοραστό να σταματήσει τις ανούσιες επικοινωνιακές κορώνες και να εργαστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα σ’ αυτό που τον έταξε ο λαός της Θεσσαλίας”.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου