Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πανθεσσαλική γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στην Καρδίτσα


Την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί, στο χώρο εκδηλώσεων της Αγίας Κυριακής στην Οξυά, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Συναυλία Αντιφωνικού Τραγουδιού, η οποία εφέτος παίρνει Πανθεσσαλικό χαρακτήρα, αφού συμμετέχουν παραδοσιακές χορωδίες από το Πύθιο Λάρισας, το Μαυρέλι το Φωτεινό και την Ασπροκλησιά, ορεινά χωριά στα Χάσια Καλαμπάκας.

Από τα χωριά της Καρδίτσας συμμετέχουν (αλφαβητικά): Αηδονοχώρι, Βαθύλακος, Κρυονέρι, Μορφοβούνι, και Οξυά.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν επιστήμονες και λαϊκοί οργανοπαίχτες που έχουν συμβάλλει στον Λαϊκό Πολιτισμό και την Παράδοση: Ο Σοφαδίτης συγγραφέας – λαογράφος και ερευνητής Δημοτικής Παράδοσης κ. Νίκος Μπαζιάνας, ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, (κατάγεται από το Μουζάκι Καρδίτσας) και ο Βασίλης Σμάνης, εκπαιδευτικός και μουσικός με πολύχρονη παρουσία στο Δημοτικό Τραγούδι. Τέλος, τιμητική αναφορά θα γίνει στην παλαιά συντροφιά μουσικών της Οξυάς τα γνωστά «Μπλετσάκια», που σφράγισαν την κοινωνική ζωή του χωριού με την μουσική τους παρουσία.

Οι Σύλλογοι θα τραγουδήσουν αντιφωνικά και θα χορέψουν παλαιότατα δημοτικά τραγούδια, σχεδόν ξεχασμένα που ακούγονταν στις μεγάλες γιορτές, τα πανηγύρια και τους γάμους στα χωριά πολλές δεκαετίες πριν. Παράλληλα θα υπάρχει δημοτική ορχήστρα που στα ενδιάμεσα του προγράμματος των Συλλόγων θα παρουσιάσει τοπικά δημοτικά τραγούδια

Στόχος της Γιορτής είναι η διάσωση, ανάδειξη και προβολή του αυθεντικού Δημοτικού Τραγουδιού, είδος του λαϊκού μας πολιτισμού με ιστορικό βάθος, το οποίο για πολλούς λόγους τείνει να χαθεί. Έπειτα από την επιτυχημένη εμπειρία των προηγούμενων ετών, οι οργανωτές επιχειρούν την γεωγραφική διεύρυνση της εκδήλωσης, με στόχο τα προσεχή χρόνια να καταστεί πανελλαδικής εμβέλειας. Από τους αρχικούς στόχους των οργανωτών είναι αυτή να οργανώνεται κάθε χρόνο σε άλλο χωριό, συμβάλλοντας έτσι ανάδειξη του έργου των Συλλόγων. Η εκδήλωση έγινε πρώτη φορά στο Μορφοβούνι, ακολούθησε το Νεοχώρι, το Θραψίμι και φέτος πραγματοποιείται στην Οξυά Μουζακίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η συναυλία ηχογραφείται και ήδη συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 140 τραγούδια, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ηχογραφηθεί άλλη φορά. Πρόκειται για μουσικό υλικό που εμπλουτίζει κάθε χρόνο το «Αρχείο Δημοτικής Μουσικής» που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Τις εκδηλώσεις για το δημοτικό τραγούδι οργανώνει η Εταιρεία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης και ο Λαογραφικός Αρχαιολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», με την οικονομική στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Μουζακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger