Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

«Καταιγισμός» στο Ειρηνοδικείο Βόλου Σκοπελίτες αν έχετε προβλήματα με τράπεζες κάντε το ίδιο και εσείς


«Καταιγισμός» στο Ειρηνοδικείο Βόλου
Τις 105 έχουν φτάσει ήδη οι αιτήσεις δανειοληπτών στο Ειρηνοδικείο Βόλου, οι οποίοι επιδιώκουν μέσω της δικαστικής οδού –και ενώ έχει αποτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός- να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες ή και να απαλλαγούν από μέρος αυτών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Οι πρώτες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστήρια σχετικά με υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες χιλιάδων, θεωρώντας ότι μπορούν να απαλλαγούν από τη «θηλιά» των χρεών.
Από τα Ειρηνοδικεία του Βόλου και του Αλμυρού, ενώπιον των οποίων έχουν συζητηθεί οι πρώτες αιτήσεις, οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις που δέχεται το Ειρηνοδικείο Βόλου για παρόμοιες υποθέσεις αυξάνονται καθημερινά, λαμβάνοντας ημερομηνία συζήτησης από το δικαστήριο. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα πολλαπλασιαστούν από το Σεπτέμβριο με καταιγιστικούς ρυθμούς, με δεδομένο ότι οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου ξεπερνούν τους 500.
Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί ότι δεν έχουν τοποθετηθεί οι νέοι Ειρηνοδίκες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, προκειμένου να μη σωρευτούν οι υπό συζήτηση υποθέσεις στους λιγοστούς σε αριθμό δικαστές, γεγονός που θα δημιουργήσει καθυστέρηση για τους δανειολήπτες μέχρι η αίτησή τους να φτάσει στο ακροατήριο.
Τα Ειρηνοδικεία Βόλου και Αλμυρού πρόκειται σε λιγότερο από ένα μήνα να εκδώσουν τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με αίτηση δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου Κατσέλη.
Οι δύο δανειολήπτες, που άνοιξαν την «αυλαία» των υποθέσεων στα τοπικά Ειρηνοδικεία μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για να πληροφορηθούν την έκβαση της δίκης.
Στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού, η αίτηση συζητήθηκε στις 27 Μαϊου 2011. Την υπόθεση χειρίστηκε από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου η δικηγόρος Αντωνία Παλάσκα. Το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία διέταξε την αναστολή οποιασδήποτε εκτέλεσης που επισπεύδεται από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και κυρίως της κύριας κατοικίας του, της οποίας ζητήθηκε η εξαίρεση της από τη ρευστοποίηση, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί του σχεδίου διευθέτησης για ρύθμιση και απαλλαγή οφειλών του.
Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, η πρώτη αίτηση δανειολήπτριας συζητήθηκε στις 7 Ιουνίου 2011. Πρόκειται για εργαζόμενη με τετράμηνη σύμβαση σε εταιρία φροντίδας και κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ατόμων στο Βόλο, η οποία διαθέτει την ψιλή κυριότητα ενός διαμερίσματος.
Η δανειολήπτρια ζητά την υπαγωγή της στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περικοπή των απαιτήσεων των πιστωτών της κατά 80% και αποπληρωμή του υπολοίπου προς τους πιστωτές της.
Η υπερχρεωμένη δανειολήπτρια αιτείται να καταβάλει 240 μηνιαίες δόσεις με συνολική εναπομείνασα απαίτηση 43.754,17 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα χρέη της που σήμερα ανέρχονται σε 227.732,81 ευρώ. Η αίτηση κατατέθηκε από το Ινστιτούτο Καταναλωτών και την Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών, περιγράφοντας το οικονομικό αδιέξοδο της εργαζόμενης με τετράμηνη σύμβαση.
Απόφαση-σταθμό για τις χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών που έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό έχει χαρακτηριστεί η απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και δέχθηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του. Υποχρέωσε ταυτόχρονα τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ, από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ. Ο συνταξιούχος καλείται, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση να αποπληρώσει 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε 14 έτη.
Οι υπερχρεωμένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να επιτύχουν τη ρύθμιση, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου και ειδικότερα των ρυθμίσεων για εξώδικο συμβιβασμό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας (www.efpolis.gr).
Επιπλέον, στο Βόλο για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Καταναλωτή (Ανθ. Γαζή 164 – Γαμβέτα) κάθε Δευτέρα και Τρίτη και ώρες 8.15-12.00 και στο τηλέφωνο 15186 και 2421356943.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΜΗΝ ΑΦΉΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΕΤΣΙ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger