Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Λάρισας με εθελοντικές οργανώσεις για πυροπροστασία


Συνάντηση με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας είχε χθες το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών τους, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Π.Ε. Λάρισας, για την όσον το δυνατό καλύτερη πυροπροστασία, ενόψει της κρίσιμης θερινής περιόδου που ακολουθεί.
Η κ. Καραλαριώτου συνεχάρη τους εκπροσώπους των εθελοντών για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν και παράλληλα ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους ώστε να αποτραπούν φαινόμενα πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.
Παράλληλα, προσέφερε αναγνωριστικά γιλέκα με το έμβλημα της Πολιτικής Προστασίας (ώστε να είναι ορατά και αναγνωρισμένα τα άτομα που θα συμμετέχουν στις περιπολίες), σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το έργο των εθελοντών και να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.
«Η παροχή στήριξης οικονομικής και υλικής, καθιστά πιο εύκολη και αποτελεσματική τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», τόνισε η κ. Καραλαριώτου και συνεχάρη, στο πρόσωπο των εκπροσώπων τους, όλους τους ανθρώπους που με αλτρουϊσμό, ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία προσφέρουν στον συνάνθρωπο σε κρίσιμες ώρες, όποτε παραστεί ανάγκη.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η περίοδος που ακολουθεί είναι κρίσιμη όσον αφορά στην πυροπροστασία, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και ευνοούν στην ανάπτυξη πυρκαγιών και ζήτησε προς αυτή την κατεύθυνση τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων και τη μεγιστοποίηση των ενεργειών τους.
Η αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους σε Όλυμπο και Κίσσαβο, δεδομένου ότι ελοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιών και τόνισε ότι από την 1η Μαϊου έως και τις 31 Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται καμία φωτιά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου ενώ επίσης τόνισε ότι απαγορεύεται ρητά και η καύση σιτοκαλαμιών.
Ήδη πάντως έχουν συσταθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία οι περιπολίες, προς αποτροπή πυρκαγιών.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, παρέστησαν οι πρόεδροι της Αερολέσχης Λάρισας κ. Αχ. Κυριτσάκας, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας (Ε.Ο.Σ) κ. Αχ. Παπαχατζής, της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας κ. Παν. Λούγκος, του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας κ. Σωκρ. Μαραγκός και οι εκπρόσωποι του Σώματος Εθελοντών και Διασωστών του περιφ. Τμήματος του Ε.Ε.Σ. κ. Ξενοφών Λέτσιος και Θεμελής Νίκος.
Επίσης, παραβρέθηκε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας κ. Χ. Καραμπούζης.
Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες εθελοντικές οργανώσεις είναι ενταγμένες στο μητρώο των εθελοντικών οργανώσεων και υπάγονται στην Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Λάρισας .
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων ευχαρίστησαν την αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική συμβολή της στο έργο που επιτελούν και το οποίο τις περισσότερες φορές γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πρόταση για τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στο λιμάνι του Βόλου

Μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκτήσει πιστοποιητικό
Από τη χθεσινή επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού στον ΟΛΒΣύσκεψη χθες υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. ΑγοραστούΠρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ καταθέτει τις επόμενες ημέρες η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την τοποθέτηση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού συστήματος ασφαλείας ΙSPS, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε το λιμάνι να αποκτήσει πιστοποιητικό ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Βόλου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ξεκινά την διαδικασία τοποθέτησης του συστήματος αυτού.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού και τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Αργ. Κοπάνα, Ευθυμ. Ρετζιά και Ζήση Γρηγορίου, των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Π. Μπατζιάκα, Λεων. Ρίνη, Γ. Κίτσιο, Κ. Χαλέβα, Γ. Καλτσογιάννη και Δωροθέας Κολυνδρίνη, του προέδρου του ΟΛΒ κ. Ι. Πρίγκου και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Θεοδώρου.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, τόνισε ότι «για την καλή λειτουργία του λιμανιού που αποτελεί την «πόρτα» εισόδου της Θεσσαλίας και με στόχο την ανάπτυξή του, την αύξηση της κρουαζιέρας και αφίξεων φορτηγών πλοίων, χρειάζεται να δοθεί βάρος στην ασφάλειά του» και πρόσθεσε: «Διαβατήριο για όλα αυτά και κυρίως για την ασφάλεια του λιμανιού αποτελεί η τοποθέτηση του συστήματος ασφαλείας ISPS. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ανοίξει ένα μέτρο από το ΕΣΠΑ για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου αυτού». Ο περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη τοποθέτησης του συστήματος αυτού διότι μπορεί να γίνει κάποιος έλεγχος και να «πέσει» κάποιο πρόστιμο στο λιμάνι και αυτό να αποτελέσει αρνητική εξέλιξη στην ανάπτυξή του. Αυτή τη στιγμή όπως διευκρινίσθηκε στο λιμάνι του Βόλου υπάρχει τοποθετημένο ένα ισοδύναμο σύστημα ασφαλείας, όμως αυτό δεν δίνει το απαραίτητο πιστοποιητικό που χρειάζεται για την αναβάθμιση του λιμανιού. Για σήμερα έχει καθοριστεί συνάντηση στη Λάρισα με την επιτροπή διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για «ώριμο» έργο.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της διοίκησης του ΟΛΒ κ. Ι. Πρίγκος είπε ότι για την υλοποίηση του διεθνούς κώδικα ασφαλείας του λιμανιού χρειάζεται να προχωρήσει το θέμα της τοποθέτησης του συγκεκριμένου συστήματος ασφαλείας.
Ο κ. Πρίγκος πρόσθεσε ότι το έργο είναι «ώριμο», ο ΟΛΒ είναι έτοιμος να καταθέσει τις αντίστοιχες μελέτες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και η τοποθέτησή του αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και της διεθνούς αναγνώρισης του λιμανιού.

Για το ΕΣΠΑ

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας από την Περιφέρεια έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας και από τους οποίους ζητούνται προτάσεις για «ώριμα» έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχέδιο με συνοχή. Οι απαλλοτριώσεις, οι ανώριμες μελέτες και η μη δυνατότητα των εργοληπτών να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές, ενώ άλλο επιπλέον πρόβλημα είναι και ο περιορισμός των πληρωμών στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Από τα έργα που παίρνουν προτεραιότητα για ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι τα περιφερειακά ιατρεία σε Κανάλια και Σούρπη, για τα οποία σύντομα θα γίνει η προκήρυξή τους αφού υπάρχει και σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τα Σφαγεία Βόλου. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «ξεκίνησαν οι πληρωμές για τις μεταφορές των μαθητών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο κατά 100% και τις δομές Πρόνοιας για το 2010 κατά 75% για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ χρειάζεται να κατατεθούν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πληρωθούν».

Εκατοντάδες αιτήσεις για 14 θέσεις…


Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των δημοτών του Δήμου Ρήγα Φεραίου που υπέβαλαν αυτές τις ημέρες αίτηση για να προσληφθούν ως εποχιακό προσωπικό οκτάμηνης ή εξάμηνης διάρκειας.


Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε προχθές Δευτέρα, ενώ οι προσλήψεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου.


Οι προσφερόμενες θέσεις που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέρχονται στις δεκατέσσερις, ενώ σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, οι αιτήσεις και για τρεις ειδικότητες ξεπερνούν τις 120.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων υπάρχει για τις έντεκα θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπου δεν απαιτούνται κάποια προσόντα. Μάλιστα παίζει σημαντικό ρόλο και η εντοπιότητα.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, με το προσωπικό που θα προσληφθεί, θα καλυφθούν κενά εργαζομένων στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας.

Παρεμβάσεις
για πληρωμή
εργαζομένων
Συνάντηση με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα της μη πληρωμής τους, αφού η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

Και οι δύο πλευρές, τόνισαν την ανάγκη παρεμβάσεων προς τους αρμόδιους φορείς σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο ζήτημα.

Όσο για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης δεκαοκτάμηνης διάρκειας, η κ. Λαΐτσου επανέλαβε πως η πληρωμή τους γίνεται ανά τρεις μήνες περίπου και η χρηματοδότηση προέρχεται αποκλειστικά από το Κράτος.

Πύραυλοι ΝΙΚΗ και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα φέρουν την καταστροφή;

 
από ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τι τελικά συνδέει τον ελληνικό και κυπριακό λαό; Σίγουρα η εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων είναι ένα από αυτό. Η αντιμετώπιση των πολιτών, ένστολων ή όχι, ως Aναλώσιμων των πολεμικών εκστρατειών, των δανείων και της αστικής κερδοφορίας είναι σίγουρα μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Την ίδια μέρα που ο Κυπριακός λαός μετρά τους κομματιασμένους νεκρούς του και επιχειρεί να αντιμετωπίσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο τις απίστευτες καταστροφικές συνέπειες, μάχιμοι και έντιμοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι παρόμοιες βόμβες δολοφονικής κυβερνητικής αδιαφορίας βρίσκονται και στην Ελλάδα. Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ εντοπίζει απόρρητο έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας που κάνει λόγο για τους 140 απαρχαιωμένους αντιαεροπορικούς πύραυλους που έχουν αποσυρθεί εδώ και επτά χρόνια, βρίσκονται αποθηκευμένοι σε αποθήκες που δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη!!!
Πρόκειται για τους πυραύλους ΝΙΚΗ, οι οποίοι στις 31 Ιανουαρίου 2004 αποσύρθηκαν μετά από 40 χρόνια συμβολής στην αντιαεροπορική άμυνα. Οι πύραυλοι αυτοί αποθηκεύτηκαν πρόχειρα σε τέσσερις απλές αποθήκες μονάδων της ΠΑ, με την προοπτική ότι θα καταστρέφονταν άμεσα. Η πολεμική κεφαλή κάθε τέτοιου πυραύλου περιέχει καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 5.800 λιβρών! Επτά χρόνια μετά οι πύραυλοι παραμένουν αποθηκευμένοι σε: •Κατσιμίδι
•Κορωπί
•Σκύρο
•ΚρήτηΣ΄ ότι αφορά στο Κατσιμίδι και στο Κορωπί, οι αποθήκες στις οποίες έχουν στοιβαχτεί οι πύραυλοι, βρίσκονται σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν προκληθεί έκρηξη! Το σχετικό έγγραφο του ΓΕΑ προκαλεί ανησυχία και απαιτεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να πάρει μέτρα: “Τα συγκεκριμένα βλήματα είναι κατασκευασμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 60, δηλαδή ηλικίας άνω των 45 ετών. Λόγω της ιδιόμορφης σύστασης της γόμωσής τους -ειδικότερα της νιτρογλυκερίνης- δημιουργούνται προϋποθέσεις,σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, για την πιθανή ύπαρξη αστάθειας της συμπεριφοράς τους”! Σύμφωνα με αξιωματικό της ΠΑ“ακόμη και οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες ένας πιθανός καύσωνας για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες, αφού οι θερμοκρασίες μέσα σ΄ αυτές τις αποθήκες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς”! Στο έγγραφο αναφέρεται ότι “όλα τα βλήματα έχουν ήδη αφοπλιστεί δια της αφαίρεσης των εκρηκτικών μηχανισμών έναυσης”, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τίποτα! Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν καταστραφεί τόσα χρόνια. Το κόστος αυτής της απόπειρας εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό αστείο, αν συγκριθεί με τις μίζες των πολιτικών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από τους εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ένα ποσό που ισούται με το πρόστιμο του ΣΔΟΕ στη γερμανική εταιρεία πρώην ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έσβησε ο πρώην ΥΠΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος και που δεν συγκρίνεται με το 1,5 δις ευρώ για νέες παραγγελίες άχρηστων υποβρυχίων. Βεβαίως, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η συμπολίτευση του ΛΑΟΣ γρήγορα κινήθηκαν λασπολογώντας, αποπροσανατολίζοντας και χειραγωγώντας. Το μεν ΛΑΟΣ ψάχνει τους πράκτορες που τίναξαν την Κύπρο στον αέρα, «αδυνατώντας» να παραδεχτεί ότι οι υπεύθυνοι βρίσκονται στο Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο και στο Διοικητήριο της Εθνικής Φρουράς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια ανακάλυψαν τα οικονομικά συμφέροντα που ανακινούν το ζήτημα των ληγμένων πυραύλων ΝΙΚΗ και τα οποία επιδιώκουν να πάρουν τη δουλεία.Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μάθει να κρίνει όλους με το δικό του τρόπο Διαπλοκής και Διαφθοράς! Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν τα γεγονότα και οι εκθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας:
•Η ηγεσία της ΠΑ έχει απευθυνθεί εδώ και δύο χρόνια στη Νατοϊκή υπηρεσίαNAMSA που παίζει το ρόλο του προμηθευτικού και υποστηρικτικού οργανισμού σε θέματα συντήρησης οπλικών συστημάτων για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. •Η NAMSA ,κοστολόγησε την καταστροφή των 140 πυραύλων ΝΙΚΗ στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ.
•Έγινε προσπάθεια να αναλάβουν την καταστροφή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Καθώς οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΘΑ κινούνται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τα πράγματα η κυπριακή ηγεσία - θα πρέπει να θυμηθούμε τι δήλωνε στους Κύπριους πολίτες ο μέχρι χθες ΥΕΘΑ Κ.Παπακώστας, για τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα στη Ναυτική Βάση. “Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”, έλεγε και τα τραγικά αποτελέσματα τα είδαμε-αξίζει να ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια έμπειρου αξιωματικού. •”Σχετικά με τα χρόνια λειτουργίας του συστήματος όσο αυτό ήταν σε λειτουργία είχαμε τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις από το προσωπικό της ΠΑ και την NAMSA, καθώς και εκτέλεση βολών για πιστοποίηση στο πεδίο.
Πλέον δεν γίνεται καμμία και υπάρχει ορατός κίνδυνος λόγω του ότι τα εκρηκτικά αδρανοποιούνται με το χρόνο. Σημειώνεται ότι και το καύσιμο είναι σε στερεά κατάσταση και ελλοχεύει και για αυτό ο ίδιος κίνδυνος”.


Τελικά κυβέρνηση και ΥΠΕΘΑ τι περιμένουν; Να γίνει η έκρηξη; Και μετά τι θα κάνουν; ΕΔΕ; Για να χυθεί άπλετο φως και να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο; ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.comdiktiospartakos.blogspot.com/

Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς-Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό 12 οχημάτων του Ο.Τ.Ε

Πως ξεκινάει το φως από ένα άστρο και χύνεται μέσα στη μάυρη αιωνιότητα κι οδοιποράει αθάνατο? Το άστρο πεθαίνει, μα το φως ποτέ του, τέτοια κι η κραυγή της ελευτεριάς." (Ν. Καζαντζάκης)

Τώρα, τώρα που το έδαφος είναι γόνιμο για να ανθήσει ο καρπός του ολέθρου. Η όξυνση της επαναστατικής βίας ενάντια στους δυνάστες των ζωών μας πρέπει να τεθεί πρώτη πρoταιρεόητα στους σχεδιασμούς των επαναστατικών δυνάμεων. Στο χέρι μας είναι η προσπάθεια διαχείρισης των τωρινών συνθηκών και η στεγανοποίηση των βαλβίδων αποσυμπίεσες που σε συνδυασμό με την οκνηρία, τον φόβο της καταστολής και τον αυθαίρετο αφορισμό της βίας αναπαράγει την αδράνεια βουλιάζοντας σε ένα βούρκο μικροσυμφερόντων. Με αιχμή του δόρατος την επαναστατική συνείδηση,  συνεχής πόλεμος για την οικοδόμηση του αυτόνομου υπαρξιακού-αξιακού μας κώδικα και την καταστροφή των κυρίαρχων κοινωνικών σχέσεων και της εξουσίας που εισβάλει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

Το χρέος του αναρχικού/επαναστατικού κινήματος είναι τεράστιο στην παρούσα συνθήκη καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ριζοσπαστικοποιείται προς τα δύο άκρα. Το αναρχικό/επαναστατικό κίνημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί στο να γίνει κοινωνικά αρεστό και αποδεκτό από όλους καθώς είναι πλέον ηλίου φαεινότερων ότι θα έρθει αντιμέτωπο με την αδιαφορία τον ωχαδερφισμό και την παραίτηση. Ο κίνδυνος αυτής της αποτυχίας έγκειται στην μόλυνση του κινήματος από το παράσιτο της αδράνειας το οποίο και θα φτωχύνει το κίνημα σε όλες του τις εκφάνσεις.

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν πως είμαστε περικυκλωμένοι από αόρατους εχθρούς αλλά και εν’ δυνάμει συντρόφους. Η συνεχής εξέλιξη της πολύμορφης επαναστατικής δράσης ας γίνει το εργαλείο που θα ρίξει τις μάσκες . Όταν παραταχθούμε πίσω από τις διαχωριστικές γραμμές δεν θα υπάρχουν άλλες δικαιολογίες, η πυροδότηση της κοινωνικής πόλωσης ως ένας βασικός στόχος εντός των επαναστατικών στρατηγικών είναι αναγκαία.

Ας τεθεί λοιπόν σαν στόχος η ριζοσπαστικοποίηση του αναρχικού/επαναστατικού χώρου προς την στρατηγική του αντάρτικου πόλης. Ο αναρχικός πρέπει να οργανώνεται και να δρα και μακριά από τα μάτια και τα αυτιά των μπάτσων στο οξυδερκές σκοτάδι της συνομωσίας. Οφείλει να ξεκαθαριστεί ότι η προτροπή αυτή δεν γίνεται αυθαίρετα και φετιχιστικά αλλά με γνώμονα την προώθηση της πολύμορφης επαναστατικής δράσης και των στρατηγικών αγώνα.

Ως οπαδοί λοιπόν της πολύμορφης επαναστατικής δράσης θεωρούμε το πεδίο του δρόμου και πιο συγκεκριμένα αυτό των πορειών ένα πεδίο πάνω στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε, να εξελίξουμε και να διαχύσουμε την αντίληψη μας.
Οι πορείες αρχικά αποτελούν σημεία αντιπληροφόρησης, μοιράσματα κειμένων, τρικάκια, εγγραφή συνθημάτων και στένσιλ,  διακόπτουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και διαδίδουν τα μηνύματα πολέμου. Ταυτόχρονα οι πορείες λειτουργούν και ως πεδίο διάχυσης της επαναστατικής βίας. Της βίας που σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον δεν αντιπαρατίθεται στρατιωτικά με τους μηχανισμούς καταστολής ούτε μεταφέρει τη σύγκρουση στην ουτοπική σφαίρα της "τελικής μάχης". Η βία που ασκείται με πέτρες και μολότοφ από τις μειοψηφίες που αμφισβητούν έμπρακτα την εξουσία δημιουργούν το βίωμα της σύγκρουσης σε νέο κόσμο, ένα βίωμα το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετουσιωθεί στη συνέχεια σε επαναστατική συνείδηση. Η βία που ασκείται έχει ως στόχο να γίνει οικειοποιήσιμη από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μακριά από φετιχισμούς όμως του τύπου 'όποιος τα σπάει είναι δικός μας', το βίωμα της σύγκρουσης στο δρόμο ως πρώτο στάδιο συνειδητοποίησης του συμμετέχοντα είναι σημαντικό. Αντιστρέφοντας το κλισέ 'οι πορείες είναι για να νικάνε οι μπάτσοι' εμείς πιστεύουμε πως στις πορείες νικάει το βίωμα και η αλητεία.

Τονίζουμε λοιπόν πως δεν θα επιτεθούμε κάπου και κάποτε όταν οι ουρανοί βρέξουν συνείδηση και πλημυρίσει η γη επανάσταση. Θα επιλέξουμε την δράση τώρα και θα την αναγκάσουμε σε συνεχή επιθετική και ταυτόχρονα εξελικτική κίνηση στο χωροχρόνο. Θα προτιμήσουμε μία πιθανή αποστροφή της κοινωνίας από το να γίνουμε κομμάτι της μιζέριας και της αναβλητικότητας. Σαν επαναστάτες οφείλουμε δια του βήματος που προσφέρει η στοχευμένη επαναστατική δράση να διαχύσουμε την επαναστατική μας συνείδηση και της πρακτικές που την "συντροφεύουν" σε όλους όσους έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά για να δουν και να ακούσουν,  μακριά από υλικούς ευδαιμονισμούς, ψυχοαδιέξοδα, τηλεμαστούρες και υποτέλεια.

Συμφωνώντας αρχικά με την πρόταση της Ε.Ο Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς 1ης περιόδου αποφασίσαμε να προωθήσουμε και να στηρίξουμε έμπρακτα την συνέχιση της. Πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και χαοτική από ποτέ. Αντάρτικες μεθοδολογίες, υποδομές και τακτικές μάχης βρίσκονται είδη στο "εργαστήρι" της επαναστατικής εξέλιξης.
Και τώρα ένα ξεκάθαρο προσωπικό μήνυμα προς τα πουστράκια που είναι στην λίστα με τους "άμεσα ενδιαφερόμενους".<< Με την Συνομωσία δεν θα τελειώσετε έτσι εύκολα καριόλες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε όσο θα υπάρχουν αποφασισμένοι επαναστάτες έτοιμοι να σας συνθλίψουν τα κόκαλα.>>

Με μεγάλη μας χαρά χαιρετίζουμε το δίκτυο μαχητών από τις Επαναστατικές Ομάδες Διασποράς Τρόμου που αποφάσισε να εντάξει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην οργάνωση με τον βανδαλισμό τράπεζας και τους εμπρησμούς σε δημοτομπατσικά και στο αμάξι δημάρχου. Τους ανταποκρινόμαστε θερμά και τους απαντάμε, πάμε πάλι αυτή την φορά ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ.
Η 2η γενιά της Συνομωσίας είναι εδώ και εμείς παρόντες.
Ο Ναπολέοντας έλεγε ότι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να υποστεί ένα έθνος είναι εκείνο της μετατροπής του εδάφους του σε θέατρο πολέμου. Αυτόν ακριβώς τον μαινόμενο εμφύλιο επαναστατικό πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας είναι που πρέπει να οξύνουμε στα άκρα. Όξυνση με κάθε μας όπλο και όχι με προσευχές έτσι αντιπαρατιθέμαστε στον εχθρό. Από την πέτρα μέχρι το πιστόλι και από αφίσες μέχρι τις απαλλοτριώσεις τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η μηχανή εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του κράτους είναι σε full ισχύ. Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνουμε η άμμος στα γρανάζια της. Να είμαστε ένα μόνιμο κόστος στις αιχμαλωσίες επαναστατών με συνεχή πλήγματα στην κοινωνική ειρήνη και την δημόσια ζωή της χώρας.

Κάθε μέρα που περνά οι αντιφάσεις συγκρούονται, συνθέτονται, ωριμάζουν, μιλάνε. Οι επιθυμίες μας για ζωή που θα κυνηγά κάθε τι ελεύθερο εναντίων της ασχήμιας των εξουσιαστικών σχέσεων που υποτιμούν κάθε δημιουργική πτυχή μας, εναντίων της αντικειμενολαγνείας, ένα αποτέλεσμα των επίπλαστων καταναλωτικών ονείρων που προβάλλουν οι «διαφημιστές» του καπιταλισμού αλλά και της ανάγκης της νοσηρής πλειοψηφίας φίμωσης των συναισθηματικών κενών της.
Ο αρνητισμός πνίγεται στην παθητικότητα της οικουμένης ψάχνει διεξόδους, εκφράσεις, στόχους να ανθίσει, να εκπαιδευτεί, να επιτεθεί. Η σύνθεση-συλλογικοποιήση του στις αποσπασματικές εκδηλώσεις αντιδράσεις του συνόλου στην ζωή του χαρίζει δύναμη, ελεύθερες στιγμές, αυτοπραγμάτωση αλλά δεν επαρκούν. Οι παραστάσεις αυτές εκτονώνονται πριν καν αρχίσεις να εκφράζεσαι. Τελειώνουν πριν καν αρχίσεις να τις ζεις.

Η λαϊκή κυκλοθυμία, χωρίς να κάνει και κάποια ιδιαίτερη εμβάθυνση στα συναισθήματα που γεννιούνται από την χρόνια καταπίεση της, δίνει την θέση της μερικώς έμπρακτης, σπασμωδικής «αγανάκτησης» της στην ηλίαση των παραλιών. Η επαναστατική προοπτική απαιτεί συνέχεια, διάρκεια και οι λογικές της αναβολής για την «επόμενη σεζόν» δεν περιέχουν την υπόθεση μας.

Πιστοί λοιπόν στα επαναστατικά «κελεύσματα» αλλά και στους εαυτούς μας, πράττουμε το αυτονόητο: την συνέχιση του επαναστατικού πολέμου. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την ευθύνη για τον εμπρησμό 12 οχημάτων του Ο.Τ.Ε που βρίσκονταν σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Μαρούσι στη συμβολή των οδών Χατζηαντωνίου και Διονύσου.

                                                                       Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο
                                                                       Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς
                                                                       Πυρήνας Luciano Tortuga

Υ.Γ  Και αν μία λέξη είναι αυτή που πρέπει να ακουστεί ως τα πέρατα αυτού σάπιου κόσμου, δεν είναι άλλη από αυτή, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, και αν μία γροθιά πρέπει να σπάσει τα μούτρα της κοινωνικής σαπίλας, και αν ένα μαχαίρι πρέπει να μπιχτεί βαθειά στα σπλάχνα της. Η ώρα είναι τώρα. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Σκληρό, ανελέητο και ανατρεπτικό αγώνα. (Η ολοκληρωτική καταστροφή που αφήσαμε πίσω μας ενδεικτική των προθέσεων μας και ολόψυχα αφιερωμένη στον λύκο Θεόφιλο Μαυρόπουλο.)

Υ.Γ 2   Έναν βαθύ χαιρετισμό στα συντρόφια της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας-Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο. Μόνο με τον πόλεμο συμπορεύονται η ζωή και οι επιθυμίες μας. Καλή δύναμη Luciano!
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1319326

ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Οι τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις
βουλευτικές αποζημιώσεις, με επιλεκτικές αναφορές σε επί μέρους ζητήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με ένα δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο, για να συγκαλύψουν την συναίνεση τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που σφαγιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει...
καταθέσει στην Βουλή:
- Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και οι βουλευτές να
συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν πριν την εκλογή
τους ασφαλισμένοι, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους
άλλους εργαζόμενους.
- Δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και
κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές.
2. Επανειλημμένα επίσης το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις για να
μπορεί να γίνει έστω και στοιχειώδης έλεγχος του «πόθεν έσχες»:
- Να μετατραπούν υποχρεωτικά σε ονομαστικές οι ανώνυμες
μετοχές των εταιριών και οι διάφοροι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα
χρηματοοικονομικά προϊόντα που επίσης είναι ανώνυμα. Σε διαφορετική
περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι κανένας ουσιαστικός
έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει.
- Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.
- Να καταργηθούν το φορολογικό, το τραπεζικό, το εμπορικό
και το επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος των
επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.
Ακόμα όμως και τα ελάχιστα αυτά μέτρα που χρόνια τώρα προτείνει
το ΚΚΕ σκοντάφτουν στην πεισματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και
όσων υποκριτικά σήμερα σηκώνουν την ρομφαία της κάθαρσης.
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/07/blog-post_8494.html

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ SKOPELOSNEWS ΔΕΙΤΕ ΤΟ ALKIONI ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

Video: Η Νάντια Μπουλέ έχει κυτταρίτιδα

Video: Η Νάντια Μπουλέ έχει κυτταρίτιδα
Ναι, ναι... και η Νάντια Μπουλέ έχει κυτταρίτιδα! Η παρουσιάστρια σήμερα το πρωί εξέφρασε το παράπονο της για την κυτταρίτιδα και που η ίδια έχει... Δείτε τι είπε!     

Ποια επώνυμη χάρισε upskirt θέαμα στους θαυμαστές της ;ΛΕΥΚΟ ΚΙΛΟΤΆΚΙ

Ποια επώνυμη χάρισε upskirt θέαμα στους θαυμαστές της;
Σε party γνωστού club έδωσε το «παρών» η συγκεκριμένη star και τράβηξε τα βλέμματα με την εκρηκτική της εμφάνιση, αλλά και το upskirt ατύχημά της! Η sexy Κατερίνα Στικούδη ήταν η «απρόσεκτη» της χθεσινής βραδιάς, αφού δεν πρόσεξε τις πόζες της και χάρισε... αποκαλυπτήρια για το φακό των παπαράτσι!
 

Παρέμβαση στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στην Καβάλα στις 12/7/2011 ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΣΑΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΟΛΟΙ ....


Στις 12/7/2011 γύρω στις 11 το πρωί ομάδα πολιτών γύρω στα 30 άτομα συγκεντρώθηκε έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στην πόλη της Καβάλας και αφού μοίρασε το κείμενο που ακολουθεί, συνομίλησε με τους εργαζομένους και το Διευθυντή. Παράλληλα τοιχοκολλήθηκαν εντός του κτιρίου το κείμενο και ορισμένα τρικάκια που έγραφαν "Δεν κατεβάζουμε το διακόπτη σε εργαζόμενους και άνεργους που δεν έχουν να πληρώσουν", "Όχι στο ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου της χώρας", "Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ", "Αλληλεγγύη, Ισότητα, Ελευθερία", "Άμεση Δημοκρατία Παντού", "Αλληλεγγύη στους ανέργους - Αύριο θα είμαστε όλοι", "Η ΔΕΗ και όλες οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους", "Τα κέρδη στους εργαζομένους και όχι στους μάνατζερ και στα αφεντικά". Η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των εργαζομένων ήταν θετική. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή...

[ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ] από takethesquarekavala.squat.gr

ΚΑΛΟΥΜΕ τους πολίτες να εφαρμόσουν το μέσο της ΑΥΤΟ-ΜΕΙΩΣΗΣ απέναντι στην ακρίβεια που έχουν και θα έχουν σύντομα ακόμη περισσότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. ΑΥΤΟ-ΜΕΙΩΣΗ σημαίνει να μην καταβάλλεται όλο το ποσό του λογαριασμού, ιδιαίτερα όταν κάποια από τα πάγια είναι νταβατζιλίκια (ΕΡΤ κτλ) και οι κιλοβατώρες είναι ακριβές. Αν το μέσο της αυτο-μείωσης γενικευτεί κανείς δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι στο κίνημα που θα αναπτυχθεί (παράδειγμα Ιταλίας).

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζομένους της ΔΕΗ, οι οποίοι πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως επακόλουθο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που συμπεριλαμβάνει το ξεπούλημα της ΔΕΗ να συμπαραταχθούν με τις λαϊκές–κοινωνικές ανάγκες. ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΌ-ΜΕΙΩΣΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. Άλλωστε η ΔΕΗ πότε κατέβασε το διακόπτη στα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, τις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ και τους Δημόσιους Οργανισμούς που της χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ; Ως διαμαρτυρία να κατεβάζουν τον διακόπτη στον κοινό ταξικό εχθρό (πολιτικοί, μεγαλο-επιχειρηματίες, αστυνομικά τμήματα, δικαστικά μέγαρα, διοικητήρια κτλ). Η αλληλεγγύη την οποία θα ζητήσουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ όταν η κυβέρνηση θα την ξεπουλάει, είναι λέξη που αποτελείται από δύο συνθετικά: Αλλήλοις και εγγύηση. Εσείς εγγυάστε για εμάς, την κοινωνία και εμείς εγγυόμαστε – συμπαραστεκόμαστε σε εσάς.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ έμπρακτα στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και της ΔΕΗ. Σε μια γνήσια αμεσοδημοκρατική κοινωνία όλες οι υποδομές και οι παραγωγικές μονάδες έχουν ως στόχο τη δημιουργία κοινωνικού πλούτου για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. ΤΟ ΡΕΎΜΑ, ΤΟ ΝΕΡΟ, Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Η ΣΤΕΓΑΣΗ, Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Κανένας δε νομιμοποιείται να τα στερεί ή να τα εμπορεύεται. Οι ιδιωτικές επενδύσεις επιδιώκουν απλώς τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τα αφεντικά-επενδυτές. Ειδικά το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό αγαθό επιβίωσης χωρίς το οποίο τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα ανήκει σε ιδιώτες που θα αυξήσουν τα κέρδη τους μέσα από την αύξηση των τιμολογίων και τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και οι καταναλωτές και η κοινωνία ολόκληρη θα κληθούμε να πληρώσουμε το μάρμαρο.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η συλλογικοποίηση της αντίστασής μας και η κοινωνική ανυπακοή είναι η μόνη διέξοδος. Αν συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό που μας προετοιμάζει ένα μέλλον φτώχειας και πολιτισμικής εξαθλίωσης.

Οι δράσεις και η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να πλαισιώσει όλο το φάσμα της κοινωνίας και της καθημερινότητάς μας. Πέρα από ένα μέσο αγώνα είναι και θεμέλιο για μία ανθρώπινη κοινωνία αξιοπρέπειας, ισότητας και ελευθερίας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1319236

Γιατροί: ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ «Οδηγείτε τους Βολιώτες στην πλατεία»!

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο

Επιστολή για την κατάσταση που επικρατεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με την οποία αναφέρει ότι η κατάσταση στο θεραπευτικό ίδρυμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και τονίζει ότι «Οδηγείτε και τον Βολιώτη ασθενή στην πλατεία. Εμείς οφείλουμε από το λειτούργημα μας να τον θεραπεύσουμε πρώτα. Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα στην κοινωνία μας. Όντας υγιής ας αγανακτήσει αν θέλει».


Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας «με προβληματισμό ακούσαμε πρόσφατα ότι το νοσοκομείο έπιασε τους οικονομικούς του στόχους, και ότι είναι το πρώτο πανελλήνια στην οικονομία.

Περιορίζοντας τις χημειοθεραπείες, γιατί τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά, άσχετα αν μετακυλύεις τα έξοδα στα όμορα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία με τις άσκοπες μετακινήσεις και στους ίδιους τους ασθενείς, ναι πραγματικά κάνεις οικονομία.


Πράγματι κάνεις οικονομία αν περιορίζεις ακόμη και το ψωμί στους εφημερεύοντες, αν το φαγητό που προσφέρεται στους ασθενείς είναι επιεικώς άθλιο, αν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι γεννόσημα της μιας βραδιάς, αρκεί να είναι τα φθηνότερα, αν δεν πληρώνεις τις εφημερίες στους ηρωικούς πλέον γιατρούς του ΕΣΥ, που με τις μειώσεις των μισθών τους αδυνατούν να καλύψουν συμβατικές τους ανάγκες, κάνεις οικονομία».


Σύμφωνα με τους γιατρούς, στο νοσοκομείο Βόλου, οι ανάγκες είναι τεράστιες και στην εξαθλιωμένη παλιά πτέρυγα, λειτουργούν τμήματα με τον ηρωισμό κάποιων κακοπληρωμένων γιατρών και λίγου και εξαντλημένου παραϊατρικού προσωπικού, όπως η Β’ παθολογική, η ψυχιατρική, το τμήμα χημειοθεραπειών και μεσογειακής αναιμίας και η παραλαβή επειγόντων περιστατικών.

«Χωρίς υλικά η Ορθοπεδική»
Ακόμη οι γιατροί αναφέρονται στις προθέσεις του υπουργείου που είναι η μείωση των κλινών σε 330, ενώ προβλέπονται από το οργανόγραμμα σε 470 και η ενοικίαση του 20% των κλινών στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. «Συνεχίζετε να μιλάτε για υπολειτουργία τμημάτων, χωρίς να υπολογίζετε ότι στους γιατρούς δεν δίνετε υλικά να κάνουν την δουλειά τους (στοιχεία από την ορθοπεδική κλινική έχουμε στην διάθεση σας).

Μιλάτε για μείωση προσωπικού, ειδικά στο νοσοκομείο μας οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν ρεπό χρόνων και όλα τα τμήματα δουλεύουν με πολύ μειωμένο προσωπικό μια και τα τελευταία χρόνια όλες οι προσλήψεις ήταν με συμβασιούχους που δεν υπάρχουν πια», αναφέρει η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου προς τον υπουργό.

ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΧ ΑΔΕΡΦΕ ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ  ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Ποια παρουσιάστρια ομολογεί ότι έχει απατήσει και απατηθεί από το σύντροφό της;

Μία "συνέντευξη-ποταμός" της παρουσιάστριας στο "Life Style": «Ναι, με έχουν απατήσει. Κι εγώ έχω απατήσει. Το γεγονός ότι έγινε πριν πω το αντίο στη σχέση ήταν λάθος μου» λέει με ειλικρίνεια η λαμπερή TV persona...
H Τατιάνα Στεφανίδου απαντά και στην ερώτηση πώς θα αντιδρούσε αν μάθαινε ότι την απατούσε ο Νίκος Ευαγγελάτος: «Δεν θα ήθελα να το συζητήσω ούτε να το σκεφτώ. Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί πιστεύω ότι αν το γευτείς αυτό, είναι τόσο μεγάλος ο πόνος που δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσεις. Θυμάμαι όταν είχα κάνει τον ορό της αλήθειας στο "Αξίζεις να το δεις", είχα απαντήσει ότι θα του συγχωρούσα την απιστία. Ήταν μία από τις απαντήσεις που είχαν βγει λάθος».
Όσο για το εάν έχει θυμώσει τόσο ώστε να φύγει από το σπίτι της, έστω και για κάποιες ώρες, η Τατιάνα Στεφανίδου είναι κάθετη: «Ποτέ. Το "ανοίγω την πόρτα και φεύγω από το σπίτι" δεν το έκανα ποτέ. Μία φορά ο Νίκος στην αρχή της σχέσης μας, έφυγε και πήγε για δύο ώρες μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Έκτοτε δεν το ξαναέκανε ούτε εκείνος».
http://www.markos.tv/poia-paroysiastria-omologei-oti-exei-apatisei-kai-apatithei-apo-syntrofo-tis 

ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΑΣΉΜΑΝΤΗ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ


ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΌ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΡΙΞΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΕΞΉΓΗΣΗ ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΑΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΕ ΚΑΦΕ
ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ ΗΡΕΜΙΑ

Χρεοκοπία με ενέχυρo δημόσια περιουσία και "χρώμα" δικτατορίας!Τους όρους της ελληνικής χρεοκοπίας συζητούν αυτή την στιγμή οι ηγέτες της ευρωζώνης με την ελληνική κυβέρνηση να παραδέχεται πλέον δημοσίως ότι έρχεται ελεγχόμενη πτώχευση.  Πριν λίγες ώρες ο  υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια δραματική συνέντευξή του, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει  «επιλεκτικά» προκαλώντας θύελλα καθώς είναι η πρώτη φορά που μέλος της κυβέρνησης θέτει δημοσίως το ζήτημα. "Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας άφωνους του συνομιλητές του.
Είπε και κάτι άλλο στη συνέντευξή του πολύ βασικό που και αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω της βόμβας της χρεοκοπίας: Μίλησε για «διοικητικές  πράξεις» σε ότι αφορά την συλλογή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, περιστολή δαπανών, απολύσεις κλπ. Καμία αντίρρηση. Η χώρα όμως έχει δυσάρεστη εμπειρία από τις «διοικητικές πράξεις» του 1967-1974. Για όσους το αγνοούν οι διοικητικές πράξεις ήταν ο συνήθης τρόπος άσκησης εξουσίας της δικτατορίας. Η άλλη περίπτωση είναι ο πόλεμος, όπου οι διοικητικές πράξεις είναι απαραίτητες.
Ποιος θα λογοδοτήσει για τις διοικητικές πράξεις εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας;  Ποιος θα τις κρίνει; Θα περάσει νόμο ο υπουργός που θα καθαρίζει όλα τα εγκλήματα που πρόκειται  να συμβούν;  Βαριά πράγματα, βαριές καταστάσεις.
Και με ποια δικαιολογία όταν θα έχει επέλθει η πτώχευση; Άλλωστε το Μνημόνιο δεν το επέβαλαν με την απειλή της χρεοκοπίας; Το Μεσοπρόθεσμο με τον ίδιο τρόπο δεν το επέβαλαν; Πρώτα πούλησαν την χώρα για να μην πτωχεύσει και μετά την πτώχευσαν; Αυτό θεωρείται επιτυχημένη πολιτική;
Ακόμα και το κορυφαίο ιστορικό γεγονός  της αποδοχής, με σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι πλέον η Ελλάδα αποδέχεται τις  εμπράγματες εγγυήσεις (π.χ. θα βάλουν την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο φυσικού αερίου της κρατικές μετοχές σε τράπεζες ως ενέχυρο για να πάρουν το νέο δάνειο) ενώ αυτό είναι ίσως ακόμα πιο σοβαρό και από αυτή την «επιλεκτική χρεοκοπία», πέρασε σε δεύτερο πλάνο.
Δηλώσεις σε αυτό το μήκος κύματος έγιναν το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του αμερικανικού δικτύου CNBC κατά την οποία “οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν για πρώτη φορά πως κάποιου είδους χρεοκοπία απαιτείται για την Ελλάδα, προκειμένου να περικοπεί το χρέος της Αθήνας και να μην υπάρξει μετάδοση στην Ιταλία και την Ισπανία”!
Δηλαδή το CNBC μιλάει και για «κούρεμα» του χρέους που εδώ που τα λέμε είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση για να μπορέσει κάποτε να ανακάμψει η χώρα.
Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο και τεράστιο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση της χώρας.
Η πολιτική που ακολούθησε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα στο ζήτημα του χρέους και η διαχείριση του προβλήματος κυμαίνεται μεταξύ της εθνικής προδοσίας και της συμπεριφοράς μεσίτη. Το ότι κλήθηκε την τελευταία στιγμή ο Ε.Βενιζέλος για να σηκώσει το βάρος της χρεοκοπίας της χώρας, μόνο συμπάθεια μπορεί να προκαλέσει για τον πολιτικό ο οποίος φαίνεται ότι υπερεκτίμησε αυτό που μπορούσε να προσφέρει.
Σε ότι αφορά το πρακτικό μέρος. Δηλαδή το τι θα συμβεί μετά την, κατά Βενιζέλο, «επιλεκτική χρεοκοπία». Κατ’αρχήν αυτό που μόνο ένας Βενιζέλος θα μπορούσε να το πει «απαλά», δηλαδή το ότι η χώρα πτωχεύει, είναι «καραμπινάτη» πτώχευση και όχι απλά μια «αξιολόγηση τριών οίκων». Οι «τρεις οίκοι» απλά θα τυπώσουν το «κηδειόχαρτο». Τα άλλα θα τα αναλάβουν οι αγορές. 
Ήτοι: Κανείς δεν πρόκειται να μας δανείσει από τις αγορές μέχρι … κανείς δεν ξέρει πότε. Η Ελλάδα θα μπει στη «γυάλα» της ΕΚΤ, η οποία ελπίζεται ότι θα συνεχίσει να εγγυάται τα χρεοκοπημένα ομόλογα ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης μέχρι …. μέχρι να ξεφορτώσουν οι τράπεζές τους και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, οπότε … έχετε γεια βρυσούλες…
Το defencenet.gr εδώ και 18 μήνες ήταν ίσως το μόνο Μέσο που όχι απλώς είχε προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά και διατύπωνε ευθέως την άποψή του ότι η υπόθεση «ελληνική πτώχευση» ήταν στημένη 100% και δεν υπήρχε περιθώριο να εξέλθουμε από εκεί που μας είχε ρίξει μία πολιτική που δεν αντέχει σε κριτική πρωτοετούς φοιτητή του οικονομικού Πανεπιστημίου.
Τα όσα είπε ο υπουργός σήμερα απλά επιβεβαιώνουν «τα τρία κακά της μοίρας μας»:
-Χρεοκοπία, έστω επιλεκτική
-Ενεχυριασμός των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για να πάρουμε και άλλα δάνεια προκειμένου να εξοφληθούν οι άπληστες ξένες τράπεζες
-Έκδοση διοικητικών αποφάσεων όπου με το απλό και πρακτικό «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μια κυβέρνηση του 25% μπορεί με μια υπογραφή να πουλήσει τον δημόσιο πλούτο
.
Σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών για τον Σεπτέμβριο, που ανέδειξε χθες το defencenet.gr ο  Ε.Βενιζέλος το επιβεβαίωσε και αυτό, εμμέσως πλην σαφώς:  "Η θέση μου στο Eurogroup, ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση".
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ξέχασε να πει…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Α ΡΕ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΟΥ ΠΩΣ ΤΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΝΑ ΓΙΑ «Προμήθεια τροφής ημιόνου 1.965,93


Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙ ΟΥΣ Μ.Μ. ΠΟΣΟΤΗΤΑ/ΤΙΜΗ
ΜΟΝΑΔ ΟΣ/Μ.Μ.
ΔΑΠΑΝΗ
1. ΒΡΩΜΗ ΚΙΛΟ 2000ΚΙΛΑ*0,48€/ΚΙΛΟ . 960,00
2. ΧΟΡΤΑΡΙ ‘’ 1850ΚΙΛΑ*0,456€/ΚΙΛΟ 843,60
ΣΥΝΟΛΟ 1.803,60
ΦΠΑ 9% 162,33
ΔΑΠΑΝΗ 1.965,93

Νέος καύσωνας από Παρασκευή

Ανάσα δροσιάς από σήμερα εώς και την Πέμπτη. Τι προέβλεψε για το Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Πολυ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο.

Η μικρή υποχώρηση του υδραργύρου σήμερα, αύριο και μεθάυριο θα είναι προσωρινή καθώς από την Παρασκευή έρχεται νέο κύμα ζέστης.
Πιο αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ
Αίθριος θα είναι ο ουρανός. Όμως το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και κυρίως στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία και Θράκη περιμένουμε βροχές και μπόρες κυρίως στα βουνά, όπως και αργότερα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι στη στεριά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο θα διατηρηθεί το μελτεμάκι μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στις νοτιότερες περιοχές δε θα έχουν τόση αίσθηση της πτώσης της θερμοκρασίας.

ΠΕΜΠΤΗ
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά πάλι θα συννεφιάσει οπότε υπάρχει πιθανότητα στα βουνά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας να έχουμε πρόσκαιρες μπόρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το μελτέμι αρχίζει και εξασθενεί θα φτάσει τα 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ
Περιμένουμε σταδιακή άνοδο του υδραργύρου που θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς και την Κυριακή ενδεχομένως τους 39 βαθμούς κελσίου ακόμη και στην Αθήνα.

ΑΤΤΙΚΗ
Αίθριος ο καιρός σήμερα, αύριο και την Πέμπτη. Η θερμοκρασία γύρω στους 36 βαθμούς κελσίου.
Την Παρασκευή θα φτάσει τους 37 βαθμούς και έπεται συνέχεια καθώς το Σάββατο και την Κυριακή θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Ακούστε τι προέβλεψε για το Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός:
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.gscp.gr) για αύριο Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Ικαρίας, Σάμου και Χίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΟ WEATHER CENTER ΤΟΥ NEWSIT

Εισήγηση στη σύσκεψη για τα ΒΑΕ


ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (ΒΑΕ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΗ 2011
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουμε ασχοληθεί με τα ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση (Κ.Α) άπειρες φορές.
Έχουμε μελετήσει και τοποθετηθεί για τις κατά καιρούς παρεμβάσεις διαδοχικά των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Με αδιάψευστα στοιχεία αποκαλύψαμε τις αιτίες της οικονομικής κατάστασης των ταμείων και τον τρόπο αξιοποίησής της για να απαλλάξουν τους εργοδότες από την υποχρέωση να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους, το κράτος από την όποια χρηματοδότηση, για να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης, για να εμπορευματοποιήσουν την ιατρική, νοσοκομειακή, φαρμακευτική περίθαλψη, να ανοίξουν απέραντη αγορά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να καταληστεύουν τους εργαζόμενους.
Συνάδελφοι,
Η καπιταλιστική μηχανή κονιορτοποίησης της Κ.Α και των άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων δε σταμάτησε να δουλεύει, ούτε στην περίοδο της ανάπτυξης, ούτε στην περίοδο της κρίσης. Κάθε φορά την αξιοποιούν με διαφορετικό τρόπο. Τη μια για να ανέβει η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα, την άλλη για να ξεπεραστεί η κρίση του συστήματος. Δύο πράγματα είναι σίγουρα:
1.    Το καύσιμο κάθε φορά είναι το ίδιο, δηλ. οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.
2.    Στη μηχανή αλλάζει ο μηχανοδηγός, αλλά δεν παύει να κινείται στις ράγες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Η Κ.Α αποτέλεσε και αποτελεί πεδίο σκληρής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. Το κεφάλαιο, οι εργοδότες, την ασφάλιση των εργαζομένων την θεωρούν κόστος, κατά συνέπεια βαρίδι για την αύξηση των κερδών τους και με την έννοια αυτή θέλουν να απαλλαχτούν. Από την άλλη, η κυβέρνηση αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση και την κατάσταση που οδήγησε τα ταμεία για να απαλλάξει το κράτος έστω και από την ελάχιστη χρηματοδότηση της Κ.Α.
Με αυτή την έννοια, η επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ δεν είναι καινούργια, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του κεφαλαίου, της ΕΕ, που με ευλάβεια υλοποιεί το πολιτικό τους προσωπικό, καταρχήν τα κόμματα της εξουσίας, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα στηρίγματά τους, ΛΑΟΣ, κόμμα της Ντόρας και άλλοι πρόθυμοι.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Η κατάργηση των ΒΑΕ θα φέρει σοβαρές και αρνητικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον.
Στα ΒΑΕ έχουν ενταχθεί 537 επαγγέλματα (156 εργασίες και 381 ειδικότητες) συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελμάτων που έχουν πάψει να υφίστανται. Οι καλυπτόμενοι απασχολούμενοι περιλαμβάνονται στο άρθρο 104 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ. Σε απόλυτο αριθμό, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ (Ιούνιος 2010) στην κατηγορία των ΒΑΕ εντάσσονται περίπου 540.000 εργαζόμενοι. Η πάλη της εργατικής τάξης για τη διαφύλαξη αυτής της κατάστασης είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, χώρους και ειδικότητες.
Σύμφωνα με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» ο θεσμός των ΒΑΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Με βάση λοιπόν και τις προβλέψεις του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 πρόκειται να καταρτιστεί «νέος πίνακας» ΒΑΕ με αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων.
Αυτό θα σημάνει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης 5-7 χρόνια και νέα μείωση συντάξεων. Παράλληλα, θα μειωθούν και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που σε συνδυασμό με την ανεργία θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα απειλεί συνολικά συντάξεις και παροχές.
Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στα όρια ηλικίας, αφού μέρος των ασφαλισμένων που θα εξακολουθούν λόγω παλαιότητας να παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ θα απολύονται για να αντικατασταθούν από εργαζόμενους του ίδιου κλάδου και ειδικότητας που έχουν εξαιρεθεί για να γλιτώσουν οι εργοδότες το επασφάλιστρο των ΒΑΕ, το 10% του ανθυγιεινού επιδόματος και για να τους αμείβουν με το μισθό των 500 ευρώ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Τα ΒΑΕ καθιερώθηκαν με τον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ 1846/51 και άρχισε η εφαρμογή τους το 1964.
Η ένταξη κλάδων και επαγγελμάτων στα ΒΑΕ αποτέλεσε σοβαρό πεδίο διαχρονικά σύγκρουσης των εργαζομένων με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1960 στη μεγάλη απεργία των οικοδόμων ένα από τα αιτήματα ήταν και η ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ. Το τελευταίο επάγγελμα του κλάδου που μπήκε στα ΒΑΕ ήταν του σιδερά.
Ακόμα είναι χαρακτηριστικό ότι στα ΒΑΕ στις αρχές της δεκαετίας του 80 μπήκαν ορισμένα επαγγέλματα, όχι κλάδοι παρά του ότι οι παράγοντες πρόωρης φθοράς της υγείας των εργαζομένων είναι ίδιες, όπως για παράδειγμα στους ξυλουργούς, το μέταλλο κλπ.
Τα ΒΑΕ έχουν μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου από το 1990. Οι προσπάθειες κωδικοποιούνται στις εκθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκπονηθεί για το θέμα.
Η πρώτη γνωμοδοτική επιτροπή κρίσης ΒΑΕ που συστήθηκε με το νόμο 1902/90, ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί η χώρα δε διαθέτει τα επιστημονικά δεδομένα (κατάλληλες μελέτες και υποδομές κ.ά.) για να γίνει αποχαρακτηρισμός.
Το 1997, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής Σπράος, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, με έκθεσή του ζήτησε την κατάργηση των ΒΑΕ.
Το 2002, η εισηγητική έκθεση του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02, όπου έφερε ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρέππας αναφέρει ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (!) επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ΒΑΕ».
Το 2008 με το πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη» η επίθεση στα ΒΑΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ πήρε νέα χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο πόρισμα οδηγούσε εκ των πραγμάτων εκτός του θεσμού των ΒΑΕ πάνω από το 70% των σημερινών δικαιούχων. Πέρα από την προσπάθεια εξαίρεσης κάποιων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, στο στόχαστρο μπήκε συνολικά ο χαρακτήρας του θεσμού με την προσπάθεια αλλοίωσής του. Αυτό έγινε με τη διαβάθμιση σε μια κλίμακα βαρύτητας από το 1 έως το 4 των επαγγελμάτων που θα παρέμεναν στα ΒΑΕ, χωρίς να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο αυτή η διαβάθμιση θα αντιστοιχούσε στο δικαίωμα μειωμένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χρόνου εργασίας.
Από την άλλη, η «Επιτροπή Λινού», παρόλο που δε διέθετε επίσης τεκμηριωμένα στοιχεία, με το πόρισμά της το 2009 ενέταξε 5 κατηγορίες επαγγελμάτων στα ΒΑΕ από τα 100 αιτήματα που υπήρχαν, επικαλούμενη έλλειψη χρόνου για ουσιαστική μελέτη.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συγκρότησε με υπουργική απόφαση την προβλεπόμενη από το Ν. 3790/2009 «Διαρκή Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση μέσα σε τρεις μήνες για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα ΒΑΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Με διαδικασίες «εξπρές» και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αφού δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και τα απαραίτητα στοιχεία που να επιτρέπουν μια ουσιαστική αξιολόγηση της επικινδυνότητας σε εργασιακούς χώρους και κλάδους, η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη την κατάργηση ουσιαστικά του θεσμού, επενδύοντας ταυτόχρονα στην προσδοκία των εργαζομένων ορισμένων χώρων για να συμπεριληφθούν στο νέο κατάλογο.
Η σημερινή επίθεση της κυβέρνησης θα αξιοποιήσει τα πολιτικά πορίσματα των προηγούμενων επιτροπών και ιδιαίτερα τα πορίσματα «Μπεχράκη» και «Λινού». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Κρίσεως ΒΑΕ (4/5/2011): «δεν ξεκινάμε σήμερα από μηδενική βάση, υπάρχουν τα πορίσματα από προηγούμενες επιτροπές, τα οποία χωρίς να μας δεσμεύουν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε».
Σήμερα, βρισκόμαστε στην εξέλιξη αυτής της διαδικασίας. Η επιτροπή, που έστησε η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση. Η κυβέρνηση όμως αξιοποιώντας αυτή τη διαδικασία έστησε νέα επιτροπή που θα αποφανθεί για το μακέλεμα των εργαζομένων.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει σοβαρότατες ευθύνες γιατί με τη συμμετοχή της στους διαλόγους έχει συνεισφέρει στη νομοθέτηση της κατάργησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το γεγονός ότι η επιτροπή για τα ΒΑΕ δεν κατέληξε σε πρόταση δεν είναι η «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους. Νομιμοποίησαν την επιτροπή, αποδέχτηκαν τη συζήτηση για την αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ, επιβεβαίωσαν την δημοκρατοφάνεια της κυβέρνησης για να πετσοκόψει τους εργαζόμενους, έχουν προ πολλού συμφωνήσει με το νόμο Ρέππα που έδωσε συνέχεια και νομιμοποίησε νομοθετικά τη δημιουργία επιτροπής επανάκρισης των ΒΑΕ.
ΤΑ ΒΑΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ Η Ε.Τ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΗΣ
Η αναγνώριση κάποιων επαγγελμάτων ως βαρέα άνοιξε δρόμους για να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι την ένταξη σειρά κλάδων και επαγγελμάτων στα ΒΑΕ, τη διεκδίκηση και κατάκτηση πρόσθετων δικαιωμάτων είτε μέσω ΣΣΕ, είτε με νόμους. Για παράδειγμα, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, μείωση ωρών εργασίας, πρόσθετες μέρες άδειας, επιδόματα ύψους, βάθους, κατάλληλα προσωπικά είδη προστασίας και βεβαίως η μείωση κατά 5 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης. Η σημαντική αυτή κατάκτηση της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε ολοκληρωμένη είναι, ούτε από μόνη της μπορεί να εξασφαλίσει την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, είτε είναι στα ΒΑΕ, είτε όχι. Και αυτό γιατί:
  1. Τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια την πληρώνουν οι εργαζόμενοι με το πρόσθετο ασφάλιστρο επί των αποδοχών τους με 0,75 ο εργοδότης και 1,25 ο εργαζόμενος. Βέβαια, δεν μας διαφεύγει ότι το σύνολο των εισφορών δεν είναι λεφτά από τη δούλεψη του εργοδότη, αλλά κλεμμένη υπεραξία από τον εργαζόμενο.
  2. Τα 5 χρόνια δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πρώιμη φθορά της υγείας των εργαζομένων που προκαλεί η ασυδοσία των εργοδοτών στο χώρο δουλειάς, το κυνήγι του κέρδους, το άγχος, η αβεβαιότητα, η ανεργία, η ανέχεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, η ελλιπής και κακή σίτιση, το μολυσμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον.
  3. Οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ συχνά και από μικρή ηλικία έχουν ανάγκη ιατρικής, νοσοκομειακής φροντίδας που συχνά καλούνται να την χρυσοπληρώσουν λόγω έλλειψης, υποβάθμισης και συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας. Ειδικά σήμερα που βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της υγείας ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να πληρώσει ο ασθενής ή ακόμα και λόγω της ανεργίας αδυνατεί να θεωρήσει το βιβλιάριο υγείας.
Αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο με τη μείωση των 5 χρόνων συνταξιοδότησης.
  1.  Αναπηρικές συντάξεις. Οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ είναι κατά κανόνα περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να υποστούν βλάβη στην υγεία τους που να μην τους επιτρέπει να εργαστούν ξανά, χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στους άλλους κλάδους και επαγγέλματα έχουν καλύτερη τύχη. Οι αναπηρικές συντάξεις όμως δίνονται με το σταγονόμετρο και το ύψος τους δε φθάνει ούτε το προνοιακό βοήθημα.
Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία μπορεί να έχει προβάδισμα, να είναι κίνητρο ανάπτυξης μόνο σε μια άλλη κοινωνία, με άλλη πολιτική και οικονομία, όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι καύσιμο στη μηχανή που παράγει αμύθητα πλούτη για το κεφάλαιο, αντίθετα η ζωή θα υπολογίζεται ως ύψιστο αγαθό.
ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΒΑΕ
Με διάφορες θεωρίες που στερούνται επιστημονικής μελέτης και τεκμηρίωσης όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία 30 χρόνια επιδιώκουν τη συρρίκνωση και τελικά την κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ.
Λένε, ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εκτεταμένη νομοθεσία βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας γεγονός που καθιστά αναχρονιστικό το θεσμό των ΒΑΕ.
Φαίνεται, ότι εκσυγχρονισμό θεωρούν τους εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας κάθε χρόνο.
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η νομοθεσία στον καπιταλισμό είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης, όπου μέσα από την ταξική πάλη η εργατική τάξη μπορεί να αποκτά κάποιες κατακτήσεις. Όμως η εφαρμογή στο χώρο δουλειάς είναι ακόμα δυσκολότερη. Χρειάζεται ισχυρή οργάνωση από τα μέσα και να βρίσκεται σε μόνιμο πόλεμο με την εργοδοσία και τους ανθρώπους της.
Η πείρα των εργαζομένων, των συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαιτεί πρώτα από όλα να θιχτούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, απαιτεί οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί να διαθέτουν έμπειρο, ειδικευμένο και επαρκή προσωπικό, απαιτεί κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος, απαιτεί την κατάργηση νόμων και διατάξεων που φρενάρουν τη δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών και στο τέλος τους απαξιώνουν.
Επειδή λοιπόν, καμία κυβέρνηση δεν έλυσε αυτά τα ζητήματα οι έλεγχοι είναι από ελλιπείς μέχρι ανύπαρκτοι, αλλά και όπου γίνονται δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά στην ευθύνη του εργαζόμενου και του τεχνικού ασφαλείας. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες από το Μέταλλο και τη Ζώνη, τις κατασκευές, στη χημική βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετς κλπ.
Παρουσιάζουν ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των ΒΑΕ την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν είμαστε αντίθετοι στην εξέλιξη, όμως στον καπιταλισμό η εξέλιξη στην τεχνολογία χρησιμοποιείται για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Για τους εργάτες μεταφράζεται σε εντατικοποίηση της δουλειάς, απολύσεις, ανεργία, μείωση των μισθών, ελαστικά ωράρια κλπ., παράγοντες που συμβάλλουν στη φθορά της υγείας των εργαζομένων.
Ακόμα, αποσιωπούν ότι η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο νέα προβλήματα σε σχέση με τον επαγγελματικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, το Τεχνικό Επιμελητήριο κατήγγειλε ότι κυκλοφορεί ραδιενεργός χάλυβας με σοβαρές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους χρήστες.
Κυκλοφορούν κάθε χρόνο πάνω από 10.000 νέες χημικές ουσίες και για καμία απ΄ αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά που θα εγκρίνουν αν είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Για την αποψίλωση του ελενίτ (ιδιαίτερα καρκινογόνο) μόλις πριν ενάμισι χρόνο υπήρξε υπουργική απόφαση που βέβαια είναι στα χαρτιά.
Στη βάση αυτών των στοιχείων αρνούμαστε να υιοθετήσουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι επιδεινώνονται οι συνθήκες και οι όροι εργασίας, όπως και οι όροι προστασίας της υγείας και ασφάλειας του συνόλου των εργαζομένων.
Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων που επικαλείται η κυβέρνηση έχει να κάνει με την εκτεταμένη ανεργία και όχι με τους ελέγχους, τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, την εξέλιξη της τεχνολογίας κλπ.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΕ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα, επικαλούμενοι καπιταλιστικά ανεπτυγμένες χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία κλπ.), ως «αποδεικτικό» στοιχείο για το ότι τάχα ο θεσμός των ΒΑΕ είναι αναχρονιστικός. Η θέση αυτή δεν είναι βάσιμη διότι σε άλλες χώρες η προστασία των εργαζομένων από ειδικούς επαγγελματικούς κινδύνους αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, στη Γερμανία έχουν εκδοθεί και ενεργοποιηθεί επαγγελματικοί ομοσπονδιακοί κώδικες για υποχρεωτικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που καλύπτουν περίπου 45 είδη συνθηκών επαγγελματικού κινδύνου. Επίσης συνταξιοδοτήσεις με μειωμένο όριο ηλικίας προβλέπονται σε αρκετές ευρωπαϊκές καπιταλιστικές χώρες.
Κριτήριο για το ταξικό κίνημα είναι η προστασία της υγείας της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και όχι η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε ρυθμίσεις που είναι ξεκάθαρα αντεργατικές. Από αυτήν την οπτική γωνία, αναχρονιστικό για τους εργαζόμενους είναι ότι σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ληφθεί μέτρα για πρόωρη συνταξιοδότηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αναχρονιστικό είναι ότι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισσαβόνας, ήδη στα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Για μας στοιχείο σύγκρισης είναι η ασφάλεια της εργασίας σε συνθήκες οικοδόμησης του σοσιαλισμού, εκεί δηλαδή, που η εργατική τάξη έχει την εξουσία, εκεί που η εργατική δύναμη παύει να είναι εμπόρευμα και ο σκοπός της παραγωγής είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών και όχι του καπιταλιστικού κέρδους.
Σ΄ αυτές τις συνθήκες αξιοποιείται η επιστήμη και η τεχνική για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η κατάργηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης στο χώρο δουλειάς περιορίζει την πρόωρη καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων.
Στη Σοβιετική Ένωση από το 1956 εφαρμοζόταν 5ήμερη εβδομάδα εργασίας, 7ωρης ή 6ωρης εργάσιμης ημέρας και με ηλικία συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Η νυκτερινή βάρδια ήταν μειωμένη κατά 1 ώρα, ενώ οι έγκυες απαλλάσσονταν από αυτήν, όπως και από τις υπερωρίες, και εάν συνέτρεχε λόγος τις μετέθεταν σε πιο ελαφριές δουλειές. Στα 50 επιστημονικά ερευνητικά ινστιτούτα υγείας και προστασίας της εργασίας, έκαναν έρευνες που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών εργασίας στις γυναίκες και στην προφύλαξη της υγείας τους. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ´80 είχαν μειωθεί κατά 20% τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. Η Επιθεώρηση κάθε κλαδικού συνδικάτου μπορούσε να αναστείλει τη λειτουργία τμήματος ή και ολόκληρου του εργοστάσιου, όταν δεν τηρούνταν οι κανονισμοί της προστασίας και ασφάλειας της εργασίας.
Στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), οι επιχειρήσεις με πάνω από 4.000 εργαζόμενους διέθεταν δική τους πολυκλινική με όλα τα σύγχρονα μέσα. Οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων φρόντιζαν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων με βαριά σωματική δουλειά, σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, σκόνης, τοξικών υλικών, θορύβου ή αυτούς που δούλευαν σε βάρδιες. Οι επιτροπές των συνδικάτων είχαν δικαιοδοσία και εξασφάλιζαν για 3 βδομάδες τελείως δωρεάν ανάπαυση κατά προτεραιότητα στους εργαζόμενους που έκαναν βαριές δουλειές, βάρδιες, στους πολύτεκνους. Το στοιχείο των προληπτικών περιοδικών εξετάσεων, υποχρεωτικών για όλους, ήταν χαρακτηριστικό του απολύτως δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας, όπως και κάθε είδους προληπτική, θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή.
ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ
Συνάδελφοι,
Η σύσκεψή μας σήμερα δεν έχει χαρακτήρα ημερίδας. Αντίθετα, θέλουμε να λειτουργήσει ενημερωτικά, να ακουστούν γνώμες σχετικά με τους τρόπους, τις μορφές που θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουμε.
Στόχος μας, είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στο πλαίσιο, τις προτάσεις και τις δράσεις μας.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι μπαίνουμε πλέον στη βασική περίοδο διακοπών πρέπει χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε τη δουλειά. Η κυβέρνηση δεν περιμένει. Άλλωστε η πείρα λέει ότι τα πιο αντιλαϊκά μέτρα τα πέρασαν Αύγουστο.
Το δικό μας χρέος είναι να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να οργανώσουμε τον αγώνα.
Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας, 28,29 Ιούνη, είναι προωθητική δύναμη στη δουλειά μας, χωρίς να παραβλέπουμε τις δυσκολίες που μας βάζει ο αντίπαλος.
Άμεσα μπροστά μας έχουμε:
1.    Από τις δηλώσεις του Κουτρουμάνη μέχρι 20 Ιούλη δημοσιεύεται η λίστα κατάργησης των ΒΑΕ.
2.    Με βάση το μνημόνιο, που συναποφάσισαν και συνομολόγησαν κυβέρνηση, τρόικα, κεφάλαιο και ΕΕ, προβλέπεται η κατακόρυφη μείωση των επικουρικών συντάξεων από 10% - 50% περίπου, με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα παρουσιαστούν και θα κρίνουν το τι συντάξεις θα απονέμονται με βάση τη βιωσιμότητα των ταμείων.
3.    Η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του «νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του νόμου με τίτλο «θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας» αναφέρει: «στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους όρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών, θα παρέχεται έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης η μείωση μέχρι το 2013 θα φθάσει το 25%.
Η ΝΔ, στο πρόγραμμά της που παρουσίασε στο Ζάππειο, αλλά και σε παλιότερες τοποθετήσεις της έχει ταχθεί υπέρ της κατακόρυφης μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, είναι έτοιμη να συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε να περάσει τα μέτρα της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στη τσέπη προκειμένου να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο παροχών για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
1.            Ανάλογη σύσκεψη ενημέρωσης να γίνει σε όλες τις περιοχές ώστε να υπάρχει ενιαία και γρήγορη ενημέρωση.
2.            Να βγάλουμε ανακοίνωση που θα τη συνυπογράφουμε όλες οι παριστάμενες οργανώσεις στη σημερινή μας σύσκεψη.
3.            Κάθε οργάνωση να κουβεντιάσει και να επιλέξει τρόπους διαφώτισης των εργαζομένων.
4.            Να εξετάσουμε το ζήτημα του συλλαλητηρίου ή άλλων πρωτοβουλιών.
ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
·               Να μην αποχαρακτηριστούν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (εκτός αυτών που έχουν εκλείψει). Να μην περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες και ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν (ομοιογενείς συνθήκες).
·               Μόνιμη, Πλήρης, Σταθερή εργασία. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Κατάργηση των ελαστικών ωραρίων και ελαστικών μορφών εργασίας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
·               Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ασφάλιση.
·               Δημιουργία κρατικού σώματος Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ. Δημιουργία δημόσιων υποδομών ΥΑΕ.
·               Λήψη όλων των μέτρων για την ασφάλεια εγκαταστάσεων και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για την πρόληψη της έκθεσης των εργαζομένων σε βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος (σκόνες, ίνες, χημικές ουσίες, θόρυβος, ακτινοβολίες, ακραίες θερμοκρασίες κλπ.) και την πρόληψη δημιουργίας επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και για την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών υγιεινής. Τακτικές, υποχρεωτικές, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
·               Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. στον κλάδο των υπηρεσιών, εστίασης, υγείας κλπ.), να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας.
·               Απαγόρευση κάθε μορφής παιδικής - ανήλικης εργασίας και από τη σκοπιά της ψυχοσωματικής υγείας.
·               6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με πλήρεις αποδοχές και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για όσους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ή κάνουν πρακτική άσκηση.
·               Να προσανατολιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας της εργασίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
·               Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης του εργαζόμενου. Το ασφάλιστρο πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου