Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Καρτάλης: Οι προστατευόμενες περιοχές να μη θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες  
Καρτάλης: Οι προστατευόμενες περιοχές να μη θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες
«Οι προστατευόμενες περιοχές δεν πρέπει να θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε, από τη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στο διήμερο σεμινάριο με θέμα «Η βιώσιμη τουριστική Ανάπτυξη, η βιοποικιλότητα, και οι προστατευόμενες περιοχές».


Ο κ. Καρτάλης είπε στους φορείς και τους κατοίκους, που παρακολούθησαν το σεμινάριο, ότι «υπάρχουν δραστηριότητες νομοθετικά και διαχειριστικά κατοχυρωμένες, που μπορούν να παράγουν τοπικό πλούτο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Μετά τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στη Ιαπωνία το 2010, έχει διαμορφωθεί αυστηρό πλαίσιο για τις περιοχές στη Ευρώπη και τον κόσμο που έχουν σημαντικό φυσικό περιβάλλον».
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ενώ εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς και συνεργάστηκαν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ζακύνθου.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Στέφανος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ζακύνθου, Αριστοτέλης Μαρτίνης.

Ο καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπως Ζάκυνθος, οι Β. Σποράδες και πολλές άλλες στην ελληνική επικράτεια.

Το ζητούμενο είπε, είναι οι πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό δράσεων, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δρόσος Κουτσούμπας, έκανε λόγο για τη σοβαρή απειλή υποβάθμισης των περισσότερων ελληνικών νησιών, από την κακή διαχείριση των παράκτιων περιοχών και των θαλάσσιων πόρων, την καιροσκοπική ανάπτυξη χωρίς σχέδιο, τη μεροληπτική αντιμετώπιση των συγκρουόμενων συμφερόντων και κυρίως τη μη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων στις διαχειριστικές αποφάσεις.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος όπως είπε, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας και σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, έχει ήδη αναδειχθεί σε σπουδαίο οικονομικό και αναπτυξιακό παράγοντα.

Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, τόνισε ο καθηγητής, διαπιστώνεται ότι η ανάπτυξη Θαλάσσιων Πάρκων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ήπιων οικολογικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικός, αλιευτικός, εκπαιδευτικός, κλπ) στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων και των βιολογικών τους πόρων όσο και στην βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας

Πρόχειρος διαγωνισμός για την «εκβάθυνση» των λιμένων Σκοπέλου και Λουτρακίου


Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «καθαρισμός του λιμένα Σκοπέλου» και «καθαρισμός του λιμένα Λουτρακίου» μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ με ΦΠΑ για το κάθε έργο. Ο διαγωνισμός θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου.
Το ερώτημα που τίθενται είναι αν το «Εξπρές Πήγασος» θα μπορεί να μπαίνει στο λιμάνι της Σκοπέλου μετά τον «καθαρισμό» καθώς επίσης και αν η μπίγα μπορεί να πραγματοποιήσει εργασίες στο λιμάνι μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.
ΑΝΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

"Ιδεολόγοι" του ΠΑΣΟΚ. "Βολεμένοι" ή "Βλαμένοι"

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Η φράση αυτή ανήκει στον τολμηρό δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιάννη, κατά την πρωινή του εκπομπή στο Ραδιοσταθμό "Real" της 8/5/11, στην οποία είπε: "όσοι τώρα ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ ή το υποστηρίζουν, πρέπει να είναι βολεμένοι ή βλαμένοι".
Να δούμε όμως τι λέει και το λεξικό: "Βόλεμα = το να...
βολευτεί κάποιος κάπου - το να καταλάβει μία θέση χωρίς να το αξίζει - όλοι επιδιώκουν το βόλεμα στο δημόσιο τομέα".
Δηλαδή πρόκειται για τους κοπρίτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Είναι αυτοί οι "ιδεολόγοι" που αυτοαλλοτριώνουν τη σκέψη τους και την ελευθερία τους, πουλώντας την ψήφο τους για το βόλεμα ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν τους άλλους έντιμους Έλληνες, στην εξαθλίωση. Σκέτοι δοσίλογοι!
Όσο για το βαρεμένος, σημαίνει: "Λοξός - ανισόρροπος".
Διαλέγεις και παίρνεις από το 24% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Είναι αυτονόητο ότι το ίδιο ισχύει και για το 20% της Ν.Δ.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί, σχεδόν, Έλληνες ανήκουν στους "ιδεολόγους" των βολεμένων ή βαρεμένων!
Με τα δεδομένα αυτά -που ισχύουν χρόνια και χρόνια- πώς να σωθεί η Ελλάδα και να μπορέσει να βγει από τον πολιτικό βόθρο;

http://ethnikonthematon.blogspot.com/

Στο Νοσοκομείο Χανίων 62χρονη επιβάτης κρουαζιερόπλοιου

 

Εσπευσμένα, κι εκτός προγράμματος, κατέπλευσε στο λιμάνι της Σούδας, τα ξημερώματα, το κρουαζιερόπλοιο "Thomson Spirit", σημαίας Μάλτας, το οποίο κανονικά εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα - Άγιος Νικόλαος.

Η έκτακτη αλλαγή του δρομολογίου οφειλόταν στην άμεση ανάγκη να αποβιβαστεί 62χρονη επιβάτης που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η 62χρονη γυναίκα αποβιβάστηκε μαζί με το σύζυγό της και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Το "Thomson Spirit" απέπλευσε για Άγιο Νικόλαο.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 15 ΙΟΥΝΗ - Συγκεντρώσεις σε 67 πόλεις ΣΚΟΠΕΛΟΣ 10 π.μ., παραλία

Αγώνας με σχέδιο και προοπτική για την ανατροπή της βαρβαρότητας

Ολοι στο δρόμο, ξεσηκωμός, να μην περάσουν τα εφιαλτικά μέτρα
Μήνυμα αγώνα, αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας, ενάντια στη βαρβαρότητα που διαρκώς ενισχύεται, ενάντια σε όσους θέλουν να διαλύσουν τη ζωή του λαού, μήνυμα γενικού ξεσηκωμού, που θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό το μήνυμα μπορεί και πρέπει να σαλπίσει η απεργία στις 15 Ιούνη. Αυτό το μήνυμα μπορούν και πρέπει να στείλουν οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. 

Εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νεολαία, βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη. Για το λόγο αυτό η ΠΑΣΕΒΕ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, κάθε μικρό επαγγελματοβιοτέχνη να κλείσει το κατάστημά του, να κατέβει στο δρόμο. Η ΠΑΣΥ απευθύνει μαζικό κάλεσμα στην αγροτιά να δώσει δυναμικό «παρών». Το ΜΑΣ και η ΟΓΕ καλούν νεολαία και γυναίκες να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι.  

Σήμερα, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, ετοιμάζεται για μια πρωτόγνωρη έφοδο ενάντια στα δικαιώματα και στην ίδια τη ζωή του λαού. Τα νέα μέτρα δεν είναι ξεκομμένα απ' τα προηγούμενα και ούτε, φυσικά, είναι τα τελευταία. Αποτελούν μέρος μιας ενιαίας, στρατηγικά σχεδιασμένης επίθεσης.
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, απαιτείται οργανωμένος αγώνας με σχέδιο και στόχο που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, θα φωτίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα αυτά να ικανοποιηθούν, με πάλη κόντρα στην πλουτοκρατία. Η απεργία στις 15 του Ιούνη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην κατεύθυνση της οργανωμένης αντίστασης ενάντια στην επίθεση και τη στρατηγική της πλουτοκρατίας. Να οργανώσει την αντίστασή της καταρχήν μέσα στους τόπους δουλειάς. Με συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, καταδίκη των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, πολύμορφη και πλατιά δράση, η οποία θα «φωτίζει» την αιτία και τη διέξοδο από τα προβλήματα, θα ενισχύει τη δράση και οργάνωση σε ταξική κατεύθυνση. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η πάλη που φοβάται η εργοδοσία. Αυτός είναι ο αγώνας που τρέμει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να απαντήσει στην τρόικα. Αυτή η οργάνωση, με καθαρό και στέρεο μέτωπο ενάντια στη στρατηγική που υπηρετεί τα μονοπώλια, είναι που πρέπει να στεριώσει σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές, να «βγει» σε δρόμους και πλατείες. 
Σε κλιμάκωση με νέα απεργία καλεί το ΠΑΜΕ

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν στην απεργία στις 15 Ιούνη, αλλά να σχεδιάσουν και την κλιμάκωση της πάλης τους. Οπως η εργοδοσία προχωρά σχεδιασμένα και μελετημένα, έτσι και η εργατιά, μπορεί να σχεδιάσει το δικό της αγώνα.

Ετσι, το ΠΑΜΕ κατά την τελευταία κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατέθεσε πρόταση για άμεση κλιμάκωση με 48ωρη απεργία από τη μέρα που θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού τερατουργήματος, βάζοντας μια σημαντική «υποθήκη» για τη συνέχεια. 

Οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση») απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ, την οποία και παρέπεμψαν σε μελλοντική συνεδρίαση των οργάνων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει πλατιά συζήτηση και ενημέρωση μέσα στους χώρους δουλειάς για το περιεχόμενο και την ουσία των μέτρων. Για την επιτακτικότητα να οργανωθεί τώρα, αποφαστιστικά, ταξικά, ο ξεσηκωμός εναντίον τους. Να αποκαλυφθούν όσοι αθωώνουν τους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της λαίλαπας, όπως εκείνοι που ισχυρίζονται πως αυτά τα μέτρα είναι αποτέλεσμα ενός «νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης». Οτι υπάρχει κάποιο «κακό ΠΑΣΟΚ», ότι μπορεί να υπάρξει και «καλό μνημόνιο», μέσα από μια «επαναδιαπραγμάτευση». Γιατί, αυτά τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη στόχευση και είναι απαραίτητα για την εργοδοσία. Στοχεύουν στο ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελός του. Είναι έκφραση και συνέπεια της ίδιας της ανάπτυξης του καπιταλισμού που γέννησε την κρίση.

Πολύμορφες προετοιμασίες
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών της απεργίας στις 15 Ιούνη, το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας καλεί σε γενική συνέλευση σήμερα Κυριακή στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου. Η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει αύριο Δευτέρα σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική εξόρμηση μεθαύριο Τρίτη στις 9 το πρωί στον ΟΤΕ. Την ίδια μέρα, δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. με 12 το μεσημέρι) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας προχωρούν την Τετάρτη και οι ναυτεργάτες, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία της μάχης, την Τρίτη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων) - ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά - Ναυαγοσωστικά και ΠΕΣ/ΝΑΤ) καλούν σε οργανωτική σύσκεψη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
Επίσης, στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και τον Τύπο, ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει ανακοινώσει και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Συγκεντρώσεις σε 67 πόλεις

ΑΤΤΙΚΗ
Αθήνα: 10 π.μ., Ομόνοια
Πειραιάς: 11 π.μ., ηλεκτρικός σταθμός

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Κιλκίς: 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
Νάουσα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Κατερίνη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Βέροια: 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου
Σέρρες: 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Εδεσσα: 11 π.μ., μικροί καταρράκτες
Γιαννιτσά: 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
Κομοτηνή: 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Δράμα: 10.30 πμ., κεντρική πλατεία
Καβάλα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ξάνθη: 10.30 πμ., κεντρική πλατεία
Αλεξανδρούπολη: 10 π.μ., Δημαρχείο
Κοζάνη: 10.30 π.μ., Πεζόδρομο
Πτολεμαΐδα: 10.30 π.μ., παλιό πάρκο
Φλώρινα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Καστοριά: 10.30 π.μ., πρώην Νομαρχία
Γρεβενά: 10 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

ΗΠΕΙΡΟΣ
Γιάννενα: 10.30 π.μ. δημαρχείο
Αρτα: 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο
Πρέβεζα: 10 π.μ. παλαιό ΚΤΕΛ
Ηγουμενίτσα: 10 π.μ. πεζόδρομος

 ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λάρισα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Βόλος: 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
Τρίκαλα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Καρδίτσα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ελασσόνα: 10 π.μ., πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο
Φάρσαλα: 10.30 π.μ., πλατεία δημαρχείου
Αλμυρός: 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Σκόπελος: 10 π.μ., παραλία

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αγρίνιο: 10 π.μ. κεντρική πλατεία
Μεσολόγγι: 10 π.μ. κεντρική πλατεία
Ναύπακτο: 10 π.μ. πλατεία Κεφαλοβρύσου
Χαλκίδα: 11 π.μ., πλατεία Αγοράς
Αλιβέρι: 10 π.μ., πλατεία Πολυτεχνείου (Εμπορική Τράπεζα)
Θήβα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Λιβαδειά: 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αμφισσα: 10.30 π.μ., πλατεία Λαού
Λαμία: 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

ΙΟΝΙΟ
Κέρκυρα: 10 π.μ. πλατεία Σαρόκο
Λευκάδα: 10 π.μ. Αγιος Μηνάς
Ζάκυνθος: 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο
Κεφαλονιά: 10.30 π.μ., ΕΚ Κεφαλονιάς Ιθάκης

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πάτρα: 10 π.μ., πλ. Τριών Συμμάχων
Καλαμάτα: 10 π.μ., πλ. 23ης Μάρτη
Πύργος: 10 π.μ., πλ. ΟΤΕ
Τρίπολη: 10.30 π.μ., πλ. Πετρινού
Σπάρτη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Αργος:, 10 π.μ., πλ. Αγ. Πέτρου
Κόρινθος: 10 π.μ., Εθνικής Αντίστασης και Πυλαρηνού (πεζόδρομος)

ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: 10 π.μ., πλ. Ελευθερίας
Χανιά: 10 π.μ., Ν. Καταστήματα
Ρέθυμνο: 10 π.μ., Δημαρχείο
Αγ. Νικόλαος: 10.30 π.μ., στη μαρίνα
Ιεράπετρα: 10.30 π.μ., πλατεία Παπαγεωργίου
Σητεία: 10.30 π.μ., Πλατανάρια

ΑΙΓΑΙΟ
Νάξος: 11 π.μ., Παραλία (Παλ. Δημαρχείο)
Κως: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Σάμος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Ικαρία: 12 μ., Εύδηλο
Μυτιλήνη: 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Ρόδος: 10.30 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Χίος: 10.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς
Λήμνος: 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας
Κάλυμνος: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα έχουν οριστεί για τις 9 π.μ. σε διάφορα σημεία:
Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία κι εργαζόμενοι Κατασκευών, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - στριών, ΟΤΑ και δημοσίου τομέα, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, Καλλιτέχνες, ΠΑΣΕΒΕ, μαζικοί φορείς Κεντρικού Τομέα
Ακαδημίας και Ιπποκράτους: Συνδικάτο Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Πλ. Βάθης: Ομοσπονδίες και Συνδικάτα Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Τηλεπικοινωνιών.
Πλ. Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου Τομέα και Θριασίου.
Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Συνταξιούχοι, μαζικοί φορείς Νοτίου Τομέα.
Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.

οχι άλλο κάρβουνο ρεεεεεεεεεεεεεεεεε


Οι παραπάνω καλά το έγραψαν 15 μέρες χωρίς ουσία και μόνο ένα κατασκηνωτικός χαβαλές,δήθεν ελευθεριακός, χαβαλές από τύπους που νομίζουν πως έτσι κάνουν επανάσταση. Δράσεις θα μπορούσαν να γίνουν πολλές και άκρως ειρηνικές. Χάθηκε ένα συμβολικός αποκλεισμός του υπουργείου οικονομικών που είναι απέναντι; Μια φάση σαν τον Σύλλογο Ειλικρινών Βιομηχάνων που πέρασε το μήνυμα της στον κόσμο δεν έγινε;Μπράβο στα παιδιά που το έκαναν
Τι να τις κάνω τις σκηνούλες και τα διάφορα event όταν δεν παράγουν ουσία. Κάποιοι ΄΄εγραφαν ότι διάφοροι αριστεροί προσπάθησαν να καπελώσουν το Σύνταγμα..Δεν είναι έτσι καπελώθηκαν από δήθεν απολίτικους που προωθούν τα νέα κόμματα εξουσίας ή ακόμα και δυνάμεις του συντηριτικού/κυβερνητικού χώρου με τις ευλογίες του κράτους, κεφάλαιου..
Τελικά ποιο συνέπεις στις θέσεις τους είναι κάποιες ομάδες στην απάνω πλευρά που δεν έκαναν καμία έκπτωση σε αντίθεση με τους συνελευσίες που συνεχώς ρέπουν στο μικροαστικό κομφορμισμό.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα και όλους ικανοποιημένους και δυστηχώς σε αυτήν την λογική χάθηκαν τα πάντα στην συνέλευση. Το ειρηνικά που ψηφίσατε βλέπετε δίνει και την δική σας κάλυψη σε κάθε κυβερνητική απόπειρα καταστολής, αγαπητοί μου.
Το παιχνίδι χάθηκε όταν παγιώθηκε η γραφειοκρατία των επιτροπών και οι ύποπτοι τύποι που τις καθόδηγούν. Καταδικάσετε την τύπισα που το έπαιξε αντιπρόσωπος αλλά το πνεύμα της παραμένει γερά, όπως και οι όμοιοι της και κυριαρχεί του Κερατά.
Βλέπεται δύσκολος καιρός για δήθεν (απολίτικους;)  νεόκοπους Επαναστάτες Σκηνίτες (όχι όλοι ασφαλώς).
.
Υ.γ.μήπως ξεχάσατε να διαβάσετε την δήλωση του τέως βασίλια, λέω τώρα, αφού όλοι χωράνε στην συνέλευση; και τις ανάλογες που έχουν κάνει κάθε λογής χαζοχαρούμενος τηλεαστέρας;
ναυτικος

Τέσσερις μονάδες μπροστά η ΝΔ με τα δύο "μεγάλα" κόμματα να συγκεντρώνουν το 58%


Eαν η Δημοσκόπηση ΔΕΝ είναι χαλκευμένη,το μόνο που μπορώ να πω,είναι καλά να πάθουμε..
Και χειρότερα, αξίζουμε αν επιμένουμε στα ποσοστά που ανεβάζουν τα δύο κόμματα των απατεώνων σε 58%.
Σ' αυτή τη περίπτωση εύχομαι για όλους αυτούς που αθροιστικά φτάνουν στο 58%,τα χειρότερα και καλά να τα πάθουν.Έτσι όπως τους βλέπω κάθε μέρα με το κεφάλι κάτω,να ελπίζουν στις κομματικές ηγεσίες που μέχρι τώρα τους βόλευαν.
Καλά να πάθουν .
Ανεύθυνοι.
Μακριά απ' τη λήψη των αποφάσεων,φοβισμένοι , χέστηδες, και αλλαζόνες.
Ούτε που θέλω να τους βλέπω,ούτε για καλημέρα.
Τα παιδιά τους ,δεν τα σκέπτονται;
Τι μπορεί να τους προσφέρει η σημερινή διαφθορά που οι ίδιοι με τις επιλογές τους φτιάξανε;
ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ..
Ανθρωπάκια, μίζερα,και μισερά..
Σιχαμένοι εφιάλτες της διπλανής πόρτας..
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ..
Σπιθίτης
Τα παιδιά τους 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

ΡΕ ΜΑΛ@ΚΕΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ? ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ

Αισιοδοξία για αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών


Συνολική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, κυρίως από τη Ρωσία, αναμένεται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, επισημαίνοντας ότι αύξηση παρατηρείται και από την Αμερική.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Νικητιάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας σειράς συναντήσεων και ομιλιών του σε αμερικανικές πόλεις. «Ο τουρισμός για την χώρα μας είναι απίστευτο χρυσωρυχείο», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε εθνικό καθήκον να ενισχύσουμε σημαντικά αυτόν το νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εσωτερικές εξελίξεις, ο κ. Νικητιάδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Δεν έχουν κανένα συμφέρον για τον τόπο αυτή την περίοδο. Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για συναίνεση.

Παράλληλα, ο κ. Νικητιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες επαφές που είχε με «πανίσχυρα πρόσωπα» του χώρου της κρουαζιέρας, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την Ελλάδα, θέλουν να βοηθήσουν την χώρα μας και οι προοπτικές είναι τεράστιες, αλλά δίνουν μεγάλη σημασία στις σωστές υποδομές και στην ασφάλεια».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε επίσης με ελληνικής καταγωγής άτομα που έχουν δικές τους εταιρείες στον τουριστικό χώρο ή είναι στελέχη σε μεγάλες εταιρίες και, όπως τόνισε, «όλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν σ' αυτή τη δοκιμασία που διέρχεται η χώρα μας».

Γιάννενα: αποδοκιμάστηκαν βουλευτές (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στην κ.πλατεία


Γιουχαϊστηκαν οι τοπικοί βουλευτές Παντούλας (ΠΑΣΟΚ) και Καλογιάννης (π.υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ-ΝΔ).
Χθές (Σάββατο), νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου στην κατειλημμένη (από τις παράγκες τους) κεντρική πλατεία.

Την ώρα εκείνη είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος μπροστά στην π.Περιφέρεια, στήθηκε μικροφωνική και όταν άρχισαν οι αγιαστούρες απέναντι (στα εγκαίνια) ακολούθησε πανζουρλισμός από σφυρίχτρες και κατσαρολικά.

Πλησιάζοντας κάποιος κόσμος στον χώρο της έκθεσης (20-30 άτομα) αντιλήφθηκε την παρουσία των δυο βουλευτών (Παντούλας του μΠΑτΣΟΚ και Καλογιάννης της ΝΔ), στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και ακολούθησε γιουχάισμα και συνθήματα. ("έξω οι βουλευτές απ την πλατεία", "μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιός θα πρωτομπεί" κ.α.).

Τα εγκαίνια διακόπηκαν, η κορδέλλα έμεινε μετέωρη, οι βουλευτές αποχώρησαν με αξιοθαύμαστη διακριτικότητα και ταχύτητα, χωρίς να μιλήσουν και να χαιρετίσουν την εκδήλωση (μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν μιλήσει/χαιρετίσει την εκδήλωση εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου).

Είσαι άνεργος; Γίνε ναυαγοσώστης με μισθό 1000 ευρώ!

Τα κίτρινα μαγιό που φορούν και τα κόκκινα σωσίβια που κρατούν στο χέρι τούς κάνουν να μην περνούν απαρατήρητοι. Πρωταγωνιστούν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες o λόγος για το «Μπέιγουοτς» της ελληνικής πραγματικότητας.

Οι έλληνες ναυαγοσώστες σε καμία περίπτωση δεν έχουν να ζηλέψουν κανέναν από τους ήρωες της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς «Μπέιγουοτς».
Πρόκειται για ένα επάγγελμα που καθιερώθηκε και έγινε της μόδας μέσα από την αμερικανική τηλεοπτική επιτυχία και αναμφίβολα μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλούς νέους τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Οσο για την εκπαίδευση είναι ίσως οι πιο σύντομες σπουδές που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει αφού διαρκούν περίπου 15 ημέρες.
Η σταδιοδρομία ενός ναυαγοσώστη είναι εξίσου εύκολη όσο και η εκπαίδευσή του, αφού αμέσως μόλις τελειώσει τη σχολή βρίσκει δουλειά όπου οι απολαβές του ξεκινούν από τα 900 ευρώ και διαμορφώνονται ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνει ο ίδιος (συνήθως τρίμηνη ή εξάμηνη σύμβαση) με την παραλία ή την πισίνα στην οποία θα δουλέψει.

Είναι ένα καλοκαιρινό επάγγελμα με σίγουρη προοπτική δηλώνει στο newsit η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής κα. Βάνια Βήχου.Την ίδια ώρα η κα Βήχου καταγγέλει ότι αν και οι περισσότερες παραλίες της Αττικής είνα επανδρωμένες με ναυαγοσώστες στην επαρχία η κατάσταση είναι απογοητευτική.


Έτσι εάν θέλεις να συνδυάσεις τις διακοπές σου με εργασία και την ίδια ώρα να καλύπτεται η διαμονή σου και συχνά και η διατροφή σου, η Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής σε καλεί να επικοινωνήσεις μαζί τους.
NEWSIT

Κώστας Αγοραστός: «Να δοθεί άμεσα αποζημίωση στους παραγωγούς κηπευτικών της Θεσσαλίας»

 

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, αφού μένουν απούλητα τα προϊόντα τους, λόγω του διατροφικού σκανδάλου με το βακτήριο E.coli στη Γερμανία, που έχει φοβίσει τους καταναλωτές».
Κώστας Αγοραστός: «Να δοθεί άμεσα αποζημίωση στους παραγωγούς κηπευτικών της Θεσσαλίας»

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνάντησή του με Επιτροπή παραγωγών κηπευτικών.

«Ο πανικός που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές σε συνδυασμό με την ενοχοποίηση όλων των κηπευτικών και την έντονη φημολογία, έχουν προκαλέσει κάθετη πτώση τόσο της εγχώριας κατανάλωσης όσο και το πάγωμα των εξαγωγών. Όλα αυτά οδηγούν τους παραγωγούς κηπευτικών σε οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι μεγάλες ποσότητες μένουν αδιάθετες ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνεπώς η εικόνα μιας μεγάλης παραγωγικής ομάδας είναι σοβαρά τραυματισμένη από μια άδικη και απαράδεκτη κατασυκοφάντησή της», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας  που υπέστησαν ζημιά. Ήδη ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε, πρότεινε τη διάθεση 150 εκ. ευρώ για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι «τα κηπευτικά που παράγονται στη Θεσσαλία είναι ασφαλή και υγιεινά, τηρώντας όλους τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας προς προστασία των καταναλωτών. Πρέπει να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας και να ενημερωθούν οι Έλληνες καταναλωτές με ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ασφάλεια των κηπευτικών».

Ο κ. Αγοραστός, πρόκειται να ενημερώσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στην προγραμματισμένη συνάντησή τους την ερχόμενη Πέμπτη, για την μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων σε όλη την Θεσσαλία.

Απόφαση του Γραφείου του ΝΑΡ για τις πολιτικές εξελίξεις


Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται, με κύριο ζήτημα την τεράστια άνοδο της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και νέων που διαδηλώνουν στις πλατείες και τους δρόμους, τις απεργίες και τις βαθιές πολιτικές και ιδεολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο της δουλειάς. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ριζικής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, μιας ιστορικής μετακίνησης στις συνειδήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μιας νέας μεταπολίτευσης. Την ίδια ώρα βαθαίνει η κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης Παπανδρέου, η δυσκολία να περάσει το άθλιο Μνημόνιο ΙΙ, αλλά και η κρίση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος.
 
2.   Το γενικό πρόσημο της κινητοποίησης στις «πλατείες», που ήρθε να ενισχύσει ποιοτικά τις απεργιακές και άλλες αντιδράσεις των εργαζομένων, είναι ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό, αντικυβερνητικό, ενάντια στην τρόικα. Συνθήματα, όπως «πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω», ή «ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73», η μαζική επίδραση της πρωτοβουλίας «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» είναι χαρακτηριστικά αυτού του προσανατολισμού. Η μαζική καταδίκη του πολιτικού κόσμου («κλέφτες») κυριαρχεί.
Φυσικά, παράλληλα με την ισχυρή επίδραση των ιδεών της Αριστεράς μέσα στο κίνημα υπάρχουν ισχυρές αντιπολιτικές, ή αταξικές, πατριωτικές ακόμα και ανοιχτά εθνικιστικές – αντιδραστικές τάσεις.
3.   Καρδιά της κινητοποίησης είναι οπωσδήποτε η πάλη κατά του Μνημονίου, του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και της κυβέρνησης. Μέσα από διαφορετικούς δρόμους πλατιά τμήματα του λαού συνειδητοποιούν ότι ο «μονόδρομος» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ είναι δρόμος προς το αδιέξοδο και την καταστροφή, ότι είναι μια βαθιά ταξική επιλογή για τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των βιομηχάνων και όχι μια επιλογή «εθνικής σωτηρίας». Αντίθετα οδηγεί στη συντριβή της εργατικής τάξης και των κατώτερων μεσαίων, στην καταστροφή κοινωνικών υποδομών. Δρόμος προς τη χρεοκοπία και νέα αντιλαϊκά «πακέτα» λεηλασίας.
 
Όμως στο στόχαστρο του κόσμου που κινητοποιείται δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ των αντιδραστικών αλλαγών με ένα αναδιαπραγματευμένο Μνημόνιο, και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Η επίθεση στο πολιτικό σύστημα και τους «θεσμούς» είναι το άμεσο αποτέλεσμα ενός «κοινοβουλευτισμού» που έχει χάσει και το τελευταίο δημοκρατικό φύλλο συκής που έχει αδειάσει από κάθε περιεχόμενο, που έχει γίνει ανοιχτά όργανο των συμφερόντων των τραπεζιτών και των «αγορών», του ελληνικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, που έχει εκχωρήσει τις αποφάσεις στους γκαουλάιτερ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τους τοκογλύφους της Φραγκφούρτης και του Παρισιού, που κυβερνάει με την ιδεολογική καταστολή των δελτίων των καναλιών και την φυσική καταστολή των ΜΑΤ και των απολύσεων στους χώρους δουλειάς.
 
4.   Άμεσος πολιτικός στόχος για την επόμενη περίοδο είναι να μην περάσει το βάρβαρο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», να φύγει η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής αυτής της πολιτικής, να ανατραπεί και να ξηλωθεί όλη η πολιτική των Μνημονίων, η συνολική ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου – ΕΕ - ΔΝΤ. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν άμεσες αιχμές του γενικότερου αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου, της εργατικής απάντησης στην καπιταλιστική κρίση.
 
Το μπλοκάρισμα του προγράμματος και η ανατροπή της κυβέρνησης από το μαζικό κίνημα θα σημάνουν μια μεγάλη νίκη των αγωνιζόμενων δυνάμεων, την αρχή μιας πορείας ριζικής αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε όφελος της εργατικής πολιτικής και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο πλαίσιο του συνολικού και παρατεταμένου αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.
Μέσα σε αυτή την πάλη διαμορφώνονται οι όροι για μια συνολική απάντηση στην καπιταλιστική κρίση, τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας, την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση.
 
5.   Απ’ αυτή την άποψη το πλαίσιο στόχων και συνθημάτων που το μαζικό κίνημα πρέπει να κατακτά πανελλαδικά, με βάση τις δικές του εμπειρίες και διαδικασίες, είναι:
 
-     Να μην τολμήσουν να ψηφίσουν το άθλιο Μνημόνιο ΙΙ – Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
-     Να φύγουν τώρα κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ και η πολιτική τους. Όχι σε κάθε διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής, όχι σε κάθε κυβέρνηση επίθεσης κατά του λαού.
-    Παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους των τραπεζών – διαγραφή του δημόσιου χρέους. Διαγράψτε το χρέος και όχι τους μισθούς και τις ζωές μας.
-      Ανυπακοή στην ΕΕ, όχι στο Ευρωσύμφωνο. Ρήξη - έξω από το ευρώ, την ΟΝΕ και την ΕΕ.
-      Φέρτε πίσω τα κλεμμένα – κατάργηση όλων των νόμων του μνημονίου- αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
-      Δουλειά – κοινωνική προστασία στους ανέργους, στην ανεργία οι πολιτικοί – υπηρέτες του πλούτου. Απαγόρευση των απολύσεων, σταθερή δουλειά για όλους, άμεση μείωση του χρόνου εργασίας και συνταξιοδότησης.
-       Πραγματική δημοκρατία τώρα, δημοκρατία «των κάτω», του λαού, των πλατειών και του κινήματος. Κάτω η κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου. Κάτω τα κόμματα του επιχειρηματικού υπερκράτους. Ένας είναι ο αρχηγός – ο μαχόμενος λαός.
-     Κάτω τα χέρια από το δημόσιο πλούτο, όχι στην εκποίηση, ιδιωτικοποίηση όσων δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Όλες οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες, οι υποδομές και οι υπηρεσίες στο δημόσιο.
-     ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ - ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ! ‘Η αυτοί ή εμείς….
-     Οργή λαού – εξέγερση παντού – να διώξουμε κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ
 
Οι πολιτικές αυτές αιχμές συνδέονται με το συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που έχουν διαμορφώσει και προβάλλει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Σήμερα απαιτείται η αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο, για να πέσει η κυβέρνηση. Με μαζικές κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, στις κεντρικές πλατείες όλων των πόλεων. Με επέκταση των συγκεντρώσεων και των συνελεύσεων στις πλατείες των γειτονιών. Με συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και σπουδών και σε όσα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία ή συλλόγους μπορούμε. Με τη συγκρότηση οργάνων αποφασιστικού αγώνα, τα οποία «επιστρέφουν» και αλληλεπιδρούν με τις κεντρικές πλατείες και τις συνελεύσεις τους. Με την ενίσχυση της δράσης και του συντονισμού των  πρωτοβάθμιων σωματείων.  
Με καθολική συμμετοχή στην απεργία της 15ης Ιούνη, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, περικύκλωση και αποκλεισμό της Βουλής (σε συνάρτηση με την πορεία συζήτησης του μεσοπρόθεσμου και τις αποφάσεις του μαζικού κινήματος) και εκδήλωση πολιτικής απεργίας με χαρακτηριστικά διάρκειας, που θα αλληλοτροφοδοτείται από τις διαρκείς συγκεντρώσεις στις πλατείες και τον διαρκή αποκλεισμό των κυβερνητικών κέντρων.
Το κίνημα πρέπει με τον πολιτικό του εξοπλισμό και τα όργανά του να αντιμετωπίσει τους ελιγμούς της κυβέρνησης, τους πολύπλευρους εκβιασμούς, την ιδεολογική τρομοκρατία και την απόπειρα καταστολής, περιφρουρώντας τη μαζικότητα και αποφασιστικότητά του από κάθε είδους προβοκάτσια. 
 
6. Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες έχουν θέσει νέα ερωτήματα και ζητήματα, με τα οποία η Αριστερά και ειδικά η επαναστατική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά, πρέπει να αναμετρηθεί και να τα απαντήσει δημιουργικά και προωθητικά.  
Το πρώτο ζήτημα είναι η έντονη αντικοινοβουλευτική στάση των συγκεντρωμένων, ενάντια σε όλο το πολιτικό και κομματικό σύστημα.
Η άμεση αντίδραση σε αυτό το πολιτικό σύστημα είναι η «δημοκρατία των δρόμων», η «δημοκρατία των πλατειών», το «τώρα μιλάμε εμείς». Ας τρέξουν άλλοι να υπερασπιστούν έναν «κοινοβουλευτισμό» που έχει εξευτελίσει τον εαυτό του ως εκεί που δεν παίρνει. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά θα σταθεί μαζί με τον κόσμο που παλεύει στην αναζήτηση της πραγματικής δημοκρατίας, της «δημοκρατίας των κάτω», του πολιτικού συστήματος της «εργατικής δημοκρατίας» που θα έχει αφετηρία και τέρμα τον κόσμο της δουλειάς και κοινωνική βάση την κοινωνική ιδιοκτησία, και στην οικοδόμηση εκείνων των θεσμών, «φύτρων» της λαϊκής δράσης που από σήμερα χαράζουν αυτόν τον δρόμο.
 
Από αυτές τις θέσεις, μιας άλλης σχέσης με την πολιτική, από τις θέσεις της εργατικής δημοκρατίας και της επαναστατικής πολιτικής θα επικοινωνήσει με τις ριζοσπαστικές τάσεις του «αντιπολιτικού ρεύματος», που αναζητούν την «άμεση δημοκρατία» και θα αντιπαλέψει τις αντιδραστικές και ακροδεξιές τάσεις που υπάρχουν και αναζητούν την βαθιά αντιδημοκρατική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι κυρίως η ακροδεξιά, όσο το «επίσημο» πολιτικό σύστημα που επιδιώκει να μεταλλαχθεί άμεσα σε αντιδραστική κατεύθυνση (βλ και προτάσεις Δρούτσα, Βορίδη κλπ).
 
7.   Αποτέλεσμα της κρίσης του πολιτικού συστήματος είναι και η αντιφατική «αντιπολιτική στάση» που ενυπάρχει στο κίνημα, και εκφράζεται και στην απόσταση, την κριτική και την άρνηση της ανοιχτής δράσης των πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων -και της Αριστεράς- εντός του.
Αν, όμως, καταλόγιζε κανείς στο κίνημα α-πολιτικότητα, ή «αντιδημοκρατικότητα» δεν θα είχε καταλάβει καθόλου τον χαρακτήρα και τα προβλήματά του. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαδικασίες ανά την Ελλάδα είναι διατεθειμένοι να ακούσουν και να συζητήσουν τα πάντα, άλλωστε οι συζητήσεις και –σε ένα βαθμό οι αποφάσεις στις συνελεύσεις- έχουν εξαιρετικά πολιτικό χαρακτήρα.
Θέλουν, όμως και απαιτούν να είναι συνδιαμορφωτές στο αύριο του κινήματος, όχι παθητικοί δέκτες και ψηφοφόροι της πλατείας, να είναι «παραγωγοί» και όχι «καταναλωτές» για μια ακόμα φορά «έτοιμων απαντήσεων». Θέλουν να νοιώθουν «συναγωνιστές» και όχι «δυνητικοί ψηφοφόροι». Θέλουν, τέλος να έχουν ανοιχτή την δυνατότητα της υπέρβασης των υπαρχόντων συλλογικοτήτων, όχι της παθητικής αναπαραγωγής τους.
Σε αυτά τα σημεία «συγκρούονται» και με τα όρια και την κατακτημένη φυσιογνωμία όχι μόνο της ρεφορμιστικής, αλλά και της αντικαπιταλιστικής και της «εκτός των τειχών» Αριστεράς.
Πάνω σε αυτό το «δημοκρατικό αίτημα», του να κάνουν τελικά πολιτική οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι και το οποίο εμφανίζεται σε κάθε πραγματικό αγώνα, επενδύουν με αντιδραστικό τρόπο, οι δυνάμεις του συστήματος («αυθεντικό κίνημα, χωρίς καπέλα και κόμματα, μόνο με ελληνικές σημαίες» είπε ο Σαμαράς, αλλά και κυβέρνηση, ΜΜΕ,), δυνάμεις της ακροδεξιάς, αλλά και συνειδητές δυνάμεις μια αντικομματικής και σε τελική ανάλυση αντιαριστερής, αναρχίζουσας «αυτονομίας».
Η τάση αυτή πατά και στην 20χρονη επικράτηση των ατομοκεντρικών ιδεών του νεοφιλελευθερισμού, στον ατομικό και κοινωνικό κατακερματισμό. Επίσης, πατά στον κοινωνικό και ατομικό ανταγωνισμό για την κοινωνική άνοδο, που τώρα, όμως, κλονίζεται και αναζητά το συλλογικό αγώνα ως τρόπο υπεράσπισης της ατομικής και κοινωνικής θέσης πολλών στρωμάτων. Ωστόσο, αυτός ο πρωτόγνωρος συλλογικός και κοινωνικός αγώνας για μεγάλα λαϊκά ρεύματα, κουβαλάει στα πρώτα του βήματα, τα βαθιά σημάδια της προηγούμενης κατάστασης. Κατανοείται από αυτά τα ρεύματα ως συλλογικός αγώνας ατόμων. Για αυτό έχουμε και πρακτικές, όπως να καταψηφίζονται προτάσεις σε συνελεύσεις να πάνε ως σωματείο στο Σύνταγμα με το σκεπτικό ότι "στην πλατεία πάμε ως άτομα".
Η αντικαπιταλιστική Αριστερά πρέπει να κατανοήσει τις βαθιές και αντιφατικές αιτίες αυτών των φαινομένων, συμπεριλαμβανόμενων των δικών της προβλημάτων, για να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Χρειάζεται με σεβασμό στις διαθέσεις, ακόμα και τα όρια του κινήματος, να πείσει ότι η δημοκρατία των δρόμων έχει σαν απαράβατο στοιχείο της την ανεμπόδιστη, πλατιά, υπεύθυνη και ανοιχτή έκφραση των πολιτικών απόψεων, που αλλιώς θα εκφράζονται έμμεσα και καλυμμένα. Ότι η «συνέλευση αποφασίζει» δημοκρατικά προϋποθέτει την πιο ανοιχτή συζήτηση των απόψεων, οργανωμένων η μη. Ότι πρέπει η συνέλευση να κινηθεί, παράλληλα, σε μια κατεύθυνση όπου θα εκφράζονται και οι συλλογικότητες του μαζικού κινήματος (επιδίωξη με συνελεύσεις) ή των νέων μορφών (συνελεύσεις γειτονιάς, εργασιακών χώρων κλπ.), κατακτώντας το προβάδισμα. Να περνά σε δεύτερο πλάνο η τυπική "άμεση δημοκρατία" των ατομοκεντρικών προσωπικοτήτων, όπως προωθούν διάφορα ρεύματα κυρίως από τον χώρο της αυτονομίας.
Παλεύοντας για την ανάπτυξη της δημοκρατίας του κινήματος, αλλά με σεβασμό στο κάθε φορά «κεκτημένο επίπεδο», μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και αποφασιστικά η συνειδητά αντιπολιτική και αντιαριστερή στάση των δυνάμεων του συστήματος και των αντιδραστικών παραφυάδων του. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μέσα στις πλατείες δρουν και συγκροτημένες συνειδητές ομάδες, που καλύπτουν πίσω από την «αντιπολιτική» ρητορεία, το αντιαριστερό τους μένος, εξυπηρετώντας αντικειμενικά την προσπάθεια του συστήματος να ευνουχίσει πολιτικά τον κόσμο που βγαίνει στις πλατείες, να αποκοπεί από το μαχόμενο αριστερό και κινηματικό δυναμικό.
 
8.   Εκτός από «αντιδημοκρατικό» το κίνημα κατηγορείται από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και από «διανοούμενους της συμφοράς» σαν «λαϊκίστικο» και «εθνικιστικό». Όμως η διαρκής και χυδαία επιβολή των διεθνών κέντρων του ιμπεριαλισμού, το καθεστώς «διεθνούς οικονομικού ελέγχου» που επιβάλλεται, η γλοιώδης παράδοση των πάντων στην τρόικα και τους «δανειστές» ενεργοποιούν «πατριωτικά αισθήματα» όχι πλέον της επιθετικής Ελλάδας του 90, αλλά ενός λαού αμυνόμενου και εξευτελιζόμενου από τις κυρίαρχες τάξεις και τον ιμπεριαλισμό.
Η σημερινή κατάσταση θέτει επομένως το πρόβλημα της εργατικής και λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του δημοκρατικού δικαιώματος ενός λαού να αποφασίζει για το μέλλον του με όρους εργατικού κινήματος και άλλης εξουσίας και δημοκρατίας. Το δημοκρατικό δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, χωρίς να έχουν το πιστόλι της πείνας και της καταστροφής στον κρόταφο, περνάει μέσα από την σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συνασπισμούς - ολοκληρώσεις και την ντόπια ολιγαρχία που σε άρρηκτη ενότητα, μας πάνε στον μεσαίωνα.
Από αυτές τις θέσεις επικοινωνούμε με τον «εργατικό» και τον «μικροαστικό αντιιμπεριαλιστικό πατριωτισμό» των κάτω επιδιώκοντας να ηγεμονεύσει το ταξικό - αντικαπιταλιστικό - διεθνιστικό στοιχείο και αντιπαλεύουμε τις συνειδητές δυνάμεις του συστήματος που επιδιώκουν στο έδαφος του κινήματος την ανάπτυξη ενός επιθετικού, ρατσιστικού εθνικισμού της «Ελλάδας». Που θα αποτελέσει τελικά και όχημα διαπραγμάτευσης με τις κυρίαρχες δυνάμεις, αντί σύγκρουσης και ανατροπής τους.
 
9.   Με την ίδια μεθοδολογία θα αντιμετωπίσουμε και την στάση απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις άλλες «οργανωμένες μορφές» του κινήματος. Γιατί πράγματι οι «αποδοκιμασίες απέναντι στα συνδικάτα» αφορούν ένα γραφειοκρατικοποιημένο κίνημα, που έχει δώσει αποτυχημένες εξετάσεις στα λαϊκά συμφέροντα. Όμως η εξέλιξη της συζήτησης πολύ γρήγορα έθεσε και θέτει την ανάγκη της εργατικής πάλης και της συμμαχίας με τους εργατικούς αγώνες, του «ανοίγματος» στους εργατικούς χώρους και αυτό είναι πολύ σοβαρό στοιχείο για την εξέλιξη και τον προσανατολισμό του κινήματος. Χρειάζεται όμως να κατανοούμε ότι αυτές οι τάσεις ακόμη αγκαλιάζουν ένα σχετικά μικρότερο κομμάτι της "κάτω πλατείας".
 
10.  Οι δυνάμεις του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ολόκληρου του ταξικού ανατρεπτικού ρεύματος του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, συνέβαλαν σημαντικά στην διαμόρφωση αυτού του ρεύματος, τόσο γενικά με την μέχρι τώρα πρωτοπόρα πολιτική, ιδεολογική και κινηματική δράση στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν έναν χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι ενάντια στην λαίλαπα, όσο και με την διαρκή παρέμβαση και παρουσία του τελευταίου διαστήματος.
 
11.  Η στάση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού συστήματος. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις του συστήματος, αφού πέρασαν μια περίοδο αγνόησης, το τελευταίο διάστημα κάνουν μια οργανωμένη και πολύμορφη προσπάθεια φθοράς και ηγεμόνευσης πάνω στο πλατύ αυτό ρεύμα.
Το κόμμα του Μνημονίου και οι ιδεολογικοί του εκπρόσωποι έχουν σταθερά εχθρική στάση. Οι συνήθεις κατηγορίες αφορούν την «απολιτικότητα», την «έλλειψη εναλλακτικής λύσης», τον «λαϊκισμό», τον «αντιδημοκρατισμό-αντικοινοβουλευτισμό», ακόμα και την επώαση τάσεων εκτροπής.
Άλλες δυνάμεις του συστήματος (ΝΔ ή άλλες που επιδιώκουν μια από τα «δεξιά μεταπολίτευση»), το «στηρίζουν», στηρίζοντας ταυτόχρονα τα πιο καθυστερημένα και αντιδραστικά του στοιχεία (εθνικισμός, απολιτικότητα κλπ).
Τις τελευταίες μέρες αναπτύσσονται και τάσεις «αφομοίωσης», όπως οι προτάσεις συνάντησης με τα κόμματα, τον πρόεδρο της Βουλής κλπ, τυχόν υιοθέτηση των οποίων θα ήταν καταστροφική για την εξέλιξη του αγώνα.
 
12.  Η αριστερά δεν έχει την ίδια στάση απέναντι στο κίνημα.
-     Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις συγκεντρώσεις και τις λαϊκές συνελεύσεις. Χωρίς στον επίσημο λόγο του να είναι ανοιχτά εχθρικό κυριαρχεί το στοιχείο της αφ’ υψηλού κριτικής και της απόστασης. Έτσι για μια ακόμα φορά δεν συμβάλλει στην γενίκευση και κλιμάκωση της μάχης. Ανεξάρτητα από το ότι αυτό ντύνεται με τα χρώματα της «συνέπειας» και του «στρατηγικού βάθους» (λες και υπάρχει κανένα κίνημα που γεννιέται με «στρατηγικό βάθος»), η στάση εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική σταθερότητας που διαμορφώνει αυτό το διάστημα το ΚΚΕ –όπως εκφράστηκε με την πλήρη αποδοχή των εκβιαστικών διλημμάτων του αντίπαλου, περί «καταστροφικής εξόδου από το ευρώ», «και αδιέξοδου της καταγγελίας του Μνημονίου».
-     Ο ΣΥΝ πιο «ευέλικτος» πάντα, συμμετέχει στις λαϊκές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις. Στα πλαίσια της γενικής του γραμμής δίνει μάχη για την ηγεμονία του δικού του προσανατολισμού, που έχει σαν κύρια στοιχεία την «κοινοβουλευτική-θεσμική διέξοδο» (π.χ απανωτές προτάσεις για «δημοψήφισμα για το μεσοπρόθεσμο», αντί της λογικής της ανατροπής), αλλά και αποφασιστική μάχη να μην υπάρξει καμιά κριτική στην ΕΕ ή λογική άρνησης του χρέους. Αυτά είναι και τα τρία κύρια στοιχεία της ιδεολογικής μάχης που δίνεται με τις δυνάμεις του ΣΥΝ, που επιδιώκουν να περιοριστεί το κίνημα στα πλαίσια μιας «αντιμνημονιακής ενότητας», με κοινοβουλευτική-κυβερνητική διέξοδο, έξω από την ζωντάνια της συγκρότησης «αντι-θεσμικών» ανεξάρτητων μορφών του κινήματος και βαθύτερης αντισυστημικής αντικαπιταλιτικής στόχευσης.
-      Οι δυνάμεις του Μετώπου συμμετέχουν και ενισχύουν το κίνημα, όμως δεν συμβάλλουν όπως θα μπορούσαν στην μάχη για τον προσανατολισμό του, και την αντιμετώπιση των πιο αρνητικών στοιχείων του, διατρέχονται από μια στάση ιδιόμορφης υπόκλισης απέναντί στα στοιχεία αυτά.
 
13.  Για να μπορέσει το κίνημα να αναπτυχθεί παραπέρα, να αντέξει στους ελιγμούς και την τεράστια ιδεολογική πίεση και να αναπτυχθεί έτσι που να εμποδίσει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
Και πρώτα από όλα στην ενίσχυση και το βάθεμα του πολιτικού προσανατολισμού του που κρίνεται κατά την γνώμη μας:
-   Στη γενίκευση του πολιτικού του στόχου. Παρά το γεγονός ότι η μη ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» παραμένει βασική αιχμή, το κίνημα θα είναι ευάλωτο στους ελιγμούς της κυβέρνησης, αν δεν κατακτά τον στόχο της συνολικής ανατροπής της επίθεσης, της άμεσης απεμπλοκής από το Μνημόνιο και τα μέτρα που το συνοδεύουν, της πτώσης της κυβέρνησης, της σύγκρουσης με το πολιτικό σύστημα και την ανάγκη διαρκούς πάλης γι’ αυτό.
-   Στην επιδίωξή μας να βαθαίνει η συζήτηση στα κρίσιμα πεδία της στάσης απέναντι στο «πολιτικό σύστημα» και την δημοκρατία και τον «πατριωτισμό» από τις θέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ειδικά στην ανάγκη να ανοίξει το μέτωπο προς τη ΝΔ, που κάνει από τα δεξιά κριτική στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, προτείνει φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου και πιο επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις και προαλείφεται από τμήματα της αστικής τάξης ως εναλλακτική λύση. Αντίστοιχο μέτωπο χρειάζεται και στο ΛΑΟΣ και σε όλους τους πρόθυμους του Μνημονίου.
-   Στην αποφασιστική ενίσχυση του κριτικής στην ΕΕ, για τον ιδιαίτερο ρόλο της σαν δύναμη κρούσης και πολυεθνικός οργανωτής της βάρβαρης επίθεσης στους εργαζόμενους, στην ανάδειξή της, σε εχθρό κάθε κοινωνικού δικαιώματος.
-   Στη διαρκή ενίσχυση του ταξικού στοιχείου, της ανάδειξης του ρόλου του ΣΕΒ και των τραπεζιτών σαν τον πυρήνα των υπερασπιστών του Μνημονίου, με τις τοποθετήσεις και τις πρωτοβουλίες μας.
-   Στην προσπάθεια υιοθέτησης βασικών σημείων του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, όπως να μην ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, να φύγουν κυβέρνηση-τρόικα-μνημόνιο, παύση πληρωμών-μη αναγνώριση-διαγραφή του χρέους, ρήξη ανυπακοή με ΟΝΕ-ευρώ-ΕΕ, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-μείωση των ωρών και των χρόνων δουλειάς, μέτρα για την ανεργία, επαναφορά όλων των κλεμμένων.
 
14. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη συγκρότηση των οργάνων του κινήματος. Οι λαϊκές συνελεύσεις έχουν αντικειμενικά ένα στοιχείο προσωρινότητας. Αντανακλούν την διάθεση μιας πρωτοπορίας, αλλά στόχος είναι να αποκτούν όσο το δυνατόν πιο σταθερά χαρακτηριστικά.
Η απόκτηση σταθερών δεσμών με τον κόσμο που συμμετέχει, η όσμωση των «λαϊκών συνελεύσεων» με τις άλλες οργανωμένες μορφές του κινήματος, ειδικά στις γειτονιές όπου το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί σημαντικές μορφές από τα κινήματα ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων, «δεν πληρώνω», τοπικών σωματείων κλπ. ώστε όλα να συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο λαϊκό ρεύμα, που με τις διάφορες μορφές του θα συγκροτείται σε μια όλο και ανώτερη πολιτική βάση. Σε συνολικό επίπεδο θα λειτουργήσει θετικά η ενίσχυση της δράσης και του συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της Επιτροπής «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».
Συνολικά, βλέπουμε τη δυνατότητα να διαμορφώνεται μια «βουλή των κάτω», μια πολιτική συνάντηση αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων των συλλογικοτήτων του πολιτικού μαζικού κινήματος.
.
Το Γραφείο της Π.Ε. του ΝΑΡ, Αθήνα, 10 Ιούνη 2011

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΤΩΝ υπαλλήλων του Δήμου, ΣΚΟΠΕΛΟΥ


ΓΙΑ  συμμετοχής τους στην
τετράωρη στάση εργασίας»

ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΗ

Αν η Τουρκία καταλάβει στρατιωτικά το Καστελλόριζο…


Τα πολλά και ποικίλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν στην εκταμίευση ή μη της δόσεως του μνημονιακού δανείου του τρέχοντος μηνός έχουν αποσπάσει την προσοχή της Ελληνικής Γνώμης από τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις σχετικές εξελίξεις.
Το πλέον πρόσφατο γεγονός που συναρτάται με αυτά είναι η προφανής αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Χώρας μας, φοβούμενη – προφανώς – την Τουρκική αντίδραση και την Συμμαχική …δυσφορία , σε ό,τι κυρίως αφορά το τμήμα της ΑΟΖ περί το Καστελλόριζο και τις παρακείμενες νησίδες Ρώ και Στρογγύλης.
Η απροθυμία , η αμέλεια , οι φόβοι και οι δισταγμοί της Ελλάδος να ασκήσει νόμιμο και μη αμφισβητούμενο δικαίωμά της , μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις , ιδιαίτερα στην αποδυνάμωση αυτού , εφ΄όσον τούτο δεν ασκείται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος !
Σε κάθε όμως περίπτωση , όλοι όσοι δεν μετέχουμε στους άχρηστους και οπισθόβουλους διαλόγους περί της αναγκαιότητος των συμβιβασμών με την γείτονα Τουρκία, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε και να θέσουμε προ των ευθυνών της την Ελληνική κυβέρνηση , αν αυτή δεν λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα γιά να αποτρέψει την αιφνιδιαστική κατάληψη του Καστελλορίζου και των εξαρτημένων νησίδων Ρώ και Στρογγύλης από τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις !
Το εγχείρημα δεν παρουσιάζει δυσκολίες από στρατιωτική άποψη . Η επιχείρηση είναι ευχερής , λόγω της εγγύτητος των τριών ελληνικών νήσων από τις τουρκικές ακτές και της διαπιστωμένης αδυναμίας της Ελλάδας να διαθέτει μόνιμα στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις πεζοναυτών και ναυτικών μέσων (φρεγατών , υποβρυχίων και πυραυλακάτων) ώστε να αποτραπεί μία τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας εν τη γενέσει της
Όσους αυταπατώνται να νομίζουν ότι τελείωσαν οι πόλεμοι , παραπέμπουμε στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν.
Σε όσους πλανώνται να πιστεύουν ότι θα παρέμβει το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση γιά να σταματήσει μία νέα τουρκική εισβολή, θυμίζουμε την Τουρκική αποβατική ενέργεια κατά της Κύπρου (1974) και την Κρίση στα Ίμια (1996).
Το διακύβευμα αυτής της Επιχείρησης είναι πολύ μεγάλο .
Οι πειρασμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Η επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στην πετρελαιοφόρο Θάλασσα της Μεσογείου είναι πολλαπλώς υπέρτερης σημασίας και αξίας τόσον από τους πειρασμούς όσον και από το διακύβευμα !
Μιχάλης Σ. Βάρδα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύρια προϊόντα: το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα δαμάσκηνα (μαύρα και ξινά), το μέλι, τα τυροκομικά (κατσικίσιο τυρί, τραχανάς, κλπ), τα αμύγδαλα.


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και ΕΛΙΕΣ
Ως βάση όλων των συνταγών της παραδοσιακής κουζίνας, το ελαιόλαδο κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική διατροφή. Το ελαιόλαδο Σκοπέλου διακρίνεται πανελλαδικώς για την αγνότητά του και την εξαιρετική του γεύση.
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ
Το παινεμένο τυρί που παράγεται από το γίδινο γάλα στα ντόπια τυροκομεία είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για τα περισσότερα φαγητά και τις σαλάτες. Αυτό το τυρί χρησιμοποιείται στην κατασκευή της παραδοσιακής Σκοπελίτικης τυρόπιτας που σερβίρεται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και φούρνους.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Τα γνωστά σε όλους δαμάσκηνα Σκοπέλου παράγονται ακόμη και σήμερα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
ΜΑΥΡΑ δαμάσκηνα απλωμένα στον ήλιο ΞΙΝΑ δαμάσκηνα απλωμένα στον ήλιο


ΜΕΛΙ
Το μέλι Σκοπέλου φημίζεται για την καλή του ποιότητα, το άρωμά του και την εξαιρετική γεύση του σε παγκόσμια κλίμακα. Τη μεγάλη του ποικιλομορφία σε γεύσεις και αρώματα την οφείλει στην πλούσια χλωρίδα του νησιού που απαρτίζεται από πολυάριθμα άγρια φυτά. Θα τα βρείτε σε όλα τα τοπικά σούπερ-μάρκετ.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες της Γλώσσας και κυρίως οι αγρότισσες, μέσα από την συλλογική τους προσπάθεια δημιουργούν και για την προσωπική τους πρόοδο. Η φαντασία, η τόλμη και το ταλέντο αυτών των γυναικών, σωστά διοχετευμένα, αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της Γλώσσας. Από το εκθετήριο των προϊόντων που κατασκευάζουν οι ίδιες, μπορεί κανείς να προμηθευτεί παραδοσιακά γλυκά με τις αυθεντικές τοπικές συνταγές. Τηλέφωνο: 24240 33590.
skopelos.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου