Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ολοκληρωτικές οι ζημιές σε δαμάσκηνα, στην Σκοπελο κορόμηλα, αχλάδια και κεράσια από τον αέρα






Ολοκληρωτικές είναι οι ζημιές σε φρούτα στην περιοχή του Πηλίου, από τους δυνατούς ανέμους του περασμένου τριήμερου και ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δημ. Αλεξόπουλος, απέστειλε χθες τα σχετικά έγγραφα προς το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και στον πρόεδρο του Οργανισμού στην Αθήνα Θεοδ. Σαρρή, ζητώντας άμεση καταγραφή των ζημιών.


Όπως αναφέρει «υφίσταται ανάγκη άμεσης καταγραφής της πληγείσας ή καταστραφείσας παραγωγής, πριν προχωρήσουν οι διεργασίες σήψης. Έχοντας υπόψη την απεργία του προσωπικού του ΕΛΓΑ, παρακαλούμε να επιληφθείτε για την άμεση αποστολή του αρμόδιου επόπτη ή ειδικού κλιμακίου γεωπόνων εκτιμητών προς εξατομίκευση της ζημιάς κατά παραγωγό».


Με απόφαση του κ. Αλεξόπουλου και εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές του Πηλίου, προχθές, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας - Σποράδων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσής τους προς τον αντιπεριφερειάρχη τα οποία κοινοποιήθηκαν και στον ΕΛΓΑ, προκύπτει ότι:


Από τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν κατά το διάστημα 25,26 και 27/6/2011 στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων σημειώθηκαν ζημιές:


Στα δαμάσκηνα στις πρώιμες ποικιλίες 100% ζημιά, στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες η καρπόπτωση είναι γύρω στο 70% αλλά έχουμε μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας.
Στα κορόμηλα επί της ηρτημένης παραγωγής ζημιά 100%.
Στα αχλάδια, στην ποικιλία κόσια καρπότπωση 100% ενώ στην ποικιλία κρυστάλλια υποβάθμιση της ποιότητας κατά 100%. .
Στα ροδάκινα στην ποικιλία Λεμονάτα παρατηρείται πτώση κατά 70% αλλά και εδώ έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας.
Στα κεράσια στις ορεινές περιοχές (Ζαγορά, Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Βλάσιος, Δράκεια) καταστροφή κατά 100%.
Στα υπαίθρια κηπευτικά (τομάτα, φασολάκια, πιπεριές, μελιτζάνες κ.λπ.) η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί, επίσης θα καθυστερήσει η παραγωγή, επομένως έχει χαθεί η καλή εμπορική περίοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger