Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Συνταγή για Μπακλαβά από την Ουρανία Προβιά


Αυτή η συνταγή φέρνει μαζί της αρώματα και παραδόσεις από την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την κληρονομιά της οικογένειας.


Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα με αμύγδαλα)
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το φύλλο:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο (ή μίξη με ελαιόλαδο για πιο παραδοσιακή γεύση)

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 200 γρ. μέλι
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία γέμισης:

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.

2. Συναρμολόγηση:

  • Αλείψτε το ταψί με βούτυρο.
  • Απλώστε 5-6 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε ένα.
  • Στρώστε μέρος από το μείγμα της γέμισης.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία (φύλλα-γέμιση) έως ότου τελειώσουν τα καρύδια, αφήνοντας 5 φύλλα για το τέλος.
  • Χαράξτε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα.

3. Ψήσιμο:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
  • Ψήστε τον μπακλαβά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

4. Προετοιμασία σιροπιού:

  • Σε κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το λεμόνι και την κανέλα για 7-10 λεπτά.
  • Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.

5. Σιρόπιασμα:

  • Μόλις ο μπακλαβάς βγει από τον φούρνο ζεστός, ρίξτε το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα.
  • Αφήστε τον να απορροφήσει το σιρόπι για 3-4 ώρες.

Συμβουλές:

  • Για πιο αυθεντική γεύση, χρησιμοποιήστε κατσικίσιο βούτυρο.
  • Σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή ελληνικό καφέ.

Καλή απόλαυση! 😊

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger