Αυτή η συνταγή φέρνει μαζί της αρώματα και παραδόσεις από την Κωνσταντινούπολη, τιμώντας την κληρονομιά της οικογένειας.
Υλικά
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα με αμύγδαλα)
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Για το φύλλο:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 300 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο (ή μίξη με ελαιόλαδο για πιο παραδοσιακή γεύση)
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 200 γρ. μέλι
- 1 φέτα λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία γέμισης:
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.
2. Συναρμολόγηση:
- Αλείψτε το ταψί με βούτυρο.
- Απλώστε 5-6 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε ένα.
- Στρώστε μέρος από το μείγμα της γέμισης.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία (φύλλα-γέμιση) έως ότου τελειώσουν τα καρύδια, αφήνοντας 5 φύλλα για το τέλος.
- Χαράξτε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα.
3. Ψήσιμο:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
- Ψήστε τον μπακλαβά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
4. Προετοιμασία σιροπιού:
- Σε κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το λεμόνι και την κανέλα για 7-10 λεπτά.
- Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
5. Σιρόπιασμα:
- Μόλις ο μπακλαβάς βγει από τον φούρνο ζεστός, ρίξτε το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα.
- Αφήστε τον να απορροφήσει το σιρόπι για 3-4 ώρες.
Συμβουλές:
- Για πιο αυθεντική γεύση, χρησιμοποιήστε κατσικίσιο βούτυρο.
- Σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή ελληνικό καφέ.
Καλή απόλαυση! 😊
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου