Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Ντολμαδάκια γιαλαντζί


 Τα ντολμαδάκια είναι ένα αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, με πολλές παραλλαγές ανά περιοχή. Η Ουρανία Προβιά, γνωστή για τις παραδοσιακές συνταγές της, προτείνει την ακόλουθη εκδοχή:

Υλικά:

  • 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία αμπελόφυλλων: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίξτε τα. Αν είναι σε άλμη, ξεπλύνετε τα καλά με νερό για να απομακρύνετε το αλάτι.

  2. Γέμιση: Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

  3. Τύλιγμα: Τοποθετήστε ένα κουταλάκι από τη γέμιση στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου, διπλώστε τις πλευρές προς τα μέσα και τυλίξτε σε σφιχτό ρολό.

  4. Μαγείρεμα: Στρώστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα. Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις, με την ένωση προς τα κάτω. Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια. Καλύψτε με ένα πιάτο για να τα συγκρατεί και σιγοβράστε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

  5. Σερβίρισμα: Αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

Αυτή η συνταγή αποτυπώνει την παραδοσιακή γεύση των ντολμαδακίων, όπως τα προτείνει η Ουρανία Προβιά. Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger