Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Ακόμα ένα Σοκαριστικό Περιστατικό Εκβρασμού Δελφινιού

DSC 0554
Την Τετάρτη, η ομάδα κητολογικής έρευνας του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια ερευνητικού ταξιδιού εντόπισε στο πέλαγος ένα μεγάλο νεκρό ρινοδέλφινο μήκους 3,6m το οποίο είχε πεθάνει πρόσφατα. Δίπλα στο νεκρό δελφίνι βρισκόταν ένα άλλο ενήλικο ρινοδέλφινο, το οποίο έκανε κύκλους γύρω του προσπαθώντας να το προστατέψει από θηρευτές. Αυτό μας προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση, παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε μια τέτοια συμπεριφορά.
Τελικά το νεκρό δελφίνι μεταφέρθηκε στη βάση του Αρχιπελάγους, όπου το παρέλαβε άλλη ερευνητική ομάδα και διενέργησε την απαραίτητη νεκροψία.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ πρόσκληση για την παρουσία εργασιών των μαθητών Λυκείου σχετικά με κάποιο project τουςΟι ερευνητικές εργασίες εντάσσονται διεθνώς στα σχολεία, σε ένα ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο – πολιτικό, παιδαγωγικό, διδακτικό -, που συνδέεται με την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μαθητών αλλά και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της Κοινωνίας της Γνώσης, η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, επιπλέον αποκτά πρόσθετη σημασία στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτόν μεταρρυθμίζονται τα αναλυτικά προγράμματα πολλών χωρών, εφαρμόζονται καινοτόμες προσεγγίσεις διδασκαλίας και μάθησης και προωθείται η ανάπτυξη της επικοινωνίας. 

Μπιτς βόλεϊ σε Σκόπελο και Βόλο


Mε τους αγώνες του όπεν της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ 2015 (Masters και Juniors), ενώ αγώνες θα φιλοξενηθούν και στη Μαγνησία και συγκεκριμένα σε Σκόπελο και Βόλο. Η ομοσπονδία του βόλεϊ έκανε την παρουσίαση της διοργάνωσης όπου θα λάβουν μέρος τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού μπιτς βόλεϊ.

Ανακαλύπτοντας τα Ερημόνησα


Το καΐκι είναι ο πιο πρόσφορος και γοητευτικός τρόπος για να εξερευνήσετε τα Ερημόνησα και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου.
Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας με μια επίσκεψη στο νησάκι Κυρά Παναγιά. Το όνομα προήλθε από το μεταβυζαντινό μοναστήρι (αφιερωμένο στη Γέννηση της Παναγίας) στην ανατολική ακτή του νησιού. Το πρόσφατα αναπαλαιωμένο μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανικά ερείπια του 6ου - 1ου μ.Χ αιώνα και έχει καθολικό μάλλον του 16ου αιώνα. Το νησί είναι μετόχι του Αγίου Όρους (Μονή Μεγίστης Λαύρας).
Η Κυρά Παναγιά κατοικήθηκε από πολύ παλιά, όπως φανερώνουν τα νεολιθικά ευρήματα (6.000 - 5.000 π.Χ.) στο νησάκι Αγ. Πέτρος. Τον 4ο π.Χ αιώνα, οι Αθηναίοι ήρθαν σε αντίθεση με το βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας για την κυριαρχία στο νησί, όπως φανερώνουν τα διασωθέντα αποσπάσματα από τον "Περί Αλοννήσου" λόγο του ρήτορα Ηγήσιππου. Το 341 π.Χ., οι κάτοικοι της Πεπαρήθου (σημερινής Σκοπέλου) κατέλαβαν το νησί. Ο Φίλιππος όμως ανακατέλαβε το νησί καθώς και τη Σκόπελο. Από τότε ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για την Κυρά Παναγιά.
Κοντά στο νησάκι του Αγίου Πέτρου έχουν εντοπιστεί ναυάγια από τους αρχαίους χρόνους (πλοίο του 5ου π.Χ αιώνα, με 1500 αμφορείς από την πόλη Μένδη της Κασσάνδρας Χαλκιδικής) και τους βυζαντινούς χρόνους (πλοίο του 11ου μ.Χ αιώνα, με χιλιάδες πολύχρωμα πιάτα). Η Κυρά Παναγιά είναι εύφορη αν και ορεινή. Τμήματα του νησιού είναι καλλιεργημένα και η βόσκηση από γίδια είναι φανερή στη βλάστηση. Καλύπτεται από πυκνή μακία βλάστηση όπου κυριαρχούν ο σχίνος, το πουρνάρι και η αγριελιά.

Ο πανέμορφος όρμος του Αγίου Πέτρου, στα νοτιοδυτικά, χαρακτηρίζεται από το ομώνυμο νησάκι και από ένα μικρό κάμπο με ελαιώνα. Στο νησάκι η πρόσβαση είναι ελεύθερη στους όρμους του Αγίου Πέτρου, του Πλανήτη και του Μοναστηριού, αλλά δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στη δυτική ακτή του νησιού (ελάχιστη απόσταση 100μ. από την ξηρά).

Άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και τον Μάιο

Οι ανάγκες των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων για ανανέωση του στόλου τους ενόψει της θερινής περιόδου οδήγησε τις ταξινομήσεις σε υψηλότερα επίπεδα και κατά τον μήνα Μάιο. Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία που έκανε στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών τον Μάιο υπήρξαν αυξημένες κατά +21,6%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 (9.070 έναντι 7.459).

«Ευχαριστούμε Ελλάδα!»

«Ευχαριστούμε Ελλάδα!»
Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ακόμα μια νέα χώρα, ένας Βρετανός κριτικός που ονομαζόταν Sydney Smith αναρωτήθηκε: "Σε όλα τα πέρατα του πλανήτη, ποιος διαβάζει ένα αμερικανικό βιβλίο; Ή πηγαίνει σε ένα αμερικανικό παιχνίδι; Ή κοιτάζει μια αμερικανική εικόνα ή άγαλμα;".
Δεδομένου ότι ο κ. Smith ήταν Άγγλος, θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι ένιωθε την ενοχή μιας επώδυνης ήττας. Αλλά οι ερωτήσεις του φωτίζουν ένα σημαντικό γεγονός: όταν ιδρύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κανείς δεν ήξερε τι είδους ενός έθνους επρόκειτο να γίνει. Μάλιστα, οι ηγέτες και ο λαός του νέου έθνους είχαν συνηθίσει να σκέφτονται τους εαυτούς τους ως υπηκόους της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά με το τέλος του επαναστατικού πολέμου το 1783, βρέθηκαν ανεξάρτητοι, αντιμέτωποι με ένα από τα σπανιότερα θεάματα στην ιστορία: ένα άδειο καμβά.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου