Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"Εφιάλτης" η καταστροφή χημικών της Συρίας ανοιχτά των Χανίων

  
Οπως δήλωσε στο Οn Alert ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός "εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας.



Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα χημικά της Συρίας είναι οτι πολλά από αυτά είναι συσκευασμένα χωρίς να αναφέρεται τι είδους χημικό όπλο είναι, ούτε πότε έχει παρασκευαστεί. Αυτό σημαίνει οτι πιθανόν κάποια έχουν λήξει, οι συσκευασίες τους μπορεί να έχουν σκουριάσει και κατά τη μεταφορά να δημιουργηθούν σοβαρότατα ατυχήματα.
Οταν δεν ξέρεις τι χημικά όπλα είναι δεν μπορείς να ξέρεις αν υδρολύονται.

Δραματικές οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους

Σε περίπτωση που δεν υδρολυθούν τα χημικά όπλα θα διαφύγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δηλαδή θα δούμε πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλυνση σε ολόκληρο το Λιβυκό και το Κρητικό πέλαγος. Θα υπάρξει καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος όχι μόνο στα ψάρια αλλά και χρήσιμοι μικροοργανισμοί θα βρουν τραγικό θάνατο. Τα δε ψάρια που θα έχουν δηλητηριαστεί, αν κάποιος τα καταναλώσει θα δηλητηριαστεί και αυτος.
Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. ουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση


Η μόλυνση που μπορεί να προκληθεί μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 χρόνια 

Η καύση η ασφαλέστερη μέθοδος καταστροφής των χημικών και το ΟΧΙ της Αλβανίας

Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτο επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

Και είναι προφανές το ερώτημα, γιατί καμία χώρα δε δέχτηκε να γίνει εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στο έδαφός της; Γιατί ο κίνδυνος ειναι ορατός...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
http://www.onalert.gr/stories/efialths-h-katastrofh-xhmikwn-ths-syrias-anoixta-twn-xaniwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger