Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Το καλοκαίρι απολαμβάνει την ελληνική φύση και πέρυσι επισκέφθηκε τη Σκόπελο στις Σποράδε

Ο Γερμανός πρέσβης συνηθίζει να παρίσταται ακόμα και εκεί όπου η χώρα του άφησε καταστροφικά ίχνη. Οπως στην έκθεση με θέμα «Συναγωνιστής: Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», την οποία οργάνωσε τοΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΝΤΟΛΤ

Ο Γερμανός που επαναλαμβάνει ότι απαιτείται σεβασμός στους Ελληνες

Με μια λιτή ανακοίνωση επέλεξε να τοποθετηθεί ο κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ, πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην κατοικία του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γερμανός πρέσβης συνηθίζει να παρίσταται ακόμα και εκεί όπου η χώρα του άφησε καταστροφικά ίχνη. Οπως στην έκθεση με θέμα «Συναγωνιστής: Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», την οποία οργάνωσε το εβραϊκό μουσείο. «Για να μη σβήσει από τη συλλογική μνήμη», είπε χαρακτηριστικά
«Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία και την ελληνική κυβέρνηση για την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον. Οποιος και να ευθύνεται για την πράξη: δεν θα επιτευχθεί η διατάραξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Επίσης, δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας».
Από τον Απρίλιο του 2012, όταν έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Ντολτ γνώριζε ότι του είχε ανατεθεί μια σημαντική αποστολή. Στην κορύφωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης η θέση στην Αθήνα θεωρούνταν από τις πλέον δύσκολες για τα στελέχη του διπλωματικού σώματος.
Είχαν προηγηθεί πικρόχολα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου με τη μεταφορά της εικόνας των «τεμπέληδων» του Νότου. Διπλωμάτης καριέρας ο κ. Ντολτ ανέλαβε να βελτιώσει το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις που είχαν περάσει σε «εποχή παγετώνων»...
Εξαρχής προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Αλλωστε είχε ήδη μελετήσει και έφτασε ενήμερος. Γνώριζε αρκετά για τα τραγικά γεγονότα στα Καλάβρυτα και το Δίστομο, αντίθετα από άλλα στελέχη του διπλωματικού σώματος τα οποία είχαν ακούσει μόνο για τις θηριωδίες στην Πολωνία και την ανατολική Ευρώπη, αλλά τίποτα για την Ελλάδα.
Στην πρεσβευτική κατοικία υποδέχεται κατά καιρούς εκπροσώπους των ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σε χαλαρή ατμόσφαιρα και με διακριτικότητα θα μεταφέρει τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά θα προσπαθήσει να αποκομίσει μια καλύτερη εικόνα για τα τεκτενόμενα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται και στις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ.
«... Πολύς κόσμος περνάει δύσκολα. Σχέδια ζωής έχουν καταστραφεί, πολύς κόσμος προβληματίζεται για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, αρκετοί χάνουν το κουράγιο τους και φτάνουν σε απόγνωση». Παράλληλα με την προσπάθειά του να παρουσιάζει το γερμανικό δυικό σύστημα εκπαίδευσης, μιλά για το κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία και τα βήματα προόδου της Ελλάδας.
Οσο για το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, δεν αποφεύγει να παραδεχθεί ότι «η ηθική παράμετρος εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια. Η κατοχή της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα ήταν πολύ βάναυση και προκάλεσε μεγάλες συμφορές και μεγάλη οδύνη. Το βλέπει κανείς ακόμα και σήμερα στα μαρτυρικά χωριά. Οι πληγές δεν έχουν κλείσει και οι Γερμανοί πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».
Ο Γερμανός διπλωμάτης γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1958, σπούδασε νομικά και αποφοίτησε από την Aνωτάτη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στην καριέρα του έχει υπηρετήσει στο Κατμαντού, στο Τελ Αβίβ, στην Πρετόρια και στις υπηρεσίες του υπ. Εξωτερικών πριν έρθει στην Αθήνα.
Η συνάντηση με Τσίπρα
Σε άτυπες αλλά και επίσημες εκδηλώσεις, όπως στην επέτειο της ενοποίησης, οι κήποι της κατοικίας γεμίζουν απο εκπροσώπους της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου, ο πρέσβης επαναλαμβάνει οτι απαιτείται σεβασμός στους Ελληνες.
Ο κ. Ντολτ υποδέχθηκε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα και μετείχε στον σχεδιασμό του προγράμματος και τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης. Λίγη ώρα αφότου την κατευόδωσε στο αεροδρόμιο, έσπευσε να δώσει το παρών σε μια άλλη εκδήλωση με γερμανικό χρώμα.
Ηταν η παρουσίαση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα υπό τη σκέπη του «Die Linke» και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Με φιλικό προφίλ ο κ. Ντολτ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τρόλεϊ, δοκιμάζει ρακί και περπατά στους δρόμους της πόλης. Το καλοκαίρι απολαμβάνει την ελληνική φύση και πέρυσι επισκέφθηκε τη Σκόπελο στις Σποράδες.
Δηλώνει λάτρης της τζαζ μουσικης αλλά και του ποδοσφαίρου. Πρόσφατα διοργάνωσε συγκέντρωση για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Μπάγερν. Ο ίδιος πάντως δηλώνει απερίφραστα οπαδός της βαυαρικής ομάδας και θαυμαστής του Ριμπερί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger