Κοιτάζαμε τη Δευτέρα τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούνη, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕλΣτατ. Για πρώτη φορά έχουμε αρνητικό πληθωρισμό. Μεταξύ Ιούνη 2012 και Ιούνη 2013 η μεταβολή του γενικού δείκτη είναι –0,4%. Είδαμε, όμως, ότι η κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» έχει σημειώσει αύξηση 0,8%, η οποία όπως σημειώνεται οφείλεται κυρίως στην αύξηση τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά, πατάτες, ψάρια και κρέατα.
Αμέσως το μυαλό μας πήγε στο περιβόητο «κίνημα της πατάτας», που ξεκίνησε το Φλεβάρη του 2012 και απογειώθηκε τους επόμενους μήνες, διαμορφώνοντας και την ιδεολογία του «χωρίς μεσάζοντες», η οποία σε περιθωριακή μορφή συνεχίζεται ακόμη. Ψάχνοντας καλύτερα τους αναλυτικούς πίνακες της ΕλΣτατ, διαπιστώσαμε ότι ένα προϊόν κρατάει τα σκήπτρα στην αύξηση τιμής μέσα σ’ ένα χρόνο. Καλά καταλάβατε, πρόκειται για την πατάτα, η οποία μεταξύ Ιούνη 2012 και Ιούνη 2013 σημείωσε αύξηση τιμής κατά 32,6%! Το αργυρό μετάλλιο στην αύξηση τιμής κρατάει το πετρέλαιο θέρμανσης με 25,1%, η οποία οφείλεται στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως γνωρίζουμε. Οι αυξήσεις στα υπόλοιπα νωπά τρόφιμα είναι σε «λογικά» επίπεδα (κρέατα 1%, ψάρια 2,4%, φρούτα 3,8%, λαχανικά 6,4%, γαλακτοκομικά και αυγά 0,7%), ενώ στο λάδι έχουμε μείωση τιμής κατά –2,1%.
Πώς συνέβη και το προϊόν-σύμβολο του «κινήματος χωρίς μεσάζοντες» σημείωσε τέτοια αλματώδη αύξηση; Δεν χρειάζεται να κάνουμε εδώ ειδική ανάλυση. Να σημειώσουμε μόνο πως αυτό είναι σύνηθες στην καπιταλιστική παραγωγή. Για συγκυριακούς λόγους ένα προϊόν μπορεί να βρεθεί πότε με πολύ χαμηλή και πότε με πολύ ψηλή τιμή. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, το προϊόν αυτό παράγεται και διανέμεται ως προϊόν καπιταλιστικής παραγωγής. Το μόνο που έμεινε από το περιβόητο «κίνημα της πατάτας» ήταν ένας βόρβορος παραπλάνησης και μια πρωτοφανής ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, με τη βοήθεια και διάφορων «ριζοσπαστών», οι οποίοι έσπευσαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εκστρατεία.
ΥΓ: Φυσικά, έμειναν και διάφοροι αετονύχηδες, οι οποίοι μετέτρεψαν το «χωρίς μεσάζοντες» σε μπίζνα, δραστηριοποιούμενοι στο περιθώριο της κυρίαρχης αλυσίδας παραγωγής-διανομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου