Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Καλύτερα να είσαι πλούσιος και επαναστάτης, παρά φτωχός και μαλάκας, γλείφτης του καθένα που σε πηδάει". Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα. ...


τα ευχαριστώ είναι λίγα σε όλα τα γράμματά σας συμπαράστασης που μας στέλνετε .αυτό μας δίνει δύναμή να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το καλό της ΣΚΟΠΕΛΟΥ και για ξεχαρβάλωμα της σάπιας κατάστασης που επικρατή στην ΣΚΟΠΕΛΟ .να είστε σίγουρη ότι δεν θα κάνουμε πίσω με τίποτα δεν φοβόμαστε τον πόλεμο που μας κάνουν τα οργανωμένα συμφέροντα της ΣΚΟΠΕΛΟΥ από μεγάλο  εργολάβους ξενοδόχους δημοσίους υπαλλήλους που είναι στα σκατά μέσα και τα παπαγαλάκια τούς που μας κατηγορούν .εμείς χρήματα δεν περνούμε τα χρήματα τα έχουμε γραμμένα στα @@@ εσείς κότες που προσκυνάτε για τα ευρώ να φοβόσαστε ........
Ο ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΣΤ` ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 


σας ευχαριστούμε όλους για την συμπαράσταση σας στο skopelosnews

Χαμός στο διαδίκτυο με τις αρετουσάριστες φωτογραφίες της Ε. Μενεγάκη! με κυτταρίτιδα πολύ πράμα ρε παιδί μου μπα ....

Θέμα συζήτησης σε παρέες αλλά και στα media έχουν γίνει οι αρετουσάριστες φωτογραφίες με μαγιώ της βασίλισσας της πρωινής ζώνης, Ελένης Μενεγάκη! Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στο blog του ο δημοσιογράφος Νάσος Γουμενίδης και από τότε έχουν "κατακλύσει" το ελληνικό διαδίκτυο και έγιναν θέμα και στο δελτίο του star!

Πάντα όλες θαυμάζαμε με μια κρυφή ζήλια τις φωτογραφίες των γυναικών της εγχώριας showbiz πως έχουν κορμί αψεγάδιαστο, τέλειες αναλογίες και δεν είστε λίγες όλες εσείς, που στα σχόλιά σας επισημαίνετε το αξιοπερίεργο των καλλίγραμμων αυτών σωμάτων, και τονίζετε πως έχει γίνει σίγουρα ρετουσάρισμα.

Το γεγονός ότι κάποια περιοδικά, όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες των celebrities με μαγιώ, κάνουν ρετούς είναι γνωστό - αν και δεν συμβαίνει πάντα... Έτσι και στην περίπτωση της Ελένης.

Πάντως είναι λογικό μια γυναίκα στα 41 με τρια παιδιά να έχει και ένα δυο κιλά παραπάνω όπως όλες μας...

Δες λοιπόν τις φωτογραφίες των περιοδικών......και τις αρετουσάριστες
Η φτώχεια αμαρτία......Η φτώχεια αμαρτία, τα πλούτη ευτυχία. Ο φτωχός είναι αμαρτωλός.
Γράφει ο Σωφρόνιος και βοήθειά μας.
Απευθύνομαι στους φτωχούς που έχουν πάρει τον δρόμο της αμαρτίας και γι΄αυτό υποφέρουν και δεν πρέπει να διαμαρτύρονται. Όσες αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες είναι μέσα στο πνεύμα της αγάπης, της δικαιοσύνης, της προστασίας, που πρέπει να μας διέπει. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Παραπονείσθε, ναι, το έχουν κάνει και θα το ξανακάνουν, αλλά γιατί; Αναρωτηθήκατε; Όχι, ε; Μα για να σας σώσουν.
Έχετε όλες τις αρρώστιες, διότι δεν τηρείτε τις νηστείες, με αποτέλεσμα να έχετε όλοι οι γέροι χολυστερίνη, τριγλυκερίδια,χολυστερόλη κακή. Ενώ από εδώ και πέρα που θα τρώτε κρέας κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα θα συνέλθετε και χωρίς φάρμακα. Οι οικονομίες που θα κάνετε θα τις πάρετε εκαντονταπλάσιες στην άλλη ζωή. Οι δε νέοι μας θα εντρυφήσουν σε αξίες υψηλές, όπως το, μακάριοι οι πεινώντες.Φωνάζετε για την κατάσταση της υγείας και των νοσοκομείων και δεν σκέπτεσθε αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι, ό,τι θέλει ο Θεός. Σας παίρνουν περιουσίες, κτήματα, σπίτια,αυτοκίνητα, οι δανειστές και οι τράπεζες. Εσείς όμως πρέπει να είστε ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι, διότι έχει ειπωθεί και δεν το θυμάστε ότι: ο έχων δύο ιμάτια πρέπει να δίνει το ένα. Ιδίως οι νέοι και άνεργοι όπως έχει ειπωθεί ότι τα πετεινά του ουρανού δεν χρειάζεται να συσσωρεύουν,έτσι κι αυτοί δεν πρέπει να ανησυχούν.
Διαμαρτύρεσθε για τους υψηλούς μισθούς υπουργών , βουλευτών και για τα αναδρομικά που θα πάρουν οι πρώην βουλευτές. Θα το επαναλάβω όπως το είχε πει ο Αη Γιάννης ο Νηστικός.
Η φτώχεια αμαρτία, τα πλούτη ευτυχία. Ο φτωχός είναι αμαρτωλός. 'Αγετε εν ειρήνη.
www.aoristies.gr

Κ. Καρτάλης: Θετική απόφαση του ΣτΕ για τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙΜε αφορμή την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο έκρινε ως μη ισότιμα τα πτυχία που προσφέρουν ξένα Πανεπιστήμια και Κολλέγια όταν μέρος των σπουδών πραγματοποιήθηκε με επιτόπια παρακολούθηση του προγράμματος στην Ελλάδα σε μη ελληνικό ΑΕΙ, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης σημείωσε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απόφοιτη γαλλικού πανεπιστημίου ζήτησε, με αίτησή της προς το Διατμηματικό Συμβούλιο Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών Αλλοδαπής, να της αναγνωριστεί ο τίτλος σπουδών, που πήρε το 2003, ως ισότιμος με το αντίστοιχο πτυχίο των ελληνικών ΑΕΙ. Αν και η διάρκεια φοίτησής της ήταν πενταετής τα τρία πρώτα χρόνια παρακολούθησε το πρόγραμμα σπουδών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τα δύο τελευταία στη Γαλλία.

Είναι προφανές ότι το ΣτΕ θεωρεί ότι η αναγνώριση τέτοιων πτυχίων, ως ισότιμων με αυτά που προσφέρονται από Ελληνικά ΑΕΙ, αντιβαίνει στο Αρθρο 16 του Συντάγματος. Στην ουσία με την απόφαση του επισημαίνει για μία ακόμη φορά την υποχρέωση της Πολιτείας να σεβαστεί τις συνταγματικές πρόνοιες και να προσφέρει δημόσια (και δωρεάν) Παιδεία. Κατοχυρώνει επίσης τους νέους και τις νέες που σήμερα φοιτούν σε ελληνικά ΑΕΙ και καθησυχάζει τις οικογένειες τους που καταβάλλουν θυσίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα και διεκδικούν ισονομία και ουσιαστικά κριτήρια για την όποια ισοτιμία πτυχίων. Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ευρύτερα στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος. Οφείλω δε να σημειώσω ότι η ΝΔ σε πρόσφατη ανακοίνωση της πρότεινε την αλλαγή και του Αρθρου 16 στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με άλλα λόγια προκρίνει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας αλλά και διαμορφώνει τη νομική βάση για την αναγνώριση πτυχίων που λαμβάνονται με συνδυασμούς φοίτησης όπως της περίπτωσης που περιγράφεται παραπάνω.

Αν αυτό θεωρείται αναβάθμιση ή υποβάθμιση της ποιότητας των πτυχίων, είναι στην κρίση του καθενός. Κατά την άποψη μου αυτό που είναι αναγκαίο είναι η θωράκιση της ανώτατης παιδείας στη χώρα μέσα από την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, την καλύτερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την κοινωνία, την ενίσχυση της έρευνας και τη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και διαρκούς αξιολόγησης.

Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι πάντα ένα κρίσιμο ζητούμενο ιδίως σε περιόδους δημοσιονομικής κρίσης. Στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ που θα συζητηθεί στη Βουλή σε 15 ημέρες, προβλέπεται ένα συνεκτικό σχέδιο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων μέσα από τετραετείς προγραμματικούς κύκλους που θα συναρτούν τη χρηματοδότηση που καταβάλλει η Πολιτεία στα Πανεπιστήμια με την αξιολόγηση της απόδοσης τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ποιοτικά Πανεπιστήμια, όπως αυτό της Θεσσαλίας, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αντίθετα έχουν μόνο να «κερδίσουν» από την αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν. Ελπίζω η ολομέλεια του ΣτΕ να παρακολουθήσει το σκεπτικό της απόφασης του Γ’ Τμήματος του.»

Τσουνάμι από λουκέτα στην εστίαση στην Σκόπελο θα περιμένουμε από τον Σεπτέμβρη τα άσχημα μαντάτα της κώλο χρονιάς

Τσουνάμι από λουκέτα στο χώρο της εστίασης προβλέπει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Απόστολος Αθανασός με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% έως το 23% από 1ης του Σεπτέμβρη.
Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου κ. Αθανασός «χτυπάει καμπανάκι» με  συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ,  αν και εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανατροπής του μέτρου, αν  φυσικά ο κλάδος αντιδράσει ενιαία και συντεταγμένα.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΗ ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
 
 
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις οριστικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας που σύμφωνα με τον πρόεδρο θα συνεδριάσει στις 18 Αυγούστου για να καθορίσει τη στάση της.
Σε τοπικό πάντως επίπεδο ο κ. Αθανασός κάνει λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% στην εστίαση,  ενώ απαντώντας στην κριτική για τον ακριβό καφέ, υποστηρίζει ότι «οι τιμές αυξάνουν ανεξάρτητα από τη δική μας θέληση λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξήσεων των φόρων και τελών».
 
Κύριε Αθανασέ, η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στον κλάδο σας κατά γενική ομολογία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό δεκάδες επιχειρήσεις…
Πράγματι, αυτό αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση, τουλάχιστον από όσους έχουν μια μικρή επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα της αγοράς. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), κάθε αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, προκαλείται  μείωση της ζήτησης κατά 15%. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου η αύξηση ανέρχεται στο 77%. Η πτώση της ζήτησης θα είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιασθούν τα λουκέτα στην αγορά. Έτσι, τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν σημαντικά. Οι συνέπειες βέβαια θα είναι τεράστιες σε περιοχές όπως η δική μας που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό και την εστίαση.
Η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις:
§ Θα είναι καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.
§ Θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας.
§ Θα στερήσει από τους συμπολίτες μας ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες διασκέδασης.
§ Θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.
§ Θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
 
Υπάρχουν, πιστεύετε, τα περιθώρια ανατροπής αυτής της απόφασης και πώς θα κινηθείτε ως κλάδος;
Προσωπικά είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι πράγματι υπάρχουν τα περιθώρια για να ανατραπεί αυτή η απόφαση, αρκεί να επικρατήσει η φωνή της λογικής. Ήδη, σε πανελλήνιο μάλιστα επίπεδο, σχεδόν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, έχουν αντιδράσει πολύ έντονα. Ο κλάδος μας κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Από τη μια πλευρά φροντίζουμε να ενημερώσουμε με κάθε τρόπο τους καταναλωτές για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της απόφασης και από την άλλη, πιέζουμε με τους συλλογικούς μας φορείς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσουν την απόφασή τους, ώστε να μην αναγκασθούμε να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα παραβρεθώ σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με συναδέλφους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων όπου θα τεθεί το ζήτημα επί τάπητος. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου θέματος που έχει προκύψει..
 
Οι περισσότεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η μείωση του τζίρου είναι ιδιαίτερα αισθητή. Σε τοπικό επίπεδο έχει γίνει καταγραφή και σε ποιο επίπεδο κινείται η πτώση;
 
Η οικονομική κρίση έχει ήδη πλήξει καθοριστικά τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα τον κλάδο εστίασης στην περιοχή μας. Μια απλή βόλτα στην αγορά, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς «δια γυμνού οφθαλμού» ότι δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ οι επιχειρηματίες που διατηρούν ακόμη τις επιχειρήσεις τους, βρίσκονται σε απόγνωση. Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς πάνω από 30% των επιχειρήσεων του Νομού μας έχει ήδη βάλει λουκέτο ή βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος λόγω της κρίσης, ενώ ο τζίρος έπεσε κατά 50% και ίσως ακόμα περισσότερο.
 
Υπάρχουν άραγε τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε ο κλάδος σας να ανακάμψει με δεδομένο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων σας;
 
Η εστίαση αποτελεί ένα κλάδο ο οποίος αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα τόσο από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο και από την έλλειψη αναπτυξιακής λογικής των πάσης φύσεως «διοικητικών αποφάσεων». Αυτό το γεγονός προκαλεί σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα στις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ασφαλώς και υπάρχουν τρόποι που μπορούν να συμβάλουν σε μια επιχειρηματική ανάκαμψη. Πρώτα απ’ όλα απαιτείται μια άλλη οικονομική πολιτική, μια πολιτική που θα απελευθερώνει, αντί να εγκλωβίζει, τις επιχειρηματικές δυνάμεις. Απαιτείται μια επιχειρηματική αναγέννηση που θα στηρίζεται στην αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση, αντί να είναι καχύποπτη απέναντι στους επιχειρηματίες θα πρέπει να τους εμπιστευθεί και να στηριχθεί στις δημιουργικές τους ικανότητες. Για παράδειγμα, για το ΦΠΑ, εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετήσει και μια πολιτική χαμηλού ΦΠΑ σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο της οικονομίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, οι οποίες - όχι τυχαία -  έχουν θεσμοθετήσει χαμηλότερο ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης.
 
Δέχεστε πάντως κριτική ως κλάδος για τις τιμές… οι οποίες κατά πολλούς κινούνται σε αναντιστοιχία με την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών - πελατών;
Διαφωνώ με αυτού του είδους τις κριτικές. Θέλω μάλιστα να επισημάνω ότι ήδη οι επιχειρηματίες τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε απορροφήσει 4 αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ που τον οδήγησαν απ’ το 8% στο 13% και από το 18% στο 23%. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη μειώσει δραματικά τα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεών μας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών. Η σχέση επιχειρηματία - καταναλωτή είναι για μας σχέση ζωής, την οποία αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε σε υγιή πλαίσια. Τα καταστήματα της περιοχής μας, εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και έχουν αναπτυχθεί μεταξύ εμπόρων και πελατών σχέσεις σεβασμού, συνεργασίας, φιλίας και εμπιστοσύνης.
Αναφέρομαι φυσικά στα οργανωμένα καταστήματα και όχι στο κάθε μορφής   παραεμπόριο, που παρέχει ανεξέλεγκτα και κακής ποιότητας εμπορεύματα, χωρίς καμία διασφάλιση, καμία εγγύηση και φυσικά χωρίς αποδείξεις.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο υγιής επιχειρηματικός κόσμος του τόπου μας δεν έχει απολύτως κανένα συμφέρον από τις αυξήσεις τιμών, οι οποίες οδηγούν στη μείωση της ζήτησης και κατά συνέπεια στη μείωση του τζίρου των καταστημάτων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πολύ καλά το φαινόμενο της διαρκώς μειούμενης  αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών, άλλωστε κι εμείς οι ίδιοι καταναλωτές είμαστε.
Γεγονός είναι λοιπόν ότι οι τιμές αυξάνουν ανεξάρτητα από τη δική μας θέληση, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξήσεων των φόρων και τελών, αλλά και της αλλοπρόσαλλης, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική, οικονομικής πολιτικής ορισμένων υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης που έχει την κύρια ευθύνη συντονισμού της πολιτικής της.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για συσπείρωση όλων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών γύρω από της ενώσεις τους, ώστε να εξασφαλισθεί η απαραίτητη δυναμική για αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που έχουμε μπροστά μας.  
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/37354/--.aspx

Στη Σκόπελο βρέθηκε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, κ.κ.Χρυσόστομος

ο Μητροπολίτης μας στη Σκόπελο
ο Μητροπολίτης μας στη Σκόπελο
Το πανέμορφο νησί της Σκοπέλου των Βορείων Σποράδων, το οποίο ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με αφορμή την τέλεση του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου του μακαριστού Ιερέως Βαρσαμά Γλύνη, επί 25ετία και πλέον υπηρετήσαντος ως εφημερίου στην Ενορία Αγίων Αναργύρων Νέου Κλήματος – Έλιος.

Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του έφθασαν στο λιμάνι της Σκοπέλου αργά το απόγευμα της Παρασκευής 12 Αυγούστου και αμέσως μετέβησαν στη Γλώσσα, όπου στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Επίσκοπός μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και μίλησε στους χριστιανούς της ευλογημένης αυτής Ενορίας, αναφερόμενος στο χάρισμα των δακρύων, το οποίο τους κάλεσε να καλλιεργήσουν. Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ευχήθηκε στον εφημέριο π. Αλέξιο, τον Διάκονο π. Ρηγίνο, τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Γιώργο Μιχελή και σε όλους τους ενορίτες, για την επερχομένη Ιερά Πανήγυρη της Ενορίας τους.
Το Σάββατο 13 Αυγούστου το πρωί, ημέρα κατά την οποία λειτουργικά αποδόθηκε η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Μητροπολίτης μας λειτούργησε στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Έλιος, όπου τέλεσε και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του εφημερίου της Ενορίας, μακαριστού Βαρσαμά Γλύνη.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού, καθώς και στον μακαριστό Ιερέα Βαρσαμά, ο οποίος, όπως είπε, διηκόνησε ευαρέστως την Τοπική μας Εκκλησία και ευχήθηκε ο Θεός να Τον αξιώσει να παρεδρεύει και στο Ουράνιο Θυσιαστήριο.
 Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 FM), ενώ ο Σεβασμιώτατος αναχώρησαν από την Σκόπελο το μεσημέρι του Σαββάτου για τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδος και από εκεί μετέβησαν οδικώς στην Αρκίτσα, απ’ όπου διά θαλάσσης πέρασαν στα Λουτρά Αιδηψού και από εκεί στις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας στα Ήλια, όπου, συν Θεώ, θα λειτουργήσει την Κυριακή 14 Αυγούστου το πρωί ο Σεβασμιώτατος, για τα παιδιά της Ε΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου.
Για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης μας έχει προγραμματίσει, συν Θεώ, στον μεν Εσπερινό την Κυριακή 14 Αυγούστου το βράδυ, να χοροστατήσει στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού, την δε Θεία Λειτουργία να τελέσει την Δευτέρα 15 Αυγούστου το πρωί, στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού.
Την Τρίτη 16 Αυγούστου το πρωί, θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, για την εορτή του Αγίου Τιμοθέου Επισκόπου Ευρίπου, ενώ από την Τετάρτη 17 έως την Παρασκευή 19 Αυγούστου, θα μεταβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=11202

στην Σκόπελο σήμερα ο κύριος Παπανδρέου?


Ο πρωθυπουργός,  Γιώργος Παπανδρέου, και η σύζυγός του, Άντα, βρέθηκαν για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην Σκιάθο και τις Σποράδες, όπου μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν την Μονή της Ευαγγελίστριας.
Το ζεύγος παρακολούθησε τόσο τη Θεία Λειτουργία όσο και τη λιτάνευση. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στις μεγάλες αλλαγές που είναι σε εξέλιξη.
"Γιορτάζουμε σήμερα την Παναγία, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Εδώ, στο νησί του Παπαδιαμάντη, που τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εδώ, στη Μονή της Ευαγγελιστρίας, όπου - η ιστορία λέει - υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη σημαία για τον Απελευθερωτικό Αγώνα του Ελληνισμού, την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
Εμπνεόμαστε, αντλούμε δύναμη από την ιστορία και την παράδοσή μας. Και ξέρουμε ότι οι κόποι του Ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο.
Όχι μόνο θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα, δημιουργούμε τις βάσεις για μια κοινωνία δικαίου, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης.
Και όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης, "αν βρισκόμαστε στενά ας κοιτάξουμε και γύρω μας. Έτσι και η διεθνής κρίση επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στέκεται γερά στα δικά της πόδια.
Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές του τόπου μας, την δημιουργικότητα του Έλληνα. Για ανάπτυξη που εγγυάται ελπίδα, δουλειές για την νέα γενιά και δικαιοσύνη για όλους.
Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι. Είναι προσπάθεια όλων μας. Μια διαρκής πορεία για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες", κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στον μεγάλο εσπερινό για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Σκιάθο παρέστη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.


«Οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο» 

 

 

 

 

 

«Οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο»

Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας έστειλε από τη Σκιάθο ο πρωθυπουργός

Στον μεγάλο εσπερινό για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Σκιάθο παρέστη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Αμέσως μετά έστειλε στον ελληνικό λαό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας:

«Οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο. Όχι μόνο θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια συνέχισης των μεγάλων αλλαγών για να μπορέσει η Ελλάδα να στέκεται γερά στα δικά της πόδια.

«Γιορτάζουμε σήμερα την Παναγία, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Εδώ, στο νησί του Παπαδιαμάντη, που τιμά τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εδώ, στη Μονή της Ευαγγελιστρίας, όπου, η ιστορία λέει, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη σημαία για τον Απελευθερωτικό Αγώνα του Ελληνισμού, την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Εμπνεόμαστε, αντλούμε δύναμη από την ιστορία και την παράδοσή μας. Και ξέρουμε ότι οι κόποι του Ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο. Όχι μόνο θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα, δημιουργούμε τις βάσεις για μια κοινωνία δικαίου, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης.

Και όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης “αν βρισκόμαστε στενά ας κοιτάξουμε και γύρω μας”. Έτσι και η διεθνής κρίση επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στέκεται γερά στα δικά της πόδια.

Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές του τόπου μας, την δημιουργικότητα του Έλληνα. Για ανάπτυξη που εγγυάται ελπίδα, δουλειές για την νέα γενιά και δικαιοσύνη για όλους.

Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι. Είναι προσπάθεια όλων μας. Μια διαρκής πορεία για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες».

Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στην ιερά Μονή μαζί με τη σύζυγο του Άντα. Οι πιστοί τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και αντάλλαξε μαζί τους ευχές για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Στις Παναγίες όλης της Ελλάδας χτυπάει η καρδιά της χριστιανοσύνης

- Για 2η χρονιά οι έλληνες του Πόντου στην Παναγία τους την Σουμελά στην Τραπεζούντα
- Κατάνυξη και συγκίνηση στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας
- Ημέρα μνήμης και κατάνυξης στην Παναγιά του Αιγαίου, την Παναγία της Τήνου
- Όλα τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου


Χιλιάδες Πόντιοι συμμετέχουν από το Σάββατο στην Τραπεζούντα στο μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου, στο Ορος Μελά.

Στην σημερινή λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Δημήτριο.

Από πέρυσι, η θεια λειτουργία τελείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με επίσημη άδεια του τουρκικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, στο Βέρμιο χιλιάδες άλλοι Πόντιοι βρίσκονται στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας όπου εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας θα παραστούν ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

'Ολα τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου


Το προσκύνημα στην Τήνο, τα  φιδάκια στην Κεφαλονιά, τα καϊκια της Παναγιάς στα Κουφονήσια, ο επιτάφιος στην Πάτμο και το πανηγύρι στην Παναγία Σουμελά είναι μόνο μερικά από τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου.

Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας, να μην βρείτε μιαν εκκλησιά που γιορτάζει την Παναγιά της.
Οι ημέρες που προηγούνται, απ’ την πρώτη του  Αυγούστου, είναι ημέρες νηστείας και περισυλλογής, καθώς οι πιστοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Στον ημερολογιακό κύκλο των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού, ο κύκλος της βλάστησης κλείνει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Kοίμησης της Θεοτόκου και τότε καταναλώνονται όσες τροφές έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους. Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940.

ΠΑΡΟΣ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ
Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά. Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.. Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.

Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, ποντιακά συγκροτήματα από την Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΙΩΤΙΣΣΑ
Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ' τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση αιώνων.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ
Για τους πιο ταξιδεμένους, που έχουν αψηφήσει την απόσταση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά. Μην περιμένετε γλέντια με γρήγορους χορούς και παζάρι με πάγκους μικροπωλητών που εκμεταλλεύονται την κοσμοσυρροή για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Εδώ, στην Όλυμπο, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή την συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό, αργόσυρτο και με σοβαρή διάθεση. Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια, και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους. Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου.

ΝΙΣΥΡΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΙΑΝΗ
Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Aυγούστου, γιορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος. Tο έθιμο είναι αφιερωμένο στην γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Eγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.
Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Tην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Oι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας το δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.

ΠΑΤΜΟΣ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Στο νησί της Πάτμου, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ - ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς. Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς.

ΛΕΙΨΟΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ
Στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η «Παναγία του Χάρου» γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας.
Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.

ΘΑΣΟΣ - ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ
Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες, κρασί.

ΚΑΣΟΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Ένα ακόμη χωριό με το όνομα Παναγία είναι ο τόπος του μεγαλυτέρου πανηγυριού της Κάσου, κάθε Δεκαπενταύγουστο. Στην τοπική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου τηρούνται, κάθε χρόνο, όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Εκατοντάδες Κασιώτες απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μετανάστες από την Αμερική, την Αυστραλία και άλλες γωνιές του κόσμου, συρρέουν στο νησί, μαζί με τους ξένους επισκέπτες, για να προσκυνήσουν στην Παναγία και να γλεντήσουν με τα πατροπαράδοτα έθιμα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου, Kεφαλονιάς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Kάθε 15 Aυγούστου τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.

ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ
Και στις Φέρες Έβρου, η Παναγία έχει την τιμητική της, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου όταν, με επίκεντρο την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας, τελείται μέγας πανηγυρικός εσπερινός. Από το ναό ξεκινά μια από τις πιο συγκινητικές λιτανείες της ιερής εικόνας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεπερνούν το στοιχείο της θρησκευτικής κατάνυξης και απογειώνονται με τα κέφια των ανθρώπων.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ - ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Στην πόλη της Σιάτιστας, στο νομό Κοζάνης, η λειτουργία στο μοναστήρι της Μεγαλόχαρης είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Τη λειτουργία παρακολουθούν προσκυνητές καβαλάρηδες πάνω σε στολισμένα άλογα και όταν αυτή τελειώσει επιστρέφουν καβάλα στην πόλη, όπου τους υποδέχεται πλήθος κόσμου, που περιμένουν πως και πώς να ξεκινήσει η γιορτή, με χορούς και τραγούδια στις πλατείες. Το έθιμο χρονολογείται από την Τουρκοκρατία, όταν το πανηγύρι της Παναγίας ήταν από τις ελάχιστες στιγμές που οι Έλληνες ένιωθαν ελεύθεροι.

ΙΚΑΡΙΑ - ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΙ
Στις 6 Αυγούστου, στο Χριστό Ραχών γίνεται το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού, αλλά μία από τις σημαντικότερες γιορτές του νησιού είναι το μεγάλο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο, όταν οι ντόπιοι κερνάνε ψητά και κατσικίσιο κρέας. Η καρδιά των εκδηλώσεων είναι το Γιαλισκάρι και στο γλέντι ακούγεται παραδοσιακή μουσική και χορεύεται ο φημισμένος Ικαριώτικος χορός.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ - ΜΕ ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι. Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού, με μουσική, κρασί, ούζο και θαλασσινούς μεζέδες για τους οποίους έχουν φροντίσει οι ψαράδες.

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ
Κοντά στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, στο χωριό Ασπριά, σε εντυπωσιακή τοποθεσία, υψώνεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Αμπελακιώτισσας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι είναι γνωστό για τη λατρευτική εικόνα της Παναγίας, τα άγια λείψανα, το χρυσοκέντητο επιτάφιο και το λαμπρό πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
Λαμπρή γιορτή γίνεται με αφετηρία τον καθεδρικό ναό της Νέας Iωνίας Βόλου, την Ευαγγελίστρια. Την παραμονή τελείται αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός και ακολουθούν τα εγκώμια της Θεοτόκου, δηλαδή ο επιτάφιος της Παναγίας και στη συνέχεια λιτανεία και αγρυπνία. Ανήμερα της Παναγίας τελείται θεία λειτουργία με συμμετοχή πολλών αρχιερέων και ιερέων και με επίσημη εκπροσώπηση διαφόρων φορέων, ενώ η προσέλευση των πιστών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Την ίδια ημέρα πανηγυρίζει και η παλιά και ιστορική μονή της Παναγίας 'Ανω Ξενιάς Αλμυρού, που στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων φιλοξενεί πλήθος πιστών από όλη την γύρω περιοχή.

ΑΝΔΡΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

ΡΟΔΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ
Και στο νησί της Ρόδου η λατρεία, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που συνοδεύουν την Παναγία προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας. Αναμφισβήτητα το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.

ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ - ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΠΥΡΓΟΥΣΙΚΟ"
Στο Πυργί υπάρχουν 50 εκκλησίες και εκτός από τη βυζαντινή εκκλησία των Aγίων Aποστόλων, κτίσμα του 12ου αι., και αληθινό κόσμημα για το χωριό, το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το τοπικό πανηγύρι που ξεκινά με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην εκκλησία της παναγιάς και ολοκληρώνεται στην πλατεία, όπου χορεύεται ο "Πυργούσικος", χορός γοργός, χαρούμενος και πεταχτός.

ΣΚΙΑΘΟΣ - ΟΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΩΜΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Στο νησί της Σκιάθου το άκρως τουριστικό καλοκαίρι αποκτά έντονα παραδοσιακό χρώμα το Δεκαπενταύγουστο, όταν χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί αλλά και τα γειτονικά μέρη όπου την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, γίνεται η έξοδος του επιτάφιου της Παναγίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Η πλούσια ελληνική γλώσσα και η μοναδική θρησκευτική μας παράδοση συνεργάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων, με αίσθημα κατάνυξης και ιδιαίτερη έμπνευση, δίνοντας στις παναγίες της Ελλάδας εκπληκτικά ονόματα.

'Αξιον Εστι-Ρόδον το Αμάραντον -Αμόλυντη-Ανθοφορούσα-Ασπροφορούσα-Γοργοεπήκοο-Βλέπουσα-Δεομένη-Δακρυρροούσα-Εγγυήτρια-Διακονούσα-Θαλασσομάχισσα-Ελεούσα-Κοσμοσωτήρα-Ζωοδότρα-Μαυρομαντηλούσα-Ελευθερώτρια-Hλιόκαλη-Χρυσοπηγή-Ψυχοσώστρα-Παναχραντο-Παντάνασσα-Χρυσομαλλούσα-Χρυσαυγή-Κυρά των Αγγέλων-Καθαρωτάτη Καρδία-Κιβωτό-Κεχαριτωμένη-Γρηγορούσα-Αθηνιώτισσα-Μεγαλόχαρη-Ξενιά-Ξεσκλαβώτρα-Παρηγορήτισσα-Περίβλεπτο-Φανερωμένη-Φωτολάμπουσα-Πλατυτέρα-Εσφιγμένη-Τριχερούσα-Γερόντισσα-Παμμακάριστο-Ζωοδόχο Πηγή-Μεγαλομάτα-Μαυρομάτα-Βρεφοκρατουσα-Μυροβλήτισσα-Σπηλιανή-Καναλα-Παναγία η Εκατονταπυλιανή-η Παραπορτιανή-η Tουρλιανή-η Εικοσιφοίνισσα Παναγία-η Αγιογαλούσαινα-τών Χαλκέων-η Αγρελοπουσαινα-η Προυσιώτισσα-η Χοζοβιώτισσα-Παναγία η Σουμελά-Παναγία η Αγιασσιλιώτισσα-Παναγία η Αρχοντοπαναγιά των πλουσίων και Παναγία η Ελεημονήτρια-των Tσοπάνων-η Τουρλομάτα-Παναγία η Κεριώτισσα-Παναγία η Χρυσισκαλίτισσα-Παναγία η Σαραντασκαλιώτισσα-Παναγία η Λαοτσάνισσα-η Θαλασσίτρα-η Ψιλή-Παναγία η Γαλατιανή-η Απειρθίτισσα-η Φιλότισσα-η Κερά.

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ" ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ!!!Έφυγε η σκέψη από νωρίς,
μακρύ ταξίδι πάει,
να ευχηθεί "Χρόνια Πολλά"
σε όσους αγαπάει!!!

Τα "Παιδικά Χαμόγελα" εύχονται
"Χρόνια Πολλά"
στη Μαρία, στη Δέσποινα,

στην Παναγιώτα,
στον Μάριο και στον Παναγιώτη
που γιορτάζουν σήμερα...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου