Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Τσουνάμι από λουκέτα στην εστίαση στην Σκόπελο θα περιμένουμε από τον Σεπτέμβρη τα άσχημα μαντάτα της κώλο χρονιάς

Τσουνάμι από λουκέτα στο χώρο της εστίασης προβλέπει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Απόστολος Αθανασός με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% έως το 23% από 1ης του Σεπτέμβρη.
Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου κ. Αθανασός «χτυπάει καμπανάκι» με  συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ,  αν και εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανατροπής του μέτρου, αν  φυσικά ο κλάδος αντιδράσει ενιαία και συντεταγμένα.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΗ ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
 
 
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις οριστικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας που σύμφωνα με τον πρόεδρο θα συνεδριάσει στις 18 Αυγούστου για να καθορίσει τη στάση της.
Σε τοπικό πάντως επίπεδο ο κ. Αθανασός κάνει λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% στην εστίαση,  ενώ απαντώντας στην κριτική για τον ακριβό καφέ, υποστηρίζει ότι «οι τιμές αυξάνουν ανεξάρτητα από τη δική μας θέληση λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξήσεων των φόρων και τελών».
 
Κύριε Αθανασέ, η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στον κλάδο σας κατά γενική ομολογία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό δεκάδες επιχειρήσεις…
Πράγματι, αυτό αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση, τουλάχιστον από όσους έχουν μια μικρή επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα της αγοράς. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), κάθε αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, προκαλείται  μείωση της ζήτησης κατά 15%. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου η αύξηση ανέρχεται στο 77%. Η πτώση της ζήτησης θα είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιασθούν τα λουκέτα στην αγορά. Έτσι, τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν σημαντικά. Οι συνέπειες βέβαια θα είναι τεράστιες σε περιοχές όπως η δική μας που στηρίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό και την εστίαση.
Η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις:
§ Θα είναι καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.
§ Θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας.
§ Θα στερήσει από τους συμπολίτες μας ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες διασκέδασης.
§ Θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.
§ Θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
 
Υπάρχουν, πιστεύετε, τα περιθώρια ανατροπής αυτής της απόφασης και πώς θα κινηθείτε ως κλάδος;
Προσωπικά είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι πράγματι υπάρχουν τα περιθώρια για να ανατραπεί αυτή η απόφαση, αρκεί να επικρατήσει η φωνή της λογικής. Ήδη, σε πανελλήνιο μάλιστα επίπεδο, σχεδόν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, έχουν αντιδράσει πολύ έντονα. Ο κλάδος μας κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Από τη μια πλευρά φροντίζουμε να ενημερώσουμε με κάθε τρόπο τους καταναλωτές για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της απόφασης και από την άλλη, πιέζουμε με τους συλλογικούς μας φορείς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσουν την απόφασή τους, ώστε να μην αναγκασθούμε να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα παραβρεθώ σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με συναδέλφους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων όπου θα τεθεί το ζήτημα επί τάπητος. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου θέματος που έχει προκύψει..
 
Οι περισσότεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η μείωση του τζίρου είναι ιδιαίτερα αισθητή. Σε τοπικό επίπεδο έχει γίνει καταγραφή και σε ποιο επίπεδο κινείται η πτώση;
 
Η οικονομική κρίση έχει ήδη πλήξει καθοριστικά τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα τον κλάδο εστίασης στην περιοχή μας. Μια απλή βόλτα στην αγορά, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς «δια γυμνού οφθαλμού» ότι δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ οι επιχειρηματίες που διατηρούν ακόμη τις επιχειρήσεις τους, βρίσκονται σε απόγνωση. Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς πάνω από 30% των επιχειρήσεων του Νομού μας έχει ήδη βάλει λουκέτο ή βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος λόγω της κρίσης, ενώ ο τζίρος έπεσε κατά 50% και ίσως ακόμα περισσότερο.
 
Υπάρχουν άραγε τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε ο κλάδος σας να ανακάμψει με δεδομένο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων σας;
 
Η εστίαση αποτελεί ένα κλάδο ο οποίος αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα τόσο από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο και από την έλλειψη αναπτυξιακής λογικής των πάσης φύσεως «διοικητικών αποφάσεων». Αυτό το γεγονός προκαλεί σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα στις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ασφαλώς και υπάρχουν τρόποι που μπορούν να συμβάλουν σε μια επιχειρηματική ανάκαμψη. Πρώτα απ’ όλα απαιτείται μια άλλη οικονομική πολιτική, μια πολιτική που θα απελευθερώνει, αντί να εγκλωβίζει, τις επιχειρηματικές δυνάμεις. Απαιτείται μια επιχειρηματική αναγέννηση που θα στηρίζεται στην αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση, αντί να είναι καχύποπτη απέναντι στους επιχειρηματίες θα πρέπει να τους εμπιστευθεί και να στηριχθεί στις δημιουργικές τους ικανότητες. Για παράδειγμα, για το ΦΠΑ, εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετήσει και μια πολιτική χαμηλού ΦΠΑ σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο της οικονομίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, οι οποίες - όχι τυχαία -  έχουν θεσμοθετήσει χαμηλότερο ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης.
 
Δέχεστε πάντως κριτική ως κλάδος για τις τιμές… οι οποίες κατά πολλούς κινούνται σε αναντιστοιχία με την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών - πελατών;
Διαφωνώ με αυτού του είδους τις κριτικές. Θέλω μάλιστα να επισημάνω ότι ήδη οι επιχειρηματίες τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε απορροφήσει 4 αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ που τον οδήγησαν απ’ το 8% στο 13% και από το 18% στο 23%. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη μειώσει δραματικά τα ποσοστά κέρδους των επιχειρήσεών μας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών. Η σχέση επιχειρηματία - καταναλωτή είναι για μας σχέση ζωής, την οποία αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε σε υγιή πλαίσια. Τα καταστήματα της περιοχής μας, εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και έχουν αναπτυχθεί μεταξύ εμπόρων και πελατών σχέσεις σεβασμού, συνεργασίας, φιλίας και εμπιστοσύνης.
Αναφέρομαι φυσικά στα οργανωμένα καταστήματα και όχι στο κάθε μορφής   παραεμπόριο, που παρέχει ανεξέλεγκτα και κακής ποιότητας εμπορεύματα, χωρίς καμία διασφάλιση, καμία εγγύηση και φυσικά χωρίς αποδείξεις.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο υγιής επιχειρηματικός κόσμος του τόπου μας δεν έχει απολύτως κανένα συμφέρον από τις αυξήσεις τιμών, οι οποίες οδηγούν στη μείωση της ζήτησης και κατά συνέπεια στη μείωση του τζίρου των καταστημάτων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πολύ καλά το φαινόμενο της διαρκώς μειούμενης  αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών, άλλωστε κι εμείς οι ίδιοι καταναλωτές είμαστε.
Γεγονός είναι λοιπόν ότι οι τιμές αυξάνουν ανεξάρτητα από τη δική μας θέληση, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξήσεων των φόρων και τελών, αλλά και της αλλοπρόσαλλης, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική, οικονομικής πολιτικής ορισμένων υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης που έχει την κύρια ευθύνη συντονισμού της πολιτικής της.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για συσπείρωση όλων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών γύρω από της ενώσεις τους, ώστε να εξασφαλισθεί η απαραίτητη δυναμική για αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που έχουμε μπροστά μας.  
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/37354/--.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger