Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πρόταση για τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στο λιμάνι του Βόλου

Μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκτήσει πιστοποιητικό
Από τη χθεσινή επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού στον ΟΛΒ



Σύσκεψη χθες υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού



Πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ καταθέτει τις επόμενες ημέρες η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την τοποθέτηση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού συστήματος ασφαλείας ΙSPS, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε το λιμάνι να αποκτήσει πιστοποιητικό ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Βόλου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ξεκινά την διαδικασία τοποθέτησης του συστήματος αυτού.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού και τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Αργ. Κοπάνα, Ευθυμ. Ρετζιά και Ζήση Γρηγορίου, των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Π. Μπατζιάκα, Λεων. Ρίνη, Γ. Κίτσιο, Κ. Χαλέβα, Γ. Καλτσογιάννη και Δωροθέας Κολυνδρίνη, του προέδρου του ΟΛΒ κ. Ι. Πρίγκου και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Θεοδώρου.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, τόνισε ότι «για την καλή λειτουργία του λιμανιού που αποτελεί την «πόρτα» εισόδου της Θεσσαλίας και με στόχο την ανάπτυξή του, την αύξηση της κρουαζιέρας και αφίξεων φορτηγών πλοίων, χρειάζεται να δοθεί βάρος στην ασφάλειά του» και πρόσθεσε: «Διαβατήριο για όλα αυτά και κυρίως για την ασφάλεια του λιμανιού αποτελεί η τοποθέτηση του συστήματος ασφαλείας ISPS. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ανοίξει ένα μέτρο από το ΕΣΠΑ για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου αυτού». Ο περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη τοποθέτησης του συστήματος αυτού διότι μπορεί να γίνει κάποιος έλεγχος και να «πέσει» κάποιο πρόστιμο στο λιμάνι και αυτό να αποτελέσει αρνητική εξέλιξη στην ανάπτυξή του. Αυτή τη στιγμή όπως διευκρινίσθηκε στο λιμάνι του Βόλου υπάρχει τοποθετημένο ένα ισοδύναμο σύστημα ασφαλείας, όμως αυτό δεν δίνει το απαραίτητο πιστοποιητικό που χρειάζεται για την αναβάθμιση του λιμανιού. Για σήμερα έχει καθοριστεί συνάντηση στη Λάρισα με την επιτροπή διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για «ώριμο» έργο.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της διοίκησης του ΟΛΒ κ. Ι. Πρίγκος είπε ότι για την υλοποίηση του διεθνούς κώδικα ασφαλείας του λιμανιού χρειάζεται να προχωρήσει το θέμα της τοποθέτησης του συγκεκριμένου συστήματος ασφαλείας.
Ο κ. Πρίγκος πρόσθεσε ότι το έργο είναι «ώριμο», ο ΟΛΒ είναι έτοιμος να καταθέσει τις αντίστοιχες μελέτες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και η τοποθέτησή του αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και της διεθνούς αναγνώρισης του λιμανιού.

Για το ΕΣΠΑ

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας από την Περιφέρεια έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας και από τους οποίους ζητούνται προτάσεις για «ώριμα» έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχέδιο με συνοχή. Οι απαλλοτριώσεις, οι ανώριμες μελέτες και η μη δυνατότητα των εργοληπτών να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές, ενώ άλλο επιπλέον πρόβλημα είναι και ο περιορισμός των πληρωμών στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Από τα έργα που παίρνουν προτεραιότητα για ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι τα περιφερειακά ιατρεία σε Κανάλια και Σούρπη, για τα οποία σύντομα θα γίνει η προκήρυξή τους αφού υπάρχει και σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τα Σφαγεία Βόλου. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «ξεκίνησαν οι πληρωμές για τις μεταφορές των μαθητών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο κατά 100% και τις δομές Πρόνοιας για το 2010 κατά 75% για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ χρειάζεται να κατατεθούν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πληρωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger