Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σκληρές δηλώσεις Διαμαντοπούλου - Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την απομάκρυνσή τους

Αντιπαράθεση για τους μετανάστες στη Νομική

ΚΚΕ: Η ενέργεια πλήττει τους μετανάστες και το άσυλο - ΣΥΝ: Ενορχηστρωμένη στοχοποίηση
«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» υπογραμμίζει σε σκληρές δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Νομικής Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου αποφάσισε η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από το χώρο, ενώ την αλληλεγγύη της προς την Πρυτανεία και την Κοσμητεία εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).
Η υπουργός Παιδείας, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Συνασπισμό και τη νεολαία του, κατηγορεί τις πολιτικές δυνάμεις ότι προκειμένου να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες εκμεταλλεύτηκαν με εξοργιστικά προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία και κατέλυσαν τις πανεπιστημιακές ελευθερίες ενώ καλεί τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών: "Να επιλυφθεί του ζητήματος η Πολιτεία"
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών περισσότεροι από 200 μετανάστες ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα, και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά την άρνηση της Κοσμητείας, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει εκφράζοντας την κατανόηση των πανεπιστημιακών αρχών για το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών, τονίζεται ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα από την πολιτεία. Υπογραμμίζεται επίσης ότι παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, που ιδιαίτερα σήμερα βάλλεται και συκοφαντείται και δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων.

Παράλληλα καλείται η Πολιτεία να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών για όσο διάστημα εξετάζονται τα αιτήματά τους. Η Κοσμητεία αναφέρει ότι θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τότε θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου: "Κατάφωρη παραβίαση του ασύλου"

Στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ η κίνηση της εγκατάστασης των μεταναστών στο χώρο της Νομικής χαρακτηρίζεται ως “ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου”.

Η Ομοσπονδία των καθηγητών επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη παροχή προστασίας στα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά “αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη”.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά την άμεση αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους της Νομικής και τη συνδρομή της Πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της για την παροχή διατροφής και στέγης μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος και “καλωσορίζει” την όποια προσφορά υπηρεσιών βοήθειας και υποστήριξης από φιλανθρωπικές και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις καθώς και την Εκκλησία.

Κεντρικό ζήτημα για την Ομοσπονδία, τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς και για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι η επάνοδος της Σχολής σε κανονικούς ρυθμούς εκπαιδευτικής, ερευνητικής και λοιπής ακαδημαϊκής λειτουργίας το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα επισημαίνεται ότι τέτοια γεγονότα “επαναφέρουν πιεστικά και επιτακτικά το σοβαρότατο πρόβλημα του σεβασμού και της ουσιαστικής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων”.
ΚΚΕ: "Εκτίθενται οι μετανάστες - πλήττεται το άσυλο"
Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα αναφέρεται ότι η ενέργεια της εγκατάστασης των μεταναστών στη Νομική δεν εξυπηρετεί τα δίκαια αιτήματα τους, αλλά αντίθετα τους εκθέτει, ενώ παράλληλα πλήττει το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.
Αρνητικά τάσσεται το ΚΚΕ και απέναντι στην απόφαση της πρυτανείας να παύσει τη λειτουργία της Σχολής καθώς, όπως αναφέρεται, στοχοποιεί τους μετανάστες ιδιαίτερα με το να εγκαλεί την κυβέρνηση αποκλειστικά για το θέμα της περιφρούρησης του κτιρίου.
Καλεί τέλος τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να διεκδικήσουν με συλλογικές διαδικασίες την άμεση επίλυση του προβλήματος, απορρίπτοντας την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, και να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και κατάργηση του. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να μην παραπλανιούνται από τα κηρύγματα μίσους εναντίον των μεταναστών οι οποίοι είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και όμηροι ενός απάνθρωπου νομικού καθεστώτος που έχουν διαμορφώσει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις.
Δημοκρατική Αριστερά: "Βάλλεται το άσυλο"

Εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την εγκατάσταση μεταναστών στη Νομική με αποκλειστικό αποτέλεσμα την αναθέρμανση των συντηρητικών ανακλαστικών και την με αρνητικό τρόπο επαναφορά του ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου, μετατρέποντάς το σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα.

Ζητά από όλες τις πλευρές να επιδείξουν σοβαρότητα στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, η έλλειψη της οποίας δεν μπορεί να αντικαθίσταται από ενέργειες μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων.
ΣΥΝ: "Μας στοχοποιούν"
Ο Συνασπισμός από την πλευρά του κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών με στόχο να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου, που δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία, ελήφθη κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής, την οποία υπερψήφισαν και οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ και διατυπώνεται το ερώτημα τι μεσολάβησε ώστε μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν στάση.
Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών και για παρεμβάσεις που ενεργοποιούν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, ενώ υπογραμμίζει ότι οι πιέσεις για αστυνομική παρέμβαση και καταστολή δεν επιλύουν το πρόβλημα. Αναφέρει ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επέλεξαν οι μετανάστες, αλλά η κραυγή απόγνωσης για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους, καθώς πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά.
Ο ΛΑ.Ο.Σ ζητά την άμεση επέμβαση της αστυνομίας

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εάν η πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου».
Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσαν σχετικά με το ζήτημα οι βουλευτές του κόμματος Αθ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζουν την κατάληψη του κτηρίου ως αυτόφωρο κακούργημα και ζητούν την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τέλος, ανέφεραν ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη Νομική καθώς επεμβαίνει σε τέτοιες διαδικασίες μόνο κατόπιν εντολής εισαγγελέα και παράλληλα κάνουν λόγο για οργανωμένη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη με εισιτήρια που είχαν αγοραστεί ομαδικά για λογαριασμό κάποιων που κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πλάτη της Αστυνομίας.
* Δίκαιο χαρακτηρίζει τον αγώνα των μεταναστών το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαπολύει "πρωτοφανή επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων... Με την επίθεσή της κατά των μεταναστών θελει να στρέψει τους ντόιπους εργαζόμενους εναντίον των αλλοδαπών, ώστε να μας διαιρέσει και να μας φοβίσει, να συνεχίσει ανενόχλητη την καταλήστερυση της ζωή ςόλων μας, αναπαράγοντας το αυγό του φιδιού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger