Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ξεσαλώνουν…


Γράφει ο mitsos 175

 «Τ’ αφεντικά, έχουν τις πλάτες τις μεγάλες

Τους εργαζόμενους τους θέλουν στη σκλαβιά.
Τ’ αφεντικά, οι μεγαλύτερες κουφάλες
Που τους φτωχούς ξαναπηδούνε πιο σκληρά.
Στα νύχια τους, αν έπεσες, την έβαψες – την έκαστες,
Θα σου βλάλουνε τα σωθικά -α -α!
Ευέλικτα ωράρια, συνέχεια – δίχως άδεια
Ψίχουλα σου δίνουνε ξανά – α – α
Ψίχουλα σου δίνουνε ξανά!»

Ξεσάλωσαν γιατί έχουν τον Μητσοτάκη που τους σιγοντάρει.
Δεν πήγες, εργαζόμενε, να ψηφίσεις; Δεν πειράζει, πήγε τ’ αφεντικό για σένα. Εφόσον άφησες μια τόσο σπουδαία απόφαση στον εργοδότη σου, είναι φυσικό να αποφασίσει για σένα – χωρίς εσένα και σε άλλα σημαντικά θέματα.

Διαβάζουμε λοιπόν πως στην Πάρο εργοδότρια απαίτησε να δουλέψει κι η κόρη της υπαλλήλου της που είναι ανήλικη (14 χρονών)! Όπως είπε η αφέντρα να δουλέψει και το ανήλικο για την καλοκαιρινή σεζόν, προκειμένου να καλύπτεται το αντίτιμο στο κατάλυμα που βάζει τη μαμά.
Διότι τα παιδιά των σκλάβων τι ήταν; Σκλάβοι κι αυτά! Προχωρημένα πράγματα, Αρχαία Ελλάδα, Πολιτισμός! Όταν εμείς είχαμε ανακαλύψει τη δουλεία, οι άλλοι έτρεχαν ελεύθεροι!

«Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα συμφώνησε να εργαστεί στην επιχείρηση εστίασης στην Πάρο, ενημερώνοντας την εργοδότριά της πως θα πάρει μαζί της στο νησί και την 14χρονη κόρη της, καθώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, και της επεσήμανε να υπολογίζει πως θα διαμένει μαζί της στο κατάλυμα που θα της προσέφερε για την καλοκαιρινή σεζόν…»

Στην αρχή η αφεντικίνα συμφώνησε μετά όμως σκέφτηκε «ακόμα ένα σκλαβάκι» και είπε στην έκπληκτη μητέρα «πως θεωρούσε πως το παιδί θα μείνει στο κατάλυμα μαζί της μόνο για λίγες ημέρες, αλλά εφόσον θα καθίσει περισσότερο, της πρότεινε να δουλέψει η 14χρονη σε μία αλυσίδα καθαριστηρίων που διαθέτει, για να “ισοφαριστεί” ότι μένει στο ίδιο δωμάτιο. Χαρακτηριστικά, της είπε ότι της κοστίζει που μένει και η κόρη στο συγκεκριμένο κατάλυμα!!!» Τι της κοστίζει; Τίποτα! Αλλά φτηνά εργατικά χέρια να τ’ αφήσει;

«Η εργαζόμενη μητέρα δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα άκουγε, και προχώρησε σε καταγγελία στην ΠΟΕΕΤ, τονίζοντας… «είμαι έτοιμη να παραιτηθώ. Θα τα μαζέψω και θα φύγω. Ζητάνε από το παιδί μου να δουλέψει, το καλοκαίρι που και εγώ θα εργάζομαι».

Όχι μόνο να φύγεις, αλλά να πάρεις το μαστίγιο από τα χέρια της αφέντρας και να την αρχίσεις μαζί με την κόρη σου. Να της κάνεις μάθημα Ιστορίας, γιατί καταργήθηκε η δουλεία και γιατί σήμερα ο Σπάρτακος θεωρείται ήρωας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger