Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Διεργασίες για επανέναρξη διερευνητικών και παζάρι σε όλα τα επίπεδα


Με φόντο τις διεργασίες για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα, την Κυριακή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, καθώς πάνω σε αυτές τις ευθείες γραμμές θα «πατήσουν» αργότερα τα 12 ν.μ. όταν ανακοινωθεί και η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το ΠΔ εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. «Το ΠΔ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», δηλώνει το ΥΠΕΞ.

Στα χέρια αυτών που έχουν την εξουσία σήμερα, βέβαια, η άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος λειτουργεί ως «χαρτί» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παζάρια, γι' αυτό και γίνεται με όρους που περιπλέκουν την κατάσταση, ανοίγουν «κερκόπορτες» για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οξύνουν τους ανταγωνισμούς, σε βάρος των λαών της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εξάλλου και η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, η οποία τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, από το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι «η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου, αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία κάθε άλλο παρά βάζει φραγμό στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αφού μεταξύ άλλων δεν προβλέπει οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή, δίνει επί της ουσίας μερική επήρεια στα νησιά, ενώ έχει εξαιρέσει όλο το χώρο από το μέσο της Ρόδου και ανατολικά έως το Καστελόριζο, αφήνοντάς τον για παζάρι και μετέπειτα «διευθετήσεις» με την Αγκυρα, η οποία στο μεσοδιάστημα, με τις «ευλογίες» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δημιουργεί τετελεσμένα στα «αμφισβητούμενα ύδατα».

Σε ένα τέτοιο φόντο, στην Αθήνα αναμένουν τις επόμενες μέρες τηλεφώνημα από τον σύμβουλο του Ερντογάν, Καλίν, στην διπλωματική σύμβουλο του Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, ώστε να κανονιστεί ο επόμενος, 61ος γύρος διερευνητικών επαφών, στην Τουρκία.

Από την κυβέρνηση φαίνεται να διαμηνύουν από διάφορα κανάλια προς την Αγκυρα ότι βλέπουν ως θετικό βήμα την έκδοση Navtex για το «Ορούτς Ρέις» η οποία θεωρητικά περιορίζει για τους επόμενους μήνες τη δραστηριότητά του στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ ενδεικτικό είναι πως κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως «θετικό δείγμα» ακόμα και το γεγονός ότι τουρκικά μαχητικά έκαναν ...μόνο μία υπέρπτηση στο Αιγαίο, πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγους, προπαραμονή Χριστουγέννων (μέρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκεπτόταν την Κίναρο), γιατί «έστειλαν και οι Τούρκοι το μήνυμά τους περί των διεκδικήσεών τους, αλλά δεν κλιμάκωσαν»...

Επισήμως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε χτες ότι δεν αρκεί η απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν και άλλες προκλητικές ενέργειες, όπως η μετάβαση Ερντογάν στα Βαρώσια, γεγονότα «που όλα σταθμίζονται», όπως είπε. Πρόσθεσε πως «θα χρειαστούν βδομάδες» για να καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση ότι όντως μπορεί να πάει σε διερευνητικές, με βάση και τη ...συμπεριφορά που θα δείξει η Αγκυρα στο ενδιάμεσο.

Τέλος, σε ένα μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για διευθετήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση «έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ συμφώνησε και στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ζητά «λογικό» παζάρι με όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι η Τουρκία

Την ίδια ώρα, την ετοιμότητα της Τουρκίας για συνομιλίες με την Ελλάδα αλλά και για την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ επανέλαβε ο Τούρκις υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ. Από τη Λιβύη όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, ισχυρίστηκε ότι «το χέρι που τείνουμε με ειλικρίνεια για ειρήνη μένει πάντοτε μετέωρο. Δυστυχώς η άλλη πλευρά επιμένει να μην το βλέπει. Η μόνη μας προσδοκία από την άλλη πλευρά είναι να είναι αντικειμενικοί, σταθεροί, λογικοί. Αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκουμε πάντα αυτό».

Συνέχισε σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες γείτονές μας, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση με κάθε ευκαιρία, ακολουθούν μεθόδους οι οποίες είναι εξαιρετικά προβοκατόρικες, προκλητικές και αυξάνουν την ένταση. Καλύπτουν αυτά που κάνουν εκείνοι και θολώνουν τα δικά μας αιτήματα, τα οποία προβάλλονται με μεθόδους ανοιχτές στο διάλογο και την ειρήνη, με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο των συμφωνιών. Το έχουν κάνει συνήθεια». Είπε ακόμα απευθυνόμενος στην Αθήνα ότι «όσα πλοία, όσα αεροπλάνα, όσα υποβρύχια και να πάρετε, δεν αρκούν. Ο,τι είναι να γίνει στον αγαπητό ελληνικό λαό θα γίνει...».

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είχε υποστηρίξει με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση», απευθύνοντας κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων νησιών «σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης», όπως ισχυρίστηκε. Κατέληξε καλώντας την Ελλάδα «να ενεργήσει υπεύθυνα», συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Τουρκίας «να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Στην Αθήνα, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και «ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση». Πρόσθεταν δε ότι η Ελλάδα επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, ότι «επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς, παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger