Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Μεταξάς: Άμεσα μέτρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βορείων Σποράδων κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Βασίλης Μεταξάς τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών των Βορείων Σποράδων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα ιδιαίτερα τον χειμώνα αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες, που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο «Σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στα εισιτήρια, που από το Σεπτέμβρη του 2021 αγγίζουν το 30%, η επίσκεψη στα νησιά των Βορείων Σποράδων γίνεται όλο και πιο προβληματική. Αν πάρουμε υπόψη το γεγονός ότι το κύριο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής προέρχεται από τον τουρισμό, τα παραπάνω διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση με σοβαρές συνέπειες πρώτα και κύρια στις λαϊκές οικογένειες.

Τα όσα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, που ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες βρίσκονται σχεδόν αποκομμένοι από την ηπειρωτική χώρα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης των μεταφορών της Ε.Ε., της προκλητικής ενίσχυσης των εφοπλιστών με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα μέσα. Την πολιτική αυτή υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχοντας δώσει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να καθορίζουν με γνώμονα το κέρδος τους, αλλά και τον πόλεμο του ανταγωνισμού για τη μεγάλη πίτα της τουριστικής αγοράς, τη σύνδεση των νησιών, το αν θα εκτελούνται ή όχι τα δρομολόγια. Οι φορείς της Σκοπέλου και των άλλων νησιών, έχουν κινητοποιηθεί για το ζήτημα απαιτώντας:

– Εξασφάλιση συχνών και ασφαλών συγκοινωνιών των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους. Άμεση δρομολόγηση των πλοίων από Θεσσαλονίκη και Μαντούδι.

– Μειώσεις όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, πολύτεκνους, τρίτεκνους. Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες και όσους υπηρετούν στα νησιά, για τους φαντάρους τα ΑΜΕΑ, τους χρονίως πάσχοντες.

– Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών». Ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger