Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφιακές διαδρομές στη Σκόπελο


 

Ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του μνημειακού πλούτου έχει καταρτίσει ο δήμος Σκοπέλου, με στόχο να αποτελέσει εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης στο μέλλον.

Με επίκεντρο μια σπουδαία προσωπικότητα, τον λόγιο Καισάριο Δαπόντε, που έζησε τον 18ο αιώνα, η δημοτική αρχή επιχειρεί να αξιοποιήσει την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα οι τουρίστες να περιηγηθούν σε μοναστήρια, εξωκκλήσια και μνημεία του νησιού, που ανάγονται στην ίδια χρονική περίοδο, με την χρήση της σύγχρονης εφαρμογής virtual reality, την εικονική, δηλαδή, περιήγηση.

«Υπάρχει πλούσιο υλικό από τον Σκοπελίτη λόγιο και στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ιστορική κληρονομιά του νησιού και παράλληλα τον θρησκευτικό τουρισμό» δήλωσε  ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης.

Η πρόταση του δήμου Σκοπέλου, που κατατίθεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στην ενότητα που αφορά στην ιστορία, τιτλοφορείται «Ψηφιακές διαδρομές στην ιστορία», έχει λάβει προέγκριση, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρόσκλησης Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021, και έχει πολυεπίπεδη σημασία. Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου, «το ζητούμενο είναι η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής ανάδειξης πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος μέσα από καινοτόμες εφαρμογές της εικονικής περιήγησης και ψηφιακού διαδικαστικού περιεχομένου. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι διαδρομές στην ιστορία, αλλά μέσα από εικονική περιήγηση και διαδραστικό ψηφιακό περιεχόμενο».

Αξίζει, παράλληλα, να υπογραμμιστεί ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του δήμου Σκοπέλου είναι η ανάπτυξη δράσεων που εστιάζονται στην συγκεκριμένη κατεύθυνση, με στόχο να δοθεί περαιτέρω τουριστική ώθηση στο νησί που διαθέτει πλούτο κειμηλίων και μνημείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger