Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟΥΡΚΙΑ Με ΝΑΤΟική «σκέπη» και όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο τραπέζι

Τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, που αφορούν και την επαναδιαπραγμάτευση των συνόρων στην περιοχή, επαναφέρει σταθερά η τουρκική αστική τάξη, αναμοχλεύοντας διαρκώς την ανάγκη αλλαγών στα όσα προέβλεπε η Συνθήκη της Λοζάνης, με φόντο και τις διεργασίες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι «με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες Συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λοζάνη. Ομως, πέρασαν 100 χρόνια. Πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε για να διαπραγματευτούμε». Επέκρινε δε τις θέσεις της Ελλάδας και ισχυρίστηκε ότι «αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατό από αυτά τα λάθη τους».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, επαναφέροντας τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της χώρας του περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, σημείωσε πως «λέμε ναι στις διερευνητικές επαφές και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, καθώς και στον διαχωρισμό θαλάσσιων ζωνών, υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ. Ομως, η ελληνική πλευρά δεν έρχεται να συζητήσουμε. Γιατί; Επειδή φοβάται. Γιατί φοβάται; Επειδή δεν έχει δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο και αυτό είναι ισχυρό. Λέμε "ας καθίσουμε το συντομότερο δυνατόν να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις για όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου". Αλλά αυτοί αυξάνουν τις εντάσεις, χωρίς να βασίζονται στις δυνάμεις τους».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτάσεις της Αγκυρας «για την επίλυση των διαφωνιών σας σχετικά με το θέμα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ», υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλες τις παράκτιες χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις. Μετά από διαπραγματεύσεις σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας με τη Λιβύη, υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα δεν θέλει να συναντηθεί μαζί μας. Οι Ελληνοκύπριοι δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκύπριους. Το αντίθετο, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Ελλάδας εισήλθαν σε μια οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εντείνονται οι διεργασίες ενόψει πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, δήλωσε ότι η νέα άτυπη 5μερής διάσκεψη για το Κυπριακό αναμένεται να γίνει το δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη. Μιλώντας στο δίκτυο «Μπαϊράκ» είπε πάλι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και ότι επιμένει στην επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής των δύο κυρίαρχων κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας χτες στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπός της, Στ. Πέτσας, επέμεινε πως μόνο θέμα που παραμένει ως εκκρεμότητα είναι αυτό των θαλάσσιων ζωνών, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

«Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε το 2016», τόνισε, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να διακινεί ότι στους προηγούμενους 60 γύρους των διερευνητικών, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν θίξει και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε συγκεκριμένα σημεία του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε και χτες σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (45 στον αριθμό), με αποτέλεσμα δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger