Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Μουσική και χορός στη Σκόπελο

Μουσική και χορός στη Σκόπελο

Τον Αύγουστο το νησί θα γίνει σημείο συνάντησης για περισσότερους από 600 χορευτές, όχι μόνον από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό 

Tο 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», προς τιμήν του αείμνηστου χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στη Σκόπελο από τις 26 ως τις 28 Αυγούστου.
Για τρεις ημέρες το νησί θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης για περισσότερους από 600 χορευτές, όχι μόνον από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Η Σκόπελος θα αναδειχθεί σε πόλο έλξης για περισσότερους από 7.500 θεατές που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και τις παράλληλες δραστηριότητες (ημερίδες, σεμινάρια, ανοικτές πρόβες, γλέντια κ.λπ.) του φεστιβάλ.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το νησί θα συντονιστεί μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς προβάλλοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους, ενώ θα υποδεχθεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους φέρνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα. 
Ολα δείχνουν ότι μια από τις ξεχωριστές στιγμές της εφετινής διοργάνωσης θα είναι και η παρουσία των δεξιοτεχνών χορευτών της Κρήτης, Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, μαζί με την Αργυρώ Τσάπου. Τα δύο αδέλφια, ιδρυτές της Ομάδας Εκφρασης Κρητικών Χορών, και η Τσάπου, εξαιρετική χορεύτρια του flamenco, εμπνέονται από το μουσικό κομμάτι «Ανάμεσα σε δύο ποτάμια» του θρυλικού ισπανού κιθαρίστα Πάκο ντε Λουθία και ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παράστασης.
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν ευφάνταστες χορευτικές και μουσικές συμπράξεις, ενώ ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μοναδικές χορευτικές στιγμές διαλόγου, μάχης και ερωτισμού ανάμεσα στον κρητικό χορό και το flamenco.
Στον εφετινό διαγωνισμό Τourism Awards 2016 (μέλος του European και του Word Folklore Festival Association) το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» έλαβε το βραβείο SILVER για τη Σκόπελο και τη διοργάνωσή του. Επίσης πάντα το 2016 το «Διαμαντής Παλαιολόγος» απέσπασε το βραβείο SILVER, στην κατηγορία «Πολιτισμός» των Best City Awards. Επιπλέον, έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και έχει παρουσιασθεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.
Το Φεστιβάλ «Διαμαντής Παλαιολόγος», που τα τελευταία χρόνια τελεί και υπό την αιγίδα των υπουργείου Πολιτισμού, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, έχει καθιερωθεί πια ως ένας ζωντανός θεσμός παράδοσης και πολιτισμού. Στηρίζεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Σκοπέλου και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger