Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση της «διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής»!

Τις «μεγάλες και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο παρουσίασαν ως «κοινό στόχο» ο Αλ. Τσίπρας και η Α. Μέρκελ
Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα και της Α. Μέρκελ στο Βερολίνο
Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα και της Α. Μέρκελ στο Βερολίνο
Να εργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων όπως είναι η «υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, συμφώνησαν χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξύμνησαν αμφότεροι τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως μέσο επίτευξης του παραπάνω στόχου στο ασφυκτικό για τους λαούς πλαίσιο που έχουν σφυρηλατήσει οι κανόνες της ΕΕ και τα μέτρα των μνημονίων, στο πλαίσιο των οποίων «επετεύχθη» και η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» που χαιρέτισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θέλει να την ολοκληρώσει!
Τσίπρας: «Να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε...»
Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης το ζήτημα ότι αυτή η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» δεν συνέβαλε στην ενίσχυσή της, καθώς «υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητάς του, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε «αλλαγές στο μείγμα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτό. Υπάρχουν ...και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η Ελλάδα στην κρίση, τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες (...) άρα το συμπέρασμα που πρέπει να βγει είναι ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε, αλλά να αλλάξουμε μείγμα πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και κοινός στόχος πρέπει να είναι η υλοποίηση μεγάλων κι αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (...) Κοινός στόχος είναι ότι αλλάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής και έχοντας συναίνεση κοινωνική στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση»!
Στο πλαίσιο των παραπάνω παραδοχών και δεσμεύσεων, βέβαια, είναι κατανοητό πόσο άνευ οποιασδήποτε αξίας για το λαό είναι οι περιγραφές του Αλ. Τσίπρα για τις «κοινωνικές επιπτώσεις» και τις «κοινωνικές ανισότητες» που έφεραν η «πρωτοφανής διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής» και το «πρόγραμμα» που ακολουθήθηκε (με... τα «θετικά» του)!
Σε ερώτηση, μάλιστα, για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά άσκησε κριτική στους προκατόχους για όσα προβλήματα η κυβέρνησή του κληρονόμησε, καθώς «προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger