Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Στηρίζει με αντάλλαγμα την προοδευτική στροφή

Ο Ευ. Βενιζέλος θα κάνει το παν για την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση μέσω και της παρου­σίας της Ελιάς στις ευρωεκλογές Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρισκόταν στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη όταν «έσκασε» στην Αθήνα η «βόμβα» της βιντεοσκοπημένης συνομιλίας Κασιδιάρη - Μπαλτάκου.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα κάνει το παν για την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση μέσω και της παρου­σίας της Ελιάς στις ευρωεκλογές
Μάλιστα ήταν εντός της αίθουσας της Συνόδου ΕΕ - Αφρικής και είχε όπως πάντα μπροστά του το προσωπικό του τάμπλετ, ανοιχτό στη σελίδα υποδοχής των μηνυμάτων.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα -από την τελευταία ματιά- έλαβε δύο πανομοιότυπα ηλεκτρονικά μηνύματα με την ένδειξη «επείγον». Ηταν από τον Τάκη Ρήγα (γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και τον Δημήτρη Καρύδη (γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ) που ανέλαβαν να τον ενημερώσουν για τον σάλο που είχε ήδη προκαλέσει στην Ολομέλεια, στα γραφεία και στους διαδρόμους της Βουλής το βιντεοσκοπημένο τετ-α-τετ του πρώην πια γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου με τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέγεται ότι αντιμετώπισε ψύχραιμα την αρνητική είδηση - όχι μόνο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ζήτησε επί της ουσίας ενημέρωση από τους συνεργάτες του και μέσα στα επόμενα λεπτά βγήκε από την αίθουσα για να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό.
Η επικοινωνία δεν ήταν εφικτή - ο πρωθυπουργός προήδρευε σύσκεψης αυτοδιοικητικών στελεχών στη Συγγρού. Αναζήτησε εν συνεχεία τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, αλλά δεν κατάφερε να μιλήσει μαζί του. Ακολούθησε «καταιγίδα» μηνυμάτων και ανταλλαγή απόψεων με το επιτελείο του - σε χρόνο d/t εκδόθηκε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε την άμεση παύση του Τ. Μπαλτάκου, τον οποίο μία εβδομάδα νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει «παλιό πρόβλημα».
Στο ΠΑΣΟΚ η απομάκρυνση των ακροδεξιών θυλάκων από την κυβέρνηση, εδώ και τώρα ήταν συλλογική πρόταση. Αρκετοί δε έκαναν ένα βήμα παραπάνω μην αποφεύγοντας να αποδώσουν «πολιτική ευθύνη» στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την τοποθέτηση του κ. Μπαλτάκου στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ετσι κι αλλιώς, είναι «κοινό μυστικό» ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου προειδοποιούσε με πρωτοβουλίες του, πριν από τις δίδυμες εκλογές του 2012, για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή διακαναλική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης είναι αποφασισμένος να εστιάσει στις πολιτικές ευθύνες του συνταγματικού τόξου για την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών μπροστά στις αλλεπάλληλες προκλήσεις της «φασιστικής και εγκληματικής οργάνωσης» που διερευνά η Δικαιοσύνη.
Το ραντεβού στο Μαξίμου
Από τον αιφνιδιασμό στις Βρυξέλλες μέχρι να περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε ένα «πυκνό» 48ωρο, με πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις από το κόμμα του και τους συνεργάτες του, έμμεσες προτροπές ακόμη και για την «απόσυρση» στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση υπό τον φόβο ότι η υπόθεση Μπαλτάκου θα παρασύρει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
«Μένουμε εντός των τειχών φυσικά, στηρίζουμε τον Αντ. Σαμαρά για να εγγυηθούμε την κυβερνητική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα της χώρας», φέρεται να είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτες του σε σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Πέμπτης, όπου συζητούσαν για την «ατζέντα» θεμάτων που θα έθετε στον πρωθυπουργό την επομένη.
Είναι πασιφανές ότι ο Ευ. Βενιζέλος τη στιγμή που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται αναταραχή από τα σημάδια ακροδεξιών θυλάκων στην κυβέρνηση, επιλέγει τη συμπόρευση με τον πρωθυπουργό και τη χωρίς διακοπή προσπάθεια της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση - στη φάση μάλιστα που ετοιμάζεται η έξοδος στις αγορές και πλησιάζει η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη ως εγγυητής της σταθερότητας, ενώ είναι ξεκάθαρη η άποψή του ότι θα κάνει το παν για την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση μέσω και της παρουσίας της Ελιάς στις ευρωεκλογές.
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε την πρόταση να γίνει εκ νέου κάλεσμα προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για να επιστρέψει στην κυβέρνηση συνεργασίας και να στηρίξει μια μεταρρυθμιστική και προοδευτική ατζέντα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι στις περισσότερες από τις δημόσιες παρεμβάσεις του, επαναφέρει το θέμα συμμετοχής του κόμματος του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση και της ανάγκης συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Η στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ συνδέεται, κατά τον Ευ. Βενιζέλο, και με την αυτονόητη απόφαση να σεβαστεί ο πρώτος κυβερνητικός εταίρος την πρόταση με προοδευτικό πρόσημο για την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» του Μαξίμου έπεσε το ζήτημα επιτάχυνσης των ρυθμών για τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σχεδίων νόμων που αφορούν τις αλλαγές περί ιθαγένειας, το σύμφωνο συμβίωσης, ακόμη και το αντιρατσιστικό. Η αλήθεια είναι ότι και λόγω των διακοπών του Πάσχα, υπάρχει λίγος και συγκεκριμένος χρόνος νομοθέτησης μέχρι τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger