Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σποράδες Κατά της διαγραφής οφειλών του Δήμου Σκοπέλου


Κατά της διαγραφής οφειλώνΕγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η παραγραφή παλαιών οφειλών του Δήμου Σκοπέλου προς τρίτους, συνολικού ύψους 140.000 ευρώ, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, με την ομάδα της ήσσονος μειοψηφίας να καταψηφίζει την συγκεκριμένη πρόταση. Προηγήθηκε, σημειωτέον,  ανάλογη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, για παραγραφή οφειλών προς τρίτους, ύψους 48.356 ευρώ, που ανάγεται στα οικονομικά έτη 2004, 2005, 2006 και 2007. Οι οφειλές του Δήμου Σκοπέλου  προς τρίτους ανάγονται προ του 2007 και κυρίως στα οικονομικά έτη 2001 και 2002.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανώλης Ραμαντάνης δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ οι οφειλές του Δήμου προς τρίτους
παραγράφονται μετά από την παρέλευση πενταετίας, εντούτοις, πρέπει να παρέλθουν είκοσι χρόνια έως ότου παραγραφούν οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο και το κράτος κατ’ επέκταση». Παράλληλα ο κ. Ραμαντάνης παρατήρησε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να διαγράφονται παλιές οφειλές ανθρώπων οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα ή δεν είχαν ενδεχομένως χρήματα για να κινηθούν δικαστικά».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση διαγραφής των παραπάνω οφειλών, ανέφερε από την πλευρά του ότι «υπάρχει γνωμοδότηση των ορκωτών ελεγκτών του Δήμου, ότι ενημέρωναν κάθε χρόνο τους δικαιούχους για την οφειλή του Δήμου αλλά κανένας δεν ανταποκρίθηκε. Εχοντας τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, προσθέτει, πήραμε την απόφαση να διαγραφούν».
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, υπογράμμισε από την πλευρά του πως: «όταν στείλαμε τα τιμολόγια των παλαιών οφειλών του Δήμου προς τρίτους στον επίτροπο, προκειμένου να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του Υπουργείου για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, απεφάνθη ότι δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν, διότι έχουν παραγραφεί». Παράλληλα ο Δήμαρχος Σκοπέλου ανέφερε ότι παρά το γεγονός  ο ορκωτός ελεγκτής έρχεται κάθε χρόνο σε επικοινωνία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, επιβεβαιώνοντας την οφειλή, εντούτοις οι ίδιοι, δεν έκαναν καμία κίνηση προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που τους όφειλε ο Δήμος.
           Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Σκοπέλου, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι πλέον εκ του νόμου επιβεβλημένη η διαγραφή χρεών παλαιότερων οικονομικών ετών μετά από την παρέλευση πενταετίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ο ορκωτός ελεγκτής δεν τα αποδέχεται πλέον, ο επίτροπος δεν εγκρίνει την αποπληρωμή των συγκεκριμένων τιμολογίων και ο νομικός μας σύμβουλος υπογραμμίζει ότι έχουν παραγραφεί». Όπως επισημάνθηκε παράλληλα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, για την αποπληρωμή των οφειλόμενων οι δικαιούχοι πρέπει είτε να τα εισπράξουν πριν από την παρέλευση πενταετίας, είτε να προσφύγουν νομικά, διεκδικώντας το οφειλόμενο ποσό.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger