Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: "ΟΧΙ" ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΛΛΑ "ΝΑΙ" ΣΕ ΚΑΘΕΤΑ, ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΞΑ ΜΕΤΡΑ!


11.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ 2014 ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, "ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Πακέτο» μέτρων - που έχουν ήδη ψηφισθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και θα τεθούν σε ισχύ από το 2014- έρχεται μετά την σκιαμαχία εσωτερικής κατανάλωσης που έδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο (26/10), το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει τις νέες παρεμβάσεις ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει η τρόικα ύψους 2 δις. ευρώ, ενώ επισήμως το ίδιο είτε αρνείται την ύπαρξη του είτε το υποτιμά. Χαρακτηριστικό είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στον κυριακάτικο τύπο αναφέρει πως "η εκτίμηση της κυβέρνησης  είναι ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2014 [..] αρκεί να υλοποιηθούν τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα".


Τα μέτρα που θα ισχύσουν για πρώτη φορά απο το 2014 οδηγούν σε αυξήσεις φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών καθώς και περικοπές δημοσίων δαπανών, ενώ «τσεκούρι» θα πέσει και στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Στο πεδίο, μάλιστα, των περικοπών δαπανών τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ περιλαμβάνουν από συγχωνεύσεις νοσοκομείων (!) και σχολείων μέχρι και το λουκέτο σε ΔΕΚΟ που «εμφανίζονται» ζημιογόνες. Μάλιστα, για να έρθει η τρόικα στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου ώστε να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα "διάσωσης", περιμένει αφενός να ανακοινωθεί το κλείσιμο της ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και να μείνουν οι εργαζόμενοι άνεργοι, αφετέρου να ολοκληρωθεί η διαδικασία "κινητικότητας" των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφισθεί περιλαμβάνουν:
  1. Αυξήσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ. Οι αυξήσεις της ΔΕΗ θα επιβληθούν εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ηλ. Ρεύματος.
  2. Αύξηση τιμής εισιτηρίων Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ και Προαστιακού.
  3. Διατήρηση της «Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης» για ακόμη τρία χρόνια.
  4. Αύξηση τελών κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας σε οχήματα άνω των 1.929 κυβικών.
  5. Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
  6. Κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας στο φόρο εισοδήματος. Η νέα κλίμακα θα ισχύσει από το 2014 και προβλέπει μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  7. Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάσταση του με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.
  8. Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων.
  9. Αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
  10. Νέος φόρος ακινήτων, που θα ενσωματώνει το χαράτσι της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Στόχος του νέου φόρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αποτέλεσμα υπόχρεοι στο νέο φόρο να είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που δεν πλήρωναν ως σήμερα. Ο νέος φόρος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έδωσε το υπ. Οικονομικών προς διαβούλευση, θα πρέπει να βεβαιώσει έσοδα 3,5 δις ευρώ και να φέρει στα ταμεία 2,9 δις ευρώ.
  11. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.
  12. Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.
  13. Αύξηση των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης στα νησιά.
  14. Κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:
  1. Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις
  2. Περικοπές στο ΕΦΑΠΑΞ
  3.  Απολύσεις 11.000 δημοσίων υπαλλήλων
  4. Διαθεσιμότητα όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν εντάχθηκαν στο μέτρο το 2013
  5.  Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης
  6. Περικοπή δαπάνης για ιδιωτικά θεραπευτήρια
  7. Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από το 23%.
  8.  Συγχωνεύσεις σχολείων
  9.  Συγχωνεύσεις εφοριών
  10.  Συγχωνεύσεις νοσοκομείων
  11. Κλείσιμο ΔΕΚΟ που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς
  12. Περαιτέρω περικοπή δημοσίων επενδύσεων, που μπορεί να γίνει ακόμη και αναδρομικά από το 2013.

  ΤΡΟΪΚΑ: ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ 11.000 Δ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ - ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Την απόλυση 11.000 εργαζομένων (που έχει ήδη συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μέσα στον πρώτο μήνα του 2014 αναμένει η τρόικα, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί ευθύς εξαρχής το μισθολογικό κονδύλι του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται, πως η απόλυση των 11.000 δημ. υπαλλήλων προβλέπεται
Εκτός από τα παραπάνω μέτρα-φωτιά, η τρόικα εστιάζει το ενδιαφέρον της και στο μισθολογικό κομμάτι, κυρίως των δημόσιων οργανισμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της τρόικας, προσανατολίζεται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο τον δημόσιο τομέα (αφορά δηλαδή το 40% των δημ. υπλαλλλήλων), γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα σε μισθολογικές περικοπές. Επίσης, από το μέτρο αυτό δεν θα γλιτώσουν ούτε οι αποδοχές και οι συντάξεις των αστυνομικών. Ακόμη, η τρόικα ζητεί από τη ελληνική κυβέρνηση την επέκταση της "κινητικότητας-διαθεσιμότητας" και για το 2014.
Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές στην κατανάλωση, η τρόικα ααπαιτεί την επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% (από 13%) καθώς και την άυξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνό, αλκοοόλ και είδη πολυτελείας.
Παράλληλα, η τρόικα αναμένει από την κυβέρνηση να καταθέσει, πέραν των περικοπών στις δαπάνες του ασφαλιστικού που ήδη αναφέραμε,  χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ, καθώς και αλλαγή του καθεστώτος παροχών των "ευγενών ταμείων" με σκοπό τη μείωσή τους στα επίπεδα των υπολοίπων ταμείων.
Ακόμη, οι απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνουν την μείωση των αμυντικών δαπανών καθώς και την εισαγωγή νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Τέλος, όσον αφορά τις αποκαλούμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που σκοπεύει να προωθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών με εισαγωγή κριτηρίων όπως το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger