Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ Βόμβα Μανόλη Γλέζου: Εντονη διαφωνία για τη διάλυση των συνιστωσών

Βόμβα Μανόλη Γλέζου: Εντονη διαφωνία για τη διάλυση των συνιστωσών
Βόμβα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε το βράδυ της Πέμπτης το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στον Α. Τσίπρα λέγοντάς του ότι οι «Ενεργοί Πολίτες» δεν θα αυτοδιαλυθούν. Παράλληλα, ζήτησε να μην είναι το κόμμα μονοπρόσωπο.
Μιλώντας την Πέμπτη το βράδι στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Γλέζος επεσήμανε πως «εμείς, οι «Ενεργοί Πολίτες» (σ.σ. αποτελεί μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε πει ότι η σχέση κόμματος - λαού έχει αλλάξει. Αν παλιότερα τα κόμματα χρειάζονταν ως καθοδηγητές, σήμερα υπηρετούν το λαό». Όπως είπε «αν ακούγεται ότι πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμείς το ζητάμε χίλιες φορές». Αλλά, όπως συμπλήρωσε, «αν δεν κατοχυρωθεί, δεν θεσμοθετηθεί αυτό, τότε δεν θα έχει καμία αξία το κόμμα των μελών. Κανείς δεν θέλει να είναι χειροκροτητής και να μην συμμετέχει. Αν θέλουμε να θεσμοθετήσουμε ότι τα μέλη αποφασίζουν και κανένας άλλος, χρειάζεται η θεσμοθέτηση κανόνων».


Εκανε και μια αναφορά στη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «στην εισήγηση του Αλέξη υπήρξε μία αποστροφή που έλεγε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό.
Όποιοι συνέβαλαν στο γράψιμο αυτής της εισήγησης, αγνοούν τους Κορυσχάδες. "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό". Το πρόβλημα είναι πώς θα υπάρξει άσκηση των εξουσιών από τον λαό».
Ο Μ. Γλέζος είπε ότι τα όργανα που εκλέγονται δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα, αλλά τουλάχιστον τριμελή, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε σε κόμμα αρχηγικό αλλά σε κόμμα συλλογικό». Επιπλέον, ανέφερε πως χρειάζεται εναλλαγή των προσώπων στα όργανα, και μάλιστα στην πράξη.
Ο Μ. Γλέζος σημείωσε πως «δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος, και να ανήκεις σε μια πολιτική δύναμη σαν αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «οι δυνάμεις αυτές αποτελούν εγγύηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως εξήγησε «εμείς ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις διαφορές μας αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά, και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%, σημείο στο οποίο ο Συνασπισμός μόνος του δεν τα είχε καταφέρει να φτάσει».
Ασκησε κριτική στον Συνασπισμό, λέγοντας πως χωρίς τις συνιστώσες δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο 27% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές σημειώνοντας πως «πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή».
«Τώρα τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ θέλουν να τα σκοτώσουν», τόνισε.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τόνισε: «Δικαίωμά σας να κάνετε ότι κάνετε. Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Τι θα κάνετε; Διαφωνείτε μαζί μας; Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς! Και για αυτό το λόγο, επειδή είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, οι δυνάμεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας μέσα μας, ευελπιστώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχουμε δημιουργήσει στο λαό» και πρότεινε «να μην καταργηθεί το σχήμα, να μην διαλυθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας κοινής δράσης και όχι χωριστός. Χωρίς χωριστές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις, με κοινές δράσεις όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να τον φέρουμε στην εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger