Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΛΙ Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Τα γαλλικά βομβαρδιστικά με τη συνδρομή ή ανοχή και άλλων δυνάμεων και με στρατό στο έδαφος σπέρνουν το θάνατο
Οι γαλλικές δυνάμεις της χερσαίας επέμβασης σε ετοιμότητα
MΠΑΜΑΚΟ.--Πλήθος χιλιάδων νέων προσφύγων, δεκάδες νεκρούς και τραυματίες προκαλεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι με μπροστάρηδες τους Γάλλους που βομβαρδίζουν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας». Πίσω, βεβαίως, από αυτήν την επέμβαση βρίσκονται ταγεωπολιτικά, και κυρίως οικονομικά, συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού σε μία κρίσιμη περιοχή της δυτικής Αφρικής, με τεράστιο πλούτο σε χρυσό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ουράνιο.
Η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ ανακοίνωσε ήδη ότι προχωρά στο σταδιακό τριπλασιασμό των στρατιωτικών δυνάμεών της στο Μάλι. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται σε επίσκεψη, επιβεβαίωσε ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2.500 οι Γάλλοι στρατιώτες που θα μεταφερθούν και από βάσεις σε χώρες της δυτικής Αφρικής.
Παράλληλα, επισπεύδεται η ανάπτυξη ένοπλης, «βοηθητικής» δύναμης 3.500 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) στο μαλινέζικο έδαφος, με τον επικεφαλής της Νιγηριανό Αμπόντου Τουρέ Σεάκα να εκτιμά πως οι πρώτες εκατοντάδες θα αναπτυχθούν σε μία βδομάδα. Πάντως, το Παρίσι, δεν αποκλείεται να ζητήσει, εκτός από τη βοήθεια που παρέχεται από άλλους συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, και στρατιώτες στο Μάλι, κάτι που προς το παρόν αρνούνται. Στο Παρίσι έφτασε ήδη το πρώτο φέρετρο με Γάλλο στρατιώτη.
«Ομόφωνη» εμφάνισε την «υποστήριξη» και «κατανόηση» του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γάλλος πρέσβης Ζ. Αρό μετά το πέρας της προχτεσινοβραδινής, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης. Από την πλευρά της η Ρωσία δείχνει ανοχή και «αιτιολογεί» την επέμβαση «ως απαιτούμενη από την κυβέρνηση του Μάλι» (σ.σ. κυβέρνηση προϊόν πραξικοπήματος).
Αύριο, Πέμπτη, μετά τη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον Γάλλο Εξωτερικών υπουργό Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει με νόημα πως το Παρίσι «δεν έχει καμία επιθυμία να δράσει μόνο του στο Μάλι»...
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάντως, ανακοίνωσε πως, τις τελευταίες πέντε μέρες οπότε άρχισε η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, περίπου 150.000 πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες (Μαυριτανία, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο). Κάπου 200.000 άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο εντός του Μάλι. Το 90% των προσφύγων είναι τα τελευταία 24ωρα γυναικόπαιδα, που υποφέρουν όχι μόνον από τις κακουχίες των βομβαρδισμών, αλλά και από ελλείψεις τροφίμων, καθαρού νερού, φαρμάκων.
Παράλληλα, οι επιδρομές των γαλλικών βομβαρδιστικών έχουν δημιουργήσει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger