Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Δίκη "Επαναστατικού Αγώνα" - 34η συνεδρίαση, Τρίτη 23.10.12

Δίκη "Επαναστατικού Αγώνα" - 34η συνεδρίαση, Τρίτη 23.10.12

Αν ισχύουν όσα καταθέσατε, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να ‘ναι εγκληματίας! Η αποστροφή του εισαγγελέα της έδρας Α. Λιόγα αφορούσε τον «χημικό» της Ασφάλειας και έγινε μετά την κατάθεση μιας εξαίρετης επιστήμονα, η οποία έκανε φύλλο και φτερό τις ασφαλίτικες μεθόδους «έρευνας» του DNA, γενικά, και τις εκθέσεις που έχουν κατατεθεί στη συγκεκριμένη δικογραφία, ειδικότερα. Ο εισαγγελέας ζήτησε να κληθεί ο «χημικός» της Ασφάλειας, για να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τη μάρτυρα, όμως ο πρόεδρος Ν. Δαύρος επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά από τον εισαγγελέα. Καταλαβαίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιστήμονας θα «εξαφανίσει» κυριολεκτικά τον Καθάριο, τον ασφαλίτη που παριστάνει τον χημικό (ή τον χημικό που ενεργεί σαν ασφαλίτης), αντέδρασε παρατηρώντας: Δεν είναι απαραίτητα εγκληματίας, μπορεί να είναι πλημμελής! Αφησε, δε, να περάσει στο ντούκου η πρόταση του εισαγγελέα. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά το ρεπορτάζ.
 
Μετά από δύο διακοπές (Τρίτη 9 και Τετάρτη 17 Οκτώβρη), μία λόγω ασθένειας της γραμματέως και μία λόγω απεργίας των δικηγόρων, και με μια καθυστέρηση δύο ωρών, λόγω συμμετοχής της γραμματέως στη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, ήρθε η ώρα το τρομοδικείο ν’ ακούσει τους μάρτυρες υπεράσπισης των έξι κατηγορούμενων, που από την πρώτη στιγμή –χωρίς να κρύβουν τις πολιτικές τους απόψεις και εντάξεις, όπως και τις συντροφικές και φιλικές τους σχέσεις με τα τρία συλληφθέντα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και με τον αείμνηστο Λάμπρο Φούντα– έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, με πρώτους τους μάρτυρες υπεράσπισης του Χριστόφορου Κορτέση.
 
Η βιολόγος Αρτεμις Ρούμπου, διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, με διδακτορικές σπουδές στη Ζυρίχη και ερευνητική εργασία ετών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, παρέδωσε μια εκπληκτικής σαφήνειας διάλεξη για τις ταυτοποιήσεις με βάση το γενετικό υλικό. Ηταν τέτοια η σαφήνεια και η απλότητά της, υποβοηθούμενη από εποπτικό υλικό που η ίδια είχε ετοιμάσει (μεγάλους πίνακες που εξηγούσαν τι σημαίνει «ερευνώ το DNA και αναζητώ ταυτίσεις»), που πρέπει να ομολογήσουμε πως και μεις, παρά τη σχετική επαφή με το αντικείμενο, και λόγω σπουδών στο παρελθόν και λόγω ενασχόλησης με το δικαστικό ρεπορτάζ, πρώτη φορά καταλάβαμε σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα. Το γεγονός ότι η ίδια κατέχει σε βάθος το επιστημονικό αυτό αντικείμενο, λόγω ειδικών σπουδών και ερευνητικής απασχόλησης («πάνω από 10.000 δείγματα έχουν περάσει από τα μάτια μου», δήλωσε χαρακτηριστικά), βοήθησε στην εκλαϊκευτική του παρουσίαση, σε βαθμό που να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση των λεγομένων της.
 
Η κ. Ρούμπου δήλωσε πως κλήθηκε από την υπεράσπιση Κορτέση να μελετήσει τις εκθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία, μαζί με τον καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεωργίου και μια χημικό (δεν συγκρατήσαμε το όνομά της), με ειδικότητα στη στατιστική ανάλυση, με τους οποίους συνυπέγραψε σχετική έκθεση που έχει κατατεθεί στη δικογραφία. Δεν μπορεί, βέβαια, να μεταφερθεί εδώ η διάρκειας μιας ώρας κατάθεση-διάλεξη της κ. Ρούμπου.

Συνοψίζουμε μόνο τα βασικά της σημεία.
 
–        Μολονότι η ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών) ορίζει τι συνιστά «δείγμα», εν προκειμένω υπήρξε απόλυτη υπέρβαση αυτών των αρχών ανάλυσης. Αποδόθηκαν σε άτομα δείγματα τα οποία δεν προέρχονται από άτομα! Αυτά αποτελούν γενετικό τύπο και όχι δείγματα. Ετσι, στον Κορτέση αποδόθηκαν δυο «δείγματα αφής» που πάρθηκαν με σάρωση από μια μπαντάνα και κάποια καλώδια που βρέθηκαν στο σπίτι του. Αυτά τα δείγματα είναι πολύ μικρής ποσότητας, ενώ επιπρόσθετα δεν προσδιορίζεται ο κυτταρικός τύπος (από τι κύτταρα προέρχονται). Αυτά τα δείγματα πάρθηκαν από περιβάλλον υψηλού κινδύνου επιμόλυνσης, όπως από τις ίδιες εκθέσεις της ΔΕΕ αποδεικνύεται.
 
–        Ενώ στο δεύτερο «δείγμα» δεν προσδιορίζεται ούτε καν το φύλο και υπάρχουν 50% πιθανότητες να ανήκει σε γυναίκα, η ΔΕΕ ταύτισε τα δύο αυτά δείγματα και τα απέδωσε σε άρρεν άτομο, που το ονόμασε Χ5! Πώς βγήκε ταύτιση, όταν το ένα δείγμα είναι σχετικά πλήρες, ενώ από το δεύτερο λείπουν τέσσερις «τόποι», μεταξύ των οποίων και ο «τόπος» του φύλου, ενώ η ίδια η ΔΕΕ απαιτεί να υπάρχει ταύτιση 15 «τόπων»; Η Α. Ρούμπου, χωρίς να προχωρήσει σε απαξιωτικά σχόλια, που θα ήταν απολύτως δικαιολογημένα, μίλησε με τυπική επιστημονική γλώσσα για «μεθοδολογικό άλμα».
 
–        Στη συνέχεια, η ΔΕΕ ταυτίζει το «άτομο» Χ5 με 38 εργαστηριακά δείγματα, που πάρθηκαν από αντικείμενα σε σπίτια του ΕΑ και από τη μηχανή του Κορτέση. Πώς κάνουν ταύτιση; Με το πρώτο ή με το δεύτερο δείγμα του Χ5, αφού αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται;
 
–        Κανονικά, θα έπρεπε να σταματήσει κάθε παραπέρα έρευνα, σημείωσε η μάρτυρας. Η τριμελής επιστημονική ομάδα, θέλοντας να προχωρήσει περισσότερο, διέπραξε το «ατόπημα», όπως το χαρακτήρισε η Α. Ρούμπου, να ελέγξει όλες τις συγκρίσεις, που αντιεπιστημονικά έκανε η ΔΕΕ, παίρνοντας σαν βάση το «δείγμα» που ήταν σχετικά πλήρες. Και τι βρήκε; Οτι με βάση τα στατιστικά δεδομένα, τα οποία και παρουσίασε, το συγκεκριμένο DNA θα μπορούσε να ανήκει σε εκατομμύρια ανθρώπους! Οι τρεις ερευνητές χρησιμοποίησαν μια έτοιμη βάση του FBI, που περιλαμβάνει δείγματα 700 Αμερικανών, και βρήκαν ότι 31 απ’ αυτούς περιλαμβάνονται σ’ αυτό το «δείγμα»! Γιατί; Γιατί πρόκειται για μίγμα και όπως λέει ο Μπάτλερ, ένας εγκληματολόγος του FBI, μείγματα με πάνω από δύο DNA είναι άχρηστα για έρευνα. Εν προκειμένω, όλα ήταν μίγματα και μάλιστα από «δείγματα αφής»!
 
–        Στα μισά απ’ αυτά τα μίγματα το σχετικά πλήρες δείγμα δεν περιλαμβάνεται. Οπως δήλωσε η Α. Ρούμπου, όμως, σοκαρίστηκε όταν διάβασε την έκθεση της ΔΕΕ και είδε να αναφέρονται ταυτίσεις! Μίλησε για λαθροχειρία και ψευδή δήλωση. Οι τρεις επιστήμονες ζήτησαν, μέσω των συνηγόρων, τα ακατέργαστα δεδομένα του «εργαστήριου» της Ασφάλειας, αλλά δεν τους δόθηκαν. Από την εμπειρία τους, όμως, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που εμφανίζεται ως σχετικά πλήρες δείγμα δεν ανήκει σε άτομο υπαρκτό, αλλά είναι προϊόν της χημικής αντίδρασης. Διότι, όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες DNA, αυξάνουν την ευαισθησία της μεθόδου με την οποία ερευνούν, βγαίνουν έξω από τα όρια ανοχής και το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται ανύπαρκτα δεδομένα. Οι εκθέσεις της ΔΕΕ, όμως, δεν αναφέρουν ούτε τον κυτταρικό τύπο, ούτε την ποσότητα του DNA, ούτε το πρωτόκολλο PCR που χρησιμοποιήθηκε (δηλαδή πόσο αυξήθηκε η ευαισθησία της μεθόδου), ούτε το «κατώφλι» της μεθόδου (από το οποίο καθορίζονται οι πιθανότητες λάθους).
 
–        Γιατί η επιστημονική ομάδα είναι πεπεισμένη ότι το συγκεκριμένο «δείγμα», που αποδόθηκε στον Κορτέση, είναι προϊόν εργαστηριακής αντίδρασης και όχι δείγμα που προέρχεται από άτομο; Πέραν των άλλων και γιατί το συγκεκριμένο «δείγμα» βρέθηκε μόνο μια φορά! Δεν γίνεται στο σπίτι ή στη μηχανή του Κορτέση, αν ανήκε σ’ αυτόν το δείγμα, να βρεθεί μόνο μια φορά. Αυτό είναι παράλογο.
 
–        Η επιστήμονας ολοκλήρωσε με την παρουσίαση μιας γενικής επισκόπησης των εκθέσεων της ΔΕΕ. Από τα 500 δείγματα που φέρονται να εξετάστηκαν από το «εργαστήριο» της ΔΕΕ και παρουσιάζονται στις 8 εκθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία μόνο 13 έδωσαν πλήρεις γενετικούς τύπους! Ποσοστό 2,6%! Αρα, υπάρχει μεγάλη αποτυχία και της διαδικασίας συλλογής των δειγμάτων και της μεθόδου έρευνας. Από τους 13 πλήρεις γενετικούς τύπους, οι 7 ανήκουν σε «δικαιολογημένως θίξαντες», δηλαδή σε ασφαλίτες που ανακατεύτηκαν στη διαδικασία! Γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι τα γενετικά προφίλ να είναι προϊόν της μεθόδου, που σπρώχτηκε να λειτουργήσει πέρα από τα όριά της, και όχι γενετικά προφίλ που αντιστοιχούν σε άτομα. Η μέθοδος είναι πολύ δύσκολη, κατέληξε η Α. Ρούμπου. Δεν είναι αυτοματοποιημένη, δεν βάζεις τα δείγματα σ’ ένα ρομπότ και παίρνεις αποτελέσματα. Σε κάθε στάδιο παραμονεύει το λάθος. Γι’ αυτό και σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνεται η μέθοδος σε άλλο εργαστήριο, για να υπάρξει σύγκριση αποτελεσμάτων και ν’ αποκλειστεί ο κίνδυνος επιμολύνσεων (στο ίδιο εργαστήριο μελετώνται πολλά δείγματα) και ο κίνδυνος πλασματικών γενετικών προφίλ λόγω αστοχίας της μεθόδου.
 
Αμήχανος ο εισαγγελέας, προσπάθησε αρχικά να πετύχει έναν οιονεί συμβιβασμό με την επιστήμονα, ρωτώντας την αν οι εκθέσεις της ΔΕΕ είναι μηδενικής αξίας. Η Α. Ρούμπου υπήρξε κατηγορηματική: μηδενικής αξίας. Ακόμη πιο αμήχανος, ο εισαγγελέας μεταβλήθηκε για λίγο σε αστυνομικό, ρωτώντας τη μάρτυρα πού εργάζεται και για λογαριασμό τίνων κάνει έρευνες  DNA. Η Α. Ρούμπου απάντησε ήρεμα, ότι τώρα είναι ερευνήτρια στο κρατικό πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και πως σε όλη την επιστημονική της διαδρομή έχει εργαστεί αποκλειστικά σε πανεπιστήμια ως ερευνήτρια. Ποτέ στον ιδιωτικό τομέα, ποτέ για λογαριασμό κάποιων πελατών. Ο εισαγγελέας συνέχισε την ίδια απέλπιδα προσπάθεια: «Να δεχτώ την πιθανότητα λάθους, ναι, αλλά τη μηδενική αξία δεν την καταλαβαίνω». «Δεν μίλησα για πιθανότητα, αλλά για βεβαιότητα λάθους», ήταν η απάντηση της Α. Ρούμπου. Τότε ήταν που ο εισαγγελέας σήκωσε ψηλά τα χέρια και είπε αυτό που παραθέσαμε στην αρχή. Οταν ο πρόεδρος κατά κάποιο τρόπο τον συνέφερε (ήταν σαν να του έλεγε: «μα σοβαρά μιλάς, να φέρουμε τον Καθάριο, έναν «μπακάλη» της Ασφάλειας, να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με μια διδάκτορα των φυσικών επιστημών, απόλυτα εξειδικευμένη στο συγκεκριμένο αντικείμενο;»), βρήκε καταφύγιο σε μια ακατανόητη ερώτηση. Ρωτούσε αν θα μπορούσε από λάθος να βρεθεί DNA ανθρώπου που δεν ήταν ποτέ στο συγκεκριμένο χώρο δειγματοληψίας. Η απάντηση της Α. Ρούμπου, που επιχειρηματολόγησε αναλυτικά, ήταν πως ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό.
 
Ερωτήσεις άλλες από την έδρα δεν έγιναν. Η απομυθοποίηση του ασφαλίτικου «εργαστήριου» και των κατά παραγγελία γνωμοδοτήσεών του (αυτοί καθορίζουν την «έρευνα» με βάση το εκ των προτέρων δοσμένο αποτέλεσμα και δεν πάνε στο αποτέλεσμα μέσω της έρευνας, όπως απαιτεί κάθε επιστήμη) υπήρξε πλήρης. Η υπεράσπιση (Ι. Ραχιώτης) σχολίασε πως μετά και την κατάθεση Ρούμπου δεν υπάρχει καν ένδειξη για DNA του Κορτέση, αλλά αν από το δικαστήριο υπάρχει αμφιβολία, τότε η υπεράσπιση επαναφέρει το αίτημα για τη διεξαγωγή νέας πραγματογνωμοσύνης από πανεπιστημιακό εργαστήριο.
 
Τι συμπέρασμα βγάλαμε εμείς; Βεβαιωθήκαμε απόλυτα, ότι το «εργαστήριο» της Ασφάλειας, αυτό που δεν έχει καταφέρει να πάρει πιστοποίηση ούτε από το αναξιόπιστο ΕΚΕΠΙΣ, αποτελεί το εργαλείο για έναν διωκτικό εφιάλτη. Περιβεβλημένο με δικαστικό κύρος, με τα πανεπιστημιακά εργαστήρια να μη χρησιμοποιούνται καθόλου, αποτελεί ένα άντρο κατασκευής ενοχοποιητικών στοιχείων. Ακόμα κι αν το συγκεκριμένο δικαστήριο βάλει ευσχήμως στην άκρη τις αναξιόπιστες εκθέσεις για τον Χ. Κορτέση και τη Μ. Μπεραχά, το πρόβλημα θα παραμείνει και είναι μέγιστο. Θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας. Θα φτιάχνουν ό,τι θέλουν και θα το παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας.
 
Οι υπόλοιποι μάρτυρες ήταν αυτό που λέμε «πολιτικοί μάρτυρες». Ανθρωποι που γνώρισαν τον Χ. Κορτέση σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής του, κυρίως στους αγώνες του αναρχικού χώρου. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι Αναστασία Ανανιάδου, Γιάννης Αγγελόπουλος, Γιώργος Κωστόπουλος. Μίλησαν για τους κοινούς τους αγώνες, για τη φιλία τους, για την αγωνιστική υπόσταση του Κορτέση, για διώξεις που έχουν υποστεί οι ίδιοι, για τη στοχοποίηση του αναρχικού χώρου, για το γεγονός ότι ο καθένας τους θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση του Κορτέση, διότι θα μπορούσε να συντρώγει σε τοστάδικο με τους φίλους και συντρόφους τους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα, όπως συνέβη με τον Κορτέση όταν συνελήφθη («είχε την ατυχία να βρίσκεται μαζί με τον Νίκο και την Πόλα» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησαν).
 
Ο Σπύρος Κογιάννης κατέθεσε τη δική του εμπειρία ως «συνήθης ύποπτος» μιας προηγούμενης εποχής, ενώ ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Δημήτρης Νανούρης μίλησε για την τυχαία γνωριμία του κάποια στιγμή με τον Κορτέση (συνταξίδευαν για το Μιλάνο, για να παρακολουθήσουν αγώνα της αγαπημένης τους ΑΕΚ) και αναφέρθηκε διεξοδικά στο δημοσιογραφικό παιχνίδι στοχοποίησης και διαπόμπευσης όσων συνελήφθησαν, συγκρίνοντας αυτό το παιχνίδι με άλλα αντίστοιχα του παρελθόντος. Ο συμμαθητής και φίλος του Κορτέση Παναγιώτης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην πολύχρονη φιλία τους, στις ιδέες που ποτέ δεν έκρυψε ο Κορτέσης, στη στοχοποίηση των αναρχικών. Τέλος, ο μαθηματικός Θόδωρος Κουτσουμπός αναφέρθηκε στην εκ προοιμίου ενοχοποίηση όσων βρίσκονται κατηγορούμενοι σ’ αυτή την αίθουσα, στη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων γι’ αυτές τις πολιτικές υποθέσεις, στην ενοχοποίηση του Κορτέση λόγω της φιλικής και συντροφικής του σχέσης με τον Μαζιώτη, στην εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης που θυμίζει άλλες εποχές.
 
Σε κάποιο σημείο της δίκης, απ’ αφορμή ερώτηση του εισαγγελέα που θέλησε να μάθει από μάρτυρα τι ακριβώς είναι αυτές οι προληπτικές συλλήψεις που γίνονται τις μέρες που έχει διαδηλώσεις, δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει επί χρόνια υποστεί προληπτικές συλλήψεις. Οτι και στις 12 Φλεβάρη και στην πρόσφατη απεργία υπέστη το ίδιο, ενώ πάρα πολλές φορές έχει δει τους ασφαλίτες έξω από το σπίτι του ή το μαγαζί του, χωρίς να κρύβουν την παρουσία τους. Είμαι συνήθης ύποπτος και γι’ αυτό βρίσκομαι και εδώ, κατέληξε.
 
Ο Κώστας Γουρνάς, που είναι εκείνος που στη δίκη εκπροσωπεί τον Επαναστατικό Αγώνα, μετά την απουσία των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα, απαντώντας προφανώς στην άποψη που ακούστηκε από μάρτυρα υπεράσπισης, ότι ο Κορτέσης δε θα μπορούσε να είναι μέλος του ΕΑ, επειδή βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αναρχικής δράσης και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα ασφάλειας στην οργάνωση, και πως αν έπαιρνε τη βαριά απόφαση «παίρνω τα όπλα», θα έπρεπε να αποσυρθεί από τις διεργασίες του κινήματος, όπως είχαν κάνει οι Μαζιώτης και Ρούπα, που διατήρησαν μόνο τις φιλικές τους επαφές, παρενέβη με ένα σύντομο σχόλιο. Λυπάμαι πολύ –είπε– που αναγκάζομαι να κάνω αυτή την παρέμβαση, αλλά θέλω να παρακαλέσω τους συντρόφους που καταθέτουν ως μάρτυρες υπεράσπισης των υπόλοιπων συντρόφων να μην εισφέρουν εδώ σχήματα για την οργάνωση του Επαναστατικού Αγώνα, που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, πάλι με μάρτυρες υπεράσπισης του Χ. Κορτέση.

ΚΟΝΤΡΑ
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17872&pos=4&cat_id=48

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,6 ...

mb 4.6

GREECE
Magnitudemb 4.6
RegionGREECE
Date time2012-10-23 15:20:43.0 UTC
Location38.98 N ; 20.62 E
Depth2 km
Distances293 km NW Athens (pop 729,137 ; local time 18:20:43.6 2012-10-23)
127 km NW Pátrai (pop 163,360 ; local time 18:20:43.6 2012-10-23)
12 km W Préveza (pop 17,283 ; local time 18:20:43.6 2012-10-23)
2012-10-23 15:20:43.0 UTC

38.98 N ; 20.62 E
2 km

293 km NW Athens (pop 729,137 ; local time 18:20:43.6 2012-10-23)
127 km NW Pátrai (pop 163,360 ; local time 18:20:43.6 2012-10-23)
12 km W Préveza (pop 17,283 ; local time 18:20:43.6 2012-10-23)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΜΕ - Η απάντηση της εργατικής τάξης είναι μία : ενότητα, οργάνωση και αντεπίθεση με στόχο να αχρηστευθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα


Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, ζητά από το λαό ενότητα. Η ενότητα που ζητούν είναι γνωστή. Είναι η ενότητα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας τσακίζοντας την ζωή των εργαζομένων. Η ενότητα που ζητούν είναι αυτή που λέει: «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω».
Η απάντηση της εργατικής τάξης είναι μία: ενότητα, οργάνωση και αντεπίθεση με στόχο να αχρηστευθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ενότητα ενάντια στα μονοπώλια και τη λυκοσυμμαχία της ευρωπαϊκής ένωσης.
Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Με αυτήν την ενότητα προετοιμάζουμε χωρίς καμία καθυστέρηση τους εργαζόμενους συζητώντας συλλογικά στους χώρους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, με αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες σ’ όλους τους κλάδους, για τη συνέχιση, ένταση και γενίκευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.Το Γραφείο Τύπου

Ο Σαμαράς θα διαγράψει και τον Σαμαρά;

Γραφει ο
 ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως έλεγε ένας παλιός πολιτικός, οι δηλώσεις δεσμεύουν μόνο εκείνους που τις πιστεύουν...
Ας δούμε μερικές τέτοιες «δεσμευτικές» δηλώσεις:
*
1) «Ασφαλώς, για κάποιες προηγούμενες δεσμεύσεις οριζόντιων περικοπών, όπως η νέα περικοπή των ειδικών μισθολογίων, ψάχνουμε να βρούμε - κι έχουμε βρει - ισοδύναμα μέτρα. Ώστε να μη βαθύνει κι άλλο η ύφεση... Ασφαλώς, υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί προ των εκλογών, καθυστερήσεις που πρέπει γρήγορα να επανορθώσουμε. Κυρίως, με εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Οχι με νέα μέτρα...».
(Αντώνης Σαμαράς, ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, 24/7/2012).

*
2) «Γι' αυτό επαναλαμβάνω συνεχώς: Ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης, όχι μισθοί Βουλγαρίας, όχι άλλη ανοχή στην λαθρομετανάστευση και στο έγκλημα, όχι άλλες αδικίες.
Τώρα θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες! Αρχίζοντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τα ειδικά μισθολόγια για τους ένστολους. Και βρίσκοντας δουλειές για τον κόσμο. Ώστε ο ιδρώτας του εργαζόμενου να γίνει επιτέλους ευλογία για όλους!»
(Αντώνης Σαμαράς, ομιλία στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα, 15/6/2012).
***
Και κάτι ακόμα:
Το παρακάτω είναι το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα που στηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση. Δημοσιεύτηκε στα «Νέα», στις 18/7/2012. Δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση κυβέρνησης από την «τρόικα» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Διαβάζουμε:
*
«"Οχι" σε νέα μέτρα εντός του 2012, "όχι" σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ (...), "ναι" σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια (...). Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων όπως αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Συμφωνήσαμε σε όλα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη. "Θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την αναγκαιότητα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής"».
***
Κατόπιν αυτών, κάνουμε την εξής σκέψη,

δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ τον βουλευτή Σταυρογιάννη, επειδή ο τελευταίος προέβη στη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα:
Μήπως θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς, το ίδιο αποφασιστικά, το ίδιο ακαριαία και το ίδιο γενναία να προχωρήσει σε ακόμα τρεις - τουλάχιστον - διαγραφές;

Και συγκεκριμένα:

Να διαγράψει και τον... Σαμαρά που (ψευδέστατα), επίσης δήλωνε ότι δε θα ψηφίσει νέα μέτρα,
να διαγράψει τον... Βενιζέλο που (ψευδέστατα), επίσης δήλωνε ότι δε θα ψηφίσει νέα μέτρα,
να διαγράψει και τον... Κουβέλη που (ψευδέστατα), επίσης, δήλωνε ότι δε θα ψηφίσει νέα μέτρα;...

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ!

Ένας εσμός βαρύγδουπων εκπροσώπων ενός πολιτικού συστήματος που τα έκαναν όλα ίσωμα και τώρα το παίζουν από πάνω και «σωτήρες»!
Ένας συρφετός από τσανακογλείφτες - «διανοούμενους», ένα εξωνημένο καθηγητικό κατεστημένο που επί τρία χρόνια λιβανίζει τη «σοφία» και την «αναγκαιότητα» των Μνημονίων.
Ένας θίασος που περιφέρει την αυθάδεια του εκδοτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, πλαισιωμένος από τους χορτάτους απαστράπτοντες «αστέρες» της σαπίλας, τους επιφορτισμένους να προπαγανδίζουν στους νηστικούς τον «πατριωτισμό» της... νηστείας.

Δείτε τους!


*Ορκίζονται πως... αγωνιούν για τον τόπο.
Την ίδια ώρα, μπουκωμένοι αυτοί, αναγκάζουν τους άλλους να ζήσουν χωρίς μισθό, χωρίς δουλειά, χωρίς σύνταξη, χωρίς ελπίδα.
Την ίδια ώρα εκδίδουν οδηγίες... «προστασίας του καταναλωτή», όπου ως «καταναλωτής» θεωρείται ο πεινασμένος που αναγκάζεται να παραδώσει τα ...χρυσαφικά της οικογένειας στο ενεχυροδανειστήριο για μερικές πενταροδεκάρες.
Την ίδια ώρα, σε ένα κρεσέντο «φιλανθρωπίας», συμπεριφέρονται στα εκατομμύρια των ανθρώπων του λαού σαν σε «σκυλιά», προσφέροντάς τους σε «τιμή ευκαιρίας»... ληγμένα τρόφιμα!

Δείτε τους!


*Λένε ότι τα παιδιά μας «πρέπει» να δουλεύουν (όταν βρίσκουν δουλειά) για 200 και 300 ευρώ.
Λένε ότι «ρεαλισμός», «υπευθυνότητα» και προπαντός «σωτηρία» είναι η εξαθλίωση.
Αλλά, αφού αυτή είναι η «σωτηρία», ο «ρεαλισμός» και η «υπευθυνότητα», γιατί οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και όλα τα τσιράκια τους δεν δοκιμάζουν να «σωθούν» οι ίδιοι με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι προτείνουν για μας;

Εμπρός, λοιπόν!

Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ!

ΟΙ ΑΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ "ΤΡΙΩΝ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ!
Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ, ΠΛΕΟΝ, ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ!
Η φαρσοκωμωδία των αρχηγικών συσκέψεων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη πάνω σε ένα προαναγγελθέν πακέτο μέτρων, συνεχίζεται χωρίς τέλος από τρείς συνεταίρους, που σε μια Ελλάδα την οποία βουλιάζουν, δεν κάνουν τίποτα άλλο από συσκέψεις και πανομοιότυπες δηλώσεις μετά απ'αυτές, με τις οποίες επιδίδονται σε επικοινωνιακές εντυπώσεις αυτοεπιβεβαίωσης και εμπαιγμού του ελληνικού λαού.

Ποτέ η πολιτική δεν είχε ευτελισθεί τόσο πολύ και υποβιβασθεί στην αυτογελιοποίηση, όταν, μάλιστα, η χώρα καταστρέφεται.
Η νέα συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων που είχε ξεκινήσει στις 15:00 στη Βουλή ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυόμιση ώρες, δίχως καμία νεότερη ουσιαστική εξέλιξη για το προαναγγελθέν πακέτο μέτρων. Μετά το πέρας της σύσκεψης του κυβερνητικό "τρίο" οι Βενιζέλος και Κουβέλης αλλά και ο Α. Σαμαράς για πρώτη φορά μετά από συνάντηση με τους Βενιζέλο, Κουβέλη προχώρησαν σε δηλώσεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ
Σε "δραματικούς τόνους" αλλά καθόλου διαφωτιστική η δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από σύσκεψη με τους Βενιζέλο και Κουβέλη προχώρησε σε δήλωση- διάγγελμα.
«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί αν δεν κρατήσω δυνατά το τιμόνι», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «ζητώ τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», ενώ ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση(!) συνεχίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών, θα κάνει απόψε τηλεφωνικό γύρο επαφών με τους ευρωπαίους ομολόγους του και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Πιθανότατα αύριο,σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσει η σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς, μπαίνοντας στη Βουλή όπου συναντήθηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι, δήλωσε πως «πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή» .Εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως «αναγκαστικά τα μέτρα πρέπει να κλείσουν σήμερα».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες πρέπει να φτάσουμε στο τέλος, η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοήθα: αυξάνει την ταμειακή πίεση. Αλλιώς φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε τη δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό.
Σημείωσε ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες». Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πράξει το εθνικό του καθήκον αρκεί αυτό να οδηγεί σε αποτέλεσμα.
Τόνισε ότι μόνο αν είναι ολοκληρωμένη η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει τη στροφή για έξοδο από την κρίση, ενώ είπε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια τα μέτρα να είναι αναλογικά χωρίς περισσότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ο Ε. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί τώρα αμέσως, τις επόμενες κιόλας ώρες, με τους ομολόγους του καθώς το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι πολιτικό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε «δεν είμαστε προτεκτοράτο, να το καταλάβουν καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».
Παράλληλα, είπε «όταν ζητάμε από το λαό πρόσθετες θυσίες, πρέπει αυτές να πιάνουν τόπο. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Να λυθεί το θέμα βιωσιμότητας του χρέους ώστε να μη ληφθούν και άλλα μέτρα».
Αναφερόμενος στα εργασιακά, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει το μέτωπο των εργασιακών» και είπε ότι μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών, δεν πρέπει να ανοίξουν γιατί δεν συνεισφέρουν τίποτα στον δημοσιονομικό μας στόχο.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΗ
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ισοπεδωτικές» τις αξιώσεις της τρόικας για την αγορά εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα σχετικά μέτρα. Στη δήλωσή του ανέφερε:
Τα όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ, ούτε να ψηφίσω, ούτε εγώ ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τις μεταβολές που επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.
Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και οι αξιώσεις της τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιλογή να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου.
Τα όσα ζητά η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο, όπου ουσιαστικά θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας. Εάν γίνουν αποδεκτές -και διεκδικώ να μη γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της τρόικα-, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα επιβαρυνθεί η ήδη τεράστια ύφεση που υπάρχει στον τόπο.
Πέρα, βέβαια, από την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με τις απολύσεις που θα υπάρξουν, θα επακολουθήσουν, εάν γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τρόικα.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των άλλων μέτρων, η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
«Οι λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν ελάχιστο αντίκρισμα.
Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία.
Τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες των εργασιακών σχέσεων αυτοί που τις έχουν ήδη διαλύσει και σκοπεύουν στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Αυτοί που βρίσκονται απέναντι στην τρόικα δεν είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση της προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή του πλούτου.»
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/10/2012
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 23/10/12
"Το μεγάλο πρόβλημα των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι το πώς θα επιβάλλουν τη συνέχιση των εξοντωτικών μέτρων και μνημονίων διαρκείας στο λαό.
Είναι στο χέρι των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων, να αποδείξουν με την οργάνωση και τον αγώνα τους ότι δεν τους έχουν πια στο χέρι, ούτε τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ούτε οι μεγάλοι επιχειρηματίες και η ΕΕ."

Μυστήριο με 28χρονο που βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο!

http://newpost.gr/post/163053/mystirio-sti-drama-me-28xrono-poy-vrethike-kremasmenos-se-dentro-/
Σοκαρισμένη είναι η Μικρόπολη Δράμας, καθώς εντοπίστηκε το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο.  

Τα ίχνη του 28χρονου Δ.Τ. είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το πρωί της περασμένης Κυριακής, 21 Οκτωβρίου και έκτοτε αναζητείτο.  

Ο άνδρας βρέθηκε σήμερα κρεμασμένος και πολλοί μιλούν για αυτοκτονία, ωστόσο, κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να ανακοινωθεί με βεβαιότητα πριν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα και η ιατροδικαστική εξέταση.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του, καθώς ο νεαρός άνδρας, όταν βρέθηκε, ήταν γυμνός και φορούσε μόνο τα παπούτσια του. Λίγα μέτρα πιο μακριά, μέσα σε ένα εκκλησάκι, εντοπίστηκαν τα ρούχα του καθώς και ορισμένη ποσότητα κάστανων, που είχε ο ίδιος μαζέψει.  

Κοντά στο σημείο βρέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο ήταν απενεργοποιημένο, ενώ δεν βρέθηκε καμία κλήση σε αυτό.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 28χρονος έπασχε από νοητική υστέρηση.

Γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι


Ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Κ.Ε.ΔΗ.ΖΑ.Μ, διοργανώνουν την 10η Γιορτή Κάστανου, στην Τοπική Κοινότητα Ξουριχτίου, - Θέση Άγιοι Πάντες- την Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012.
Η Γιορτή Κάστανου, η οποία αποτελεί πλέον Θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου θ’ ανοίξει τις πύλες της για 10η συνεχόμενη φορά με μια σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο των οποίων θα βρίσκεται το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής μας «Το Κάστανο».Έκθεση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων από παραγωγούς της περιοχής, Στιγμές μαγειρικής, Παρουσίαση παραδοσιακών χορών και Ομιλίες, είναι οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν το εορταστικό τριήμερο.

Περίληψη ομιλίας του Χρήστου Μπαλωμένου συνεργάτη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕΠερίληψη ομιλίας του Χρήστου Μπαλωμένου
συνεργάτη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ
στην εκδήλωση της Ν.Ε. Μαγνησίας με θέμα : «Οικονομική κρίση και δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, συμπεράσματα για το σήμερα, στην εργατική εξουσία η διέξοδος»

Βόλος 23 Οχτώβρη 2012


Ποια είναι η σχέση μεταξύ ειρήνης και πολέμου στον καπιταλισμό;
Ποια είναι η σχέση της αστικής δημοκρατίας με τον φασισμό;
Ποιες είναι οι αιτίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου;
Η περίοδος του Μεσοπολέμου στη Γερμανία αποτελεί μία περίοδο που προσφέρεται για να ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα ερωτήματα.
Ο Πρώσος θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς σημείωνε πολύ εύστοχα ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Έτσι, οι πόλεμοι δεν οφείλονται, όπως διατείνεται μερικές φορές η αστική προπαγάνδα σε κάποιους παρανοϊκούς ή σε κάποια έκτακτα γεγονότα αλλά αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της προπολεμικής περιόδου. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας για να ανακαλύψουμε και τις αιτίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η περίοδος του Μεσοπολέμου χαρακτηρίζεται από την ορμητική ανάπτυξη της ΕΣΣΔ από τη μία και από την πολύ βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση που μαστίζει σχεδόν στο σύνολο του τον καπιταλιστικό κόσμο. Στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και η πάλη για νέες αγορές γίνεται ζήτημα ζωτικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση. Κάποιες αστικές τάξεις, μπροστά στην επερχόμενη πολεμική διεκδίκηση των αγορών που θεωρούν ότι δικαιούνται, ξεφορτώνονται την κοινοβουλευτική μάσκα της δικτατορίας τους και αρπάζουν το φασιστικό μαστίγιο. Τα διάφορα αστικά κράτη παλεύουν με όλα τα μέσα για τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής παγκοσμίως.
Από την άλλη όλα τα αστικά κράτη, φασιστικά και κοινοβουλευτικά, έχουν έναν κοινό στόχο: την ανατροπή του πρώτου στην ιστορία εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό και στην προπολεμική περίοδο «σπρώχνουν» τη ναζιστική Γερμανία προς την ΕΣΣΔ (βλ. Ανοχή στις προσαρτήσεις προς την Ανατολή, Συμφωνία του Μονάχου το 1938 με την οποία παραδίδουν την Τσεχοσλοβακία στη Γερμανία κλπ), γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια του πολέμου κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους για να τσακιστεί η ΕΣΣΔ (βλ. υπερβολικά καθυστερημένο άνοιγμα του δεύτερου μετώπου με την απόβαση στη Νορμανδία, αποτροπή παρενόχλησης των γερμανών που «έριχναν» τις δυνάμεις τους στο Ανατολικό Μέτωπο κλπ).
Όσον αφορά λοιπόν το χαρακτήρα του Β Παγκοσμίου Πολέμου μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας πόλεμος ιμπεριαλιστικός άρα άδικος από την πλευρά όλων των αστικών κρατών. Ο ταξικός χαρακτήρας της Γερμανίας του Χίτλερ ήταν ο ίδιος με αυτόν της Αγγλίας του Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ του Ρούζβελτ. Αντίθετα, από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων ήταν δίκαιος και επιβεβλημένος. Η Σοβιετική Ένωση έχοντας καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είχε καταργήσει και το κίνητρο της συμμετοχής στο μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Υποχρεώθηκε σε έναν πόλεμο που προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός και που η ίδια δεν τον ήθελε. Κι όμως η συνεισφορά προς όφελος των λαών ήταν τεράστια και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κατορθώματα.
Η περίοδος του μεσοπολέμου όμως στη Γερμανία προσφέρεται και για την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τη λεγόμενη «θεωρία των άκρων». Η λεγόμενη Δημοκοκρατία της Βαϊμάρης (1918-1933) απέδειξε έμπρακτα ότι το ένα άκρο, ο φασισμός, και η καπιταλιστική «μέση οδός» λειτουργούν ως «δυο χέρια που το ‘να νίβει τ’ άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο». Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (ΣΚΓ) που ήταν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα την περίοδο 1918-1923 και την περίοδο 1929-1930 συνεργάστηκε ανοιχτά με τις ακροδεξιές, φασιστικές συμμορίες για το τσάκισμα των εργατικών εξεγέρσεων που κλόνιζαν όλη αυτή την περίοδο της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (ΚΚΓ) Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ δολοφονήθηκαν από τις παραστρατιωτικές ομάδες Freikorps τις οποίες χρηματοδότησε και στήριξε το ΣΚΓ για την κατάπνιξη της εργατικής εξέγερσης στο Βερολίνο το Γενάρη του 1919. Αντίθετα η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στάθηκε υπερβολικά γενναιόδωρη απέναντι στους πρωταγωνιστές των δύο πραξικοπημάτων ανατροπής της, δηλαδή απέναντι στους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος Kupp (1920) και του λεγόμενου «πραξικοπήματος της μπυραρίας» (1923) του Χίτλερ.
Το ΣΚΓ εκτός από το μαστίγιο αξιοποίησε και το καρότο για τη διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος. Όπου χρειαζόταν δολοφονούσε ανοιχτά, όπου χρειαζόταν κολάκευε, εφησύχαζε και κορόιδευε (π.χ. βαφτίζοντας την κυβέρνηση που ήταν επιφορτισμένη με την αντεπανάσταση ως «Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων»). Παρέλυσε τα επαναστατικά αντανακλαστικά της γερμανικής εργατικής τάξης, διαδίδοντας τη λογική του «μικρότερου κακού», με βάση την οποία έφτασε στις Προεδρικές Εκλογές του 1932 να υποστηρίζει μέχρι και τον φανατικό φιλομοναρχικό και σφαγέα του Α Παγκοσμίου Πολέμου Χίντενμπουργκ ενώ προβληματιζόταν μήπως και ο ίδιος ο Χίτλερ αποτελούσε «μικρότερο κακό» απέναντι στον στρατηγό Σλάιχερ (τον προηγούμενο του Χίτλερ Καγκελαρίου).
Η ίδια σχέση αναπτύσσεται και σήμερα ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Και οι δύο εξυπηρετούν από διαφορετικές θέσεις τον ίδιο σκοπό, την περιφρούρηση των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής. Φασισμός και αστική δημοκρατία έχουν το ίδιο ταξικό περιεχόμενο και εναλλάσσονται ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται κάθε φορά καλύτερα η επιδίωξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.  Γι’ αυτό και η καταπολέμηση του φασισμού δεν μπορεί να γίνεται μέσα από θολά αντιφασιστικά σχήματα και από συμμαχίες με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις που παρουσιάζονται ως «υπερασπιστές» της μήτρας του φασισμού, δηλαδή της αστικής δημοκρατίας, αλλά μέσα από τις γραμμές του εργατικού κινήματος και της ενίσχυσης του ταξικού ρεύματος στις γραμμές του.
Η ιστορία αποδεικνύει ότι πράγματι υπάρχουν δύο άκρα απλώς δεν είναι αυτά που επικαλείται η αστική προπαγάνδα. Αυτά τα δύο άκρα καθορίζονται στο επίπεδο της οικονομίας, εκεί όπου φαίνονται καθαρά τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των διάφορων τάξεων. Εκεί φαίνεται καθαρά ότι αυτά τα δύο άκρα είναι η εργασία και το κεφάλαιο. Αυτά τα δύο άκρα συγκρούονται σε κάθε καπιταλιστική κοινωνία. Η εργατική τάξη πρέπει να διαφυλάξει την πολιτική της αυτοτέλεια και να βάλει πλώρη για την κατάργηση της καπιταλιστικής κοινωνίας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τόσο το φασισμό όσο και τη μήτρα που τον γεννάει, την αποτρόπαια αστική Δημοκρατία της εκμετάλλευσης. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α.
ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Βόλος  23/10 /2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς τα Μ.Μ.Ε.:

Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. ν. Μαγνησίας λαμβάνοντας  υπόψη την ανοιχτή επιστολή των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλίας και το κάλεσμα τους για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου που οργανώνουν  στην Πλατεία ΑΤΑ Λάρισας, για να καταδικάσουν μαζικά το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι συμμαχοί τους κατά της Σύριας και του Ιράν, δηλώνει «αγωνιστικό παρών» και καλεί τους συνταξιούχους της Μαγνησίας να συμβάλουν συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.
Πράγματι, πρέπει όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο  ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να μην επιτρέψουμε καμία συμμετοχή της χώρας μας στο νέο αιματοκύλισμα που προετοιμάζεται στην περιοχή μας.
  Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας μαζί με τις  Επιτροπές Ειρήνης απ' τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας καλούμε το λαό να διαδηλώσει για:
  • Να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε ορμητήριο εναντίον της Συρίας και του Ιράν.
  • Να μη χρησιμοποιηθούν η βάση της Σούδας, καθώς και οι άλλες βάσεις, όπως στη Λάρισα το CAOC-7, Ευρωστρατηγείο.
  • Να κλείσουν τα Στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.


 Τα λεωφορεία για το συλλαλητήριο θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 17.00 από το Δημαρχείο Βόλου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣΗ... ευλογημένη παραοικονομία!

Σταύρος Χριστακόπουλος
Ακούγοντας τη συζήτηση στην Ελλάδα για την παραοικονομία σίγουρα θα πειστεί ότι είναι η μεγαλύτερη κατάρα που εμφανίστηκε ποτέ: είναι η πανώλη που οδήγησε στην κατάρρευση. Αν την εξαφανίσουμε, θα σωθεί η χώρα. Είναι στ’ αλήθεια έτσι;
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johannes Kepler της Αυστρίας Φρίντριχ Σνάιντερ, ο οποίος παρακολουθεί χρόνια το θέμα της παραοικονομίας, καταθέτει στον Economist μια εντελώς διαφορετική άποψη. Κατ’ αυτόν το πρόβλημα δεν είναι η παραοικονομία, αλλά η διαφθορά.
Σύμφωνα με τη διαπίστωσή του, η παραοικονομία στην Ελλάδα – οι δραστηριότητες εκείνων που δεν πληρώνουν ούτε φόρους ούτε κοινωνικές εισφορές – φαίνεται πως αποτελεί κάποιο δίχτυ ασφαλείας, το οποίο αποτρέπει την πλήρη ελληνική κατάρρευση.
Ο ίδιος εκτιμά πως μεγάλο μέρος της ελληνικής παραοικονομίας, ίσως ακόμα και το 50%, στην πραγματικότητα συμπληρώνει τις δραστηριότητες της επίσημης οικονομίας προσθέτοντας στην κοινωνική πρόνοια και το συνολικό ΑΕΠ. Η πλήρης εξάλειψή της, όπως υποστηρίζει, ενδέχεται να κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι καλό. Ιδού πώς στηρίζει την άποψή του:
«Οι καθαρίστριες, οι ευκαιριακοί εργάτες, οι όχι κατά κύριο επάγγελμα υδραυλικοί και οι υπαίθριοι πωλητές μπορεί να μην πληρώνουν φόρους ή κοινωνικές εισφορές από τα χρήματα που παίρνουν. Όμως, μεγάλο μέρος από αυτό το ρευστό καταλήγει να δαπανάται στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, στα οποία επιβάλλονται ΦΠΑ και άλλοι φόροι».
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν η παραοικονομία είναι τελικά ευλογία ή κατάρα. Όμως, σύμφωνα με σχετική μελέτη του, ίσως η κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να την περιορίσει διότι:
● Τα έσοδα που προκύπτουν από την παραοικονομία αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο του ενός τρίτου του απασχολούμενου πληθυσμού.
● Το 40%-50% αυτών των δραστηριοτήτων έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα, που σημαίνει επιπλέον προστιθέμενη αξία και αύξηση της συνολικής παραγωγής.
● Οι διαφυγόντες φόροι μπορεί να είναι ποσοτικά μέτριοι, αφού τουλάχιστον τα δυο τρίτα των εσόδων από την παραοικονομία δαπανώνται αμέσως στην επίσημη οικονομία παράγοντας επιπλέον φορολογήσιμο πλούτο.
● Και ο πιο... εκπληκτικός λόγος: Αυτοί που εργάζονται στην παραοικονομία έχουν λιγότερο χρόνο για άλλα πράγματα, όπως π.χ. να πηγαίνουν σε... διαδηλώσεις!
Αντιθέτως, όπως λέει, η διαφθορά πρέπει να εξαλειφθεί. Τι προσδιορίζει ως διαφθορά; Την κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας για ίδιο όφελος.
Μια τέτοια περίπτωση, προσθέτουμε εμείς, μπορεί να είναι η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους ενός πολιτικού προσώπου ή ενός κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος καταχράται τη δημόσια θέση του προκειμένου να εξυπηρετήσει παράτυπες ή άνομες επιδιώξεις ψηφοφόρων του, όπως αυτές που υπονοεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο πλαίσιο της δικαιολόγησης του περίφημου σλόγκαν του «Μαζί τα φάγαμε».
Ένα σλόγκαν, έναν ισχυρισμό, για τον οποίο ουδέποτε εκλήθη από έναν εισαγγελέα ώστε να τον τεκμηριώσει και να αποδοθούν οι ευθύνες, έστω συμβολικά, σε έναν ψηφοφόρο και έναν ανταποκριθέντα στις πιέσεις πολιτικό...

Ο παρασιτικός λαμογισμός
Προφανώς ο καθηγητής του αυστριακού πανεπιστημίου μπορεί να υπερβάλλει υπονοώντας ότι η παραοικονομία είναι ευλογία. Θέτει όμως ένα ζήτημα: το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Όχι μόνο από ανικανότητα, αλλά εκ προθέσεως.
Η διάχυτη παραοικονομία και η μικρής κλίμακας (με περιορισμένο οικονομικό αντικείμενο) διαφθορά πάντοτε αποτέλεσε την τέλεια δικαιολόγηση της γενικευμένης πολιτικής και επιχειρηματικής διαφθοράς.
Πρόκειται για τη διαφθορά όσων, κατέχοντας κεντρικές ή και δευτερεύουσες θέσεις σε αυτό το εμετικό κατασκεύασμα που αποκαλείται ελληνική ελίτ – σε όλες τις μορφές της: πολιτική, επιχειρηματική, πνευματική και μιντιακή – μοίραζαν με άνομο τρόπο ψιχουλάκια στους πληβείους ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να καρπώνονται τεράστια ποσά από παράνομες αλλά ηθικά νομιμοποιημένες μίζες και άλλες παράνομες απολαβές κάθε είδους.
Οι φράσεις «Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια» (σ.σ.: δραχμές) και «Τσοβόλα, δώστα όλα» είναι ίσως οι πιο χαρακτηριστικές της πασοκικής νοοτροπίας, η οποία πανεύκολα μεταλαμπαδεύτηκε μεταπολιτευτικά σε άλλους πολιτικούς χώρους, με πρώτον και καλύτερο αυτόν της Ν.Δ. Δηλαδή τον χώρο που εξέθρεψε το πολιτικό ανάστημα του Πάγκαλου και τον χώρο τον οποίο ο πρώην υπουργός σήμερα θεωρεί πολιτικό... λιμάνι ύστερα από την παταγώδη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
Η καταστροφή της βιομηχανίας και της γεωργίας και η μετατροπή των εργαζομένων αυτών των τομέων σε γκαρσόνια και δημοσίους υπαλλήλους ατάκτως τοποθετημένους, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και παραγωγικό προσανατολισμό, είναι μια άλλη εκδοχή της ίδιας νοοτροπίας.
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα μπορούμε να εντάξουμε τη σταθερή επί χρόνια διαπίστωση τής – σήμερα εποπτεύουσας τη χώρα – Κομισιόν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι υπερτροφικό, είναι αναμφίβολα εργατικό συγκριτικά με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους (μια διαπίστωση την οποία επαναλαμβάνουν και σήμερα ακόμη διεθνείς οργανισμοί), αλλά πάσχει από έλλειψη παραγωγικότητας.
Μα, διάολε, πώς μπορεί ένα κράτος να δουλεύει πολύ και ταυτοχρόνως να είναι αντιπαραγωγικό;
Αρκεί οι υπεύθυνοι πολιτικοί διαχειριστές να μην έχουν ποτέ καταστρώσει ένα παραγωγικό πλάνο της προκοπής.
Αρκεί οι ίδιοι διαχειριστές να βλέπουν το χρήμα των συνεπών φορολογουμένων ως ένα τεράστιο ορθάνοιχτο «πορτοφόλι», από το οποίο θα σιτίζονται αιωνίως οι εθνικοί εργολάβοι και οι εθνικοί προμηθευτές, αφού πρώτα πληρώσουν την αναλογούσα μίζα στα πολιτικά υποχείριά τους και τους μιντιακούς και «διανοούμενους» υπηρέτες τους.
Αρκεί οι ηλίθιοι και καλόπιστοι παραγωγοί του πλούτου – και κορόιδα ως φορολογικά υποζύγια – να ανέχονται την παράνομη ιδιοποίηση και την αλόγιστη κατασπατάλησή του από πολιτικά και επιχειρηματικά παράσιτα.
Αν αυτές οι τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις τηρούνται, τότε, ακόμη και την ώρα της κατάρρευσης κάθε έννοιας κράτους, υγιούς επιχειρηματικότητας και κοινωνικής συνοχής, μπορεί ο παρασιτικός λαμογισμός της οργανωμένης διαφθοράς να βασιλεύει ανεξέλεγκτος μετατοπίζοντας την ευθύνη της κατάρρευσης στην... ευλογημένη παραοικονομία της επιβίωσης.
Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να δούμε με λίγο περισσότερη προσοχή τις «υπερβολικές» διαπιστώσεις του καθηγητή Σνάιντερ.
* Το άρθρο του Φρίντριχ Σνάιντερ στον Economist θα το βρείτε μεταφρασμένο εδώ...
PONTIKI

«ΣΥ – ΣΥ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ». Το μόνο σύνθημα που θα συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα…

Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία
Πέρυσι οι αγανακτισμένοι φώναζαν με πάθος έξω από το Κοινοβούλιο «κλέφτες – κλέφτες» και «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω». Όμως κανενός πολιτικού δεν ίδρωσε το αυτί με αυτά τα συνθήματα. Την ίδια στιγμή που ο κόσμος απελπισμένος φώναζε το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, οι πολιτικοί αδιαφορούσαν. Και νέα μνημόνια ήρθαν και νέα μέτρα και παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και την αλλαγή κυβέρνησης (με τη συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση και αριστερού κόμματος), εντούτοις τα μέτρα γίνονται ακόμα πιο σκληρά και…. θα συνεχιστούν αγριότερα. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο.
Όσο ο λαός δεν αμφισβητεί την καρδιά του προβλήματος που είναι ο συνεκτικός ιστός αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος, δεν αλλάζει τίποτα. Όσο δηλαδή δεν αμφισβητεί το σάπιο και διεφθαρμένο ολοκληρωτικό πολίτευμα που δίνει την απόλυτη εξουσία σε μερικούς κομματικούς αρχηγούς να περιμαντρώνουν  με διάφορες πιέσεις τους εκλεγμένους βουλευτές και να εξαθλιώνουν ατιμώρητα το λαό, χωρίς καν να τον ρωτήσουν, δεν μπορεί να ανακοπεί αυτός ο κατήφορος.
Μόνο όταν ο λαός βγει ειρηνικά στους δρόμους, είτε σε συγκεντρώσεις, είτε σε διαδηλώσεις, χωρίς καπέλωμα από κομματικούς συνδικαλιστές και βροντοφωνάξει ρυθμικά το σύνθημα «Σύνταγμα», μόνο τότε θα συγκλονιστούν συθέμελα, το σάπιο πολιτικό σύστημα καθώς και η κρατικοδίαιτη άρχουσα τάξη και τα ξένα συμφέροντα που το στηρίζουν και το ελέγχουν. Μόνο τότε θα ανοίξει η συζήτηση για τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων  που κατατρέχουν την Ελλάδα σε όλη τη νεότερη ιστορία της. Μόνο τότε θα σημάνει η αρχή του τέλους του μεταπελευθερωτικού ραγιαδισμού στον οποίο μας έχουν καταδικάσει και η έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, για όλους μας.
Μπορούμε άραγε να φωνάζουμε όλοι ρυθμικά την επόμενη φορά που θα βγούμε έξω «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»; Είμαστε έτοιμοι για πραγματική Δημοκρατία;;;
Το πιστεύουμε άραγε αυτό;;;
Πέτρος Χασάπης

Κλυδωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ από το «μπαϊράκι» του Αλέξη Μητρόπουλου...

Aπό το "press-gr"
Την Τετάρτη το απόγευμα οι πασοκογενείς θα μαζευτούν όλοι μαζί για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο ενιαίο κόμμα. Ανέφελη δεν θα είναι αυτή η μάζωξη για το... ΣΥΡΙΖΑ, όπως καμία από αυτές που γίνονται και δεν δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα. 
Κάποιοι έχουν βαφτεί ήδη με τα χρώματα του πολέμου. Το ηχηρότερο παράδειγμα είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος. Χθες διέρρευσε μια επιστολή του στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εξαπολύει επίθεση στην Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΝ, και συγκεκριμένα στους συνδικαλιστές περί τον Δ. Στρατούλη, γιατί όπως αναφέρει επιδιώκουν συμμαχία με το Φωτόπουλο και τον Κολλά, με σκοπό να ανατρέψουν τις πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ.
Ο Μητρόπουλος δεν θέλει πολλά-πολλά με τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες όπως της αποκαλεί, πιθανόν να μη θέλει και την προσχώρηση τέτοιων στελεχών στο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ισχύ στο χώρο των πασοκογενών.
Ωστόσο ο κύριος στόχος του Μητρόπουλου είναι το «Αριστερό Ρεύμα» των Λαφαζάνη-Στρατούλη και γενικά οι αριστερόστροφές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι αυτό θα παραμείνει μια μόνιμη εστία τριβής για το κόμμα. 
Στις απόψεις του Μητρόπουλου για το νέο κομμα αυτό είναι κάτι πάρα πάνω από εμφανές: Στις παρατηρήσεις του τάσσεται ευθέως κατά της ύπαρξης των συνιστωσών και αφήνει πολλές μπηχτές: «Οι τάσεις …δεν μπορούν όμως να αντιτίθενται και να αποδομούν την άποψη της πλειοψηφίας στον εξελισσόμενο δημόσιο διάλογο.
Γιατί αν γίνεται αυτό, δεν θα πρόκειται περί Ενιαίου Φορέα, αλλά περί χαλαρής «συνομοσπονδίας» υποθετικών και αντιτιθέμενων ταξικών και κοινωνικών συμφερόντων, που παρατηρείται μόνο στην παιδική ηλικία των αριστερών σχημάτων» ή ότι «Στο σχέδιο που μας αποστείλατε δεν αποτυπώνεται καθόλου η συμβολή του ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού ρεύματος στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα».
Κατά τον Μητρόπουλο «το «άνοιγμα» προς τα συνεπή σοσιαλιστικά στρώματα και τη νεολαία με δεδομένη τη διάσπαση του ΣΥΝ περιέσωσαν τη μαζική φυσιογνωμία του χώρου» και επομένως «είναι οξύμωρο και αντιφατικό αυτοί που αντιτάχθηκαν και πολέμησαν το εγχείρημα, στηρίζοντας ανοικτά άλλες (εκτός ΣΥΡΙΖΑ) επιλογές, να υποβαθμίζουν αμετροεπώς τη συμβολή προσώπων και ενώσεων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα».
Αυτές είναι σαφείς μπηχτές προς το Ρεύμα και τους αριστεριστές, ωστόσο ο Μητρόπουλος πάει ένα βήμα παραπέρα και καταλογίζει στους νέους «συντρόφους» λογικές αποκλεισμού: «Πρέπει να εξαλείψουμε τη συμπεριφορά των παραδοσιακών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναπαράγουν την κλειστή και ελεγχόμενη οργάνωση, ώστε να μην οδηγηθεί μεσοπρόθεσμα το εγχείρημα αυτό σε αποτυχία με ευρύτερες συνέπειες».
Η ατμόσφαιρα στο επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προμηνύεται καθόλου φιλική, έστω και αν η ηγεσία του κόμματος παρακολουθεί χαλαρά τα δρώμενα, θεωρώντας το αποτέλεσμα περίπου προεξοφλημένο. 
Θέμης Δαγκλής

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου