Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Κάγκελα κι αλεξίσφαιρα παντού: Η ιστορία του καπιταλισμού....

Κάγκελα στις 28/10 έξω από το Παπαστράτου,αλεξίσφαιρα στις 29/10 μέσα σ΄αυτό. Απλά δεν θα περάσει...

Το αλεξίσφαιρο.
Μια αστυνομική ιστορία για το άσυλο.
 
Το Σάββατο 27/10, παραμονή της παρέλασης γα την 28η Οκτωβρίου και ημέρα κινητοποιήσεων, δόθηκε μέσω της ασφάλειας Βόλου και του αντιπρύτανη εντολή για κλείδωμα του θόλου και όλου του κτιριακού συγκροτήματος του Παπαστράτου. Επειδή την ίδια ημέρα είχε καλεστεί αντιφασιστική πορεία ενάντια στην εκδήλωση της χρυσής αυγής στις 5:30 με συγκέντρωση στο θόλο, η εντολή άλλαξε ώστε να κλειδώσει ο θόλος από τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου. Αμέσως με τον κόσμο που είχε παραβρεθεί στην πορεία, καταφέραμε να κρατήσουμε τον χώρο ανοιχτό για όλη τη μέρα του Σαββάτου και της Κυριακής. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρύτανη, κανονίστηκε ο θόλος να μην κλειδωθεί. Αμέσως μετά, ο αντιπρύτανης Ζουμπουλάκης  και η ασφάλεια επικοινώνησαν ξανά με τον φύλακα και του είπαν να μην διανοηθεί να τον ανοίξει. Το βράδυ, αφού είχε τελειώσει η πορεία και το πανεπιστήμιο ήταν ανοιχτό, η ασφάλεια τηλεφώνησε και ζήτησε τα στοιχεία του φύλακα και τον απείλησε ότι μπορεί να συλληφθεί ως συνένοχος ή και ως πιθανός τέτοιος λόγω του ότι δεν ακολούθησε τις εντολές τους. Την επόμενη μέρα το πρωί μαζεύτηκαν γύρω στους 8 φοιτητές για να καταφέρουν να κρατήσουν το πανεπιστήμιο ανοιχτό, εκεί δεν άργησε να τους επισκεφτεί κλιμάκιο της ασφάλειας Βόλου και να τους απομακρύνει απειλώντας με προσαγωγές.
Την Δευτέρα στις 29, ενώ ο φύλακας τελείωνε τη βάρδια του, δέχθηκε τηλεφώνημα από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας οπού του τόνισαν πως κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του λόγω των γεγονότων της Κυριακής όπου δεν υπάκουσε στις εντολές για το κλείσιμο του θόλου. Τέλος ή εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη του πανεπιστημίου υπό τις εντολές της αστυνομικής διεύθυνσης,  ανακοίνωσε πως από εδώ και στο εξής όλοι οι φύλακες υποχρεούνται να φοράνε αλεξίσφαιρο και θα επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης αυτού του καθήκοντος. Από πέρυσι πραγματοποιούνται άλλωστε έφοδοι από ασφαλίτες για να ελέγξουν αν υπάρχουν ήδη αλεξίσφαιρα στα γραφεία τους.
Τα γεγονότα αυτά είναι τα πρώτα σημάδια έμπρακτης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο σταμάτησε από πέρυσι θεωρητικά να ισχύει στα πλαίσια μιας συνεχούς προσπάθειας από τη πλευρά της κυβέρνησης να το καταργήσει. Τη στιγμή που η κοινωνία έχει χρέος να παλέψει για το  δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και τη προάσπιση του ασύλου, η αστυνομία με αυτή της την απόφαση εξουσιάζει ένα χώρο που έχει συνδεθεί με κοινωνικούς αγώνες και με σκοπό να εμποδίσει συγκεντρώσεις οργής την ημέρα της ''εθνικής επετείου''.
Επίσης το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα και με τα περσινά γεγονότα της λέσχης όπου δηλητηριάστηκαν φοιτητές λόγω κακής ποιότητας φαγητού, κάτι που επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί από τη πρυτανεία:  Αυτό αποδεικνύει πως η εκάστοτε εταιρία που αναλαμβάνει ρόλο στο πανεπιστήμιο δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο από τη πλευρά των εργαζόμενων και των φοιτητών του. Η εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη, δεν λογοδοτεί σε κανέναν και υποκύπτει σε οποιεσδήποτε εντολές από τη πλευρά της ασφάλειας και κατ επέκταση της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η επικοινωνία γινόταν αμέσως  από την ασφάλεια και κατ ευθείαν στην εταιρία φύλαξης ενώ ο αντιπρύτανης συνεργάζονταν με την ασφάλεια. Ακόμα ένα γεγονός που επιβεβαιώνει πως η ανάθεση πανεπιστημιακών λειτουργιών που αφορούν τη φύλαξη, σίτιση και στέγαση σε επιχειρήσεις-εργολαβίες εκτός από το ερώτημα που βάζει για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα όπως είναι αυτό της κρατικής καταστολής στην προκειμένη περίπτωση.
Το ζήτημα του ασύλου αλλά και το θέμα των εργολαβιών έχουν αναδειχθεί και έχουν παλευτεί πολλές φορές από το φοιτητικό κίνημα του Βόλου και όχι μόνο, με αποκορύφωμα την απεργία των εργαζόμενων στις εργολαβίες στο ΑΠΘ. Αν και το άσυλο έχει καταργηθεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου οι φοιτητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι το προασπίζουν στην πράξη, ενώ πάγιο αίτημα των φοιτητών είναι η διατήρηση του ασύλου αλλά και διεύρυνση του σε χώρους δουλειάς και σχολεία προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων που το κράτος και η ελληνική αστυνομία δεν θέλουν. Η καταπάτηση του ασύλου, με παρέμβαση μάλιστα των δυνάμεων καταστολής του αστικού κράτους και η ανοχή των πρυτανικών αρχών εκφράζει το φόβο του αστικού συστήματος για το δυναμικό που ελευθερώνεται όταν αγωνιζόμαστε συλλογικά και διεκδικούμε.
Δεν περιμένουμε από κανένα νόμο να κατοχυρώσει το άσυλο. Όπως το αλεξίσφαιρο είναι «νόμιμο» και δε θα φορεθεί ,έτσι και το άσυλο είναι «παράνομο» αλλά υπάρχει και θα υπάρχει όσο το υπερασπιζόμαστε.
Καταδικάζουμε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με το πανεπιστήμιο και προασπιζόμαστε τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του και το άσυλο. Την ώρα που παλεύουμε ενάντια σε μια νομοθεσία-έκτρωμα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και  να παλέψουμε  για το πανεπιστήμιο που θέλουμε. Βασικό κομμάτι αυτού, είναι οι συνελεύσεις εργαζομένων και φοιτητών οπού θα ασκούν φοιτητικό και εργατικό έλεγχο στο πανεπιστήμιο, ενάντια σε κάθε διαχείριση από τις πρυτανικές αρχές και την αστυνομία.
Καλούμε
ñ      Σε μια τέτοια συνέλευση όλους τους εργαζομένους του πανεπιστημίου, καθηγητές, φοιτητές τη Δευτέρα 5/11 και ώρα 18.00 στο Θόλο.

Το άσυλο δεν είναι νόμος στη βουλή ,άσυλο  θα κάνουμε ολόκληρη τη γη.

Πρωτοβουλία φοιτητών-εργαζόμενων στο Π.Θ.
 
http://ergatis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger