Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ρεπόρτερ καταγγέλει ξυλοδαρμό από βουλευτή της Χρυσής Αυγής έξω από το Χυτήριο

Ρεπόρτερ καταγγέλει ξυλοδαρμό από βουλευτή της Χρυσής Αυγής έξω από το Χυτήριο

1
 

Μέσω twitter o ρεπόρτερ μιλάει για την επίθεση που δέχτηκε έξω από το Χυτήριο από βουλευτή και μέλη της Χρυσής Αυγής πριν από λίγο.
Ο ίδιος, όπως υποστηρίζει, βρέθηκε στο σημείο για να τραβήξει φωτογραφίες για το blog που εργάζεται.
Διαβάστε τι ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

http://www.tsantiri.gr

Βούλγαροι στη δουλειά, Έλληνες ... για καφέ!

Δουλειά ναι, αλλά όχι στο αμπέλι! Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στον τρύγο και γι'αυτό οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν φέτος στα χωράφια, ήταν στην...
συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί. Κι όχι ντόπιοι, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ανεργίας.

Με το μεροκάματο να κυμαίνεται στα 23 ευρώ το πεντάωρο, δηλαδή 690 ευρώ ο μήνας, πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να κάθονται άπραγοι στις καφετέριες παρά να βρεθούν στο χωράφι και να δουλέψουν.

Το MadeinCreta συνάντησε συνεργείο κοπής σταφυλιών αποτελούμενο από 20 άτομα και οι Έλληνες (άκουσον- άκουσον) ήταν μόνο δύο! Όλοι οι υπόλοιποι ήταν Βούλγαροι, που βρέθηκαν στο νησί για το πολυπόθητο και δυσεύρετο μεροκάματο.

Όταν, λοιπόν, τα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους είναι σε δυσθεώρητα ύψη, αμπελοκαλλιεργητές αναζητούσαν εναγωνίως ντόπιους για να εργαστούν, όμως μάταια! Τούτο, είναι αλήθεια, εξέπληξε και τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, που θα προτιμούσαν εργατικά χέρια συγχωριανών τους καθώς οι ξένοι «δεν το αγαπούν το σταφύλι, δεν το γνωρίζουν και δεν το προσέχουν», θα πει παραγωγός που έψαχνε Έλληνες να εργαστούν, όμως μάταια ! «Ψάξαμε να βρούμε ντόπιους, όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δε μπορούμε να αφήσουμε άκοπα τα σταφύλια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ήρθαν από τη Βουλγαρία για να δουλέψουν στον τρύγο

Την ίδια απορία διατύπωσαν και οι Έλληνες που δούλευαν στο συγκεκριμένο συνεργείο και μίλησαν στο MadeinCreta καυτηριάζοντας, και δικαίως, την απροθυμία που εμφάνισαν οι νέοι να εργαστούν στη γη έστω και για ένα μήνα. Την ίδια ώρα, ένας από αυτούς , ο Γιώργος, πατέρας τριών μικρών παιδιών θα μεταναστεύσει στη Γερμανία. Ήδη πήγε, γύρισε και ετοιμάζει βαλίτσες, για να εγκατασταθεί οικογενειακώς «στη χώρα της φάμπρικας». Επιστρέφοντας από τη Γερμανία έδειξε σε φίλους και συγχωριανούς την απογοήτευσή του, όχι από τους Γερμανούς αλλά από τους Έλληνες (δυστυχώς): «Οι Έλληνες όπου και να είναι, είναι Έλληνες…», είπε χαρακτηριστικά.

«ΑΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ…»

«Μόλις επέστρεψα από τη Γερμανία», συνεχίζει «και βρήκα δουλειά έστω και για ένα μήνα. Τι θα κάνω με τρία παιδιά; Θα κάθομαι στο σπίτι στις Αρχάνες; Ας κάθονται οι άλλοι στις καφετέριες του χωριού, εγώ δε μπορώ».

Ο Γιώργος έχει κι αυτός μια μικρή περιουσία. Παλαιότερα είχε αμπέλια τα οποία ξερίζωσε καθώς ήταν ασύμφορη η καλλιέργειά τους και στην ίδια έκταση φύτεψε ελιές. Από την αγροτική παραγωγή είχε ένα συμπληρωματικό εισόδημα, καθώς το επάγγελμά του είναι μάγειρας, όμως δουλειά δεν μπόρεσε να βρει. Ένας φίλος του που εργάζεται ήδη στη Γερμανία τον βοήθησε με την ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων και βρήκε εργασία στο αντικείμενό του, σε γερμανική επιχείρηση.

«Όταν ο μισθός στη Γερμανία διπλασιάζεται σε σχέση με εδώ και σου παρέχουν και σπίτι, η διαφορά είναι μεγάλη», εξήγησε την αιτία της μετανάστευσης του. Και συμπληρώνει : «Τα σχολεία στη Γερμανία, σε αυτά που πήγα να δω, έχουν τις κατάλληλες υποδομές, τα παιδιά μου θα μάθουν μέσα στο σχολείο τη ξένη γλώσσα, έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σιτίζονται και μέσα στο σχολείο. Με το που πας στη Γερμανία, κάνεις τα χαρτιά σου, μπαίνεις στο ταμείο ανεργίας και μόλις βρεις δουλειά σου κρατάνε από το μισθό της επιχείρησης που δουλεύεις, ένα ποσό και ξεπληρώνεις το κράτος».

Εν καιρώ κρίσης ... μόνο δυο Έλληνες δούλεψαν στο αμπέλι

Υπάρχουν και επιπλέον πλεονεκτήματα, σημείωσε. Όπως το επίδομα για τους τρίτεκνους που στη Γερμανία το παίρνουν όλοι και είναι 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ στην Ελλάδα λαμβάνεται το δίμηνο και ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Ο Γιώργος, ανέφερε και άλλες παροχές που δίδονται στη Γερμανία, εκφράζοντας την πίκρα του που θα αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο του, για να αρχίσει μια καινούρια ζωή. Όμως πόνεσε βλέποντας την συμπεριφορά κάποιων Ελλήνων επαγγελματιών (δυστυχώς) απέναντι σε Έλληνες!

«Εγώ έχω δικό μου άνθρωπο στη Γερμανία», καταλήγει. «Αν δεν γνωρίζεις κάποιον καλύτερα να μην πας, διότι είδα με τα μάτια μου ότι οι Έλληνες εκμεταλλεύονται τους Έλληνες. Πας σε Γερμανό και σου δίνει περισσότερα χρήματα από τη σύμβαση και πας σε Έλληνα και ζητάς δουλειά και σου λέει: «Εσύ στην Ελλάδα δεν έχεις δουλειά οπότε έλα εδώ, να παίρνεις τα βασικά και τέλος» ενώ οι Γερμανοί σε προσέχουν περισσότερο».

Στην κουβέντα μπήκε και ο Γιώργος Δαμιανάκης σχολιάζοντας και αυτός το γεγονός ότι παρά την ανεργία που υπάρχει στις Αρχάνες , οι συγχωριανοί «γύρισαν την πλάτη» στα μεροκάματα.

«Είναι να το έχει το ζώο!», σχολιάζει «άμα θες δουλειά βρίσκεις, αλλιώς κάθεσαι. Εγώ μάζεψα τα δικά μας σταφύλια, και ήρθα ως οδηγός στα ξένα. Το χειμώνα θα έχουμε τις ελιές μας. Φέτος έχει «βεντέμα»…»
madeincreta.gr

ΣΑΝ ΣΕ «ΣΚΥΛΙΑ»!

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ Μέχρι τώρα ξέραμε για μια Ελλάδα που την κατάντησαν στο σημείο ο λαός της να βιώνει τη ζωή με... ενέχυρο.
Στο πλαίσιο αυτό, μπροστά στο κύμα εκποίησης των τιμαλφών των λαϊκών νοικοκυριών, στον τυφώνα της ίδρυσης ενεχυροδανειστηρίων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια
- ξεφυτρώνουν εκεί ακριβώς που τα μικρομάγαζα βάζουν «λουκέτα» -
η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έφτανε πέρσι ως... αντίδοτο στα φέιγ βολάν των τυμβωρύχων με τα οποία καλούν τους ανθρώπους να τους παραδίδουν από τις χρυσές βέρες μέχρι... τα χρυσά τους δόντια,
να εκδίδει ανακοινώσεις
για το πώς ο λαός θα πρέπει πρώτα να... ζυγίζει τα χρυσαφικά και τα ασημικά του σπιτιού, πριν τα ξεπουλήσει στους σαράφηδες!
*
Εκτοτε, έχει σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη... πρόοδος.
Απόδειξη ως προς τούτο είναι η διακήρυξη των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας για τη «Νέα Υγειονομική Διάταξη» που διέπει τη διακίνηση ειδών διατροφής και τους «Νέους Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».
Ανάμεσα στις άλλες διατάξεις περιλαμβάνεται και η ακόλουθη:
*
«...Επιτρέπεται - αναφέρουν τα δύο υπουργεία - η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Σημείωση: Ο χρόνος περασμένης διατηρησιμότητας κυμαίνεται από μία βδομάδα μέχρι τρεις μήνες!
*
Εν ολίγοις:
Η συγκυβέρνηση των «σωτήρων» δίνει τη δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε ληγμένα τρόφιμα και παρέχει στους βιομήχανους την άδεια να προωθούν τα ληγμένα προϊόντα τους
σε «φιλάνθρωπες», «φιλολαϊκές» και «προσιτές» τιμές!
*
Αφού πρώτα λεηλάτησαν τα εισοδήματα,
αφού επέκτειναν τη φτώχεια,
αφού εξαθλίωσαν το λαό,
αφού οδήγησαν λαϊκά στρώματα στην έσχατη ένδεια,
τώρα, η κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη δίνει τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να βγάζουν κέρδη ακόμα και από την έτοιμη «πελατεία» των... πεινασμένων και των μισοπεινασμένων:
Εκείνους, δηλαδή, που μετρούν λεπτό το λεπτό για να εξασφαλίσουν το φαγητό της μέρας!
Εκείνους που, ήδη, οι κυβερνώντες τους κατάντησαν να αναζητούν φαγητό στους σκουπιδοτενεκέδες!
Που ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί στους κάδους με τα ληγμένα και πεταμένα τρόφιμα!
*
Είναι αδιανόητο, αλλά είναι αληθινό:
Η τάξη των κηφήνων και των παράσιτων έχει οδηγήσει ανθρώπους να ζουν σαν τα «ποντίκια» - και το φωνάζει!
Όσο για τους πολιτικούς υπηρέτες των κηφήνων;
Αυτοί, καθώς είναι... ζωόφιλοι, «απλώς» συμπεριφέρονται στους ανθρώπους της ανέχειας σαν σε «σκυλιά».
Όχι σαν τα δικά τους, τα καλοαναθρεμμένα σκυλάκια του σαλονιού. Τα άλλα. Εκείνα που τους πετάνε σε «φτηνή τιμή» (!) τον ληγμένο κατιμά για να επιβιώσουν - και το φωνάζουν!

Ε, κ. ΒΕΝΙΖΕΛΕ;
Επειδή το καραγκιοζιλίκι με τη «λίστα Λαγκάρντ» συνεχίζεται.
*
Επειδή ανάμεσα στα άλλα «εξαιρετικά» που είπε ο Ε. Βενιζέλος για τη συγκεκριμένη υπόθεση - και μάλιστα όχι το πιο «εξαιρετικό» απ' όσα είπε - είναι ότι, ενώ κατείχε τη λίστα, ενώ γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας, εντούτοις δεν άνοιξε για να δει τη λίστα και ως εκ τούτου, παρότι γνώριζε τι περιείχε, αφού δεν την άνοιξε και δεν την είδε τη λίστα, τότε, ουδέν το κατακριτέο διέπραξε.
*
Επειδή, τέλος, αναμένεται αυτά «τα ωραία του» ο Βενιζέλος να τα επαναλάβει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου έχει κληθεί να προσέλθει,
παρακαλούμε μια διευκρίνιση:
  • Αν κάποιος είχε μια βαλίτσα με ηρωίνη στο σπίτι του, αν ήξερε ότι ήταν γεμάτη με ηρωίνη, αλλά - σύμφωνα με τον ισχυρισμό του - δεν την είχε ανοίξει τη βαλίτσα και δεν είχε δει την ηρωίνη,
  • αν κάποιος άλλος είχε ένα σεντούκι στο σαλόνι του γεμάτο με κλεμμένα αρχαία, αν ήξερε τι περιείχε το σεντούκι, αλλά - σύμφωνα με τον ισχυρισμό του - δεν το είχε ανοίξει το σεντούκι και δεν τα είχε δει τα κλεμμένα,
  • αν κάποιος τρίτος είχε ένα σωρό σκελετούς στην ντουλάπα του, ήξερε τι περιείχε η ντουλάπα του, αλλά - σύμφωνα με τον ισχυρισμό του - δεν την είχε ανοίξει την ντουλάπα του και δεν είχε δει τους σκελετούς,
τότε, σε αυτές τις περιπτώσεις,
ο περίλαμπρος νομικός και ακόμα περιλαμπρότερος συνταγματολόγος κύριος Βενιζέλος,
τι θα έκανε;
Τους ισχυρισμούς και τα «επιχειρήματα», με τα οποία ο ίδιος προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»,
ο κύριος Βενιζέλος θα τα χρησιμοποιούσε σε κάποιο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τους παραπάνω; Ε;...

«MEGA» ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ!
Χαμός στη Γαλλία και ειδικά στο Παρίσι από τις διαμαρτυρίες των υπό απόλυση εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας «Πεζό».
Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις, τις συγκρούσεις, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στη γαλλική πρωτεύουσα κάνουν το γύρο του κόσμου.
Παρακαλούνται, επομένως, θερμά η κυρία Τρέμη και οι κ.κ. Καψής, Πρετεντέρης, Στραβελάκης κ.λπ.:
Ενα, τουλάχιστον, από τα επόμενα δελτία τους να μεταδοθεί στα γαλλικά.
Είναι επείγουσα ανάγκη. Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να εξηγηθεί (από την Τρέμη, τον Καψή, τον Πρετεντέρη κ.λπ.) στους Γάλλους εργαζόμενους
όσο πιο αναλυτικά και όσο πιο πειστικά γίνεται,
ότι δεν έχουν δικαίωμα με τις κινητοποιήσεις τους (οι Γάλλοι εργαζόμενοι)
να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους (του γαλλικού κράτους),
ότι είναι ντροπή να αμαυρώνουν διεθνώς την εικόνα της χώρας (της Γαλλίας) και, φυσικά,
ότι δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, εν γένει, και ειδικότερα στους τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα (το Παρίσι)..

ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΔΡΑ Η COCA-COLA!

ΣΤΑ "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!
Μετά την απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, σειρά παίρνει και η Coca Cola 3Ε, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και να διαπραγματεύεται την μετοχή της στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.


Το "σύνθημα" έπεσε και οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, αρχής γενομένης από τους επιφανέστερους εκπροσώπους τους, απομακρύνονται όσο το δυνατόν ταχύτερα από την Ελλάδα, βαθμολογώντας ως "σκουπίδι" τον ελληνικό καπιταλισμό! Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχολια επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά της έδρας της Coca-Cola 3E στην Ελβετία.
 ΦΕΥΓΕΙ Η COCA COLA 3Ε ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗ ΕΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Μετά τη ΦΑΓΕ που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, τώρα και η Coca Cola φεύγει από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα πριν το άνοιγμα του ΧΑ σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η Coca Cola HBC ΑG κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης ΑΕ με αντάλλαγμα μετοχές της Coca Cola HBC.

 Ο λόγος για τον οποίο οι βασικοί μέτοχοι της Coca Cola, δηλαδή η οικογένεια Δαυίδ, προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι για να συγκεντρώσει και να διαγράψει τις μετοχές απο το ΧΑ προκειμένου να εισαγάγει την Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καίριο καθώς η Coca Cola ήταν η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ο βιομηχανικός κολοσσός της Coca Cola-3 Ε -μαζί με τον ΟΤΕ και τον υπό πώληση ΟΠΑΠ αποτελούν τη βιτρίνα του ΧΑ.
Πηγές από την εταιρία, έκαναν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της Coca Cola 3 E στο XA , δηλαδή για παράλληλη διαπραγμάτευση, μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ταυτόχρονα διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ελλάδα. Ωστόσο, προφανώς για φορολογικούς λόγους, η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη σημασία της εξόδου από το ΧΑ στο μέλλον καθώς η διοίκηση της εταιρίας εδώ και δύο χρόνια προειδοποιεί ανοικτά την ελληνική κυβέρνηση για φυγή από τη χώρα λόγω της υπερβολικής φορολόγησης, της αύξησης του ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και νερά. Σημειώνεται ότι η 3Ε πριν περίπου 1,5 χρόνο μετέφερε από την Ελλάδα στη Βουλγαρία το κέντρο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Η μετοχή της Coca Cola διαπραγματευόταν στο ΧΑ και παράλληλα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τώρα το κέντρο διαπραγμάτευσης θα είναι στο Λονδίνο και παράλληλα η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο ΝΥSE και στο ΧΑ. Είναι προφανές ότι κανείς ξένος επενδυτής δεν θα αγοράζει μετοχές από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυτό θα συρρικνώσει σημαντικά το τζίρο του ΧΑ, ενώ θα μειώσει και τη βαρύτητα του ΧΑ.
Κατά πληροφορίες, τη δημόσια πρόταση έχει αποδεχθεί το 60% των μετόχων.
Ο λόγος που μεταφέρεται από το ΧΑ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ότι θα συμπεριληφθεί στο δείκτη με τις 100 μεγαλύτερες μετοχές (FTSE 100) γεγονός που θα δώσει στην εταιρία καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης σε φθηνά κεφάλαια. Κάτι που ήταν δύσκολο έως αδύνατο σήμερα καθώς η εταιρία βαρυνόταν με το ελληνικό ρίσκο.
Πίσω από τη συμφωνία βρίσκεται η Credit Suisse (που έκανε και το deal ETE-Eurobank) και το εγχείρημα συντονίζει ο κ. Στέφανος Παπαναγιώτου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για την Ελλάδα της ελβετικής τράπεζας στο Λονδίνο.

Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και χωρίς να συμφωνούμε, ασφαλώς,με τα αναγραφόμενα παραθέτουμε την συνέντευξη του Οικονομικού Διευθυντή της Coca-Cola Hellenic Μιχάλη Ήμελλου στο capital.gr και τον Νίκο Χρυσικόπουλο, στην οποία εξηγεί από την οπτική της εταιρείας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Ελβατίας ως νέας έδρας του ομίλου και παραθέτει το χρονοδιάγραμμα της "μεγάλης φυγής".
- Κύριε Ήμελλε, ποια είναι τα οφέλη από την εισαγωγή του ομίλου στο LSE;
Ο όμιλος εισάγει προς διαπραγμάτευση τις μετοχές του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, με τεράστια ρευστότητα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, στο Λονδίνο είναι 7 δισ. Ευρώ. Διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών, περίπου το 20% των εισηγμένων στο LSE είναι διεθνείς εταιρείες, εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό επενδυμένων κεφαλαίων σε πολυεθνικές εταιρίες με το τρέχον ύψος των κεφαλαίων αυτών να είναι περίπου 950 δισ. ευρώ. Το feedback που λάβαμε από την πλειονότητα των μετόχων μας είναι ότι το LSE αποτελεί το καταλληλότερο Χρηματιστήριο για εταιρείες με παρουσία στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που ταιριάζει στο γεωγραφικό προφίλ της Coca-Cola Hellenic. Και φυσικά, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συμπεριληφθούμε στον δείκτη FTSE-100, κάτι που θα δώσει επιπλέον ώθηση όσον αφορά την ρευστότητα για τη μετοχή, διότι παρακολουθείται από τα λεγόμενα Index tracking funds, τα οποία παρακολουθούν και επενδύουν την πορεία δεικτών όπως ο συγκεκριμένος.
- Η παραμονή στο Χ.Α. και η διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα;
Δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους ενδείξεις. Σήμερα είναι γεγονός ότι το 95% της μετοχικής μας βάσης αποτελείται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια και μόνο το 5% αφορά Έλληνες, όμως ποτέ δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζήτημα με την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. Αντίθετα, κατά καιρούς έχουμε ακούσει θέματα σχετικά με την ρευστότητα της μετοχής, αλλά όχι όσον αφορά την ευκολία της πρόσβασης στο Χ.Α.
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των μετοχών στο Λονδίνο;
Θα ακολουθήσει μια περίοδος πέντε με έξι εβδομάδων το ανώτερο που θα πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τελικά την Αθήνα. Μετά, θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά, η οποία και θα είναι ανοικτή για περίπου τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι εκεί θα έχουμε φθάσει ή ξεπεράσει το 90%, θα ακολουθήσει η είσοδος της Coca-Cola HBC AG, της νέας μητρικής εταιρείας του Ομίλου, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, με το 90% τουλάχιστον της Coca-Cola Ηellenic S.A. συγκεντρωμένο, θα ακολουθήσει η υποχρεωτική εξαγορά του εναπομένοντος ποσοστού και εν συνεχεία η οριστική διαγραφή από το Χ.Α. Τέλος, θα εισαχθούν οι μετοχές της νέας εταιρείας Coca-Cola HBC AG στις αγορές του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας.
- Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο τριπλό listing;
Υποχρεωτικά είναι καινούργιο listing. Η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της Coca-Cola Ηellenic S.A. και της νέας εταιρείας Coca-Cola HBC AG θα εξασφαλίσει ότι όσες μετοχές υπήρχαν της πρώτης στο Χ.Α. και ότι ADRs υπήρχαν στη Ν. Υόρκη, θα ανταλλαγούν με καινούργιες μετοχές και καινούργια ADRs της Coca-Cola HBC AG.
- Γιατί επιλέχθηκε η Ελβετία;
Υπήρχε μια σειρά από κριτήρια όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε το θέμα. Στην Ελβετία υφίσταται ένα αρκετά σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις αγορές όπου έχουμε ήδη παραγωγική και εμπορική παρουσία, ενώ γεωγραφικά από την Ελβετία αποκτούμε εύκολη πρόσβαση και στις υπόλοιπες αγορές μας. Επίσης είναι μια χώρα όπου εδρεύουν και άλλες μεγάλες πολυεθνικές, ορισμένες από τις οποίες και του κλάδου μας. Σε κάθε περίπτωση, να διευκρινίσω ότι τα κριτήρια για την επιλογή της Ελβετίας δεν είναι φορολογικά.
- Δηλαδή, η απόφασή σας δεν μεταφράζεται σε απώλεια φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα;
Όχι. Η εταιρεία που παράγει τα οικονομικά αποτελέσματα και φορολογείται στην Ελλάδα είναι και η εταιρεία που συνεχίζει να πουλάει τα προϊόντα μας στην ελληνική αγορά. Αυτή είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον, θυγατρική της μητρικής εταιρείας όπως είναι και οι υπόλοιπες 27 στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, η οποία και παραμένει στην Ελλάδα. Τα έσοδα και τα κέρδη της Coca-Cola Τρία Έψιλον που παράγονται στην Ελλάδα, παραμένουν στην Ελλάδα και φορολογούνται στην Ελλάδα. Ούτε το Δημόσιο, ούτε η χώρα χάνει κάποιο φορολογικό έσοδο από αυτή την απόφασή μας.
- Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στην οργανωτικής σας δομή;
Δε θα υπάρξει επίπτωση σε θέσεις εργασίας και η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Θα διατηρηθεί στην Αθήνα το Κέντρο Εταιρικών Υπηρεσιών του Ομίλου, το οποίο υποστηρίζει και τις 28 χώρες του. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, διατηρούμε την παρουσία μας ως παραγωγική μονάδα αλλά και ως κέντρο υποστήριξης των χωρών μας. Η μόνη μετακίνηση θα αφορά τα ανώτατα στελέχη του ομίλου.
- Ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από την απόφασή αυτή του ομίλου;
Η απόφασή μας αξιολογείται ήδη θετικά, θεωρείται φυσιολογική για το μέγεθος του ομίλου και τη δραστηριοποίησή του σε τόσες αγορές της Ευρώπης. Έχουμε μόνο θετικά σχόλια μέχρι στιγμής και θα έλεγα ότι σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη.

Ακολουθεί το χθεσινό (10/10) άρθρο της Iskra που αφορά την μεταφορά της έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο καθώς επίσης και το σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες,  χωρίς να συμμεριζόμαστε ενδεχόμενα συμπεράσματα και σχολιασμούς. 

Η ΦΑΓΕ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ!
Η απόφαση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, να μεταφέρει αιφνιδίως  στο Λουξεμβούργο την έδρα της, δίνει ένα πολύ σκληρό πλήγμα στον ελληνικό καπιταλισμό και στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα προς όλες τις "βιώσιμες" ελληνικές επιχειρήσεις που φέρει τίτλο: " τους ζυγούς λύσατε, η ελληνική καπιταλιστική οικονομία βαράει διάλυση".

  Αν τα ομόλογα του κράτους του ελληνικού καπιταλισμού μετατράπηκαν σε "σκουπίδια", σε "σκουπίδι" βαθμολογείται ήδη και ο ελληνικός καπιταλισμός από τους πιο επιφανείς και αυθεντικούς εκπροσώπους του.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ.
Η ΦΑΓΕ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
'Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της ΦΑΓΕ, μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό χωρίς καμία προειδοποίηση.
Πολλοί συνδέουν την κίνηση της ΦΑΓΕ με την επιδείνωση της ύφεσης, την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αλλά και το φορολογικό πλαίσιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο, όμως, πλήγμα από την απόφαση της ΦΑΓΕ, υποστηρίζουν οι ίδιοι, αφορά στα ταμεία του κράτους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας θα φορολογείται πλέον στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα. Το τελευταίο, πάντως, διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Χρήστο Κολοβέντζο, ο οποίος, μιλώντας στην «Η», ξεκαθαρίζει πως η μεταφορά της έδρας δεν σχετίζεται με φορολογικούς λόγους και τονίζει πως η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα θα παραμείνει ως έχει. Εξηγεί πως η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της στρατηγικής για μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών του ομίλου καθώς και για να έχει η εταιρεία καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές κεφαλαίων.
Σε ανάλογο ύφος ήταν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών της ΦΑΓΕ, του κ. Αθανάσιου Φιλίππου και του κ. Αθανάσιου-Κύρου Φιλίππου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είπαν ότι η μεταφορά της έδρας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Στα διαδικαστικά, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι προχώρησε στη σύσταση μιας νέας εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο με ιδιοκτήτες τους κ. Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, η οποία θα αποτελέσει τη μητρική για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο όμιλος παραμένει κατά 100% στον έλεγχο της οικογένειας Φιλίππου, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής.


ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ Η ΦΑΓΕ
Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, η ΦΑΓΕ, φεύγει από την Ελλάδα και μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΦΑΓΕ, την 1η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση προς τους επενδυτές.
Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, είναι η μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου), ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ Αθανάσιος Φιλίππου.
Πάντως, η απόφαση της ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο εξέπληξε την αγορά και ενέτεινε τον προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην πιο κρίσιμη συγκυρία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό, χωρίς καμία προειδοποίηση. Η μεγαλύτερη ζημιά όπως εξηγούν οικονομολόγοι, που επικαλείται η «Ημερησία», αφορά στα ταμεία του Κράτους καθώς η μεταφορά της έδρας πρακτικά σημαίνει ότι τα κέρδη που παράγει η ΦΑΓΕ στις διάφορες χώρες θα φορολογούνται πλέον στο Λουξεμβούργο όπου είναι η νέα έδρα του ομίλου και όχι στην Ελλάδα όπως συνέβαινε μέχρι χθες.

50 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΑΦΟΥ ΠΕΘΑΝΕΙΣ!

ΜΑΚΑΒΡΙΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Όλοι οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν ακόμα και για τον θάνατό τους, σύμφωνα με τις μακάβριες εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση!
Από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένοι να επικυρώνουν με συμβολαιογραφική πράξη κάθε αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης. Με το σύστημα «Αριάδνη» που υποτίθεται πως επιδιώκει να ελέγξει όλες τις «μαϊμού» συντάξεις, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν περίπου 50 ευρώ στον συμβολαιογράφο για να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατο.

Το Υπουργείο Εργασίας της χώρας επιστρατεύει τους συμβολαιογράφους για να ελέγξει τις συντάξεις που λαμβάνουν οι μη δικαιούχοι και που όπως εκτιμάται κοστίζουν 370 εκατ.ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία.
Κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων, δηλαδή γάμος, διαζύγιο, θα πρέπει να επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ και η άδεια ταφής θα εκδίδεται μετά από συμβολαιογραφική πράξη.
Οι συμβολαιογράφοι θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα ενημερώνονται άμεσα και έτσι θα σταματά η καταβολή συντάξεων σε νεκρούς και συντάξεων χηρείας σε περιπτώσεις τέλεσης νέων γάμων.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 50 ευρώ στους συμβολαιογράφους. Ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να εξασφαλίσει στα ταμεία τουλάχιστον 500 εκ.ευρώ.
«Από 1/1/2013 δεν θα ξαναγεννηθεί η παραβατικότητα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «με το νέο σύστημα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι δεν θα ξαναδούν "μαϊμού" συντάξεις», ενισχύοντας το αίσθημα «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τόνισε, επίσης,, ότι «θα γνωρίζουμε κάθε δημογραφική και οικογενειακή αλλαγή μέσα σε μόλις δύο μέρες» συμπληρώνοντας ότι μετά από τόσες δεκαετίες «που πάσχει το σύστημα, η Ελλάδα θα κάνει ένα μεταρρυθμιστικό άλμα μπροστά», ομολογουμένως εξαιρετικά μακάβριο!

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 550 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

Ένα ακόμα αγκάθι προέκυψε αιφνίδια κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα όταν οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ζήτησαν να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων των 28 δισ. ευρώ με τον γνωστό νόμο Αλογοσκούφη. Αντί αυτού, μάλιστα, φέρονται να εισηγήθηκαν η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα να αντικατασταθεί με νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας.
Τραπεζικές πηγές σημείωναν σχετικά ότι, αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο, ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημίες, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να θεωρούνται κεφάλαιο και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο!
Αποτέλεσμα το κράτος μέσω του Τ.Χ.Σ. θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση (τα οποία θα προέλθουν από τους δανειστές!) και οι προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day. Αυτό το γεγονός εξηγεί πιθανότατα και το αίτημα της τρόικας.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή έπεσε σαν βόμβα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συνάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα, που αντιλαμβάνονται βεβαίως το σκεπτικό της τρόικας, φέρονται όμως να απορρίπτουν κατηγορηματικά σενάρια πρόσθετων φοροεπιβαρύνσεων.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ άφηναν να διαφανεί και μια δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στο ζήτημα, υπονοώντας ότι οι αιτιάσεις της τρόικας έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή Γ. Προβόπουλου.
Στη συζήτηση, πάντως, ως εναλλακτικά σενάρια προτάθηκαν η περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τους τραπεζικούς υπαλλήλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της απόδοσης ή μη στο Δημόσιο 10% επί των προνομιούχων μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι γίνεται αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, η υπ' αριθμ. 386/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (Ν. 3723/2008).
«Με την αποδοχή της ανωτέρω γνωμοδότησης επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο δημόσιο ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα».
Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τυχόν αποδοχή των αιτιάσεων της τρόικας ανοίγει τον δρόμο και για μελλοντική απάλειψη των σχετικών υποχρεώσεων των τραπεζών την ώρα όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει εισήγηση επί νομοθετικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η απόδοση του συγκεκριμένου ποσού στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε περιθώριο ενός μηνός από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.
Κατά τα λοιπά, το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ και να διευθετηθεί το ζήτημα των 89 prior actions.
Πηγή: euro2day.gr - Έλενα Λάσκαρη

Σαμποτάζ στις εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης (ΤΕΙ Αθήνας)

Flyer κάλεσμα από το αυτόνομο * σχήμα / Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας

ΣΑΜΠΟΤΑΖ!

Συγκέντρωση: Δευτέρα 15/10 στις 8.00πμ στην κεντρική είσοδο του ΤΕΙ Αθήνας

Το ξέρουν και οι πέτρες πλέον, ότι το κράτος προσπαθεί μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια να υποβαθμίσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μειώνοντας κάθε χρόνο τις δημόσιες δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα μας πλασσάρουν ότι ο έλεγχος και η διαχείρηση των πανεπιστημίων από «καλοθελητές» επιχειρηματικούς ομίλους και οργανισμούς αποτελεί μονόδρομος για την σωτηρία των ιδρυμάτων.
Στις 15 Οκτώμβρη, στο ΤΕΙ Αθήνας, θα γίνουν εκλογές για το λεγόμενο συμβούλιο διοίκησης (καινούργιο διοικητικό όργανο που θα αποτελείται από 8 καθηγητές, 6 εξωπανεπιστημιακούς και έναν φοιτητή, εκλεγμένο με ενίαιο ψηφοδέλτιο). Οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης στα πανεπιστήμια και η τοποθέτηση κάθε λογής manager σε αυτά, στρώνουν το έδαφος για την κατάργηση των δωρεάν παροχων (σίτιση, στέγαση, συγγράματα), την επιβολή διδάκτρων, την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας, τις απολύσεις εργαζομένων, τον έλεγχο και την καταστολή κινηματικών διαδικασιών και αγώνων εντός πανεπιστημίου. Επιλπλέον, η αξιολόγηση των σπουδών θα καθοριζεται από κάθε «φιλοεκπαιδευτικό» ιδιώτη με όρους οικονομικής αποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι σχολές που δεν παράγουν γνώση και πτυχία για τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει την χρηματοδότηση θα κλείνουν η μια μετά την άλλη.
Δεν θα μιλήσουμε για διάλυση – αρχή του τέλους της «δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και ούτε είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε το σημερινό πανεπιστήμιο με όλη του την βρώμα: τις εργολαβίες, τις μίζες και τις συνδέσεις του με επιχειρήσεις και εταιρίες (έρευνες, πρακτικές ασκήσεις, μεταπτυχιακά). Όπως επίσης δεν θα αγωνιστούμε για καμία σημερινή διοίκηση αλλά ούτε και για τις γνωστές παραταξιακές συντεχνίες. Δεν έχουμε κανέναν κοινό αγώνα μαζί τους και ούτε θέλουμε να έχουμε. Ο αγώνας μας ενάντια στον νέο νόμο πλαίσιο και τις πτυχές του είναι αγώνας ενάντια στην χειροτέρευση των όρων και συνθηκών της φοιτητικής μας εργασίας. Ειναι αγώνας εναντία στην υποτίμηση των ζωών μας.
Να μπλοκάρουμε τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης και να ανατρέψουμε τον νόμο πλαίσιο 4009/2011 που θέλει να μετατρέψει ολοκληρωτικα: το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση/επένδυση, τη γνώση σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πειθαρχημένους και ευέλικτους εργαζόμενους

http://assgtks.espivblogs.net/

Ποιος φοβάται την αυτοδιαχείριση;

 Από τη Βιο.με. να ακουστεί καλά...

Ο αγώνας των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μια ανάσα πριν από την κλιμάκωσή του. Από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, το σωματείο της Βιο.με. μαζί με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που συστάθηκε για τη στήριξη του αγώνα, έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά από προπαγανδιστικές κινήσεις (μοιράσματα προκηρύξεων, εξορμήσεις στη βιομηχανική ζώνη, μικροφωνικές, διαδηλώσεις) ώστε να γίνει γνωστό τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και ευρύτερα σε όλη τη χώρα ότι οι εργάτες μιας παραγωγικής μονάδας που εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη της, μετά από 17μηνη επίσχεση εργασίας και νυχθημερόν βάρδιες φύλαξης του εργοστασίου, είναι πλέον αποφασισμένοι να αναλάβουν την λειτουργία του χωρίς αφεντικό, με μόνη δομή την γενική συνέλευση των εργατών. Για το απαιτούμενο κεφάλαιο εκκίνησης της παραγωγής (προμήθεια πρώτων υλών κλπ.) απαιτούν από τον ΟΑΕΔ την καταβολή προκαταβολικά των επιδομάτων ανεργίας και ενίσχυσης νέων επαγγελματιών. Την ερχόμενη εβδομάδα στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί σε Αθήνα, Βόλο, Πάτρα και Γιάννενα θα έρθουν να προστεθούν εκδηλώσεις και πορείες σε μια σειρά πόλεων (Σέρρες, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) όπου τα λουκέτα και η ανεργία έχουν γίνει καθημερινότητα για την εργατική τάξη και το μήνυμα της εργατικής χειραφέτησης και της αυτοδιαχείρισης των μέσων παραγωγής μέσα στον εφιάλτη της σημερινής εξαθλίωσης θα φτάσει στα αυτιά κάθε εργαζόμενου και ανέργου. Στις 12 Οκτωβρίου το Καραβάνι Αλληλεγγύης και Στήριξης του αγώνα στη Βιο.με. θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εργατών του εργοστασίου και αλληλέγγυων για να περάσει από τη Λάρισα και τον Βόλο και να καταλήξει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στην Αθήνα όπου μια μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια θα προετοιμάσει την κεντρική διαδήλωση της επόμενης μέρας προς το υπουργείο Εργασίας. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το σωματείο της Βιο.με. θα γνωστοποιήσει στην πολιτική εξουσία την πρότασή του, αυτή έχει ήδη υποβληθεί πριν από έναν μήνα χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Μπροστά σε αυτόν τον αγώνα λοιπόν που είχαμε την τύχη να ξεσπάσει στην πόλη μας και να πλαισιωθεί από πολιτικές και εργατικές συλλογικότητες αλλά και ανένταχτους αγωνιστές που συνειδητοποίησαν την σημασία του, αποκαλύφθηκαν μία σειρά από πολεμικές τόσο ρήξης όσο και ενσωμάτωσης. Η λυσσαλέα κριτική που του ασκήθηκε είναι φυσικά ευθέως ανάλογη της κορυφαίας αξίας του μέσα στην ιστορική συγκυρία που τον γέννησε. Μια χούφτα εργάτες συσπειρωμένοι σε ένα αμεσοδημοκρατικό σωματείο βάσης που έχει ανάγει την γενική του συνέλευση σε μοναδικό μέσο λήψης αποφάσεων, διένυσαν όλο τον δρόμο από τις επισκέψεις σε γραφεία βουλευτών, υπουργών, αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκκλησιαστικών παραγόντων και κάθε είδους κομματικών καλοθελητών, μέχρι την απεύθυνση στο Εργατικό Κέντρο, την αδράνεια και την παθητικότητά τους, μέχρι τελικά τελικά το ανοιχτό κάλεσμα που ακολούθησε μια κραυγή αγωνίας προς άλλο σωματείο βάσης της πόλης. Βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να καταρρέουν όλες οι πιθανές τακτικές ανάθεσης και διαμεσολάβησης και έχοντας ήδη εξ' αρχής από μόνοι τους αποδομήσει την λογική της παραίτησης αλλά και της στείρας διεκδίκησης των δεδουλευμένων ως προθάλαμο της ανεργίας και της ανέχειας, τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως αυτό που θέλουν είναι όχι μόνο να παραμείνουν μέσα στην παραγωγική διαδικασία αλλά να την διευθύνουν μόνοι τους, να την πάρουν στα χέρια τους και να την κατευθύνουν προς όφελος της κοινωνίας αλλάζοντας ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμπορεύματος και της ίδιας της παραγωγής του. Η εργατική αυτοδιαχείριση προ των πυλών. Είτε αυτή προκύψει από χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ (εκβιαστεί το κράτος) είτε αυτή ξεκινήσει με μοναδικό της όπλο την ταξική και κοινωνική αλληλεγγύη και νομιμοποίηση, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για όλους εμάς που αρνούμαστε να ζήσουμε σαν σκλάβοι. Ή μήπως όχι...;

Χωρίς να καταπιαστούμε καθόλου με κριτικές που τάσσονται ανοιχτά με την πλευρά της κυρίαρχης τάξης και νοοτροπίας, θα ρίξουμε το βάρος στις αποκαλούμενες 'αριστερές', 'αντισυστημικές' και 'αντικαπιταλιστικές' προσεγγίσεις κομματιών της αριστεράς και του ευρύτερου 'κινήματος'. Πολύ σωστά πολέμιοι -αλλά και μη- του αγώνα στη Βιομηχανική Μεταλλευτική, παρατηρούν πως αυτοδιαχειριζόμενες παραγωγικές μονάδες δεν οδηγούν αυτόματα προς τον συνολικό μετασχηματισμό των σχέσεων παραγωγής, δεν συνεπάγονται με κάποιο μεταφυσικό γραμμικό τρόπο την επαναστατική αλλαγή, αλλά διατρέχουν τον κίνδυνο να παραμείνουν νησίδες μέσα στο καπιταλιστικό αρχιπέλαγος. Εδώ το παράδειγμα της Αργεντινής αποτελεί το πιο τρανταχτό και πολυχρησιμοποιημένο με 200 περίπου επιχειρήσεις να λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο των εργατών τους από το 2001 μέχρι και σήμερα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν -ή καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν- όσοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα αυτό για να μειώσουν και να συκοφαντήσουν αγώνες για την αυτοδιαχείριση είναι ότι δυστυχώς δεν λένε κάτι που δεν ξέραμε ήδη -όχι μόνο εμείς αλλά και οι ίδιοι οι εργάτες! Προφανώς και η παραγωγή σε εργατικά χέρια σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που κλείνουν είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας. Ξεχνούν όμως κάτι: πως μόνο αυτή μπορεί να πραγματώσει την προοπτική η οποία ξανοίγεται μπροστά της. Αν αυτή η διαδικασία δεν ξεκινήσει από την εργατική βάση καμία πολιτική ηγεσία δεν μπορεί, ακόμη κι αν ισχυρίζεται πως θέλει, να την αντικαταστήσει με κάποιο κεντρικό πλάνο.

Μια οικονομία σε καπιταλιστική κρίση και παρατεταμένη ύφεση δύσκολα θα χωρέσει αυτοδιαχειριζόμενα και κατειλημμένα εργοστάσια όση κοινωνική στήριξη κι αν έχουν αυτά, πάντα θα ανήκουν στο κομμάτι της παραγωγής που πρέπει να καταστραφεί για να επιζήσουν μονοπωλιακά και ολιγοπωλιακά κεφάλαια. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει αν πετύχει το πείραμα της εργατικής αυτοδιαχείρισης έστω και σε μία, την πρώτη, ελπίζουμε, περίπτωση, είναι να δώσει επιτέλους ελπίδα και νέα ώθηση στην έκφραση των εργατικών αγώνων και αναγκών, να γεννήσει με άλλα λόγια ένα ουσιαστικά επαναστατικό εργατικό κίνημα. Ο παραγκωνισμός του παρασιτικού αφεντικού και η συλλογική ιδιοκτησία και εργασία με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες αποτελούν τεράστιες κατακτήσεις για μια τάξη που τα τελευταία χρόνια μετράει μόνο ήττες και δέχεται ανηλεείς επιθέσεις. Είναι απορίας άξιο πώς υπέρμαχοι του συνθήματος 'χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά' δεν διστάζουν να κατηγορήσουν με τον πιο χυδαίο τρόπο -αποκαλώντας 'μικροκαπιταλιστές' τους αγωνιζόμενους εργάτες- έναν αγώνα που προσπαθεί ακριβώς να κάνει πράξη το αγαπημένο τους τσιτάτο. Ή μήπως η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής είναι στόχος που επιτρέπεται να πραγματωθεί μόνο σε ένα σοσιαλιστικό επέκεινα που θα έρθει ενώ οι εργάτες αγωνίζονται να περισώσουν μισθούς, ένσημα κ ό,τι άλλο θα τους έχει απομείνει ως τότε? Και τότε, στον μετεπαναστατικό επίγειο παράδεισο, τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν πραγματικά και δημοκρατικά σ' αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας ή σε μία άλλου τύπου κεντρική εξουσία που θα αποφασίζει γι' αυτούς αντί γι' αυτούς;

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να εθελοτυφλούμε μπροστά στο τέρας της ανεργίας σήμερα, δηλαδή στο ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για την εργατική τάξη είναι το γεγονός ότι τεράστια ποσοστά της πετιούνται από το κεφάλαιο έξω από την παραγωγική διαδικασία για να αφεθούν εν τέλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τον κανιβαλισμό του καπιταλισμού σε κρίση (απελπισία, περιθωριοποίηση, εκφασισμός). Ο δρόμος του παζαρέματος από το κράτος του ολοκληρωτικού καπιταλισμού έχει παρέλθει και δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα παρά απογοήτευση και ηττοπάθεια. Τα εργαλεία και τα μέσα πάλης του καιρού της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει επιτέλους να δώσουν την θέση τους σε επιθετικές πρακτικές απόσπασης, οργάνωσης και απαλλοτρίωσης. Αυτά τα κομμάτια των 'από-τα-κάτω' πρέπει να αναλάβουν την επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων, να πλαισιώσουν εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, να συντονιστούν μεταξύ τους με στόχο τον πολλαπλασιασμό τους και να δώσουν περιεχόμενο σε μια ξεχασμένη μάλλον ιδέα, την ιδέα της δυαδικής εξουσίας· ας μη γελιόμαστε, όλοι ξέρουμε πως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό που φοβίζει την κυρίαρχη τάξη, το κράτος και τους καπιταλιστές, είναι η οργάνωση και η ενδυνάμωση ενός κινήματος που μη έχοντας πλέον να χάσει τίποτα θα ζητάει τα πάντα. Πόσο μάλλον αν αυτό το κίνημα ξεπεράσει την άμορφη μάζα ενός συνόλου ανθρώπων που εκφράζουν μία τάση και συγκροτήσει έναν δομημένο πόλο εργαζομένων που διαχειρίζονται κομμάτια της παραγωγής και αποτελούν ήδη πρόπλασμα της δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας του μέλλοντός μας.
Η φωνή των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής είναι φωνή βγαλμένη από τα σπλάχνα της χειμαζόμενης κοινωνίας, δεν είναι πολιτική γκρούπα, δεν είναι κομματικό δελτίο τύπου, δεν είναι πρόταση προς ψήφιση νομοσχεδίου ούτε εγκεφαλικό μανιφέστο στα μυαλά κάποιου μισότρελου ερημίτη. Εγγυήσεις επιτυχίας ή ακόμη ακόμη και κρυστάλλινης συνέπειας και καθαρότητας δεν υπάρχουν ούτε σε αυτόν τον αγώνα ούτε σε κανέναν άλλο. Αν όμως οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν κάνουν ΤΩΡΑ το βήμα για να πάρουν όσα δικαιωματικά τους ανήκουν, τότε καμία μάχη χαρακωμάτων, κανένας αμυντικός πόλεμος δεν μπορεί να νικήσει, κι αυτό είναι κάτι που κανείς κοινός νους δεν μπορεί να αρνηθεί.

Πλάι σε αυτή την πολιτική ρήξης παρασιτεί και η λογική της ενσωμάτωσης, πολύ πιο ύπουλη και υπόγεια. Πρόκειται για ολόκληρη την ρητορική που θέλει μια 'αλληλέγγυα οικονομία' να συνυπάρχει με τη ζούγκλα της εκμετάλλευσης του σήμερα, να δημιουργεί 'εναλλακτικά', 'αλληλέγγυα', 'ελεύθερα' ή 'κοινωνικά' κομμάτια χώρου και χρόνου χωρίς να τονίζει τα όριά τους, χωρίς να βλέπει τους ριζοσπαστικούς εργατικούς αγώνες ως απαραίτητο οργανικό κομμάτι ολοκλήρωσης του προτάγματός τους, χωρίς να συνειδητοποιεί ούτε στιγμή ότι η πιο βολική λύση στην καπιταλιστική κρίση ήταν, είναι και θα είναι οι εργαζόμενοι να μοιράσουν την φτώχεια τους, να αρκεστούν στα λίγα και να 'ξανα-ανακαλύψουν' τις χαρές της ζωής 'χωρίς ευρώ'. Η άρνηση της πραγματικότητας αποτελεί την άλλη πλευρά του νομίσματος της αποδοχής της. Ασφαλώς και το τέλος των ολιστικών αφηγήσεων που πολλοί ευαγγελίζονται, το τέλος του σιδηρού παραπετάσματος ή της σοσιαλδημοκρατικής προοδευτικής προοπτικής έχει βάλει εδώ ανεξίτηλα τη σφραγίδα του. Αυτό που υποβόσκει όμως, βγάζει μάτι και στον πιο απλό παρατηρητή· ότι ακριβώς καμία ανάγκη των 'από-τα-κάτω' δεν μπορεί να ικανοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο χωρίς να 'παρέχει' κάποιος 'από-τα-πάνω΄. Με απλά λόγια, είτε όσοι βολεύονται σε παρόμοια εγχειρήματα και πρακτικές δεν έχουν πραγματικά υλικές ανάγκες παρά μόνο ελεύθερο χρόνο, είτε η αλληλεγγύη που διακηρύσσουν είναι διαταξική μέχρι το κόκκαλο καθώς ανάμεσά τους κάποιοι δεν έχουν και κάποιοι που έχουν δίνουν στους πρώτους.

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός μόνο αν αυτός ο κόσμος έρθει πάνω-κάτω, με κανέναν άλλο τρόπο. Η δική μας θέση είναι ότι αυτός ο κόσμος θα έρθει πάνω-κάτω μόνο όταν ο αγώνας για να γίνουμε οι κυρίαρχοι του πλούτου και των μέσων που τον παράγουν, δηλαδή ο αγώνας για την αυτοδιαχείριση, γίνει ο κεντρικός αγώνας της τάξης μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι' αυτό. Ο αγώνας της Βιο.με., είτε το θέλουμε είτε όχι, ανοίγει το δρόμο και τώρα, σύντροφοι και συναγωνιστές, όλα παίζονται.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ είναι δω, επελαύνει…

 

Ζούμε σήμερα το σύγχρονο ΦΑΣΙΣΜΟ, το φασισμό της Νέας Τάξης.

Ο παλιός ιστορικός φασισμός των εθνικών ιμπεριαλισμών ωχριά μπροστά στο σημερινό πλανητικό φασισμό, φαντάζει μπροστά του σαν αποκριάτικος Καίσαρας…

Ο σκοταδισμός του πλανητικού φασισμού (της Νέας Τάξης) είναι χωρίς όρια, είναι η εφιαλτική φρενοβλάβεια στις πιο ακραίες, δόλιες και μοχθηρές μορφές…

Η Νέα Tάξη χρειάζεται ανθρώπους που να αισθάνονται ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, μη υποκείμενοι σε καμιά εξουσία ή αρχή ή συνείδηση, ωστόσο πρόθυμους να δέχονται διαταγές, να κάνουν ό,τι απαιτούν από αυτούς, να εφαρμόζουν καλά στην κοινωνική μηχανή, χωρίς τριβή, ανθρώπους που να μπορούν να καθοδηγούνται χωρίς εξωτερική βία, να ποδηγετούνται χωρίς ηγέτες, να παρακινούνται χωρίς σκοπό. Σήμερα θέλουν πλάσματα με στενό, μίζερο μυαλό, ταπεινά περιχαρακωμένο στην απληστία και στην ατομική αναρρίχηση. Θέλουν πλάσματα άβουλα, χειραγωγήσιμα, πειθαρχημένα, γρανάζια της κοινωνικής μηχανής…

Το ιδεώδες του σύγχρονου φασισμού, αυτού που ζούμε, είναι η υπνωτική αρμονία, η μηχανοποίηση της σκέψης, ο λήθαργος του υποκειμένου. Γι αυτό οι μηχανισμοί της πλανητικής Χούντας στοχεύουν:

* Στην αποδόμηση της ιστορίας, της συλλογικής συνείδησης και των αγωνιστικών παραδόσεων.

*Στην παράλυση της σκέψης και της βούλησης.

* Στην κατασκευή ανθρώπων δειλών, μοιραίων και άβουλων οι οποίοι θα ανέχονται τα πάντα και θα παρακολουθούν, δίχως να το αντιλαμβάνονται, την αποσάθρωση και αποτέφρωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Μήπως αυτά τα «ιδεώδη» του σύγχρονου φασισμού τα έχουν επιβάλλει στη χώρα μας;

Είναι δυνατόν μετά από τέτοια ατέλειωτη ΦΡΙΚΗ να μην έχουμε ακόμα ξεσηκωθεί;

Είναι δυνατόν να ζούμε την πιο άγρια και κτηνώδη σφαγή μας από τις στρατιές της νέας αποικιοκρατίας και να μην έχει ανοίξει ρουθούνι;

ΤΩΡΑ οι αποικιοκράτες απαιτούν Tην εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους…

Διαβάστε ΕΔΩ:
http://www.klassikoperiptosi.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8323.html#more

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ δεν έχει πάτο…


Αύριο θα μας απαιτήσουν να «εκκενώσουμε» όλη τη χώρα για να αντικαταστήσουν ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ τον ελληνικό λαό από τους σύγχρονους ιθαγενείς δούλους, αλλοδαπούς δούλους…

Θα γίνουμε και ΕΜΕΙΣ αλλοδαποί δούλοι μέσα στην ίδια μας τη χώρα…

Θα δεχτούμε και αυτήν την ατίμωση, τον έσχατο εξευτελισμό;;;

Mega: Η επίλεκτη «ομάδα κρούσης» του κατοχικού καθεστώτος…

 

Οι σύγχρονες βιομηχανίες των ΜΜΕ, όπως έχουμε αναλύσει κατά κόρον, δεν είναι μόνο πλήρως υποταγμένες στους νόμους της αγοράς, συνακόλουθα και στους «νονούς» της αγοράς (πλανητικούς και εγχώριους), αλλά είναι και οι μήτρες της ιδεολογίας αυτής της αγοράς και των «νονών» της.

Τα ΜΜΕ αποτελούν τις κεντρικές εστίες της χρηματιστηριακής προπαγάνδας: Συνθέτουν όλη την αχρειότητα του σύγχρονου φασισμού, του νεοταξικού φασισμού.

Μέσα σ’ αυτό το φαιό προπαγανδιστικό καθεστώς οι δημοσιογράφοι αποτελούν τα «γρανάζια» του. Το διευθυντικό προσωπικό, οι παραγωγοί των «ειδήσεων», των εκπομπών και των «ψυχαγωγικών» προγραμμάτων, καθώς και οι τηλεστάρ (ιδιαίτερα αυτοί) αποτελούν τα ακριβοπληρωμένα «όργανα» των αφεντικών τους: Εκτελούν, σαν στυγνοί μπράβοι, τις εντολές των αφεντικών τους.

Όλοι αυτοί, ανεξάρτητα το πώς εμφανίζεται ο καθένας έχουν τη βαθιά ψυχολογία του λακέ και του «μπράβου».

Το Mega είναι από τις πιο επιθετικές και δόλιες «ομάδες κρούσης» του καθεστωτικού δωσιλογισμού.

Το Mega είναι ο μεγάλος και κεντρικός φακός μέσα από τον οποίο καθρεφτίζεται, πιο μακάβρια, ο ολοκληρωτισμός των ισχυρών ελίτ εξουσίας, συνακόλουθα και ο ολοκληρωτισμός της σήψης του καθεστώτος, των μηχανισμών του και των «εκτελεστών» μπράβων του, δηλαδή των δημοσιογράφων: Εδώ γιγαντώνεται και χρωματίζεται έντονα, με όλα τα χρώματα της ίριδας, η καθεστωτική αθλιότητα και αναισχυντία, οι ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ του κόσμου του θεάματος και των «μπράβων» του.

Στην επίλεκτη αυτή «ομάδα κρούσης» των «νταβάδων» ξεπετιέται, σαν ορμητικός χείμαρρος, ΟΛΗ η φαιά Πανούκλα της μωρολογίας και της ηλιθιότητας...

Αλλά και η αβυσσαλέα σήψη των συντελεστών του τηλεθεάματος. Σε αυτό το αυτιστικό θέαμα αποτυπώνεται δραματικά όλη η πνευματική ανέχεια, η κυνική μωρολογία, η σήψη και αυθάδεια των κυρίαρχων ελίτ εξουσίας και των ροπαλοφόρων τους.

Ο δωσιλογισμός, η κομπάζουσας βλακεία, το αχαλίνωτο ψεύδος, η παρασιτική «αλητεία» και το κιτσαριό, όλα αυτά στο Mega παίρνουν αποκρουστικές μορφές, μέσα από ένα θίασο πολύχρωμης ποικιλίας και ρόλων...

Το Mega τα έχει όλα και «συνθέτει» κάθε καρυδιάς καρύδι:
Από «σοβαρούς» και επιτήδειους τηλεστάρ-λακέδες που φοράνε, μάλιστα, και τη γενειάδα της «προοδευτικότητας» και της «αμεροληψίας (Τσίμας, Πρετεντέρης, Τρέμη και ΣΙΑ) μέχρι καραμπινάτους συμπλεγματικούς βλάκες και μωρολόγους, μαϊμούδες και χυδαιολόγους: Καψής, Σκαρβελάκης, Καμπουράκης, Οικονομέας και λοιποί…

Όλος αυτός ο θίασος, με αλαλαγμούς υστερικούς, δίνει τα ρέστα του σε κάθε επιλογή της ευρω-χρηματιστηριακής χούντας και των εγχώριων «νταβάδων» της.

Θυμάστε το θεατρικό σκηνικό που έστησε αυτός ο θίασος στην εκλογή Παπαδήμου. Τέτοια εργολαβία ανοικτής, αφηνιασμένης και φαιής προπαγάνδας υπέρ του τραπεζίτη δεν έχουμε ξαναζήσει…

Ανεπανάληπτη είναι επίσης η καθημερινή καταιγίδα που βιώνουμε, ΥΠΕΡ των ευρω-κατοχικών δυνάμεων. Μια καταιγίδα παραφιλολογίας, ψεύδους και παραπληροφόρησης, μωρολογίας και χυδαιότητας εναντίον του ελληνικού λαού και ΟΛΩΝ όσων αντιδρούν και εξεγείρονται εναντίον της αποικιοκρατικής ΦΡΙΚΗΣ και των δυναστών μας.

Τέτοιο τηλεοπτικό δωσιλογισμό, τέτοιες δοξολογίες υπέρ του ευρω-φασισμού, αλλά και τέτοιες νεροποντές φθόνου, μίσους και υστερίας εναντίον του αγρίως λεηλατημένου ελληνικού λαού δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Οι ΑΧΡΕΙΟΙ του Mega έχουν αποχαλινωθεί τελείως…


Διαβάστε και το παρακάτω σαρκαστικό σχόλιο του Νίκου Μπογιόπουλου:
http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=11/10/2012&columnId=1821

«MEGA» στα γαλλικά!
Χαμός στη Γαλλία και ειδικά στο Παρίσι από τις διαμαρτυρίες των υπό απόλυση εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας «Πεζό».

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις, τις συγκρούσεις, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στη γαλλική πρωτεύουσα κάνουν το γύρο του κόσμου.

Παρακαλούνται, επομένως, θερμά η κυρία Τρέμη και οι κ.κ. Καψής, Πρετεντέρης, Στραβελάκης κ.λπ.:

Ενα, τουλάχιστον, από τα επόμενα δελτία τους να μεταδοθεί στα γαλλικά.

Είναι επείγουσα ανάγκη. Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να εξηγηθεί (από την Τρέμη, τον Καψή, τον Πρετεντέρη κ.λπ.) στους Γάλλους εργαζόμενους
όσο πιο αναλυτικά και όσο πιο πειστικά γίνεται,
ότι δεν έχουν δικαίωμα με τις κινητοποιήσεις τους (οι Γάλλοι εργαζόμενοι)
να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους (του γαλλικού κράτους),
ότι είναι ντροπή να αμαυρώνουν διεθνώς την εικόνα της χώρας (της Γαλλίας) και, φυσικά,
ότι δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, εν γένει, και ειδικότερα στους τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα (το Παρίσι)...

Ο Λίνεν, το θαύμα και οι... Άγγλοι «Άραβες»

Ο Λίνεν, το θαύμα και οι... Άγγλοι «Άραβες» 
Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση στην ΑΕΚ από το καλοκαίρι, αλλά και μετά τις έξι πρώτες αγωνιστικές, το πιο σημαντικό δεν ήταν να βρει ένα καλό η μέτριο προπονητή, Έλληνα ή ξένο, αλλά να βρει τον προπονητή που θα την κρατήσει στην Σούπερ Λίγκα.

Από χτες η αποστολή αυτή, ανατέθηκε στον Λίνεν.

Τον Γερμανό τεχνικό που σίγουρα διαθέτει κάποιες από τις προδιαγραφές που απαιτεί ο ρόλος του "σωτήρα".

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός

Κατ' αρχήν, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του από την προηγούμενη θητεία του στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία, ότι δεν ήρθε για να προσθέσει στο εισόδημά του εκατόν πενήντα χιλιάρικα σε οκτώ μήνες. Εκτός από αυτό, ο Λίνεν είναι ένας άνθρωπος που έχει δεθεί με τη χώρα μας, έχει μάθει τις ιδιαιτερότητες του Έλληνα ποδοσφαιριστή κι εν πάση περιπτώσει γνωρίζει το επίπεδο του πρωταθλήματος μας. Η τελευταία του δουλειά ήταν στην Αρμίνια Μπίλεφελντ, μια μικρομεσαία γερμανική ομάδα, που συνήθως ανεβοκατεβαίνει από την β΄ εθνική στην Μπουντεσλίγκα.

Πριν από ενάμιση χρόνο πάλεψε να την κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτή είναι η μόνη ομοιότητα με τη κατάσταση που αντιμετωπίζει τώρα στην ΑΕΚ. Με διαφορετικού επιπέδου ποδοσφαιριστές σε διαφορετικής δυναμικότητας πρωτάθλημα. Αυτό που λογικά περιμένουν οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι κατ' αρχήν... να μη παρουσιαστεί χειρότερη από ότι στα πρώτα έξι παιχνίδια της και, όσο γίνεται πιο σύντομα, να παίζει έτσι ώστε να μαζεύει βαθμούς. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αποκαταστήσει την επικοινωνία της με το σκοράρισμα και να μη ξεκινάει έχοντας εξασφαλισμένο ένα γκολ στο παθητικό της.

Πράγματα που μπορούν να γίνουν με πολλή δουλειά, αλλά και ενίσχυση της ψυχολογίας της. Τα επόμενα παιχνίδια της είναι με τον ΠΑΟΚ, τον Πλατανιά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Έχει δηλαδή μπροστά της ένα βουνό. Αν φτάσει στην 10η αγωνιστική με τους δύο βαθμούς που έχει τώρα, πράγμα που δεν είναι απίθανο, θα αναζητάει πλέον το θαύμα. Κι όσο οι Άγγλοι επενδυτές αρχίζουν να φέρνουν λίγο σε... Άραβες τα πράγματα θα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Ένταση με μέλη της Χρυσής Αυγής για το «Corpus Christi»

Η Ιερά Οδός είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα

 
Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα έξω από το θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό, όπου μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής διαμαρτύρονται για την παράσταση «Corpus Christi».

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίοι πριν από λίγη ώρα προχώρησαν σε ρίψη χημικών.

Η Ιερά Οδός είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα, ενώ έξω από θέατρο βρίσκονται περίπου 100 άτομα.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους είναι και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος. 

Ανεργία – εφιάλτης στην Κρήτη στην καρδιά του καλοκαιριού

Φωτογραφία για Ανεργία – εφιάλτης στην Κρήτη στην καρδιά του καλοκαιριού
Στη δίνη της ανεργίας βουλιάζει η Κρήτη με τα νέα στοιχεία που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας να προκαλούν σοκ. Στη σκιά της κρίσης, ούτε η «καρδιά» της καλοκαιρινής περιόδου δεν κατάφερε να περιορίσει την ανεξέλεγκτη ανεργία που ταλανίζει ολόκληρη την Κρήτη. Η τρελή κούρσα της ανεργίας στο νησί οδεύει από ρεκόρ σε ρεκόρ, καθώς ούτε ο κλάδος του τουρισμού μπόρεσε να απορροφήσει, έστω και σταδιακά, μέρος των Κρητικών που έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτυπώνουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στον τομέα της απασχόλησης στο νησί με ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν το 22,8%. Πρόκειται για τα στοιχεία Ιουλίου του 2012, το μήνα δηλαδή που τα επαγγέλματα του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ κ.α.) βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία για της κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου. Και όμως, η τουριστική σεζόν δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην ... τρελή κούρσα της ανεργίας που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τον μήνα Ιούλιο.


Το τραγικό των εξελίξεων, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ανεργία αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο καθώς ο τουρισμός δεν κατάφερε να αποτελέσει ανάχωμα στο φαινόμενο. Να σημειωθεί, ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2011, πάλι σε χρονιά κρίσης δηλαδή με τον τουρισμό στο ναδίρ, η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 14,6 %. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, η ανεργία στην Κρήτη εκτοξεύτηκε κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες. Χαρακτηριστικό στοιχείο επίσης αποτελεί το γεγονός ότι η ανεργία αυξήθηκε ακόμη και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έστω και οριακά (0,2 μονάδες).

Ανεργία ΣΟΚ στο 25,1%

Στο 25,1% ανήλθε η ανεργία τον Ιούλιο, από 24,8% τον Ιούνιο, με τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό να μην αντιστρέφουν την δυναμική των ανέργων. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο ανήλθε έναντι 17,8% τον Ιούλιο του 2011.Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.763.142 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.261.604 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.356.276 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 329.086 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και αυξήθηκαν κατά 5.364 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 0,1%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 377.991 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (αύξηση 42,8%) και κατά 23.255 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 1,9%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.236 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 0,1%) και κατά 3.406 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 0,1%).

Η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε στο 22,3%, έναντι 15,1% τον Ιούλιο 2011, ενώ στις γυναίκες αναρριχήθηκε στο 29%, από 21,4% πέρυσι. Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία ανήλθε στο 54,2%, από 42,6% πέρυσι. Στις περιφέρειες της χώρας με την μεγαλύτερη ανεργία ξεχωρίζουν η Περιφέρεια Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με ανεργία 27,1%, η Περιφέρεια Αττικής με ανεργία 25,2%, έναντι 24,6% πέρυσι τον Ιούλιο και η Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης με ανεργία 24,9%.

prismanews.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της Φλώρινας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της Φλώρινας Σε κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα προχωρήσουν οι φορείς της Φλώρινας. Όπως έγινε γνωστό, θα κλείσουν τα σύνορα, τους οδικούς άξονες, την αγορά και τις υπηρεσίες της πόλης.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ο νομός μαστίζεται από ιδιαίτερα σφοδρούς και παρατεταμένους χειμώνες, και η οικονομική κρίση, έχει κάνει το κόστος της θέρμανσης εξαιρετικά δυσβάσταχτο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, οι βενζινοπώλες της Φλώρινας δεν πρόκειται να προμηθευτούν ούτε να διανείμουν πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας αρχικής κινητοποίησης.

Την Τετάρτη θα γίνουν συσκέψεις προκειμένου να ορισθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Διαψεύδουν ότι η τρόικα ζήτησε εκκένωση νησιών - Ποιά είναι τα νησιά με λιγότερους από 150 κατοίκους


Μετά το σάλο και την κοινωνική οργή που προκάλεσε η είδηση ότι η τρόικα ζήτησε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα μικρά νησιά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών, υπουργεία και Κομισιόν έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης αποκάλυψε ενώπιον πολλών εφοπλιστών και ανθρώπων της ναυτιλίας ότι η τρόικα είχε ένα τέτοιο αίτημα, αλλά άμεσα παράγοντες του υπουργείου σε αυτή τη συνάντηση τους εξήγησαν πως τέτοιου είδους πράγματα δεν μπορούν να συμβούν.

Κοινώς, η τρόικα μιλώντας με τους παράγοντες του υπουργείου τόνισαν πως αντί να δοθούν επιχορηγήσεις σε ακτοπλοϊκές εταιρείες για τα δρομολόγια στα μικρά αυτά νησιά, πρότειναν να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους για να μετακομίσουν σε πιο κεντρικά σημεία.

Ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μουσουρούλη να έκανε αυτή την αποκάλυψη εν συνεχεία έσπευσε το υπουργείο να διαψεύσει αυτή την είδηση με την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών" τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης, ότι η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση, σε όποια νησιά υπάρχουν μέχρι 150 κάτοικοι, να εκκενωθούν, καθώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό".

Πριν από το υπουργείο Αιγαίο, πρώτο είχε παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του ανέφερε πως "οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα".

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουσουρούλης όχι μόνο το αποκάλυψε αυτό μπροστά σε παράγοντες της ναυτιλίας, αλλά φέρεται να επικοινώνησε με τις ευρωπαικές αρχές στις Βρυξέλλες λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς "να μαζέψουν την τρόικα".

Μετά το σάλο που προέκυψε σε διάψευση προχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο Simon O΄ Connor μέσω του προσωπικού του λογαριασμού δήλωσε πως "είναι εντελώς αβάσιμα τα δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να ζητά εκκένωση ελληνικών νησιών".

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 150 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ:

 
Γαύδος 150
Γαϊδουρονήσι 3
Αντίψαρα 4
Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
Περιστέρα 5
Πιπέρι 2
Δήλος 14
Μακρόνησος 5
Κάτω Κουφονήσι 60
Ηρακλειά 151
Ψέριμος 130
Φαρμακονήσι 74
Τέλενδος 54
Αρκιοί 54
Λέβιθα 8
Γυαλί 10
Σαρία 22
Κίναρος 2
Δοκός Ύδρας 43
Καστός Λευκάδας 78
Αντικύθηρα 44
Αντίπαξοι 64

Βαδίζοντας προς το χάος

Μουδιασμένα βλέματα στις γειτονιές των πόλεων αναζητούν μια ελπίδα που δεν έχρχεται από πουθενά.Στο βάθος του τούνελ ξεπροβάλεται το χάος,μια παρεξηγημένη λέξη από τους κάθε λογής εξουσιαστές ή ελιτιστές.........
 Η οικονομική εξαθλείωση συχεχίζεται ταυτόχρονα με την την καινούρια πρωτοκαθεδρία του καπιταλισμού.Οι βαρώνοι της εξουσίας προσπαθούν να δημιουργήσουν και το έχουν καταφέρει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό την καινούρια εργασιακή και κοινωνική τάξη πραγμάτων.Οι ανθρώποι στην Ελλάδα,Πορτογαλία,Ισπανία,Ιταλία,Η.Π.Α κτλ έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πια ότι η μόνη διέξοδος είναι η αντίσταση και η επιθετική βία με κάθε κόστος.Στην Ελλάδα που κάποτε περηφανευόμασταν για την αντίσταση,για την καμία παραχώρηση κοινωνικών,εργασιακών δικαιωμάτων βλέπουμε την γκιλοτίνα του κεφαλαίου πάνω από τα κεφάλια μας και οι περισσότεροι την περιμένουμε χωρίς καμία αντίδραση.Η ανεργεία στις χώρες που προανέφερα και σε πολλές άλλες έχουν διαλύσει τα όνειρα κυρίως των νέων π.χ
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1429591
.Έτρεξα πολύ αλλά δουλειά δεν βρήκα.Πιστεύεις στην δουλειά με ρωτάει ένας κοιλαράς συνταξιούχος ειρωνικά αφού είσαι αναρχικός ?Όχι δεςν πιστεύω στην δουλεία αλλά στην αμοιβαία αυτοργανωμένη συνισφορά των ανθρώπων μεταξύ τους,αντιεξουσιαστικά αλλά που να καταλάβεις μικροαστέ ρατσιστή που ήθελες να κλέβεις το κράτος που πιστεύεις αλλά και να υπάρχει κι όλας δυνατό.Ήθελες να καβατζώνεις τα παιδιά σου κομματικά σε δουλειά αλλά να βρίζεις κι όλα τα κόμματα.
Η  Ελλάδα που αντιστάθηκε στους ναζί έφτασε να έχει νεοναζιστικό κόμμα στην βουλή με
μεγάλα ποσοστά που ευθύνεται για δολοφονίες,ξυλοδαρμούς μεταναστών αντιρατσιστών,αριστερών,αναρχικών.
 Τα καινούρια μέτρα που κλείδωσαν με χουντικό διάταγμα για καταστολή κατά την επίσκεψη Μέρκελ θα διαλύσουν τελείως τον κοινωνικό ιστό της χώρας.Τα συνηθισμένα παπαγαλάκια θα τελειώσουν τελείως κι αυτά μπροστά στα μάτια του κόσμου.Η αξιοπιστία των ΜΜΕ έχει χαθεί ακόμα και από τους πιο αδαείς.Μπορεί να μην έγινε τίποτα ουσιαστικό μέχρι τώρα εκτός από σπαμωδικές κινήσεις του κόσμου συγκριτικά με την βαρβαρότητα της εξουσίας αλλά δεν αργεί να ανάψει το φυτίλι της εξέγερσης.Η κυβέρνηση Σαμαρά χάνει το παιχνίδι όπως ο Βενιζέλος τα στικάκια.Αντικειμενικά βαδίζουμε στον δρόμο της Αργεντινής και σε πιο δύσβατο μονοπάτι αν συγκρίνει κανείς τις δύο χώρες.Εύχομαι να βλέπω τους εξουσιαστές να τους πετάει ο κόσμος στα σκουπίδια όπως ψάχνουν πολλοί τώρα μέσα στους κάδους για κάτι φαγώσιμο.

Διαταγή (12 Σεπτεμβρίου, 1996)-

Χάρολντ Πίντερ

Είσαι έτοιμος να διατάξεις; Οχι δεν υπάρχει τίποτα να διατάξω
Οχι είμαι ανίκανος να διατάξω
Οχι θ’αργήσω πολύ να διατάξω
Κι ενώ υπάρχουν τα πάντα,
Και τίποτα για να διατάξω,
Ο κατάλογος παραμένει μακρύς
Και το χάος τρέφεται από την κοιλιά της τάξης
Και η τάξη ζητά το αίμα της αναρχίας
Κι η «λευτεριά» κι η λάσπη κι άλλες πλάνες
Χρειάζονται την οσμή της τάξης να γλυκάνει τις δολοφονίες τους
Να στριμώξεις ένα ζητιάνο σε σκοτεινό δωμάτιο
Να βολέψεις κάποιον τραπεζίτη σε μια ζεστή μήτρα
Να παγιδέψεις ένα νήπιο σε παγωμένο σπίτι
Να φυλάξεις κάποιο στρατιώτη σε δηλητηριασμένο τάφο

Ποίημα (17 Ιανουαρίου, 1995)
Μην κοιτάς.
Ο κόσμος πάει να διαλυθεί
Ο κόσμος πάει το φως του όλο να χάσει
Και στο σκοτεινό του πηγάδι να μας στριμώξει,
Σε κείνο το μαύρο, γεμάτο κι αποπνικτικό μέρος
Κει όπου θα σκοτώσουμε ή θα πεθάνουμε ή θα χορέψουμε
ή θα θρηνήσουμε ή θα ουρλιάξουμε ή θα στριγκλίζουμε
ή θα σπρώχνουμε σαν τα ποντίκια ξανά να διαπραγματευτούμε
την αρχική μας τιμή.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου